کاربرد قرص مبندازول چیست؟
قرص مبندازول برای درمان عفونتهای کرمی روده از جمله کرم سوزنی، کرم گرد و کرم قلابدار استفاده میشود. برخی از موارد مصرف این دارو شامل کرم سوزنی، کرم گرد، کرم شلاقی، کرم قلابدار، لارو احشایی مهاجر (توکسوکاریازیس) و غیره میباشد. همچنین، پزشک گاهی برای درمان کولیت روده و میکروب معده در بزرگسالان از مبندازول استفاده میکند.
طریقه مصرف قرص مبندازول
قرص مبندازول را طبق دستور پزشک خود، با یا بدون غذا از طریق خوراکی مصرف کنید. قرص جویدنی این دارو را به صورت کامل جویده و سپس قورت دهید. اگر احساس ناراحتی معده دارید، میتوانید دارو را همراه با غذا میل کنید. طریقه مصرف قرص مبندازول به شرح زیر است:
- قرص مبندازول برای درمان کرم سوزنی 100 میلی گرم به صورت خوراکی به عنوان یک دوز واحد مصرف میشود. اگر 3 هفته بعد از درمان بهبودی حاصل نشد، دوره دوم درمان را آغاز کنید.
- دوز مصرفی برای کرم گرد 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت به مدت 3 روز است. اگر 3 هفته پس از درمان بهبودی به دست نیامد، دوره دوم درمان توصیه میشود.
- کرم شلاقی، 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت برای 3 روز متوالی استفاده میشود.
- دوز مصرفی برای کرم قلابدار، 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت برای 3 روز متوالی است.
قرص مبندازول 100 چیست؟
یکی از دوزهای مصرفی این دارو، قرص مبندازول 100 است. این قرص یک ضد انگل است که برای درمان انواع عفونتهای انگلی رودهای از جمله کرم سنجاقی (اکسیور)، کرم گرد، کرم قلاب دار و کرم شلاقی استفاده میشود.
بیشتر بدانید: قرص تیابندازول
طریقه مصرف قرص مبندازول 100
روش مصرف این دارو بسته به نوع عفونت، شدت بیماری و شرایط بیمار متفاوت است. دوز رایج برای بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال یک عدد قرص 100 میلی گرمی است که در برخی موارد، برای جلوگیری از عفونت مجدد، پزشک ممکن است توصیه کند که پس از دو هفته، یک دوز دیگر مصرف شود.
نکته؛ از آنجا که کرم سنجاقی به راحتی بین افراد یک خانواده پخش میشود، ممکن است پزشک توصیه کند که همه اعضای خانواده همزمان یک دوز مصرف کنند تا از انتقال مجدد انگل جلوگیری شود.
بیشتر بدانید: قرص آلبندازول
طریقه مصرف قرص مبندازول 100 برای کودکان
مصرف مبندازول 100 برای کودکان نیاز به نسخه و تایید پزشک دارد. با این حال، طریقه مصرف قرص مبندازول 100 برای کودکان به شرح زیر است:
- قرص مبندازول برای درمان کرم سوزنی در کودکان بالای 2 سال 100 میلی گرم به صورت خوراکی یک دوز واحد مصرف میشود.
- کرم گرد در کودکان بالای 2 سال، 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت به مدت 3 روز استفاده شود. اگر 3 هفته بعد از درمان بهبودی حاصل نشد، دوره دوم درمان را آغاز کنید. همچنین درمان برای اشکال ورموکس در کودکان بالای 1 سال 500 میلی گرم به صورت خوراکی به عنوان یک دوز واحد میباشد.
- برای کرم شلاقی در کودکان بالای 2 سال 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت برای 3 روز متوالی استفاده شود. اگر 3 هفته بعد از درمان بهبودی حاصل نشد، دوره دوم درمان توصیه میشود.
- در جهت درمان کرم قلابدار در کودکان بالای 2 سال 100 میلی گرم به صورت خوراکی هر 12 ساعت توصیه میشود.
بیشتر بدانید: قرص فاموتیدین
نحوه عملکرد قرص مبندازول
قرص مبندازول با مسدود کردن جذب گلوکز؛ از تشکیل میکروتوبولهای کرمی در کرمهای روده مستعد بالغ جلوگیری میکند. توزیع این دارو در سرم، مایع کیست، کبد، چربی سوزنی و کیستهای لگنی، ریوی و کبدی صورت گرفته و بالاترین غلظت یافت شده در کبد؛ غلظت نسبتاً بالایی در لاروهای Trichinella spiralis دارای عضله یافت میشود. دفع این دارو از طریق مدفوع (در درجه اول) و ادرار (~2%) صورت میگیرد.
بیشتر بدانید: قرص پیروینیوم پاموات
عوارض قرص مبندازول 100
مصرف این قرص در برخی بیماران سبب عوارض جانبی خفیف تا شدید شده است که به شرح زیر میباشد:
- تب
- سرگیجه
- سردرد
- تشنج
- خواب آلودگی
- کهیر و خارش
- آلوپسی (با دوزهای بالا)
- درد شکم و اسهال
- حالت تهوع
قرص مبندازول 100 در برخی بیماران با عوارض جانبی جدی و خطرناکی همراه است. در صورت بروز عوارض و موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- فشار خون پایین
- افزایش ضربان قلب
- واکنش آلرژیک
- سرگیجه
- تب شدید و مداوم
- سرفه شدید
- زنگ زدن گوش
- خونریزی غیر طبیعی
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده این دارو، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در مبندازول حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به موارد احتیاط قرص مبندازول میپردازیم:
- در صورت ابتلای بیمار به اختلال کبدی، این دارو باید با احتیاط و مشورت پزشک مصرف شود.
- برای بررسی آلودگی یا وجود کرم باید آزمایشهای لازم مانند آزمایش مدفوع را انجام دهید. درمان این بیماری را زیر نظر پزشک خود انجام داده و از مصرف بیرویه دارو خودداری کنید.
- در صورت فراموشی یک دوز مصرفی از دارو، به محض یادآوری دوز را مصرف کنید. اگر دوز مصرفی شما نزدیک به نوبت بعدی است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید.
- بیماران مبتلا به آلودگی کرمهای قلابدار و شلاقی، باید به صورت مکمل مقادیری آهن دریافت کنند.
- در صورت مصرف مبندازول برای درمان کرمک بهتر است تمام افراد خانواده به طور همزمان درمان و بررسی شوند.
مصرف قرص مبندازول در بارداری
مصرف مبندازول (Mebendazole) در دوران بارداری توصیه نمیشود. در مطالعات حیوانی، مبندازول باعث افزایش خطر سقط جنین، ناهنجاریهای مادرزادی و مرگ جنین شده است. با این حال، در برخی موارد ممکن است پزشک این دارو را برای درمان عفونت انگلی در دوران بارداری تجویز کند. در این موارد، پزشک مزایای مصرف دارو را با خطرات آن مقایسه میکند و در صورت نیاز، دارو را تجویز خواهد کرد.
بیشتر بدانید: کرم پرمترین
تداخل دارویی قرص مبندازول
قبل از استفاده، با پزشک در رابطه با تداخلات دارویی و داروهای مورد استفاده خود مشورت کنید. برخی از تداخلات دارویی قرص مبندازول به شرح زیر است:
- تداخل خطرناک: مترونیدازول (سیستمیک)
- کاهش اثرات مبندازول توسط داروها: کاربامازپین، فوس فنیتوئین، فنیتوئین، ریتوناویر
- افزایش اثرات مبندازول توسط داروها: سایمتیدین
شرایط نگهداری قرص مبندازول
قرص مبندازول باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان عفونت کرمی با قرص مبندازول، از مجله داروخانه انلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو برای طیف وسیعی از کرمهای رودهای، از جمله کرمک، کرم گرد، کرم شلاقی و کرم قلاب دار، تجویز میشود. با وجود اثربخشی بالای مبندازول، برای جلوگیری از بازگشت عفونت، رعایت بهداشت فردی و محیطی بسیار ضروری است. در نهایت، مصرف مبندازول باید تحت نظر پزشک باشد.