آیا دانه چیا عوارض دارد؟
دانه چیا مانند هر ماده مغذی دیگری در کنار فواید بیشمار خود در صورتی که زیاد مصرف شود ممکن است همراه با عوارضی باشد. این عوارضها در بخشهای مختلف بدن ممکن است اتفاق بیوفتد. برخی از افرادی که دانه چیا برای آنها مضر است عبارتاند از:
- افرادی که مشکلات گوارشی دارند
- افرادی که در بلع مشکل دارند
- افرادی که در معرض خطر سرطان پروستات هستند
- افرادی که به دانه چیا حساسیت دارند
- افرادی که برخی داروهای خاص مصرف میکنند
افرادی که مشکلات گوارشی دارند
خوردن بیش از حد دانههای چیا میتواند باعث مشکلات گوارشی شود. دانههای چیا منبع خوبی از فیبر هستند و در هر ۲۸ گرم، ۱۱ گرم فیبر دارند. فیبر برای سلامتی شما ضروری است به عنوان مثال موجب حمایت از باکتریهای مفید در روده شما میشود؛ با این حال، فیبر بیش از حد میتواند برای برخی از افراد مشکلاتی ایجاد کند. مصرف بیش از حد فیبر میتواند باعث مشکلاتی مانند درد شکم، یبوست، اسهال، نفخ و گاز شکم شود.
این مشکل زمانی که بدن دچار کم آبی شود میتواند تشدید پیدا کند. هیدارته نگه داشتن بدن و مصرف به اندازه آب به عبور فیبر از سیستم گوارشی کمک بسیاری میکند. علاوه بر این، مبتلایان به بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون ممکن است برای مصرف دانه چیا نیاز به زیر نظر گرفته شدن توسط یک پزشک را داشته باشند. این بیماریهای مزمن باعث التهاب و باریک شدن دستگاه گوارش میشوند که میتواند منجر به علائمی مانند درد شکم، خونریزی، اسهال و کاهش وزن شود.
افرادی که در بلع مشکل دارند
با وجود آن که دانه چیا برای اکثر افراد کاملا بیخطر است و به راحتی میتوانند آن را مصرف کنند، اما باید مراقب خطر خفگی باشید مخصوصا اگر شما در بلع مشکل دارید. این افزایش خطر به این دلیل است که دانههای چیا خشک وقتی در معرض آب قرار میگیرند متورم میشوند و حدود ۱۰ تا ۱۲ برابر وزن خود مایع جذب میکنند. این خاصیت دانه چیا میتواند در پخت و پز و آشپزی بسیار مفید باشد اما در عین حال خطر مصرف آن را نیز افزایش میدهد، زیرا دانههای چیا به راحتی میتوانند متورم شوند و در گلو گیر کنند.
همیشه مطمئن شوید که دانههای چیا را حداقل ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از خوردن خیس کنید. کسانی که در بلع مشکل دارند ممکن است نیاز به احتیاط بیشتری در خوردن آنها داشته باشند.
افرادی که در معرض خطر سرطان پروستات هستند
دانههای چیا حاوی مقدار زیادی اسید آلفا لینولنیک (ALA) است. ALA از خانواده اسیدهای چرب امگا ۳ است که عمدتا در غذاهای گیاهی یافت میشود. اسیدهای چرب امگا ۳ بخشی ضروری از رژیم غذایی هستند و برای بسیاری از جنبههای سلامتی، از جمله عملکرد شناختی و سلامت قلب مفید هستند. اسیدهای چرب ALA برای کسانی که ماهی نمیخورند بسیار مهم هستند. اگرچه اسیدهای چرب امگا ۳ به طور کلی برای سلامتی مفید شناخته میشوند، برخی از مطالعات بین مصرف ALA و سرطان پروستات ارتباطی پیدا کردند.
افرادی که اسید آلفا لینولنیک یا ALA بیشتری مصرف میکنند ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند. بنابراین حین خوردن این ماده مغذی به اندازه مصرف آن توجه کنید تا با مشکل مواجه نشوید.
