سرفه های خطرناک کدامند؟

5/5 - (2 امتیاز)
سرفه یک علامت عمومی است که در بسیاری از موارد به عنوان عارضه‌ای از بیماری‌های معمولی مانند سرماخوردگی یا آلرژی شناخته می‌شود. اما سرفه می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی تنفسی یا حتی بیماری‌های خطرناکی مانند بیماری‌های قلبی یا سرطان نیز باشد. در این مقاله، به بررسی انواع سرفه‌های خطرناک می‌پردازیم. به یاد داشته باشید که سرفه اگر کمتر از سه هفته طول بکشد "حاد" و اگر بیش از هشت هفته در بزرگسالان یا چهار هفته در کودکان طول بکشد، "مزمن" در نظر گرفته می‌شود.
فهرست مطالب

 سرفه در اثر بیماری کروپ یا خروسک، از سرفه های خطرناک

سرفه کروپ به طور خاص در کودکان زیر 5 سال رخ می‌دهد و توسط ویروس سرماخوردگی ایجاد می‌شود و مجاری تنفسی را متورم می‌کند. اولین علائم خروسک شامل گرفتگی بینی و تب است و معمولا تا سه روز پس از شروع علائم یا از بین رفتن تب مسری است. همانطور که حنجره و نای متورم و تحریک می‌شود، فضای کمتری برای حرکت هوا به داخل ریه‌ها نیز وجود دارد و کودک سرفه‌های شدیدی می‌کند.

  • اگر راه‌های هوایی متورم باقی بمانند، تنفس کودک را سخت‌تر کرده و هنگام نفس کشیدن او، صدای جیر جیر بلند ایجاد می‌شود. علائم در شب و زمانی که کودک ناراحت است بدتر می‌شود.
  • اگرچه کروپ می‌تواند هم برای بچه‌ها و هم برای والدین ترسناک باشد، اما معمولا در کمتر از یک هفته خود به خود برطرف می‌شود. در موارد شدید، پزشک ممکن است داروهایی را توصیه کند.

در صورت بدتر شدن علائم کودک، طول کشیدن سرفه بیش از سه هفته و مشاهده هر یک از موارد زیر حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • سرفه کردن موکوس غلیظ و زرد متمایل سبز
  • تنگی نفس یا خس خس سینه
  • تب بالا
  • درد جزئی قفسه سینه

سرفه در اثر بیماری کروپ یا خروسک

سرفه های خطرناک، سرفه مرطوب یا بلغمی

این نوع سرفه باعث ایجاد خلط، درد قفسه سینه و احساس سنگینی می‌شود. هر سرفه می‌تواند توده‌ای از مخاط تولید کند. سرفه‌های مرطوب، ناشی از ویروس‌های سرماخوردگی و آنفولانزا هستند و می‌توانند پس از گلودرد ایجاد شوند. این سرفه‌ها صبح‌ها بدتر می‌شوند. زیرا هنگام خواب کمتر سرفه می‌کنید، در طول شب مخاط تولید شده توسط سلول‌های مجرای تنفسی جمع‌آوری می‌شود و منجر به سرفه‌های بیش از حد و دفع مخاط در هنگام بیدار شدن می‌شود. سایر علل جدی‌تر سرفه‌های مرطوب شامل آسم، نارسایی قلبی یا برونشیت مزمن است که باید آن‌ها را جدی بگیرید زیرا ممکن است خطرناک باشند.

بیشتر بخوانید: علت سرفه خلط دار چیست؟

سرفه عصبی

این سرفه نیز یک سرفه غیرمولد است، سرفه عصبی با احساس اضطراب یا استرس تشدید می‌شود و زمانی که فرد می‌خوابد، از بین می رود. قبل از اینکه پزشک سرفه عصبی را تشخیص دهد، باید سایر علل سرفه را حذف کرد. برای مدیریت این نوع سرفه باید به علت اصلی اضطراب یا استرس توجه شود. زیرا این سرفه‌ها می‌توانند علائم خطرناکی داشته باشند.

سرفه شبانه

اگر سرفه‌های شما فقط در شب و هنگام خواب تشدید می‌شوند یا بروز پیدا می‌کنند، علامت مهمی برای تشخیص پزشک است. اگرچه یکی از شایع‌ترین علل سرفه شبانه سرماخوردگی یا آنفولانزا است، می‌تواند نشانه‌ی رفلاکس اسید نیز باشد. هنگامی که در شب دراز کشیده‌اید، ممکن است محتویات معده به سمت مری برگردد و باعث سرفه شبانه شود. علاوه بر این، در بیماری آسم، سرفه نه تنها در طول ورزش، بلکه در طول شب نیز بدتر می‌شود که ممکن است خطرناک و آزاردهنده باشد.

