کاربرد قرص فاموتیدین چیست؟
قرص فاموتیدین برای درمان زخمهای معده و روده و جلوگیری از عود زخمهای روده پس از بهبودی استفاده میشود. این دارو همچنین برای درمان برخی از مشکلات معده و گلو (مری) نیز دارای کاربرد است. برخی از کاربرد فاموتیدین به شرح زیر است:
- زخم اثنی عشر
- زخم خوش خیم معده
- بیماری بازگشت اسید به مری
- شرایط بیش از حد ترشح
- سوزش سردل
قرص فاموتیدین برای کرونا
ویروس کرونا (COVID-19) یک بیماری عفونی است که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد میشود. این ویروس در اواخر سال ۲۰۱۹ شناسایی و باعث همهگیری جهانی شد. در اوایل همهگیری برخی مطالعات اولیه نشان دادند که فاموتیدین (یک داروی کاهشدهنده اسید معده) ممکن است در بهبود برخی علائم کرونا مؤثر باشد. با این حال، شواهد قطعی برای اثرات آن بر درمان کرونا وجود ندارد.
بیشتر بدانید: قرص کلیدینیوم سی
قرص فاموتیدین برای کهیر
کهیر یک واکنش به پوستی است که به شکل برجستگیهای قرمز، متورم و خارشدار روی پوست ظاهر میشود. این مشکل میتواند حاد (کمتر از ۶ هفته) یا مزمن (بیشتر از ۶ هفته) باشد و ناشی از آلرژی غذایی، نیش حشرات، استرس، عفونت، بیماری خود ایمنی و غیره است. ترکیبات موجود در فاموتیدین سبب کاهش حساسیت و آلرژی از جمله کهیر میشود.
نحوه مصرف قرص فاموتیدین
قبل از مصرف، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. دوز و نحوه مصرف این دارو بسته به بیماری و شرایط بیمار متفاوت است. برای اطلاع از نحوه مصرف قرص فاموتیدین با ما همراه باشید.
- قرص فاموتیدین در جهت درمان حاد زخم اثنی عشر، 20 میلی گرم به صورت خوراکی و تزریق داخل وریدی در 12 ساعت یا 40 میلی گرم به صورت خوراکی در هنگام خواب در مدت 8 هفته استفاده میشود. همچنین دوز نگهداری 20 میلی گرم هنگام خواب و برای کاهش خطر عود 20 میلی گرم (خوراکی) در روز به مدت 1 سال یا مطابق با علائم بالینی تجویز خواهد شد.
- برای کنترل و درمان زخم خوش خیم معده، 40 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی در هنگام خواب در مدت 8 هفته استفاده کنید.
- دوز مصرفی برای بیماری بازگشت اسید به مری غیر فرسایشی، 20 میلی گرم در هر 12 ساعت و برای فرسایش تشخیص داده شده با آندوسکوپی 20-40 میلی گرم هر 12 ساعت به صورت خوراکی تا 12 هفته میباشد.
- مقدار مصرف قرص فاموتیدین در جهت شرایط بیش از حد ترشح، 20 میلی گرم به صورت خوراکی یا تزریق داخل وریدی در 6 ساعت میباشد که ممکن است تا 160 میلی گرم در 6 ساعت افزایش یابد.
- برای کنترل سوزش سردل، 10-20 میلی گرم در 12 ساعت استفاده میشود که ممکن است 15 تا 60 دقیقه قبل از خوردن غذاهایی که میتوانند باعث سوزش سر دل شوند، طول بکشد.
قرص فاموتیدین 40 برای چیست؟
یکی از دوزهای پرمصرف این دارو، قرص فاموتیدین 40 است که در گروه مهارکنندههای گیرنده H2 قرار دارد. این دارو با مکانیسم عمل خود سبب کاهش ترشح اسید معده به درمان بیماریهای مرتبط با اسید معده میشود.
بیشتر بدانید: قرص مبندازول
نحوه عملکرد قرص فاموتیدین
مکانیسم عمل فاموتیدین گیرندههای H2 سلولهای جداری معده را مسدود میکند و منجر به مهار ترشحات معده میشود. جذب این دارو با فراهمی زیستی 40-45٪ با شروع اثر <1 ساعت اشکال خوراکی و <30 دقیقه اشکال تزریقی میباشد. حذف در نیمه عمر 2.5-4 ساعت و دفع از طریق ادرار (25-30٪ به عنوان داروی بدون تغییر در هنگام تجویز خوراکی؛ 70٪ هنگام تجویز وریدی) صورت میگیرد.
عوارض قرص فاموتیدین
این دارو دارای عوارض خفیف و موقتی است که بعد از مصرف در برخی بیماران مشاهده شده است. برخی از عوارض فاموتیدین به شرح زیر است:
- درد یا سوزش در محل تزریق
- یبوست
- اسهال
- انتروکولیت نکروزان
- تب
- ضعف و خستگی
- سرگیجه و سردرد
عوارض جدی یا خطرناکی از فاموتیدین در بیماران گزارش نشده است. با این حال، در صورت بروز عوارض جدی زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- تورم صورت، زبان یا گلو
- تنگی نفس
- کهیر یا خارش شدید
- افت شدید فشار خون (سرگیجه شدید، بیهوشی)
- تغییرات عصبی و روانی
- گیجی، اضطراب یا توهم
- افسردگی یا تغییرات خلقی
بیشتر بدانید: قرص دایمتیکون
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به موارد احتیاط قرص فاموتیدین میپردازیم:
- در نارسایی کلیوی احتیاط کنید، تنظیم دوز در نارسایی کلیوی متوسط تا شدید توصیه میشود (CrCl <50 میلی لیتر در دقیقه).
- طولانی شدن فاصله QT به ندرت در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی گزارش شده است که ممکن است دوز یا فاصله دوز آنها به درستی تنظیم نشده باشد.
- عوارض جانبی سیستم عصبی مرکزی (CNS) از جمله گیجی، هذیان، توهم، بیحسی، بیقراری، تشنج و بیحالی که با نارسایی کلیوی متوسط تا شدید گزارش شده است.
- از آنجایی که سطح خونی فاموتیدین در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی بیشتر از بیماران با عملکرد طبیعی کلیوی است، تنظیم دوز در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی توصیه میشود.
- تسکین علائم وجود بدخیمی معده را از بین نمیبرد. ارزیابی بدخیمی معده را در بیماران بزرگسالی که پس از تکمیل درمان، پاسخ کمتر از حد مطلوب یا عود علائم اولیه دارند، در نظر بگیرید.
- وضعیت سردرگمی با مصرف این دارو گزارش شده است؛ این خطر در سن بالای 50 سال یا نارسایی کلیوی و کبدی افزایش مییابد.
- درمان طولانی مدت (بیش از 2 سال) ممکن است منجر به سوء جذب ویتامین B12 شود که میتواند باعث کمبود ویتامین B12 شود. این کمبود بیشتر در زنان و افراد جوانتر از 30 سال رخ میدهد.
مصرف قرص فاموتیدین در بارداری
دادههای موجود در زنان باردار برای اثبات خطر نقصهای مادرزادی عمده، سقط جنین یا پیامدهای نامطلوب مادری یا جنینی مرتبط با دارو کافی نیست. مطالعات تولید مثل حیوانی هیچ اثر نامطلوب رشدی را در دوزهای تقریباً 243 برابر نشان نداده است. زنان باردار، قبل از مصرف هر دارویی با پزشک یا داروساز مشورت کنند.
بیشتر بدانید: قرص متوکلوپرامید
تداخل دارویی قرص فاموتیدین
برخی تداخلات دارویی فاموتیدین شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد انعقاد (ممکن است جذب آنها تغییر کند)
- برخی داروهای ضدویروسی یا آنتیبیوتیک
- داروهای مربوط به سیستم گوارشی مانند آنتی اسیدها
شرایط نگهداری قرص فاموتیدین
قرص فاموتیدین باید در دمای اتاق وبه دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان زخم معده و روده با قرص فاموتیدین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص فاموتیدین یکی از داروهای تاثیرگذار در درمان زخم معده و زخم روده (اثنیعشر) است و با کاهش ترشح اسید معده به ترمیم زخمها، کاهش علائم بیماری و پیشگیری از عود مجدد کمک میکند. این دارو در مقایسه با سایر روشهای درمانی، اثربخشی بالایی دارد و به صورت گسترده برای بیماران مبتلا به مشکلات گوارشی تجویز میشود.