افرادی که به چیا سید حساسیت دارند
یکی از عوارضی که خیلی کم شایع است و افراد خیلی کمی ممکن است با آن مواجه شوند واکنشهای آلرژیک و حساسیت است. علائم آلرژی غذایی ممکن است شامل استفراغ، اسهال و خارش لب یا زبان باشد. در موارد شدید، آلرژی غذایی حتی میتواند منجر به آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی وضعیتی است که باعث دشواری در تنفس و گرفتگی در گلو و قفسه سینه میشود. آلرژی به دانه چیا نادر است اما در برخی افراد دیده شده است. اگر برای اولین بار دانه چیا را امتحان کردید و علائم آلرژی غذایی را تجربه کردید، فورا مصرف آن را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
افرادی که برخی داروهای خاص مصرف میکنند
دانه چیا با برخی از داروها ممکن است تداخل داشته باشد و مصرف همزمان آن ممکن است شما را با مشکل مواجه کند. افرادی که داروهای قند خون و فشار خون مصرف میکنند باید مراقب مصرف دانه چیا باشند. این به این دلیل است که خوردن بیش از حد دانههای چیا به طور بالقوه میتواند با اثرات برخی از این داروها تداخل داشته باشد.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که دانههای چیا میتوانند به طور قابل توجهی سطح قند خون را کاهش دهند. این احتمالا به دلیل مقدار بالای فیبر موجود در دانههای چیا است که جذب قند در خون را کند میکند و میتواند سطح قند خون را کاهش دهد. خوردن مقدار زیاد دانه چیا میتواند باعث کاهش سطح قند خون شود و ممکن است نیاز به تنظیم دوز داروی دیابت شما داشته باشد.
دانه چیا علاوه بر کاهش قند خون، در کاهش فشار خون نیز موثر است. این امر به این دلیل است که دانههای چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ به عنوان رقیق کننده خون عمل میکنند و ممکن است فشار خون را کاهش دهند. کسانی که فشار خون بالا دارند ممکن است خاصیت دانه چیا در کاهش فشار خون را مفید بدانند. با این حال، دانه چیا ممکن است فعالیت داروهای فشار خون را افزایش دهد، که میتواند منجر به افت فشار خون یا فشار خون پایین شود.
جایگزینهای دانه چیا
با توجه به اینکه دانه چیا ممکن است گاهی برای برخی افراد مشکل ایجاد کند شما میتواند از سایر مواد مغذی به عنوان جایگزین دانه چیا استفاده کنید. برخی از جایگزینهای دانه چیا شامل غذاهای پرفیبر مانند سبزیجات، حبوبات، آجیل، میوهها و غلات است. برای افرادی که علاقهمند به افزایش مصرف اسیدهای چرب هستند، ماهی منبع جایگزین مناسبی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. سایر دانههای مغذی عبارتند از:
- دانه کتان
- دانههای آفتابگردان
- دانه شاهدانه
- دانه کنجد
- دانه کدو تنبل
بسیاری از خواص تخم کتان مانند دانه چیا است و میتوانید به عنوان جایگزین چیا سید از آن استفاده کند. هضم این دانه ممکن است مشکل ساز باشد، اما در صورتی که به طور کامل آسیاب شود مشکل ساز نمیشود. بعلاوه، بذر کتان حاوی لیگنان، یک ترکیب شیمیایی طبیعی است. لیگنانها ممکن است به طور بالقوه از سرطان پروستات محافظت کنند و رشد تومور را در سینه کاهش دهند.
سخن پایانی
در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که دانه چیا برای چه کسانی مضر است. دانه چیا یک غذای سالم و مغذی است که میتواند به بهبود سلامت عمومی کمک کند. با این حال، برخی افراد باید در مصرف آن دقت کنند و در صورت نیاز با پزشک خود مشورت کنند تا از عوارض ناخواسته جلوگیری شود. توجه به واکنشهای بدن و مصرف متعادل این دانه میتواند به بهرهبرداری بهتر از خواص آن کمک کند. شما میتوانید سوالات خود را در خصوص مصرف دانه چیا از متخصصان تغذیه داروخانه آنلاین مثبت سبز در بخش دیدگاه بپرسید.