پماد سیلور سولفادیازین

2.9/5 - (27 امتیاز)
پماد سیلور سولفادیازین یک آنتی بیوتیک موضعی است که برای پیشگیری و درمان عفونت زخم‌های سوختگی استفاده می‌شود. این پماد با توقف رشد باکتری ها عملکرد خود را انجام می‌دهد. سولفادیازین نقره ترکیب اصلی موجود در این پماد بوده و ضد عفونت عمل می‌کند.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم حق نژاد
پماد سیلور سولفادیازین
فهرست مطالب

پماد سیلور سولفادیازین یک آنتی بیوتیک موضعی است که برای پیشگیری و درمان عفونت زخم‌های سوختگی استفاده می‌شود. این پماد حاوی سولفادیازین نقره است که یک آنتی بیوتیک از گروه سولفامیدها بوده و از طریق مهار سنتز اسید فولیک که یک ماده مغذی ضروری برای رشد باکتری‌ها است، فعالیت می‌کند. قبل از استفاده از پماد سیلور سولفادیازین، دست های خود را به خوبی بشویید و ناحیه آسیب دیده پوست را تمیز و خشک کنید. سپس، یک لایه نازک از پماد را بر روی ناحیه آسیب دیده مالیده و به آرامی ماساژ دهید. پماد silver sulfadiazine علاوه بر اثرات ضد میکروبی، دارای اثرات ضدالتهابی و ضددرد نیز می‌باشد.

اشکال دارویی سیلور سولفادیازین

داروهای شیمیایی و گیاهی تولید توسط داروسازی ها، در اشکال دارویی مختلفی اعم از قرص، شربت، کپسول، محلول تزریقی، سرم و… تولید می شوند. پزشک باید باتوجه به شرایط جسمانی، سوابق پزشکی و سن بیمار (بزرگسالان، کودکان و سالمندان) انواع مختلف داروها را تجویز کند. سیلور سولفادیازین در اشکال کرم یا پماد موضعی 1% در بازار موجود است.

موارد مصرف پماد سیلور سولفادیازین

این دارو همراه با درمان‌های دیگر برای کمک به پیشگیری و درمان عفونت زخم در بیماران مبتلا به سوختگی‌های جدی استفاده می‌شود. سولفادیازین نقره Silver sulfadiazine با توقف رشد باکتری‌هایی که ممکن است زخم باز را آلوده کنند، عمل می‌کند. این فرایند به کاهش خطر گسترش باکتری در پوست یا خونی که می‌تواند باعث عفونت خونی جدی (سپسیس) شود، کمک می‌کند. استفاده از این پماد در کودکان و سالمندان باید با تجویز پزشک صورت گیرد، زیرا سبب عوارض جانبی جدی خواهد شد. مهم ترین موارد مصرف این دارو در عفونت زخم سوختگی در بزرگسالان و کودکان می‌باشد.

 پماد سیلور سولفادیازین 1 درصد

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Silver sulfadiazine

مکانیسم اثر پماد سیلور سولفادیازین روی غشای سلولی و دیواره سلولی اثر می‌کند. اين دارو بر بسياری از ارگانيسم‌های گرم منفی و گرم مثبت دارای اثر باكتريسيدی است، به علاوه، در برابر مخمرها و كانديدا آلبيكانس نيز فعال است. اوج زمان پلاسما این محصول 3 الی 11 روز و دفع آن از طریق ادرار (50%) صورت می‌گیرد.

مقدار مصرف داروی Silver sulfadiazine

قبل از شروع استفاده از سیلور سولفادیازین، اطلاعات دارویی موجود بر روی بسته بندی محصول را مطالعه کنید. مقدار و زمان مصرف عمومی این پماد برای روی آن نوشته شده است. این دارو فقط برای استفاده روی پوست است. از مصرف این محصول در اطراف چشم بدون دستور پزشک خودداری کنید. پماد را با استفاده از روش‌های استریل (مانند پوشیدن استریل) روی زخم بمالید. این پماد را طبق دستور پزشک یک یا دو بار در روز بر روی محل مورد نظر بمالید، در صورت نیاز می‌توانید از دستکش و ابزار استریل استفاده کنید.

نحوه مصرف پماد سولفادیازین

  1. این پماد برای درمان عفونت زخم سوختگی به مقدار 1/16 اینچ یا 2 میلی گرم بر روی محل مورد نظر هر 12 ساعت بمالید.
  2. برای درمان عفونت زخم سوختگی در کودکان نیز در کودکان بالای 2 ماه هر 12 ساعت استفاده کنید. لازم بذکر است، مصرف این پماد در کودکان زیر 2 ماه منع مصرف دارد.
  3. اگر پماد شما تمام شد و لزوم به استفاده دوباره از آن داشتید، محصول را بازخرید کنید زیرا سوختگی باید همیشه با کرم پوشانده شود.
  4. استفاده را تا زمان بهبودی یا آماده شدن محل سوختگی برای پیوند ادامه دهید. در صورت وجود احتمال عفونت، درمان را ادامه دهید، مگر اینکه واکنش نامطلوب قابل توجهی رخ داده باشد.
  5. در افراد دارای سوابق پزشکی خاص مانند حساسیت‌های پوستی، مشکلا کلیوی و ریوی با احتیاط مصرف شود.

زمان مصرف پماد سیلور سولفادیازین

درمان با پماد سیلور سولفادیازین Silver sulfadiazine معمولا تا زمانی که زخم به طور کامل بهبود یابد یا تا زمانی که محل برای پیوند پوست آماده شود، ادامه می‌یابد. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به به خاطر سپردن، هر روز در زمان‌های یکسانی از آن استفاده کنید. اگر بعد از مصرف این پماد وضعیت بیماری شما ادامه یافت یا بدتر شد، مصرف پماد را قطع و به پزشک مراجعه کنید. بدون نسخه و دستور پزشک از هیچ دارویی در زمینه سوختگی استفاده نکنید، زیرا سوختگی وضعیت حساس پزشکی است و مصرف سرخود دارو می‌تواند خطرناک باشد.

موارد احتیاط

بیماران قبل از استفاده از پماد سیلور سولفادیازین، اگر به آن یا داروهای مشابه حساسیت دارید به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. قبل از استفاده سوابق پزشکی مانند کمبود آنزیم خاص (G6PD یا کمبود گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز)، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، افت سفید خون. تعداد سلول‌ها و… را به پزشک اطلاع دهید. پزشک با توجه به شرایط جسمانی و سوابق پزشکی بهترین نسخه را برای شما تجویز می‌کند تا خطر عوارض جانبی را کاهش دهد.

  1. در صورت کمبود G6PD با احتیاط و دستور پزشک استفاده شود.
  2. این پماد فقط برای استفاده موضعی بر روی پوست است، استفاده از آن بر روی چشم یا داخل بدن ممنوع می‌باشد.
  3. استفاده طولانی مدت ممکن است منجر به سوپر عفونت باکتریایی یا قارچی شود.
  4. استفاده در زنان باردار توصیه نمی‌شود مگر اینکه ناحیه سوخته بیش از 20 درصد از سطح بدن را پوشش دهد یا مزایای درمانی برای بیمار بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین باشد.
  5. گرچه سولفادیازین نقره به صورت حداقلی جذب می‌شود، اما با مایعات بدن واکنش می‌دهد و سولفادیازین آزاد می‌کند که ممکن است به غلظت‌های سرمی قابل توجهی برسد.
  6. جذب سولفادیازین نقره ((silver sulfadiazine بسته به درصد سطح بدن و میزان آسیب بافتی متفاوت است. ممکن است هرگونه واکنش نامطلوب مرتبط با سولفونامیدها از جمله دیسکرازی‌های خونی، واکنش‌های پوستی و آلرژیک (از جمله واکنش‌های پوستی تهدید‌کننده زندگی مانند سندرم استیونز-جانسون (SJS)، نکرولیز اپیدرمی سمی (TEN)، درماتیت لایه بردار) و واکنش‌های دستگاه گوارش رخ دهد.
  7. استفاده طولانی مدت این پماد بر روی پوست سبب حساسیت‌های پوستی و خارش می‌شود.

موارد منع مصرف پسیلور سولفادیازین

بر روی بسته بندی محصولات دارویی موارد منع مصرف و احتیاط دارو ذکر شده است. پماد سیلور سولفادیازین مانند دیگر محصولات دارای موارد منع مصرف است که باید رعایت شود. به همین جهت بیماران باید این پماد را مطابق دستور و نسخه پزشک استفاده کنند تا در کنار بیشترین سود شاهد کمترین عوارض جانبی باشیم. از مصرف طولانی مدت بدون نسخه پزشک خودداری کنید، زیرا استفاده طولانی مدت هر دارویی سبب عوارض جانبی خطرناک خواهد شد.

  1. زنان باردار نزدیک به زایمان
  2. آلرژی سولفا
  3. حساسیت مفرط

عوارض جانبی داروی سیلور سولفادیازین (Silver sulfadiazine)

درد، سوزش، جوش ریز، تغییر رنگ پوست و… برخی از عوارض جانبی پماد سیلور سولفادیازین می‌باشد. بعد از مصرف این پماد شاید پوست یا غشاهای مخاطی (مانند لثه) به رنگ آبی یا خاکستری تغییر کنند. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. بیماران از مصرف بی‌رویه و بدون نسخه  این پماد پرهیز کنند تا شاهد عوارض جانبی یا تداخل دارویی نباشیم.

در صورت بروز عوارض جانبی جدی مانند علائم عفونت (مانند گلودرد که از بین نمی‌رود، تب، لرز)، کبودی یا خونریزی، علائم کم خونی (مانند خستگی یا ضعف غیرمعمول، تنفس سریع، ضربان قلب سریع)، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار، ادرار صورتی یا خون آلود)، علائم مشکلات کبدی (مانند حالت تهوع، درد معده یا شکم، استفراغ، ادرار تیره، زردی چشم  یا پوست)، تغییرات ذهنی یا خلقی و… مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید. پزشک با مشاهده و بررسی این عوارض اقدام به تغییر دارو یا دوز مصرفی شما می‌کند.

  1. درد، سوزش، خارش و کهیر
  2. نکروز پوست
  3. اریتم مولتی فرم
  4. تغییر رنگ گذرا پوست
  5. کم‌خونی همولیتیک (در بیماران مبتلا به کمبود G6PD)
  6. آگرانولوسیتوز
  7. ترومبوسیتوپنی
  8. کم‌خونی آپلاستیک
  9. واکنش‌های پوستی و حساسیت مفرط
  10. لکوپنی

پماد سیلور سولفادیازین برای زخم سوختگی

تداخل دارویی سیلور سولفادیازین

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. بیماران قبل از مراجعه به پزشک، لیستی از داروهایی مختلف مورد استفاده خود (اعم از گیاهی یا شمیایی) تهیه کرده و به وی نشان دهید. هیچ دارویی را بدون تایید پزشک خود شروع، قطع یا تغییر ندهید. داروهای پوستی حاوی سولفاستامید سدیم، محصولات آنزیمی که برای تجزیه و از بین بردن پوست یا بافت مرده از سوختگی‌ها و زخم‌ها سبب تداخل دارویی با پماد سولفادیازین Silver sulfadiazine می‌شود. توجه داشته باشید که این محصول تنها برای استفاده موضعی بر نقاط خارجی (پوست) بدن است.

مصرف سیلور سولفادیازین (Silver sulfadiazine) در دوران بارداری و شیردهی

مطالعات و اطلاعات زیادی در رابطه با اثرات پماد سیلور سولفادیازین بر روی زنان باردار و جنین در دسترس نیست. مطالعات حیوانی هیچ خطری را نشان نداده و مطالعات انسانی خاصی در این زمینه وجود ندارد. بنابراین زنان باردار و مادران شیرده با نسخه و مشورت پزشک اقدام به مصرف این محصول کنند تا شاهد عوارض یا تداخل دارویی نباشیم. لازم بذکر است، هنوز مشخص نیست که آیا داروی سیلور سولفادیازین تاثیری بر روی شیر مادر و جنین دارد یا خیر، به همین دلیل از مصرف خودسرانه و بدون نسخه آن خودداری کنید.

شرایط نگهداری پماد سیلور سولفادیازین

داروی سیلور سولفادیازین باید در دمای اتاق (ترجیحا خنک) به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی را دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری کنید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید. از ریختن انواع داروها به داخل چاه دستشویی، خیابان و فاضلاب خودداری کنید.

کلام آخر در مورد پماد سیلور سولفادیازین

در دنیای پزشکی و بهداشت، توسعه داروها و درمان‌های نوآورانه از جمله مهمترین پیشرفت‌های علمی و پزشکی محسوب می‌شوند. یکی از داروهایی که در این زمینه توجه بسیاری از محققان و پزشکان را به خود جلب کرده و جایگاه ویژه‌ای در درمان عفونت‌های پوستی و بافتی پیدا کرده است، پماد سیلور سولفادیازین است.

با مطالعه این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز شما با نقش کلیدی پماد Silver sulfadiazine در حفظ سلامت پوست و مواجهه با عفونت‌های پوستی آشنا خواهید شد. این دارو با تأثیربخشی بالا در مقابله با باکتری‌های مقاوم با تکیه بر آنتی‌بیوتیک‌ها و مزایای خود، می‌تواند در بهبود سلامت پوست مؤثر باشد.

منبع سایت: medscape

سوالات متداول

پماد سیلور سولفادیازین 1 درصد برای جلوگیری از آلودگی زخم‌های سوختگی توسط پزشک تجویز می‌شود. این پماد یک محصول موضعی است که بر روی پوست استفاده می‌شود. این پماد به جز جلوگیری از عفونت، پوست را مرطوب نگه داشته و سرعت بازسازی و ترمیم را نیز افزایش می‌دهد. استفاده از این پماد در کودکان و سالمندان باید با تجویز پزشک صورت گیرد، زیرا سبب عوارض جانبی جدی خواهد شد.
برای درمان جوش‌های پوستی باید ابتدا ریشه اصلی این مشکل پوستی را جستجو کرد. پزشک پوست با مشاهده و بررسی جوش‌های پوستی بهترین دارو برای درمان آن را تجویز می‌کند. در صورتی که سرخود و بدون نسخه اقدام به مصرف پماد سولفادیازین silver sulfadiazine کنید باید عوارض جانبی آن را نیز تحمل کنید.
با اینکه اصلی‌ترین موارد مصرف این پماد برای سوختگی است، اما با تجویز و دستور پزشک برای درمان لکه‌های پوستی، جوش، آکنه و… نیز استفاده می‌شود. این محصول با از بین بردن باکتری‌های عامل ایجاد لک، به روشن شدن و درمان پوست کمک می‌کند.
همانطور که بیان شد، این پماد تنها برای استفاده در قسمت‌های خارجی و پوستی بدن مناسب است. استفاده از پماد سولفادیازین در قسمت‌های داخلی بدن مانند واژن ممنوع است.
مهم ترین موارد مصرف از این دارو در عفونت زخم سوختگی در بزرگسالان و کودکان می‌باشد. سولفادیازین نقرهsilver sulfadiazine با توقف رشد باکتری‌هایی که ممکن است زخم باز را آلوده کنند، عمل می‌کند. این فرایند به کاهش خطر گسترش باکتری در پوست یا خونی که می‌تواند باعث عفونت خونی جدی (سپسیس) شود، کمک می‌کند. این پماد به جز جلوگیری از عفونت، پوست را مرطوب نگه داشته و سرعت بازسازی و ترمیم را نیز افزایش می‌دهد.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

1 دیدگاه

    مرضیه

    پماد سیلور سولفادیازین برا سوخستگی باز مناسب هست

    11
    0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *