رژیم غذایی فاقد گلوتن داشته باشید
اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید، دیگر نمیتوانید غذاهایی که حاوی جو، چاودار یا گندم هستند، بخورید. حتی اگر فقط مقدار کمی گلوتن مانند یک قاشق ماکارونی بخورید، ممکن است علائم رودهای بسیار ناخوشایندی داشته باشید. اگر به خوردن گلوتن به طور منظم ادامه دهید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارضی مانند پوکی استخوان و برخی از انواع سرطانها قرار خواهید گرفت.
گلوتن در رژیم غذایی شما ضروری نیست و میتوان آن را با غذاهای دیگر جایگزین کرد. بسیاری از محصولات بدون گلوتن از غذاهای رایج مانند پاستا، خمیر پیتزا و نان در سوپرمارکتها و فروشگاههای مواد غذایی سالم موجود است. بسیاری از غذاها مانند گوشت، سبزیجات، پنیر، سیب زمینی و برنج به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند، بنابراین میتوانید آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. یک متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند تشخیص دهید که کدام غذاها برای مصرف بیخطر هستند.
بیشتر بخوانید: گلوتن چیست؟ تفاوتهای مواد غذایی فاقد گلوتن و گلوتن دار
غذاهای حاوی گلوتن که نباید مصرف کنید
اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید، غذاهای زیر را مصرف نکنید، مگر اینکه روی آنها بدون گلوتن برچسب خورده باشد. مواد غذایی که نباید مصرف کنید عبارتند از نان، پاستا، غلات، بیسکوییت یا کراکر، کیک و شیرینی، پای و سسها.
- همیشه باید برچسب روی غذاهایی را که میخرید بررسی کنید. بسیاری از غذاها به ویژه غذاهای فرآوری شده شامل افزودنیهایی هستند که گلوتن دارند، مانند طعم دهنده مالت و نشاسته غذایی اصلاح شده.
- گلوتن همچنین ممکن است در برخی از محصولات غیر غذایی از جمله برخی داروها یافت شود.
- اگر غذاهای بدون گلوتن و غذاهای حاوی گلوتن با هم تهیه شوند یا با ظروف یکسان سرو شوند، آلودگی متقاطع ممکن است رخ دهد.
غذاهای بدون گلوتن که میتوانید مصرف کنید
اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید، میتوانید غذاهای زیر را که به طور طبیعی حاوی گلوتن نیستند، مصرف کنید:
- بیشتر محصولات لبنی مانند پنیر، کره و شیر
- میوهها و سبزیجات
- گوشت و ماهی
- سیب زمینی
- برنج و رشته فرنگی برنج
- آردهای بدون گلوتن، از جمله آرد برنج، ذرت، سویا و سیب زمینی
جو دوسر برای سلیاک
جو دوسر حاوی گلوتن نیست، اما بسیاری از افراد مبتلا به بیماری سلیاک از خوردن آن اجتناب میکنند، زیرا ممکن است با غلات دیگری که حاوی گلوتن هستند آلوده شوند. جو دوسر حاوی پروتئینی به نام آونین است که برای اکثر افراد مبتلا به بیماری سلیاک مناسب است اما ممکن است در تعداد کمی از افراد باعث ایجاد علائم شود. شما باید تا زمانی که رژیم غذایی بدون گلوتن شما تاثیر کاملی نداشته است و علائم شما برطرف نشده است از خوردن جو پرهیز کنید. پس از رهایی از علائم، به تدریج جو دو سر را دوباره به رژیم غذایی خود اضافه کنید. در صورت بروز مجدد علائم، خوردن جو را متوقف کنید.
واکسیناسیون انجام دهید
در برخی از افراد، بیماری سلیاک میتواند باعث شود طحال به طور موثر کمتر کار کند و شما را در برابر عفونت آسیب پذیرتر کند. بنابراین ممکن است نیاز به واکسیناسیون موارد زیر داشته باشید:
- واکسن آنفولانزا
- واکسن ترکیبی Hib/MenC که از سپسیس (مسمومیت خون)، ذاتالریه و مننژیت (عفونت پوشش داخلی مغز) محافظت میکند.
- واکسن پنوموکوک که از عفونتهای ناشی از باکتری استرپتوکوک پنومونیه محافظت میکند.
از مکمل های مناسب استفاده کنید
علاوه بر حذف گلوتن از رژیم غذایی خود، ممکن است پزشک عمومی یا متخصص تغذیه مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی را در صورت نیاز به شما توصیه کند، به عنوان مثال قرص آهن برای کم خونی فقر آهن. این امر اطمینان حاصل میکند که در حالی که سیستم گوارش شما خود را ترمیم میکند، تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت میکنید.
سخن پایانی
بیماری سلیاک با حذف غذاهای حاوی گلوتن از رژیم غذایی شما درمان میشود. این امر از آسیب به پوشش روده و علائم مرتبط با آن مانند اسهال و درد معده جلوگیری میکند. اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید، باید تمام منابع گلوتن را تا آخر عمر حذف کنید.
اگر غذاهای حاوی گلوتن مصرف کنید، علائم شما عود میکند و باعث آسیب طولانی مدت به سلامتی شما میشود. انجام این کار ممکن است دشوار به نظر برسد، اما یک پزشک عمومی یا متخصص تغذیه میتواند در مورد راههای مدیریت رژیم غذایی به شما کمک کند. علائم شما باید طی چند هفته پس از شروع یک رژیم غذایی بدون گلوتن به میزان قابل توجهی بهبود یابد. با این حال، ممکن است چند سال طول بکشد تا سیستم گوارش شما به طور کامل بهبود یابد.