بانوان هنگامی که از لحاظ جنسی تحریک میشوند، ترشحاتی در بدنشان صورت میگیرد که برقراری رابطه جنسی را آسان میکند. اما گاه عوامل مختلفی سبب میشوند که با وجود تحریک جنسی، واژن خانمها رطوبت لازم را نداشته و در نتیجه احساس درد و سوزش مانع از لذت جنسی و رضایت شرکای جنسی شود. در این موارد استفاده از ژل لوبریکانت، چاره کار است. این محصول که آن را با نام روانکننده نیز میشناسند، رطوبت لازم را برای برقراری رابطه جنسی فراهم کرده و طرفین را در رسیدن به ارگاسم یاری میکند. آیا استفاده از ژل لوبریکانت کاملا ایمن و بیخطر است؟ از مضرات ژل لوبریکانت چه میدانید؟ آیا این محصول به بافت واژن آسیبی میرساند؟ با مطالعه این مطلب برای هر یک از این پرسشها به پاسخی دقیق دست خواهید یافت.
اگر به دنبال خرید ژل لوبریکانت هستید، انواع مختلفی از این فرآورده را در برندهای ایرانی و خارجی در داروخانه آنلاین مثبت سبز میتوانید بیابید. کلیه این محصولات مجوزهای لازم از لحاظ کیفی را دارا بوده و با خاطری آسوده میتوان از آنها بهره گرفت.
چه عواملی موجب خشکی واژن می شود ؟
استفاده از ژل لوبریکانت حتی در میان خانمهایی که از لحاظ خشکی واژن مشکلی ندارند نیز رایج است زیرا به هرحال ممکن است این مسئله هرازگاهی برای هر فردی پیش بیاید. اما به طور معمول خشکی واژن بیشتر در بانوانی بروز مییابد که :
- در دوران بارداری یا پس از زایمان دچار تغییرات هورمونی شده و به طور موقت خشکی واژن دارند
- در دوران یائسگی به سر میبرند
- استفاده از برخی داروها سبب بروز خشکی در ناحیه تناسلی آنها شده است
- به برخی اختلالات سیستم ایمنی مبتلا هستند
- استرس بسیار زیادی دارند
- افسردگی دارند
- تحت جراحی برداشتن تخمدان قرار گرفتهاند
- ورزشکار هستند و تمرینات ورزشی سخت انجام میدهند
چنانچه فرد خشکی ناحیه واژینال داشته باشد و از روانکنندههای جنسی نیز استفاده نکند، به هنگام رابطه جنسی درد، خارش و سوزش خواهد داشت و حتی ممکن است به مرور زمان تحمل رابطه جنسی برای وی غیر ممکن شود. بهتر است ابتدا با انواع ژل لوبریکانت آشنا شوید؛ پس از آن مضرات ژل لوبریکانت را نیز برای شما شرح خواهیم داد.
ژل لوبریکانت چه انواعی دارد ؟
در حالت کلی ژل لوبریکانت را میتوان در 3 گروه عمده دستهبندی کرد:
- ژل لوبریکانت بر پایه آب: این نوع از روانکننده از رایجترین انواع آن است که به وفور و با قیمت مناسب در کلیه داروخانهها عرضه میشود. بزرگترین مزیت این روانکننده آن است که در کنار خرید کاندوم میتوان از آن استفاده کرد. روانکنندهای که بر پایه آب فرموله شده، فورا خشک میشود و این مسئله را میتوان از معایب آن دانست. در بسیاری از موارد در این نوع روانکننده از گلیسیرین نیز استفاده میشود.
- ژل لوبریکانت بر پایه سیلیکون: این نوع روانکننده ضد آلرژی بوده، همراه با کاندوم لاتکس قابل استفاده است و نسبت به نوعی که بر پایه آب تهیه شده، قدرت روانکنندگی بالاتری دارد. باید دقت داشت که همراه با وسایلی که از جنس سیلیکون تهیه شدهاند نباید از این نوع روانکننده استفاده کرد. نسبت به روانکنندههایی که بر پایه آب هستند، این محصول دیرتر خشک میشود و قیمت بالاتری نیز دارد.
