برای اکثر آفتهای دهان نیازی به مراجعه به پزشک ندارید و خود به خود بهتر خواهند شد. روشهای زیادی وجود دارند که میتوانید از آنها برای تسکین درد ناشی از زخمهای پوستی خود استفاده کنید:
درمان آفت دهان با استفاده از غذاهای نرم و ملایم
غذاهای نرم و ملایمی که به راحتی بلعیده میشوند مانند ماست یا سوپ خامهای بخورید. غذای خود را به قطعات کوچک برش دهید یا آنها را له کرده و به صورت پوره درآورید. از مصرف قهوه، شکلات، غذاهای تند یا شور، مرکبات یا آب میوهها، آجیل، دانهها و گوجه فرنگی خودداری کنید.
آفت دهان درمان، نوشیدن مایعات مناسب
مایعات سرد مانند آب یا چای سرد بنوشید یا بستنی بخورید. گاهی اوقات تماس مایع با آفت میتواند باعث ایجاد درد زیادی شود، به همین منظور میتوانید از نی استفاده کنید تا مایع به آفت دهان برخورد نکند. یخ را نیز میتوانید روی زخم آفت نگه دارید تا بیحس شود.
دقت در مسواک زدن
دندانهای خود را با دقت مسواک بزنید تا زخم را با موهای مسواک لمس نکنید. زیرا این کار باعث درد آزاردهندهای خواهد شد.
راه درمان آفت دهان، شستشوی دهان
دهان خود را با آب نمک بشویید. جهت استفاده از آب و نمک برای شستشوی دهان 1 قاشق چایخوری معادل 5 میلیلیتر نمک را در 1 فنجان به اندازه 250 میلیلیتر آب حل کنید.
استفاده از داروهای بدون نسخه برای درمان آفت دهان
میتوانید از خرید محصولات آفت دهان که نیازی به نسخه ندارد برای برطرف کردن آفت دهان استفاده کنید. برای استفاده از این داروها بهتر است از یک سواب پنبهای استفاده کنید. 3 تا 4 بار در روز آنها را روی زخمهای خود قرار دهید. قبل از استفاده از داروهای بی حس کننده دهان برای کودکان در هر سنی، از پزشک اجازه بگیرید. زیرا برخی از این موارد میتواند برای کودکان خطرناک باشد.
- مسکنهایی مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، از جمله آسپرین، ایبوپروفن مانند ادویل یا ناپروکسن مصرف کنید. به دلیل خطر ابتلا به سندرم ری به افراد کمتر از 18 سال آسپرین ندهید. حتما برچسب روی داروها را با دقت مطالعه کنید.
اگر پس از انجام این مراحل در خانه به مدت چند هفته، زخمهای شما بهتر نشد، ممکن است لازم باشد به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. آنها ممکن است داروهایی را توصیه کنند که به تسکین درد ناشی از آفت دهان کمک کنند. معمولا این داروها را در دهان میچرخانند یا غرغره میکنند یا روی زخم قرار میدهند. علاوه بر این، پزشک شما ممکن است کرم، خمیر استروئیدی یا یک دهانشویه را برای مالیدن روی زخم آفت تجویز کند. اگر تب دارید، در بلع مشکل دارید یا اگر آفت دهان شما مدام عود میکند، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است مشکل دیگری داشته باشید که باعث ایجاد این علائم شده است.
چگونه از بروز آفت دهان پیشگیری کنیم؟
آفتها اغلب عود میکنند، اما ممکن است بتوانید با رعایت نکات زیر فراوانی آنها را کاهش دهید:
- مراقب آنچه میخورید باشید. سعی کنید از مصرف غذاهایی که دهان شما را تحریک میکنند، اجتناب کنید. موارد تحریک کننده میتواند شامل آجیل، چیپس، چوب شور، ادویههای خاص، غذاهای شور و میوههای اسیدی مانند آناناس، گریپ فروت و پرتقال باشد. از خوردن غذاهایی که به آن حساسیت دارید یا آلرژی دارید نیز اجتناب کنید. غذاهای سالم را انتخاب کنید و برای کمک به جلوگیری از کمبودهای تغذیهای، مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل مصرف کنید.
- عادات خوب بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. مسواک زدن منظم بعد از غذا و کشیدن نخ دندان یک بار در روز میتواند دهان شما را از غذاهایی که ممکن است باعث ایجاد زخم شوند تمیز کند. از یک مسواک نرم برای جلوگیری از تحریک بافتهای ظریف دهان استفاده کنید و از مصرف خمیر دندانها و دهانشویههایی که حاوی سدیم لوریل سولفات هستند، خودداری کنید. اگر بریس یا سایر وسایل دندانپزشکی را دارید، از دندانپزشک خود در مورد واکسهای ارتودنسی برای پوشاندن لبههای تیز سوال کنید تا بتوانید از دهان خود محافظت کنید.
- استرس خود را کاهش دهید. به یاد داشته باشید که ممکن است علت ایجاد آفت دهان شما استرس باشد، تکنیکهای کاهش استرس مانند مدیتیشن و تصویرسازی هدایتشده را یاد بگیرید و از آنها استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، بهترین روشهای درمان آفت دهان و راههای پیشگیری از آن را بررسی کردیم. آفت دهان یک زخم کم عمق، دردناک و ناخوشایند است. اما این آفتها معمولا طی چند روز خود به خود از بین میروند. همچنین میتوانید از دهانشویههای بدون نسخه، آب نمک و… برای تسکین درد و تسریع روند بهبودی خود استفاده کنید. حتما بهداشت دهان و دندان را با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن رعایت کنید. اگر زخمهای آفت شما بعد از 2 هفته از بین نرفت حتما به پزشک مراجعه کنید.