کمبود کدام ویتامین باعث کاهش احتمال باروری می شود؟

5/5 - (1 امتیاز)
تغذیه مناسب برای همه جنبه‌ها و در همه دوران‌های زندگی مهم است؛ باروری و بارداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. بدن ما ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را از رژیم غذایی روزانه دریافت می‌کند و ایجاد یک زندگی جدید، که دقیقا همان چیزی است که سلامت باروری به آن مربوط می‌شود، به ریزمغذی‌های گوناگونی نیاز دارد. کمبود کدام ویتامین‌ها، سلامت باروری را به خطر می‌اندازد؟
کمبود کدام ویتامین باعث کاهش احتمال باروری می‌شود
تایید شده توسط متخصص تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:سحر معصوم
فهرست مطالب

کمبود ویتامین D و باروری زنان

ویتامین D در حدود یک دهه اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کمبود ویتامین D با بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، سرطان و بیماری‌های خود ایمنی مرتبط است. علاوه بر این، ارتباطی بین کمبود ویتامین D و ناباروری در مردان و زنان وجود دارد.

بیشتر بخوانید: در دوران بارداری مصرف چه مکمل هایی ضروری است؟

کمبود ویتامین D به طرق مختلف با باروری زنان مرتبط است و تقریبا دو سوم زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS ممکن است به آن مبتلا باشند. درمان کمبود ویتامین D با مصرف قرص ویتامین D در زنان مبتلا به PCOS، می‌تواند پاسخ آن‌ها را به تحریک کنترل شده تخمدان با داروهای باروری مانند کلومیفن یا گنادوتروپین‌ها بهبود دهد.

همچنین گزارش شده است که جبران کمبود ویتامین D میزان بارداری را بهبود می‌بخشد و در طولانی مدت ممکن است به کاهش مقاومت به انسولین، سطوح چربی و شاخص توده بدن کمک کند. این عوامل، برخی از عواملی است که ممکن است منجر به خطر ابتلای طولانی مدت به فشار خون بالا یا دیابت در سنین بالاتر در چنین زنانی شود.

در یک مطالعه، زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک که کمبود ویتامین D نیز داشتند، تحت القای تخمک گذاری قرار گرفتند. این گروه گزارش دادند که پس از درمان کمبود ویتامین D، افزایش قابل توجهی در تخمک گذاری و تولد نوزاد زنده مشاهده کردند. علاوه بر PCOS، متخصصان کمبود ویتامین D را با اندومتریوز نیز مرتبط می‌دانند.

اخیرا در یک مطالعه، شیوع بیشتر کمبود ویتامین D در زنان مبتلا به اندومتریوز شدید، در مقایسه با زنان با اندومتریوز خفیف یا غیر مبتلا به آندومتریوز گزارش شده است. بنابراین، بررسی و درمان کمبود ویتامین D در زنان مبتلا به اندومتریوز متوسط ​​تا شدید باید مهم باشد.

کمبود ویتامین D و باروری مردان

در یک مطالعه گزارش شده است که مردانی که کمبود ویتامین D و سطوح پایین کلسیم دارند، بیشتر در معرض مشکلات باروری مانند تعداد و تحرک کم اسپرم و سطوح پایین‌تر تستوسترون کل و سایر هورمون‌های مردانه هستند.

ویتامین D باعث افزایش سطح کلسیم در سلول‌ها می‌شود. برای فعال‌سازی و لقاح اسپرم، به میزان بالایی از کلسیم در این سلول‌ها نیاز است. بنابراین، کمبود ویتامین D ممکن است بر تولید و عملکرد اسپرم تاثیر بگذارد. از این رو، بررسی کمبود ویتامین D و اصلاح آن ممکن است از پتانسیل درمانی برخوردار باشد. بهبود باروری مردان در مردان با تعداد اسپرم یا تحرک کم امکان پذیر است.

تست منفی

ویتامین B9 و باروری

یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های B برای باروری و رشد سالم جنین فولات یا ویتامین B9 است. فولات برای باروری مردان و زنان حیاتی است. مصرف کم فولات با افزایش خطر نقص مادرزادی لوله عصبی مرتبط است.

بیشتر بخوانید: چگونه از سالم بودن جنین مطمئن شویم؟

تحقیقات همچنین نشان داده است که مصرف نامناسب فولات ممکن است بر سطح پروژسترون تاثیر بگذارد و سطوح پایین آن ممکن است منجر به تخمک گذاری نامنظم شود. هر دو این شرایط ممکن است باروری را کاهش دهند

سطوح پایین فولات با سلامت ضعیف اسپرم مرتبط است. افرادی که فولات کمی ‌از رژیم غذایی دریافت می‌کنند، احتمالا درصد بیشتری از اسپرم‌های با DNA آسیب دیده دارند.

ویتامین B6 و باروری زنان

مطالعه‌ای که در سال 2007 منتشر شد، نشان داد زنانی که سطح ویتامین B6 بالاتری دارند، احتمال باروری بیشتری دارند. اما آیا این به آن معناست که ناباروری زنان را می‌توان تنها با افزایش سطح B6 درمان کرد؟ متسفانه این موضوع هنوز ثابت نشده است.

یکی از دلایل احتمالی ارتباط ویتامین B6 با باروری ممکن است به دلیل سطوح هموسیستئین باشد که یک آمینو اسید رایج موجود در جریان خون است. سطوح بالای هموسیستئین در فولیکول‌ها با مشکلات تخمک گذاری همراه است.

در همین حال، سطوح پایین هموسیستئین ممکن است شانس بارداری موفق را بهبود بخشد. طبق یک مطالعه کوچک که در سال 2017 منتشر شد، سطح هموسیستئین در زنان با سابقه سقط جنین که مکمل فولات، ویتامین B6 و ویتامین B12 مصرف کردند،کاهش پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بارداری مجدد بعد از سقط جنین

سخن پایانی

در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، به معرفی ویتامین‌های موثر در بهبود باروری پرداختیم. اگرچه تاثیر برخی ویتامین‌ها و مواد مغذی برای باروری غیرقابل انکار است، اما بهتر است قبل از شروع مصرف مکمل‌ها با پزشک خود صحبت کنید تا نیازهای فردی شما بررسی شود. چنانچه قصد بارداری دارید یا در دوران بارداری به سر می‌برید، از مصرف خودسرانه مکمل‌ها حتی مکمل‌های ویتامین مینرالی اجتناب کنید.

برچسب: ویتامین
دسته بندی: ناباروری
تصویر زهرا قباخلو
زهرا قباخلو
من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *