قرص لووکسین؛ فواید، روش مصرف و عوارض

3.2/5 - (6 امتیاز)
کم‌کاری تیروئید یکی از اختلالات شایع غده تیروئید است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی‌کند. این اختلال می‌تواند منجر به بروز علائم مختلفی از جمله خستگی، افزایش وزن، افسردگی، یبوست و مشکلات پوستی شود. درمان به موقع و مناسب این بیماری، با استفاده از داروهای هورمونی مانند قرص لووکسین، می‌تواند عوارض ناشی از کم‌کاری تیروئید را کاهش دهد. در ادامه به بررسی کاربرد، نحوه مصرف، نحوه عملکرد، موارد احتیاط و عوارض قرص لووکسین خواهیم پرداخت.
قرص لووکسین
فهرست مطالب

کاربرد قرص لووکسین چیست؟

همانطور که بیان شد، موارد مصرف و کاربرد اصلی لووکسین، درمان کم‌کاری تیروئید است. این دارو جایگزین هورمون تیروکسین (T4) می‌شود که به صورت طبیعی توسط غده تیروئید تولید می‌شود. در ادامه به کاربرد قرص لووکسین خواهیم پرداخت؛

  • درمان کم‌کاری تیروئید
  • درمان گواتر
  • کمک به درمان سرطان تیروئید

قرص لووکسین

قرص لووکسین برای کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید بیماری است که به دلیل کاهش تولید هورمون، توسط غده تیروئید رخ می‌دهد. این حالت یا مشکل ممکن است به دلایلی از جمله بیماری هاشیموتو (التهاب تیروئید)، کمبود ید، جراحی تیروئید یا پرتودرمانی ایجاد شود.

توجه داشته باشید که علائم کم‌کاری تیروئید شامل خستگی، افزایش وزن، ریزش مو، یبوست، افسردگی، خشکی پوست و کاهش تمرکز است که با مصرف لووکسین بهبود می‌یابد. به علاوه، بیماران برای اطلاع از وضعیت غده تیروئید، به پزشک مراجعه کنند تا در صورت نیاز آزمایش تیروئید تجویز شود.

قرص لووکسین 100 چیست؟

قرص لوکسین 100 یک داروی جایگزین هورمون تیروئید است که در جهت درمان کم‌کاری تیروئید، گواتر و پیشگیری از عود سرطان تیروئید تجویز می‌شود. برای اثربخشی بهتر این دارو، باید نحوه مصرف آن به درستی رعایت شود.

نحوه مصرف قرص لووکسین

قبل از مصرف هر دارو، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. بهترین زمان مصرف قرص لووکسین، صبح ناشتا حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه است. این دارو را همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. جویدن یا خرد کردن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه عوارض جانبی می‌شود.

توجه کنید که لووکسین را نباید همراه با نوشیدنی‌های مختلف از جمله چای، قهوه یا آبمیوه مصرف کرد. در واقع، مصرف این دارو همراه با غذا یا نوشیدنی‌های خاص می‌تواند جذب آن را کاهش دهد. برخی مواد غذایی از جمله سویا، لبنیات، فیبر زیاد و قهوه می‌توانند اثرات مثبت دارو را کم کنند.

همچنین، در صورت نیاز می‌توانید قرص را ۳ تا ۴ ساعت پس از آخرین وعده غذایی مصرف در شب مصرف کنید. طبق برخی مطالعات، مصرف این دارو به صورت شبانه، تاثیرات مثبتی بر بیماران داشته است، ولی باید به صورت منظم و در زمان دقیق باشد.

قرص لووکسین

نحوه عملکرد قرص لووکسین

همانطور که به آن اشاره شد، قرص لووکسین یک داروی جایگزین هورمون تیروئید است که برای جبران کمبود هورمون‌های تیروئیدی در بدن استفاده می‌شود. این دارو در واقع شکل مصنوعی هورمون تیروکسین (T4) است و عملکرد آن مشابه با هورمون طبیعی تیروئید می‌باشد.

عوارض قرص لووکسین

در صورتی که این دارو را مطابق با نسخه و دستور پزشک مصرف کنید، عوارض جانبی یا خطراتی برای شما ندارد. با این حال، برخی از عوارض قرص لووکسین شامل موارد زیر است؛

  • افزایش ضربان قلب
  • افزایش فشار خون
  • درد قفسه سینه (آنژین صدری) در افراد با مشکلات قلبی
  • اختلالات خواب (بی‌خوابی)
  • تحریک‌پذیری و عصبانیت
  • لرزش
  • اسهال و مشکلات گوارشی
  • کاهش اشتها
  • افزایش خطر پوکی استخوان
  • تعریق بیش از حد و گرگرفتگی
  • خستگی

در صورت بروز عوارض جانبی جدی، مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض جدی و خطرناک قرص لووکسین شامل موارد زیر می‌باشد؛

  • افزایش شدید ضربان قلب
  • مشکل در تنفس یا بلع
  • سرگیجه شدید و افت فشار خون
  • تپش قلب غیرطبیعی و احساس لرزش در قفسه سینه
  • درد یا فشار در قفسه سینه
  • تورم ناگهانی صورت، زبان، گلو یا لب‌ها
  • اسهال یا استفراغ طولانی مدت

قرص لووکسین

قرص لووکسین باعث لاغری می‌شود؟

لووکسین دارویی است که برای درمان کم‌کاری تیروئید تجویز می‌شود، اما بسیاری از افراد تصور می‌کنند که می‌تواند باعث کاهش وزن و لاغری شود. سوال اینجاست که آیا قرص لووکسین باعث لاغری می‌شود؟

این دارو متابولیسم بدن را افزایش می‌دهد و ممکن است باعث کاهش وزن جزئی شود. این کاهش وزن بیشتر مربوط به از بین رفتن آب اضافی و احتباس مایعات در بدن است و کاهش چربی یا کاهش وزنی اتفاق نیافتاده است. اگر تیروئید کم‌کار باشد و فرد تحت درمان نباشد، ممکن است دچار افزایش وزن غیرطبیعی شود. در این موارد، مصرف این دارو کمک می‌کند که وزن فرد به حالت طبیعی بازگردد، اما باعث لاغری چشمگیر نمی‌شود.

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از مصرف لووکسین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به بررسی موارد احتیاط قرص لووکسین خواهیم پرداخت؛

  • مصرف این دارو می‌تواند باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون شود. به همین دلیل، در بیماران با مشکلات قلبی از جمله بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی یا آریتمی باید دوز دارو با دقت تنظیم شود.
  • مصرف بلند مدت این دارو، خطر پوکی استخوان را افزایش می‌دهد. در افراد مسن یا زنان یائسه، باید میزان هورمون تیروئید تحت کنترل دقیق باشد.
  • این دارو ممکن است بر سطح قند خون تاثیر بگذارد و نیاز به تنظیم دوز انسولین یا داروهای ضد دیابت داشته باشد.
  • در بیماران مبتلا به مشکلات غدد فوق کلیوی مانند بیماری آدیسون، ممکن است مصرف قرص لووکسین باعث افزایش استرس بدن و تشدید علائم بیماری شود.
  • دوز لووتیروکسین برای هر فرد متفاوت است و باید بر اساس آزمایش خون تنظیم شود.
  • قطع ناگهانی قرص لووکسین ممکن است سبب خستگی شدید و خواب‌آلودگی، افزایش وزن، افسردگی، کند شدن متابولیسم و مشکلات گوارشی در بیماران شود.

قرص لووکسین

مصرف قرص لووکسین در بارداری

در سه ماهه اول بارداری، جنین هورمون تیروئید خودش را تولید نمی‌کند و وابسته به تیروئید مادر است. کمبود این هورمون می‌تواند باعث نقص رشد مغز، مشکلات عصبی و حتی عقب‌ماندگی ذهنی جنین شود. همچنین، کم‌کاری تیروئید در بارداری خطر سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد را افزایش می‌دهد. برای جلوگیری از این مشکلات، باید سطح هورمون تیروئید در محدوده طبیعی باشد.

تداخل دارویی لووکسین

برخی تداخلات دارویی قرص لووکسین شامل موارد زیر است؛

  • تداخل خطرناک: مورد خاصی گزارش نشده است.
  • کاهش اثرات لووکسین توسط داروها: سوکروفریک اکسی هیدروکسید، سوکرالفیت، سوماتریپتان، آلومینیوم هیدروکسید، آمیودارون، آپالوتامید، سدیم پلی استایرن سولفونات، سولامر، مهارکننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین، ریتوناویر، ریفامپین، رالوکسیفن، پولاپرزینک، پاتیرومر، نمک‌های منیزیم، فراورده‌های آهن، فوس فنی‌توئین

شرایط نگهداری قرص لووکسین

قرص لووکسین باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی درمان کم‌کاری تیروئید با قرص لووکسین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. مصرف صحیح و منظم لووکسین، همراه با نظارت پزشک، به بیماران این امکان را می‌دهد که به وضعیت هورمونی طبیعی بازگردند و از مشکلات ناشی از کم‌کاری تیروئید جلوگیری کنند. از آنجا که درمان کم‌کاری تیروئید به دقت و تنظیم دوز دارو نیاز دارد، رعایت دستورالعمل‌های پزشک در مصرف لووکسین ضروری است.

سوالات متداول

خیر، این دارو کاربرد مستقیمی برای لاغری ندارد. این دارو تاثیرات زیادی بر متابولیسم بدن دارد و تنها در افرادی که تیروئید کم‌کار دارند، به تنظیم سطح هورمون‌های تیروئید کمک می‌کند.
اگر قرص لووکسین تجویز شده را به شکل منظم مصرف نکنید، ممکن است عوارض مختلفی برای افرادی که مبتلا به کم‌کاری تیروئید هستند، رخ دهد. این عوارض به شدت و مدت زمان عدم مصرف دارو بستگی دارد.
این دارو برای درمان کم‌کاری تیروئید تجویز می‌شود.
بله، در عوارض جانبی این دارو گزارشی از بی‌خوابی مشاهده نشده است. در صورت بروز بی‌خوابی یا مشکلات خواب به پزشک مراجعه کنید.
خیر، این دارو در دسته بندی A در دوران بارداری قرار دارد و خطری در مصرف آن نیست.
لووکسین برای درمان کم‌کاری تیروئید در کودکان استفاده می‌شود و در بسیاری از موارد ضروری و ایمن است.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

10 دیدگاه

    حمیده شمسی

    سلام من تیرویید کم کار دارم وهرروز ناشتا لووکسین مصرف میکنم چربی بالادارم ایا لووکسین برچربی بالا تاثیر دارد یاخیر

    1
    0
      کارشناس تغذیه

      سلام و عرض ادب
      همراه گرامی درصورت کم کاری غده تیروئید و تجویز این قرص توسط پزشک عملکرد غده تیروئید شما به حالت طبیعی باز می‌گردد و متابولیسم شما تنظیم خواهد شد و در پاسخ به اینکه آیا به طور مسقیم روی چربی تاثیر می‌گذارد؟ باید بگوییم خیر تاثیر مستقیم ندارد.

      1
      1
    مجید

    سلام خدمت شما یه سوال داشتم. من قرص لووتیروکسین ۵۰ طبق نظر پزشک ناشتا یک عدد میخورم. تیروئیدم ۷ بودکه بعد از مصرف تو یک ماه تیروئیدم اومد روی ۲.۵ اما بعد دیدم دوباره پاهام سرده و ازمایش دادم دیدم tsh شده ۷ دوباره
    همین روال صبح ناشتارو که دکتر گفت ادامه بده و من انجام دادم دوباره tsh شد ۳ بعد دوباره بعد دو ماه شده ۷.۵ دووباره با همون روال صبح ناشتا ادامه دادم و شد ۱.۵۶ بعد دوباره ادامه دادم
    دیدم چند روز پیش پاهام سردو حال ندارم و رفتم ازمایش دادم اما این بار tsh شده ۸. میخواستم ببینم دلیلش چیه چون من دقیقا طبق دستور دارم میخورم چکار باید بکنم چرا اینجوری میشه هی میشه دو و سه دوباره میشه ۷ و ۸

    2
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      این مورد خارج از تخصص ماست. لطفا با پزشک متخصص غدد مشورت فرمایید. گاهی اوقات التهاب غده تیروئید میتواند سبب بروز نوسان گردد.
      متشکرم

      1
      0
    مجید

    سلام خدمت شما یه سوال داشتم. من قرص لووتیروکسین ۵۰ طبق نظر پزشک ناشتا یک عدد میخورم. تیروئیدم ۷ بودکه بعد از مصرف تو یک ماه تیروئیدم اومد روی ۲.۵ اما بعد دیدم دوباره پاهام سرده و ازمایش دادم دیدم tsh شده ۷ .دوباره
    همین روال صبح ناشتارو دکتر گفت ادامه بده و من انجام دادم میخواستم دوباره tsh شد ۳ بعد دوباره شده ۷.۵ دوباره ادامه دادم شد ۱.۵۶ بعد دوباره ادامت دادم اما این بار tsh شده ۸. میخواستم ببینم دلیلش چیه چون من طبق دستور دارم میخورم چکار باید بکنم

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      شما میزان مشخصی هورمون تیروئید را وارد بدن خود میکنید اما ممکن است میزان هورمون ترشح شده در بدن شما تحت عواملی مثل استرس و … متغیر باشد.
      متشکرم

      1
      0
    افسانه

    سلام من حدود سه هفته به تجویز پزشک قرص لووکسین صبح ناشتا مصرف میکنم ولی هرشب بادرود شدید معده ازخواب بیدار میشم لطفاً راهنمایی کنید چیکار کنم؟

    1
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      میتوانید قبل از خواب از یک قرص فاموتیدین 40 میلی گرم استفاده فرمایید.
      متشکرم

      2
      0
      مریم

      سلام من حدود ۸ماه می‌شود با معاینات خون مشکل تروهیددارم ودر حال باردارهم هستم وازقرص لوکسین به تجویزدپزشک استفاده میکنم ولی تروهیدم ۵بر۵۸ شد یعنی میزان خیلی بالا چی کار کنم

      0
      0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      با توجه به شرایطی که عنوان فرمودید، پیشنهاد میشود بلافاصله با پزشک متخصص زنان مشورت فرمایید.
      با تشکرم

      2
      0
    مهدی

    باسلام،
    بنده دارای نتیجه TSH ۷ هستم. از بیش از یکسال تنگی نفس دارم.‌آیا نیاز به انجام سونوگرافی گواتر هست؟
    در ضمن ریفلاکس معده نیز دارم.‌ از آنجا که داروهای هر دو عارضه قبل از صرف صبحانه است، تداخلی در مصرف دارد یا خیر؟
    بعد از صبحانه به اندازه بیش از ۵۰۰ سی سی محلول قهوه نیز جزو عادت روزانه بنده هست.
    ممنون از راهنمایی و توصیه پزشکی.
    با سپاس مجدد

    0
    0
      کارشناس ارشد تغذیه

      با سلام همراه گرامی،
      بین داروها حداقل یک ساعت فاصله باشد.
      مصرف قهوه می‌تواند رفلاکس را تشدید کند

      2
      0
    الله کرم بحرینی

    سلام من روزی یه دونه لووتیروکسین 100 میخورم. آزمایش دادم tsh هست 27.5
    حالا با این وضعیت مصرف ذو باید چقدر زیاد کنم؟
    ممنون میشم جواب بدید
    شماره واتساپم 09179612263
    دسترسی به پزشک ندارم تا یک ماه دیگه

    1
    0
      دکتر حامد دادالهی

      با سلام
      قرص رو باید صبح ناشتا مصرف کنید اثر بخشی بیشتر دارد

      2
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *