آکنه یک مشکل پوستی است که معمولا در دوران نوجوانی ظاهر میشود اما ممکن است در سنین بالاتر نیز ادامه یابد. این مشکل با ظاهر برآمدگیهای چرب و قرمز روی پوست، جوشها، میلیونها (جوشهای کوچک سفید یا سیاه) و نقرهای شدن پوست شناخته میشود. در این مقاله، به بررسی اثرات، مکانیسم عمل و کاربردهای پماد آکنومیس در درمان آکنه میپردازیم. این مقاله نه تنها به بررسی اثرات درمانی این پماد میپردازد، بلکه به عوارض جانبی، مقایسه با سایر روشهای درمانی و پیشنهادات برای استفاده بهینه از آن نیز پرداخته خواهد شد.
اشکال دارویی آکنومیس
- ژل: 2٪/0.025٪
- پماد یا کرم
موارد مصرف پماد آکنومیس
پماد آکنومیس (Acnomiss) ترکیبی موثر برای درمان آکنه است که به کاهش تعداد و شدت جوشهای آکنه کمک میکند و با مکانیسم عمل خود منجر به بهبودی سریع میشود. این پماد ترکیبی از ترتینوئین و کلیندامایسین است. ترتینوئین متعلق به دستهای از داروها به نام رتینوئیدها است که با تاثیر بر رشد سلولهای پوست عمل میکند. کلیندامایسین نیز آنتی بیوتیکی است که رشد باکتریهایی که باعث آکنه میشوند را متوقف میکند.
ژل آکنومیس چیست؟
ژل آکنومیس یک محصول دارویی است که برای درمان آکنه و جوشهای پوستی استفاده میشود. این ژل معمولاً حاوی ترکیبات ضدباکتری و ضدالتهابی مانند بنزوئیل پراکسید، کلیندامایسین یا آداپالن است که به کاهش تولید چربی پوست و از بین بردن باکتریهای مولد آکنه کمک میکنند. استفاده از این ژل باید تحت نظر پزشک و بر اساس نوع پوست و شدت آکنه باشد، زیرا ممکن است باعث خشکی یا تحریک پوست شود.
آکنومیس چیست؟
آکنومیس یک داروی موضعی است که برای درمان آکنه و جوشهای پوستی استفاده میشود. این دارو معمولاً به شکل ژل یا کرم عرضه میشود و حاوی ترکیباتی مانند کلیندامایسین (یک آنتیبیوتیک) و بنزوئیل پراکسید است. این ترکیبات به کنترل باکتریهای مولد آکنه، کاهش التهاب و جلوگیری از انسداد منافذ پوست کمک میکنند.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر پماد آکنومیس
مکانیسم عمل یکی از ترکیبات آکنومیس یعنی کلیندامایسین؛ عامل ضد باکتریایی که به زیر واحدهای ریبوزومی 50S باکتریهای حساس متصل میشود و با تداخل در انتقال پپتیدیل از طولانی شدن زنجیرههای پپتیدی جلوگیری میکند و در نتیجه سنتز پروتئین را سرکوب میکند. به علاوه، اسیدهای چرب سطحی پوست را کاهش میدهد. مکانیسم دقیق اثر در درمان آکنه ناشناخته است. همچنین مکانیسم عمل ترتینوئین ناشناخته است، اما به نظر میرسد انسجام سلولهای اپیتلیال فولیکولی با کاهش تشکیل میکروکومدو، همچنین باعث افزایش گردش سلولهای فولیکولی برای ایجاد اکستروژن کومدونها میشود.
مقدار مصرف پماد آکنومیس
برای استفاده از پماد آکنومیس ابتدا باید دستهای خود را به خوبی شستشو دهید و سپس قسمت آسیب دیده از پوست را با یک پاک کننده ملایم و بدون صابون تمیز کرده و خشک کنید. این پماد را به مقدار مناسب طبق دستور پزشک، بر روی قسمت مورد نظر قرار داده و به خوبی ماساژ دهید. از قرار دادن پماد به داخل چشم یا گوش خود (بدون نسخه یا دستور پزشک) خودداری کنید. توجه داشته باشید که پماد را بر روی پوست بریده شده، خراشیده، آفتاب سوخته یا مبتلا به اگزما استفاده نکنید.
زمان مصرف کرم آکنومیس
قبل از مصرف پماد آکنومیس، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. پماد را مطابق با نسخه پزشک استفاده کرده و بدون هماهنگی با وی دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک، تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید.
طریقه استفاده از پماد آکنومیس
- ابتدا ناحیه مورد نظر را با یک شوینده ملایم و آب گرم بشویید تا پوست تمیز شود. سپس پوست را به آرامی با یک حوله نرم خشک کنید.
- مقدار کمی از پماد (به اندازه یک نخود) را بردارید و به طور یکنواخت بر روی نواحی آسیبدیده یا مستعد جوش بمالید. از مالیدن بیش از حد پماد خودداری کنید.
- دقت کنید که پماد را روی مناطق حساس مانند دور چشم، لبها یا داخل بینی نزنید. در صورت برخورد پماد با این نواحی، فوراً با آب زیاد شستشو دهید.
- معمولاً پماد آکنومیس باید یک یا دو بار در روز استفاده شود. بسته به توصیه پزشک، ممکن است زمان مصرف آن تغییر کند. اگر پوست شما خشک یا تحریک شده است، میتوانید پس از استفاده از پماد، از یک مرطوبکننده سبک و غیر کومدونزا (مناسب برای پوستهای چرب یا مستعد جوش) استفاده کنید.
- برای کسب بهترین نتایج، پماد را بهطور منظم و مداوم استفاده کنید، حتی اگر بهبود قابل توجهی مشاهده شود. درمان آکنه به زمان نیاز دارد و ممکن است نتایج بعد از چند هفته استفاده مداوم مشاهده شوند.
موارد احتیاط
قبل از مصرف پماد آکنومیس، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله حساسیت پوستی، بریدگی عمیق در سطح بدن، عفونت پوستی، قارچ، آکنه، بیماری پوستی پسوریازیس، اگزما، خالهای پوستی و… با پزشک در رابطه با خطرات مصرف این پماد مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط پماد آکنومیس خواهیم پرداخت؛
- مصرف پماد آکنومیس ممکن است باعث تحریک شود، به ویژه با درمان موضعی آکنه به صورت همزمان از جمله لایه بردار یا عوامل ساینده استفاده شود.
- توجه داشته باشید که این پماد تنها برای استعمال خارجی است، از برخورد با چشم و ناحیههای مخاطی جلوگیری شود؛ برای استفاده خوراکی، چشمی یا داخل واژینال ممنوع است.
- مصرف همزمان با عوامل موضعی با اثر خشک کننده میتواند باعث افزایش سوزش پوست شود. به علاوه، با داروهای حاوی اریترومایسین استفاده نکنید.
خطر کولیت با پماد آکنومیس
- جذب سیستمیک کلیندامایسین به دنبال استفاده موضعی نشان داده شده است. اسهال، اسهال خونی و کولیت (از جمله کولیت غشایی کاذب) با کلیندامایسین موضعی گزارش شده است. در صورت بروز اسهال قابل توجه بلافاصله مصرف را قطع کنید.
- کولیت شدید به دنبال تجویز خوراکی یا تزریقی کلیندامایسین با شروع تا چند هفته پس از قطع درمان رخ داده است. عوامل ضد پریستالتیک مانند مواد افیونی و دیفنوکسیلات با آتروپین ممکن است کولیت شدید را طولانی یا بدتر کنند. کولیت شدید ممکن است منجر به مرگ شود.
- مطالعات نشان میدهد که یک سم تولید شده توسط کلستریدیا یکی از علل اصلی کولیت مرتبط با آنتیبیوتیک است. با اسهال شدید مداوم و گرفتگی شدید شکمی مشخص میشود و ممکن است با عبور خون و مخاط همراه باشد. کشت مدفوع برای کلستریدیوم دیفیسیل و آزمایش مدفوع برای سم difficile ممکن است از نظر تشخیصی مفید باشد.
قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از جمله لامپهای خورشیدی، در طول درمان خودداری کنید. به بیماران مبتلا به آفتاب سوختگی توصیه میشود به دلیل افزایش حساسیت به نور خورشید در نتیجه استفاده از ترتینوئین، تا بهبودی کامل از این دارو استفاده نکنند.
- بیمارانی که به دلیل شغل ممکن است نیاز به قرار گرفتن در معرض نور خورشید باشند و افرادی که حساسیت ذاتی به آفتاب دارند باید احتیاط ویژهای دارو را مصرف کنند. استفاده روزانه از محصولات ضد آفتاب و لباسهای محافظ (مثلا کلاه) توصیه میشود. آب و هوای شدید مانند باد یا سرما نیز ممکن است برای بیماران تحت درمان آزاردهنده باشد.
موارد منع مصرف پماد آکنومیس
- حساسیت به کلیندامایسین یا لینکومایسین یا هر یک از اجزای آن
- سابقه آنتریت منطقهای، کولیت اولسراتیو یا کولیت مرتبط با آنتی بیوتیک (از جمله کولیت کاذب غشایی)
عوارض پماد آکنومیس
خارش، قرمزی، خشکی، اریتم، آفتاب سوختگی، لایهبرداری، سوختن، تحریک و… برخی از عوارض جانبی پماد آکنومیس میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز یک واکنش آلرژیک جدی از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه، قرمزی یا دون دون پوست بعد از خارش شدید و… به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از عوارض پماد آکنومیس (Acnomiss) خواهیم پرداخت؛
- اریتم (21-35%)
- مقیاسبندی (13-19%)
- خارش (15-17%)
- خشکی (6%)
- تحریک (5%)
- لایهبرداری (5%)
- سوزش (2%)
- سوختن (2%)
- آفتاب سوختگی (1%)
- درماتیت (1%)
تداخل دارویی آکنومیس
تداخل قابل توجهی مشخص نشده است.
مصرف پماد آکنومیس در دوران بارداری و شیردهی
هیچ مطالعه خوب و کنترل شدهای در زنان باردار وجود ندارد. درمان در دوران بارداری باید تنها در صورتی استفاده شود که منافع بالقوه خطر بالقوه برای جنین را توجیه کند. یک مطالعه جدی تراتولوژی که در موشهای Sprague Dawley تحت درمان موضعی با این ترکیب دارویی در طول روزهای 6 تا 15 بارداری انجام شد، منجر به اثرات تراتوژنیک نشد.
اگرچه هیچ سطح سیستمیک ترتینوئین شناسایی نشد، ناهنجاریهای جمجمه و صورت و قلب در گروههای تحت درمان با دارو توصیف شد. این ناهنجاریها با اثرات رتینوئید مطابقت دارند و در دوز بالینی 16 برابر توصیه شده با فرض جذب 100% و بر اساس مقایسه سطح بدن رخ دادهاند. برای مقایسه قرار گرفتن در معرض حیوان با انسان، دوز بالینی توصیه شده به عنوان 1 گرم از این ترکیب دارویی، روزانه برای یک فرد 50 کیلوگرمی تعریف میشود.
مصرف ترتینوئین در بارداری
- ترتینوئین خوراکی در موشها، موشهای صحرایی، همسترها و خرگوشها تراتوژنکننده است. هنگامی که به صورت خوراکی در دوزهای > 1 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (32 برابر دوز بالینی توصیه شده بر اساس مقایسه سطح بدن) در موشهای صحرایی ویستار تجویز شد، تراتوژن و جنینزا بود.
- با این حال، تغییرات در دوزهای تراتوژن در میان گونههای مختلف موش گزارش شده است. در میمون سینوومولوگ، گونهای که در آن متابولیسم ترتینوئین به انسان نزدیکتر از سایر گونههای مورد بررسی است، ناهنجاریهای جنینی در دوز خوراکی 10 میلیگرم بر کیلوگرم در روز یا بیشتر گزارش شد، اما هیچکدام با دوز 5 میلیگرم بر کیلوگرم در روز مشاهده نشد.
- با استفاده گسترده از هر دارویی، تعداد کمی از گزارشهای مربوط به نقص مادرزادی که به طور موقت با تجویز دارو مرتبط است، بهطور تصادفی انتظار میرود. 30 مورد ناهنجاریهای مادرزادی مرتبط با زمانی در طی دو دهه استفاده بالینی از فرمولاسیون دیگری از ترتینوئین موضعی گزارش شده است.
تاثیر پماد آکنومیس در شیردهی
دفع پماد آکنومیس در شیر انسان به طور کلی مشخص نیست. با این حال، گزارش شده است که کلیندامایسین خوراکی و تزریقی در شیر مادر ظاهر میشود. به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی در نوزادان شیرخوار، با در نظر گرفتن اهمیت دارو برای مادر، باید تصمیم گرفت که شیردهی یا دارو را قطع کند. از آنجایی که بسیاری از داروها در شیر انسان دفع میشوند، هنگام انجام درمان با یک زن شیرده احتیاط کنید.
شرایط نگهداری پماد آکنومیس
پماد آکنومیس باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر پماد آکنومیس
در مقاله حاضر، به بررسی و بررسی جزئیات مربوط به استفاده از پماد آکنومیس به عنوان یک روش درمانی برای آکنه، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخته شد. نتایج ارائه شده نشان میدهند که پماد آکنومیس میتواند به عنوان یک گزینه موثر در درمان آکنه مورد استفاده قرار گیرد، بهخصوص برای افرادی که به روشهای دیگر درمانی پاسخ نمیدهند یا از عوارض جانبی شدید رنج میبرند. با این حال، برای دستیابی به نتایج بهتر، استفاده مناسب از پماد آکنومیس به عنوان بخشی از روتین مراقبت از پوست و مشاوره با پزشک پوست معتبر توصیه میشود.
منبع سایت: Medscape
85 دیدگاه
سلام وقت بخیر
یه سوالی داشتم من از داروخانه خواستم پماد آکنومیس رو تهیه کنم نداشتن به جاش بهمذمیترونیدازول 0/75 بهم دادن
راستش من هنوز ازش استفاده نکردم ترسیدم عوارضش بیشتر از مزایاش باشه.
به نظرتون پماد آکنومیس با مترونیدازول مشابه هستن؟
سلام کاربر گرامی
خیر ترکیباتشان متفاوته
سپاس از همراهی شما
سلام
بعد از یک ساعت که کرم رو زدیم باید صورت رو بشوریم؟
عرض ادب و احترام
دوست عزیز بهتر است 15 دقیقه بعد از مصرف شسته شود.