- ژل لوبریکانت بر پایه روغن: این فرآورده معمولا تنها برای استعمال خارجی و ماساژ دادن به هنگام رابطه جنسی کاربرد دارد و برای داخل واژن مناسب نیست و حتی ممکن است باعث پارگی کاندوم شود. این نوع روانکننده ممکن است در ناحیه تناسلی ایجاد عفونت کند و در ایران معمولا اصلا تولید نمیشود.
- روانکنندههای طبیعی نیز در بازار وجود دارد که در مورد استفاده از آنها نیز باید نهایت دقت را به کار بست زیرا مثلا روغن نارگیل ممکن است موجب آسیب به کاندوم لاتکس شود و مشکلاتی را پدید آورد. همچنین در بازار میتوانید لوبریکانتهای ترکیبی را نیز بیابید که علاوه بر قدرت روانکنندگی گاه افزایش دهنده میل جنسی، گرم کننده، تنگ کننده و … هستند.
مضرات ژل لوبریکانت
روانکنندهها کاربرد موثری برای بهبود خشکی واژن و پیشگیری از خارش، سوزش و درد ناشی از آن دارند؛ به طوریکه به هنگام انجام رابطه جنسی از آسیب به بافت حساس واژن پیشگیری میکنند. اما با این حال باید بگوییم ژلهای لوبریکانت ممکن است عوارض جانبی داشته و استفاده طولانی مدت از آنها مشکلاتی را به وجود آورند؛ به طوریکه حتی سلامت باروری نیز ممکن است به خطر بیفتد. روانکنندهها به طور مستقیم در داخل واژن قرار میگیرند و از این رو باید اطلاعات کافی درباره مضرات ژل لوبریکانت داشته باشیم و مواد تشکیلدهنده آن را به خوبی بشناسیم.
تحقیقات نشان میدهد که بسیاری از ژلهای روان کننده که در بازار وجود دارند میتوانند اثرات مخربی را روی بافت واژن از خود بر جای بگذارند. در سال 2012 سازمان بهداشت جهانی نگرانیهای خود درباره روانکنندهها را اعلام کرد و ضروری دانست که این محصولات از لحاظ PH و اسمولاریته باید به دقت بازنگری شوند. بنابراین مضرات ژل لوبریکانت ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:
PH
PH یک روانکننده نشاندهنده میزان اسیدی یا قلیایی بودن آن است. در حالت ایدهآل PH یک ژل لوبریکانت باید بین 3.8 تا 4.5 باشد زیرا این مقدار با یک واژن سالم کاملا سازگاری دارد. اگر مقدار اسیدیته یک روانکننده بیش از 4.5 باشد، با افزایش خطر واژینوز باکتریایی مرتبط است. بنابراین به هنگام خرید روانکنندهها به این نکته باید حتما دقت داشت.
اسمولاریته
اسمولاریته به توانایی یک ماده جهت بیرون کشیدن رطوبت از بافتها و سلولها اطلاق میشود. استفاده از روانکنندهای که اسمولاریتهای بالاتر از ترشحات طبیعی واژن دارد، میتواند موجب آسیب به بافت واژن شود زیرا رطوبت را از سلولها خارج کرده و این روند منجر به تحریک و تجزیه غشای مخاطی که در برابر عفونت از واژن محافظت میکند، شده و در این صورت خطر ابتلا به عفونتهای مقاربتی افزایش مییابد. متاسفانه باید گفت که بسیاری از روانکنندهها اسمولاریته مناسبی ندارند و در نتیجه برای واژن مضر محسوب میشوند.
مواد شیمیایی سمی در روان کننده ها
مضرات ژل لوبریکانت را از لحاظ مواد شیمیایی نیز میتوان مورد بحث قرار داد. مواد شیمیایی نامناسب در ژلهای لوبریکانت میتوانند برای بافت واژن و میکروبیوم آن مضر و سمی باشند. میکروبیوم تعادل میکروارگانیسمهایی است که به طور طبیعی در واژن وجود دارند. قرار گرفتن واژن در معرض مواد سمی موجب تحریک و افزایش خطر ابتلا به عفونت میشود. با گذشت زمان و در صورت تداوم مصرف عوارضی طولانی مدت برای سلامتی بدن به وجود میآید که از جمله آنها میتوان افزایش خطر ابتلا به سرطان و بروز مشکلات باروری را نام برد. ترکیبات زیر در روانکنندهها ممکن است برای سلامتی بدن مشکلساز باشند:
کلرهگزیدین گلوکونات: این ماده شیمیایی خاصیت ضد عفونیکنندگی دارد اما برخی از باکتریهای مفید را در حالت طبیعی در سطح واژن وجود دارند، از بین میبرد.
پارابن: متیل پارابن و پروپیل پارابن که نقش نگهدارنده دارند، غشای مخاطی واژن را تحریک کرده و حتی ممکن است مشکلات ناباروری را ایجاد نمایند.
سیکلومتتیکون، سیکلوپنتازیلوکسان و سیکلوتراتازیلوکسان: این مواد در روانکنندههایی که بر پایه سیلیکون تهیه شدهاند، وجود دارند. این ترکیبات در مطالعات حیوانی آسیب به تولید مثل و سرطان رحم را نشان دادهاند اما در مورد انسان تحقیقات کافی در این زمینه صورت نگرفته است.
طعم و عطرهای مختلف: معمولا عطر و طعمهایی که به ژلهای لوبریکانت افزوده میشوند، از ترکیب مواد شیمیایی نامشخصی حاصل میشوند. بسیاری از این ترکیبات ممکن است سرطانزا بوده، ایجاد آلرژی کنند و حتی برای باروری مضر باشند.
نکاتی در رابطه با انتخاب ژل لوبریکانت مناسب و ایمن
ژل لوبریکانت محصولی پرفایده است که در بسیاری از موارد به دلیل مزایای بینظیری که دارد نمیتوان از آن گذشت بنابراین چاره کار این است که نکاتی را درنظر بگیریم و با توجه به آنها انتخابی مناسب انجام دهیم:
- طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی از ژلهای لوبریکاتی باید استفاده شود که PH آنها کمتر از 4.5 و اسمولاریته آنها کمتر از 1200 باشد.
- اگر روی بستهبندی ژل لوبریکاتی که مورد استفاده قرار میدهید اطلاعاتی در مورد PH و اسمولاریته ذکر نشده است، میتوانید با شرکت سازنده تماس گرفته و سوالات خود را بپرسید.
- به مواد تشکیلدهنده ژل لوبریکانت دقت کنید تا حاوی مواد شیمیایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، نباشند.
- بهتر است از نوعی از ژل لوبریکانت استفاده کنید که ساده بوده و از عطر و اسانسهای مختلف در آن استفاده نشده باشد.
- پس از استفاده از روانکنندهها اگر هر گونه علائم شکبرانگیزی را مشاهده کردید (مثل حساسیت) بلافاصله مصرف را قطع نموده و از برند یا نوع دیگری استفاده نمایید.
عوارض ژل لوبریکانت برای زنان
ژلهای لوبریکانت برای اکثر افراد بیخطر و ایمن به شمار میآیند اما با این حال برخی از خانمها به هنگام استفاده از این نوع محصولات ممکن است با علائم زیر مواجه شوند:
- واکنشهای آلرژیک
- سوزش پوست
- عفونت مخمری ناحیه واژینال
- اختلال در باروری
- نیاز به استفاده مکرر (به دلیل سریع خشک شدن)
کاهش استروژن در بدن عامل اصلی ایجاد خشکی در ناحیه واژینال است. باید بدانید که روانکنندههای مصنوعی هرگز مشکل خشکی واژن را درمان نمیکنند بلکه یک محصول کمک درمانی هستند که به طور موقت میتوانند رطوبت لازم را برای برقراری رابطه جنسی تامین نمایند.
عوارض ژل لوبرکانت برای مردان
ژل لوبریکانت محصولی است که مخصوص زنان فرموله میشود تا بتوانند مشکل خشکی واژن را بهبود بخشند. در برخی موارد نادر وقتی خانمها ژل روان کننده را استفاده میکنند، ممکن است عوارضی هم برای آقایان پیش آید. وقتی هنگام دخول آلت تناسلی مرد با ژل لوبریکانت برخورد میکند، احتمال دارد سوزش و خارش احساس شود. البته این عوارض بیشتر با ژل لوبریکانتی ایجاد میشود که بر پایه سیلیکون یا روغن باشد. روانکنندههایی که بر پایه آب هستند، اغلب هیچ نوع عارضهای را برای آقایان بوجود نمیآورند. همانطور که پیشتر هم در این مقاله اشاره کردیم، ژل لوبریکانت بر پایه روغن باعث پاره شدن کاندوم نیز ممکن است بشود.
دیگر روش ها برای رفع خشکی واژن
در برخی موارد که حتی استفاده از ژل لوبریکانت نیز چارهساز نیست میتوان از کرمهای حاوی استروژن استفاده کرد. همچنین میتوان:
- بدن را مرتب هیدراته نگه داشت
- فقط به هنگام تحریک جنسی، رابطه جنسی را برقرار کرد
- پیش از رابطه جنسی وقت بیشتری را صرف معاشقه کرد
در این صورت شاید کمتر نیاز باشد تا به سراغ استفاده از روانکنندهها رفت.
سخن پایانی
ژل لوبریکانت با تمام مزایایی که دارد عاری از مضرات نیست. برخی از مضرات ژل لوبریکانت و همچنین عوارض جانبی آن را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. در پایان میتوان گفت که حتما از روانکنندههایی استفاده کنید که استانداردهای لازمی را که به آنها اشاره کردیم داشته باشند و به بافت حساس واژن آسیب نرسانند. عوارض ژل لوبریکانت تنها در موارد نادر در برخی از خانمها دیده میشود اما با این حال در صورت مشاهده هر نوع عارضه جانبی مصرف را قطع نموده و از محصولی دیگر استفاده کنید.
14 دیدگاه
سلام استفاده از کرم واژینال «ری نرم» باعث به وجود اومدن عفونت واژن نمیشه ؟
و آیا خشکی واژن رو به صورت دائم درمان میکنه؟
سلام کاربر گرامی
خیر باعث عفونت نمیشود
خیر دائم درمان نمیکند
سپاس از همراهی شما
با سلام
من استفاده کردم و بار اولم بود اما باعث خارش سوزش و متورم شدن و دون دون شده چراا؟؟؟
همراه محترم
سلام
حساسیت به هر محصولی ممکن است سبب بروز این علائم گردد. لطفا در صورت تکرار از مصرف این محصول خودداری فرمایید.
متشکرم
سلام وقت بخیر
خانم بنده وقت استفاده از روان کننده بر پایه آب از داخل احساس سوزش میکنند.
لطفا راهنمایی بفرمایید از چه روان کننده ای استفاده کنیم؟
ممنون از سایت
همراه محترم
سلام
اکثر روان کننده های موجود در داروخانه برپایه آب هستند. توصیه میشود یکبار محصول “ری نرم” را امتحان کنید.
متشکرم
سلام به عفونت قارچی نمیاره؟!
با سلام
خیر مشکلی ایجاد نمیکند
آیا ژل لوبریکانت با زبان برخورد داشته باشه مشکلی پیش میاد
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام آیا خوردن ژل لوبریکانت مشکلی دارد؟؟
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
چند بار در هفته می شه از ژل استفاده کرد؟
سلام کاربر گرامی..محدودیت ندارد.