یائسگی پایان سالهایی است که یک زن قدرت باروری دارد و میتواند مادر شدن را تجربه نماید. یائسگی یکی از مراحل طبیعی زندگی یک زن است که معمولا بین 40 تا 50 سالگی رخ میدهد. اما گاهی نیز اتفاق میافتد که به برخی دلایل زمان یائسگی جلو میافتد و فرد خیلی زودتر از آنچه که باید یائسه میشود. چرا؟ در این مقاله ابتدا در مورد دلایل یائسگی زودرس توضیح داده و سپس درمان قطعی یائسگی زودرس را مورد بررسی قرار میدهیم.
دلایل و علائم یائسگی زودرس
علائم یائسگی زودرس اغلب شبیه یائسگی معمولی است و شامل موارد زیر میشود:
- دورههای نامنظم قاعدگی
- پریودهایی که از حالت طبیعی سنگینتر یا سبکتر هستند
- گرگرفتگی
علائم فوق نشان میدهند که تخمدانها در حال تولید استروژن کمتری هستند. علاوه بر موارد ذکر شده ممکن است فرد مبتلا به یائسگی زودرس نشانههای زیر را نیز تجربه کند:
- خشکی واژن
- اختلال در عملکرد مثانه و بیاختیاری ادرار
- نوسانات خلقی، تحریک پذیری و افسردگی خفیف
- خشک شدن پوست، چشم و دهان
- خواب آلودگی
- کاهش میل جنسی
اگر شما زیر 40 سال باشید و علائم بالا را تجربه کنید حتما باید با مراجعه به پزشک پیگیریهای لازم را انجام دهید تا متوجه شوید که آیا به یائسگی زودرس مبتلا شدهاید یا خیر.
تشخیص یائسگی زودرس
بیش از بررسی درمان قطعی یائسگی زودرس بهتر است ابتدا ببینیم که چطور باید مطمئن شویم که به یائسگی زودرس مبتلا هستیم یا خیر. جهت تشخیص یائسگی زودرس پزشک قطعا معاینه جسمی از شما انجام خواهد داد و شما را برای دادن آزمایش خون به آزمایشگاه خواهد فرستاد. همچنین پزشک ممکن است با اندازهگیری سطح استرادیول (نوعی هورمون جنسی) ابتلای شما به یائسگی زودرس را تشخیص دهد. هنگامی که سطح استرادیول کمتر از 30 باشد نشانگر آن است که شما دچار یائسگی شدهاید.
درمان قطعی یائسگی زودرس
مانند یائسگی طبیعی، در یائسگی زودرس نیز سطح استروژن در بدن کاهش مییابد. سطح پایین این هورمون در بدن ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان، سرطان روده و تخمدان و حتی بروز آب مروارید را در بدن افزایش دهد. زنانی که دچار یائسگی زودرس میشوند، بیش از بانوانی که یائسگی را به طور طبیعی طی میکنند ممکن است در معرض مشکلات مربوط به سلامتی قرار گیرند.
یائسگی زودرس را نمیتوان متوقف کرد و درمان قطعی یائسگی زودرس وجود ندارد اما خبر خوب این است که علائم یائسگی زودرس را به کمک برخی راهکارها میتوان کاهش داد:
هورمون درمانی
هورمون درمانی به این معنا است که داروهایی را که حاوی هورمونهای زنانه هستند میتوان جایگزین هورمونهای از دست رفته بدن کرد که دیگر ترشح و تولید نمیشوند. به این منظور داروهای بسیاری اعم از قرص، ژل و کرم در بازار موجود است که میتوان از آنها بهره گرفت. در گذشته تصور میشد که هورمون درمانی فقط مزایا برای بدن دارد اما امروزه مشخص شده است که این روش میتواند منجر به مشکلاتی از قبیل حملات قلبی و سرطان سینه در زنان شود. بنابراین متخصصان توصیه میکنند که در صورت استفاده از هورمون درمانی از داروها در کمترین دوز استفاده نمود.
قرص های ضد بارداری
استفاده از قرصهای ضد بارداری درمان قطعی یائسگی زودرس نیست اما میتواند در تسکین علائم یائسگی مثل گرگرفتگی بسیار موثر باشد. توصیه میشود حتما زیر نظر پزشک از این نوع قرصها استفاده کنید و خودسرانه به دنبال مصرف آنها نروید.
داروهای ضد افسردگی
تحقیقات نشان داده است که داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین میتواند در بهبود علائم یائسگی موثر بوده و مثلا نشانههای گرگرفتگی را تا 60% کاهش دهند. از قرصهای ضد افسردگی نیز حتما باید تحت نظارت پزشک استفاده کرد.
ژل های لوبریکانت و روان کننده ها
یکی از علائم یائسگی خشکی واژن است و این مسئله میتواند روی عملکرد جنسی تاثیر گذاشته و رابطه جنسی را برای طرفین ناخوشایند کند. به کمک ژل های بهداشتی بانوان نظیر ژل لوبریکانت میتوان خشکی واژن را بهبود بخشید. بهتر است از کرمها و ژلهایی که هورمونی نباشند در این زمینه استفاده شود.
آیا یائسگی را می توان به تعویق انداخت ؟
اینکه آیا یائسگی قابل به تاخیر انداختن است یا خیر ممکن است سوال بسیاری از خانمها باشد. در پاسخ به این سوال باید گفت خیر؛ یائسگی نیز یکی از مراحل طبیعی زندگی یک زن است که باید به شکل طبیعی نیز سپری شود. یائسگی قابل به تعویق انداختن نیست اما علائم آن را میتوان با درمان مناسب کاهش داد تا راحتتر بتوان این دوران را طی کرد.
روش های خانگی برای درمان قطعی یائسگی زودرس
برای درمان قطعی یائسگی زودرس فقط میتوان به کمک برخی راهکارها به تسکین علائم آن کمک کرد. به این منظور راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین D بخورید. مصرف این نوع غذاها میتواند از پوکی استخوان و درد عضلات در دوران یائسگی جلوگیری کند.
- تناسب اندام خود را حفظ کنید. داشتن وزن مناسب میتواند علائم یائسگی را کاهش داده و از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری نماید.
- میوه و سبزیجات به وفور مصرف کنید؛ زیرا در این صورت سلامت استخوانهای شما بهتر حفظ خواهد شد و با پیشگیری از اضافه وزن جلوی پیشرفت بسیاری از بیماریها را میتوان گرفت.
- از مصرف کافئین، الکل و غذاهای بسیار شیرین و تند بپرهیزید زیرا گرگرفتگی را افزایش خواهند داد.
- به طور مرتب ورزش کنید تا علاوه بر جلوگیری از افزایش وزن، روحیه بهتری داشته باشید و اضطراب و خستگی در شما کاهش یابد.
- غذاهای سرشار از استروژن مثل سویا، تخم کتان، دانه کنجد و لوبیا استفاده کنید. این نوع خوراکیها در کاهش علائم گرگرفتگی بسیار موثر هستند.
- مقدار کافی آب بنوشید.
- از خوردن فست فودها اجتناب نموده و بیشتر غذاهایی را مصرف کنید که حاوی پروتئین بالا هستند.
- از مکملهای غذایی مخصوص دوران یائسگی کمک بگیرید.
گیاهان موثر در کاهش علائم یائسگی
بیش از نیمی از زنانی که دچار یائسگی زودرس یا یائسگی طبیعی میشوند، به دلیل کاهش سطح استروژن و پروژسترون در بدن علائمی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و نوسانات خلقی را تجربه خواهند کرد. به کمک برخی گیاهان نیز میتوان به بهبود این علائم کمک کرد:
- از دمنوش توت مار استفاده کنید؛ به این منظور ۲۰ گرم ریشه خشک شده این گیاه را با یک لیتر آب مخلوط کرده و به مدت 20 تا 30 ثانیه بجوشانید. سپس آن را از صافی عبور داده و در حالی که روی آن را پوشاندهاید در یخچال بگذارید و هر زمان که دوست دارید از آن استفاده کنید.
- گیاه گل مغربی به تولید استروژن کمک میکند؛ از روغن این گیاه میتوانید به منظور تسکین علائم یائسگی استفاده کرده و به عنوان خواب آور نیز از آن بهره بگیرید.
- روغن بذر کتان منبعی غنی از اسیدهای چرب بوده و علائم یائسگی را تسکین میدهد.
- شبدر قرمز، مریم گلی، گیاه پنج اشک، سنبل الطیب، گل شور و چای جینسینگ نیز به بهبود علائم یائسگی کمک کرده و برای افرادی که دچار یائسگی زودرس شدهاند بسیار مناسب هستند.
سخن پایانی
درمان قطعی یائسگی زودرس را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. در واقع به کمک برخی داروها و راهکارهای خانگی فقط میتوان علائم آزاردهنده یائسگی زودرس را تسکین بخشید اما نمیتوان آن را متوقف کرد و مانع از وقوع آن شد. یائسگی زودرس ممکن است در نتیجه بروز برخی بیماریها و یا بر اثر عوامل ژنتیکی اتفاق بیفتد. خوشبختانه با استفاده از راهکارهایی که در این مقاله عنوان شد میتوان دوران یائسگی را به خوبی طی نموده و همچنان زندگی شاد و سالمی را تجربه کرد.
7 دیدگاه
واااااقعا جای تاسف داره باپیشرفت گسترده علم پزشکی ونانو درمانی،هنوزراهکاری برای درمان یایسگی ،نیست!حداقل به تعویق انداختن یایسگی وایجادامیدبرای باروری ،بسترسازی رشدجمعیت وجوانی جانعه نداریم.!!!!
سلام وقتتون بخیر
من۳۵ سالمه و دوساله نامزدهستم که دچار نامرتبی پریودی شدم باآزمایش پزشک متخصص گفتن که دچار یائسگی زودرس شدم.آیا میتونم باردار بشم؟چنددرصد شانس بارداری دارم؟
همراه محترم
سلام
پاسخ به این سوال از تخصص ما خارج است. لطفا با پزشک متخصص زنان مشورت و تحت نظر ایشان درمان تخصصی هورمونی دریافت نماییدو
متشکرم
سلام وقت بخیر
من ۳۷ سال سن دارم و ۸ ساله ازدواج کردم
یه پسر دارم
حدودا یه ساله پریود نمیشم.ظاهرا ازمایش هورمون دادم میگن یائسگی زود رس هست آیا راه درمان داره که بتونم مجدد باردار شم یا نه
با سلام کاربر گرامی،
روش های هورمون تراپی میتوانند کمک کننده باشند. در این مورد با متخصص زنان مشورت کنید
مادر من 51 سالشه. چند ماه قبل یائسه شد و فکر کرد دیگه تموم شده ولی الان بعد از 4 ماه دوباره پریود شده. خیلی هم شدید. چ علتی داره؟
سلام دوست عزیز
این مورد می تونه ناشی از مشکلاتی از جمله فیبرم باشه پیشنهاد میکنم حتما این مسئله را با پزشک متخصص در میان بگذارید.