سرفه شبانه

سرفه های مداوم، از سرفه های خطرناک

این نوع سرفه، مزمن است و سرفه‌ای که بیش از هشت هفته طول بکشد، سرفه مداوم نامیده می‌شود. شایع‌ترین علل سرفه‌های مداوم عبارتند از رینیت آلرژیک، عفونت‌های سینوسی، آسم، رفلاکس معده به مری، برونشیت، سیگار کشیدن، عفونت، برخی داروها و… علل نادرتر آن عبارتند از سرطان ریه، لنفوم قفسه سینه، عفونت‌های قارچی، سل و…

  • همانطور که می‌بینید علل احتمالی سرفه‌های مداوم متنوع است و اگر سرفه‌هایی دارید که بیش از سه هفته طول کشیده است یا علائم دیگری مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه یا سرفه‌های خونی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر بیماری مزمن دیگری از جمله آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) دارید، در صورت بدتر شدن علائم باید به پزشک مراجعه کنید.

سرفه ایجاد کننده گزگز

این نوع سرفه بسیار شایع است و به دلیل تحریک در گلو ایجاد می‌شود که بسیار آزاردهنده است. این نوع سرفه، غیرمولد است زیرا خلط کمی تولید می‌کند یا اصلا خلط تولید نمی‌کند. گاهی اوقات قطره‌ای مخاط، از بینی به داخل گلو می‌ریزد و رفلکس سرفه را تحریک می‌کند. شایع‌ترین علل آن سرماخوردگی، آنفولانزا، تب یونجه یا رینیت آلرژیک است. داروهای ضداحتقان و آنتی هیستامین‌های بدون نسخه می‌توانند به کاهش علائم آن کمک کنند اما اگر علائم بهبود نیافت حتما به پزشک مراجعه کنید.

سرفه خشک

سرفه خشک یکی دیگر از سرفه‌های غیرمولد است که به دلیل محرک‌های موجود در مجرای تنفسی رخ می‌دهد و علل آن می‌تواند شامل سرماخوردگی، آنفولانزا، تب یونجه، آسم، رفلاکس اسید، برونشیت و داروهای خاصی باشد که برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شوند و اگر درمان نشود، مشکلات جدی‌تری ایجاد می‌کند.

سیاه‌سرفه، از سرفه های خطرناک

سیاه‌ سرفه، از سرفه های خطرناک

سیاه‌ سرفه یک عفونت تنفسی جدی است که باعث حملات شدید سرفه می‌شود. واکسن سیاه‌سرفه عموما به عنوان بخشی از برنامه واکسیناسیون تجویز می‌شود، اما سیاه‌سرفه می‌تواند از افراد غیر ایمن به افرادی که هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند از جمله نوزادان خردسال سرایت کند.

اگر سرفه‌هایی دارید که طی 2 هفته برطرف نشده یا بهبود نیافته‌اند و با علائم زیر همراه هستند، حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • تب
  • درد قفسه سینه
  • سردرد
  • خواب آلودگی
  • گیجی

سرفه های خطرناک، سرفه خونی

زمانی که برخی افراد سرفه می‌کنند، به همراه سرفه‌های خود خون نیز ممکن است مشاهده می‌کنند. این خون از دهان حین سرفه خارج می‌شود. این نوع سرفه یکی از سرفه‌های خطرناک است که باید سریعا توسط پزشک معاینه شود. بنابر این در صورتی که دچار سرفه‌های خونی شدید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی

باید توجه داشت که سرفه‌های خطرناک می‌توانند نشانه‌ مشکلات جدی در سیستم تنفسی و حتی دیگر اعضای  بدن باشند. هرگونه تغییر در نوع و شدت سرفه، تنگی نفس، خلط خونی، ضعف عمومی، تب و… نیاز به پیگیری فوری و مراجعه به پزشک دارد. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند از عواقب خطرناک آن‌ها جلوگیری کند. به یاد داشته باشید که سرفه‌های مزمن بیش از هشت هفته طول می‌کشند و می‌توانند نشانه یک بیماری ریوی جدی‌ یا بیماری مزمن باشند.

دسته بندی: مقالات گوناگون
تصویر سحر معصوم
سحر معصوم
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و کارشناس ارشد فیزیولوژی و تغذیه ورزشی، در مجله آنلاین مثبت سبز، مقالاتی در زمینه‌های سلامتی، تغذیه، تناسب اندام، بیماری‌ها و… تهیه می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *