مصرف زیاد این ویتامین باعث سردرد می شود!

3/5 - (4 امتیاز)
بسیاری از مردم از مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی برای حمایت از سلامت و عملکرد کلی بدن استفاده می‌کنند. انرژی بیشتر، هضم بهتر، افزایش حافظه و تمرکز، سیستم ایمنی قوی‌تر و داشتن احساس بهتر، تعدادی از اهداف و خواسته‌هایی است که این افراد دنبال می‌کنند. اما هر از گاهی مکمل‌ها حتی ویتامین‌های ضروری، عوارض جانبی ایجاد می‌کنند. آیا ویتامین‌ها می‌توانند باعث ایجاد سردرد شوند؟ بله! هم کمبود ویتامین و هم سمیت (مصرف بیش از حد) ویتامین‌ها با سردرد مرتبط است.
مصرف زیاد این ویتامین باعث سردرد می شود
تایید شده توسط متخصص تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:سحر معصوم
فهرست مطالب

ویتامین A

ویتامین A به عنوان یکی از چهار ویتامین محلول در چربی، نقش‌های مهمی ‌از جمله حمایت از دید در شب، یکپارچگی و عملکرد اپیتلیال، بازسازی سلول‌های پوست، تولید مخاط، عملکرد سالم سیستم ایمنی، رشد و نمو و تولید مثل در بدن ایفا می‌کند.

اگرچه RDI (مقدار توصیه شده دریافت روزانه) برای ویتامین A 5000 IU است، این ویتامین به عنوان یک ویتامین محلول در چربی، مانند همتایان محلول در آب از طریق ادرار دفع نمی‌شود. به این معنی که دوزهای بالای آن می‌تواند در بدن تجمع پیدا کند و منجر به ایجاد عوارض جانبی شود.

دوزهای زیاد ویتامین A در یک دوره کوتاه منجر به سمیت مزمن رتینوئید می‌شود و می‌تواند اثرات عمده‌ای بر روی سیستم‌های چندگانه داشته باشد. سطوح بیش از حد ویتامین A بر سلامت و ثبات استخوان، تیروئید، کلیه‌ها و سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارد و در نتیجه عوارض جانبی مانند سردرد، تهوع و استفراغ را به دنبال دارد.

بیشتر بخوانید: درمان فوری سردرد شدید در 5 دقیقه

اگر قرص ویتامین A مصرف می‌کنید، حتما دستورالعمل‌های روی جعبه را دنبال کنید و دوز مصرفی را بررسی کنید.

ویتامین B6 (پیریدوکسین)

مصرف بیش از حد برخی از ویتامین‌های B نیز می‌تواند باعث سردرد شود. ویتامین B6 یکی از این ویتامین‌ها است. دریافت دوزهای بالای ویتامین B6 می‌تواند منجر به مشکلات عصبی از جمله سردرد، نوروپاتی حسی و سایر علائم مانند بی‌حسی و گزگز در اندام‌ها شود.

ویتامین B3 (نیاسین)

شناخته‌شده‌ترین عارضه جانبی مکمل‌های نیاسین (B3) با دوز بالا چیزی است که گرگرفتگی نیاسین (niacin flush) نامیده می‌شود که بیشتر روی صورت، دست‌ها و قفسه سینه تأثیر می‌گذارد. این عارضه، معمولا در عرض 30 دقیقه پس از مصرف دوز بالای ویتامین B3 ظاهر می‌شود؛ اما مطالعات نشان داده‌اند که نیاسین با دوز بالا می‌تواند باعث سردرد نیز بشود.

اطمینان از مصرف کافی این ویتامین‌های B برای حفظ سطح آن‌ها در محدوده طبیعی ممکن است به کاهش خطر سردرد و حمایت از سلامت کلی عصبی کمک کند.

ویتامین D

باید از مصرف بیش از حد ویتامین D نیز اجتناب شود. سطوح بالای ویتامین D می‌تواند منجر به‌ هایپرکلسمی ‌یا کلسیم بیش از حد در خون شود که منجر به عوارض جانبی متعددی از جمله کاهش اشتها، یبوست، افسردگی، سردرد، مشکلات حافظه، تشنگی و خستگی می‌شود.

حالا که با ویتامین‌هایی که مصرف زیاد آن‌ها باعث ایجاد سردرد می‌شود آشنا شدیم، قصد داریم مواد مغذی را که ممکن است کمک‌کننده باشند، به شما معرفی کنیم. اگر معمولا دچار سردرد می‌شوید و علت آن برای شما ناشناخته است، مصرف این ریزمغذی‌ها در نظر بگیرید.

بیشتر بخوانید: کمبود کدام ویتامین باعث سردرد می‌شود؟

ویتامین

منیزیم

کمبود منیزیم می‌تواند منجر به سردرد و میگرن شود. قرص منیزیم اغلب با هدف کمک به میگرن معرفی می‌شود.

کمبود منیزیم به دلیل نقش حیاتی آن در بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی، از جمله عملکرد عصبی، آرامش عضلانی و تنظیم انتقال دهنده‌های عصبی، ممکن است باعث سردرد شود. همچنین، کمبود این ماده معدنی می‌تواند منجر به افزایش خطر تحریک پذیری عصبی و انتشار غیرطبیعی انتقال دهنده‌های عصبی شود که به طور بالقوه باعث سردرد از جمله میگرن می‌شود.

آهن

افرادی که دچار کمبود آهن هستند، می‌توانند بیشتر از سایر افراد با سردردهای میگرنی درگیر شوند. کمبود آهن می‌تواند منجر به کم خونی فقر آهن شود که با کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون یا هموگلوبین مشخص می‌شود. این کاهش، منجر به کاهش اکسیژن رسانی به مغز و سایر بافت‌ها می‌شود که می‌تواند باعث سردرد، خستگی، سرگیجه و سایر علائم شود. البته به یاد داشته باشید که مصرف آهن اضافی نیز با سردرد همراه است. بنابراین مراقب باشید در صورت تمایل به استفاده از مکمل، بیش از حد مصرف نکنید.

سخن پایانی

اگر از مکمل‌ها استفاده می‌کنید، مطمئنا نمی‌خواهید که عوارض جانبی زیادی را تجربه کنید. با رعایت چند نکته ساده می‌توانید به کاهش احتمال بروز سردرد کمک کنید. اول اینکه به دوز توصیه شده پایبند باشید. مصرف بیش از حد ویتامین‌ها یا مواد معدنی خاص می‌تواند منجر به عوارض جانبی ناخوشایندی شود، زیرا مقدار بیشتر همیشه بهتر نیست. به خصوص در مورد ویتامین‌های محلول در چربی (A، D، E و K) مراقب باشید، زیرا در صورت عدم نیاز از طریق ادرار دفع نمی‌شوند؛ بلکه در بافت چربی ذخیره شده که می‌تواند منجر به تجمع و احتمال مسمومیت شود.

نکته بعد اینکه هیدراته بمانید. یکی از علائم بارز کم آبی، سردرد است. اگر می‌خواهید از بروز هر گونه عوارض جانبی با مکمل‌ها جلوگیری کنید، مایعات کافی بنوشید. نکته آخر اینکه دستورالعمل‌های نحوه مصرف را دنبال کنید. برخی از مکمل‌ها باید همراه با غذا و برخی دیگر با معده خالی مصرف شوند. دستورالعمل‌های روی برچسب‌ها را دنبال کنید تا مطمئن شوید که نه تنها حداکثر مواد مغذی را دریافت می‌کنید، بلکه از عوارض جانبی احتمالی مانند سردرد، حالت تهوع یا ناراحتی معده نیز جلوگیری می‌کنید.

برچسب: ویتامین
دسته بندی: بیماری ها
تصویر زهرا قباخلو
زهرا قباخلو
من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *