قرص اندانسترون چیست؟ فواید، روش مصرف و عوارض

4/5 - (9 امتیاز)
حالت تهوع و استفراغ از جمله علائم شایع و ناخوشایندی است که به دلایل مختلفی از جمله بیماری‌های گوارشی، عوارض دارویی، شیمی‌درمانی و حتی مسافرت‌های طولانی ایجاد می‌شوند. یکی از داروهای مهم در کنترل و درمان حالت تهوع و استفراغ، قرص اندانسترون است. اندانسترون در اشکال دارویی قرص، شربت و آمپول در داروخانه‌ها موجود است. در ادامه به بررسی کاربرد، نحوه مصرف، موارد احتیاط و عوارض اندانسترون پرداخته می‌شود.
قرص اندانسترون
فهرست مطالب

کاربرد قرص اندانسترون چیست؟

قرص اندانسترون به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ ناشی از درمان دارویی سرطان (شیمی درمانی)، پرتودرمانی کاربرد دارد. در ادامه به برخی از کاربرد قرص اندانسترون خواهیم پرداخت؛

  • تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی و پرتودرمانی
  • حالت تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی
  • حالت تهوع و استفراغ ناشی از بیماری حرکت
  • تهوع و استفراغ ناشی از عفونت‌های ویروسی

قرص اندانسترون

قرص اندانسترون برای حالت تهوع و استفراغ

قرص اندانسترون به صورت گسترده‌ای برای پیشگیری و درمان حالت تهوع واستفراغ کاربرد دارد. اندانسترون 4 یکی از اشکال پرمصرف این دارو است که البته کمترین دوز این دارو محسوب می‌شود. اندانسترون 4 را باید یک قرص قوی و تاثیرگذار در کاهش حالت تهوع در شرایط مختلف از جمله شیمی درمانی و پرتو درمانی در نظر داشت.

بیشتر بدانید: شربت لاکسی ژل چیست؟ بررسی کاربرد و عوارض

قرص اندانسترون برای کودکان

حالت تهوع و استفراغ از بیماری‌های گوارشی مهم در کودکان است که به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. کودکان نسبت به انواع فرم‌های دارویی از جمله قرص، کپسول و آمپول حساسیت زیادی دارند. مصرف شربت اندانسترون در کنار اثربخشی بالا، دارای عوارض جانبی و خطرات کمتری نسبت به قرص یا آمپول اندانسترون می‌باشد.

بیشتر بدانید: قرص لانزو چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

قرص اندانسترون برای اسهال

طبق انجام آزمایشات مختلف، پزشکان بر این باور هستند که شربت یا قرص اندانسترون کاربرد زیادی در کاهش اسهال دارد. همچنین، تاثیرات مثبت این دارو بر روی سندروم روده تحریک‌پذیر تایید شده است. بنابراین، بزرگسالان نیز با نسخه پزشک می‌توانند از این شربت برای کنترل اسهال استفاده کنند. مصرف مایع داروها علاوه بر کاربرد درمانی و اثربخشی مناسب، عوارض جانبی کمتری دارد.

قرص اندانسترون برای دل درد

شربت یا قرص اندانسترون یک داروی مهم در کاهش حالت تهوع و استفراغ است. بنابراین، ارتباط مستقیمی بین این دارو و کاهش دل درد وجود ندارد. با این حال، اگر دل درد شما ناشی از مشکلات گوارشی از جمله حالت تهوع باشد، مصرف شربت اندانسترون می‌تواند در برخی مواقع موثر باشد. شربت اندانسترون برای رفع علت اصلی درد معده یا دل درد (مانند التهاب معده، زخم یا سایر اختلالات گوارشی) مناسب نیست.

بیشتر بدانید: قرص اس امپرازول چیست؟ موارد مصرف و عوارض

قرص اندانسترون

نحوه مصرف قرص اندانسترون

قبل از مصرف اندانسترون، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. در ادامه به بررسی نحوه مصرف قرص اندانسترون خواهیم پرداخت؛

  • این دارو برای تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی (شیمی درمانی متوژنیک)، 8 میلی گرم 30 دقیقه قبل از شیمی درمانی و سپس 12 ساعت به مدت 1 تا 2 روز پس از شیمی درمانی استفاده می‌شود. همچنین، برای شیمی‌درمانی با قیام‌زایی بالا 24 میلی‌گرم 30 دقیقه قبل از شیمی‌درمانی مصرف خواهد شد.
  • دوز پیشنهادی برای تزریق وریدی، 0.15 میلی گرم بر کیلوگرم در مدت 15 دقیقه 30 دقیقه قبل از شیمی درمانی، سپس 4 و 8 ساعت پس از اولین دوز می‌باشد.
  • دوز مصرفی برای تهوع و استفراغ بعد از عمل، 4 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی یا عضلانی بلافاصله قبل از بیهوشی یا بعد از عمل یا 16 میلی گرم به صورت خوراکی قبل از بیهوشی می‌باشد.
  • دوز مصرفی اندانسترون برای درمان فراکشن با دوز بالا برای شکم، 8 میلی گرم به صورت خوراکی 1-2 ساعت قبل از پرتودرمانی می‌باشد که دوزهای بعدی را هر 8 ساعت بعد از اولین دوز 1-2 روز پس از اتمام درمان تجویز کنید.

بیشتر بدانید: قرص کلیدینیوم سی

بهترین زمان مصرف قرص اندانسترون

یکی از سوالات مهم بیماران، بهترین زمان مصرف قرص اندانسترون است. باید بدانید که بهترین زمان تنها به نوع بیماری، وضعیت بیمار و سن بستگی دارد. برای مثال، رای پیشگیری از تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا جراحی مصرف حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از شروع درمان توصیه می‌شود. به علاوه، در مواردی که قرص برای درمان فوری تهوع تجویز می‌شود، پزشک ممکن است زمان متفاوتی را بر اساس وضعیت بیمار تعیین کند.

بیشتر بدانید: قرص لانسوپرازول برای چیست؟ موارد مصرف و عوارض

طریقه مصرف شربت اندانسترون

نحوه مصرف قرص اندانسترون بسیار متفاوت است. در ادامه با طریقه مصرف اندانسترون آشنا خواهید شد؛

  • قبل از باز کردن درب شربت، شیشه را به خوبی تکان دهید تا مواد تشکیل دهنده یکنواخت مخلوط شوند.
  • طریقه مصرف براساس نسخه پزشک، و با استفاده از قاشق یا پیمانه مخصوص انجام شود. توجه داشته باشید که دوز مصرفی در کودکان باید براساس سن و وزن آن‌ها تعیین شود.
  • برای پیشگیری از تهوع و استفراغ (برای مثال، قبل از شروع شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا جراحی)، توصیه می‌شود قرص اندانسترون حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از شروع درمان مصرف شود.
  • در موارد مصرف اضطراری برای کنترل تهوع، زمان مصرف ممکن است بر اساس وضعیت بیمار تعیین شود.
  • شربت را به صورت کامل قورت دهید و از مصرف آب همراه با آن پرهیز کنید.

قرص اندانسترون

عوارض قرص اندانسترون

سردرد، سبکی سر، سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، خارش، درد در محل تزریق، احتباس ادرار، یبوست، اسهال و… برخی از عوارض قرص اندانسترون می‌باشد. برخی از عوارض قرص اندانسترون شامل موارد زیر می‌باشد؛

  • سردرد
  • ضعف/خستگی
  • یبوست
  • خواب آلودگی
  • اسهال
  • سرگیجه
  • تب
  • اختلالات زنان
  • اضطراب
  • احتباس ادرار
  • خارش
  • درد محل تزریق

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از مصرف اندانسترون، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به بررسی موارد احتیاط قرص اندانسترون خواهیم پرداخت؛

  • واکنش‌های حساسیت مفرط از جمله آنافیلاکسی و برونکواسپاسم ممکن است رخ دهد: در صورت مشکوک، درمان را قطع کنید. تا زمانی که علائم و نشانه‌ها برطرف شوند، به‌محض استاندارد مراقبت، فوراً تحت نظارت و درمان قرار گیرند.
  • اندانسترون ممکن است در بیمارانی که تحت عمل جراحی شکم یا تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی هستند، ایلئوس پیشرونده یا اتساع معده را بپوشاند. کاهش فعالیت روده را بررسی کنید، به خصوص در بیمارانی که عوامل خطر انسداد دستگاه گوارش دارند.
  • مصرف قرص اندانسترون ممکن است باعث تغییرات در ریتم قلب (مانند طولانی شدن فاصله QT در نوار قلب) شود. افرادی که سابقه بیماری‌های قلبی، اختلالات ریتم قلب یا خانواده‌ای با سابقه طولانی شدن QT دارند، باید با احتیاط از آن استفاده کنند.
  • از آنجایی که اندانسترون بیشتر توسط کبد متابولیسم می‌شود، در بیمارانی که دچار نارسایی یا اختلالات کبدی هستند، احتمال افزایش سطح دارو در خون و بروز عوارض جانبی بیشتر وجود دارد. به همین دلیل، مصرف آن باید تحت نظارت پزشک انجام شود.

مصرف قرص اندانسترون در بارداری

مطالعات اپیدمیولوژیک منتشر شده در مورد ارتباط بین مصر ف قرص اندانسترون و نقایص مادرزادی عمده یافته‌های متناقض را گزارش کرده‌ است. داده‌های موجود پس از بازاریابی، خطر سقط جنین یا پیامدهای نامطلوب مادری را شناسایی نکرده است. مطالعات تولید مثل در موش‌ها و خرگوش‌ها شواهدی مبنی بر آسیب به جنین نشان نداد.

مشخص نیست که آیا اندانسترون در شیر انسان وجود دارد یا خیر، هیچ داده ای در مورد اثرات درمان بر روی شیرخوار شیرده یا اثرات آن بر تولید شیر وجود ندارد. با این حال، نشان داده شده است که این دارو در شیر موش وجود دارد. هنگامی که یک دارو در شیر حیوانات وجود دارد، احتمال دارد که دارو در شیر انسان نیز وجود داشته باشد.

بیشتر بدانید: کپسول ازونیوم چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

مصرف اندانسترون در کودکان

در کودکان کمتر از ۴ سال، مطالعات کافی درباره ایمنی و اثربخشی قرص اندانسترون انجام نشده است. این گروه سنی باید با نسخه و تایید پزشک این دارو را استفاده کنند. برای مصرف این دارو در کودکان از اشکال دارویی مایع از جمله شربت اندانسترون استفاده کنید تا عوارض جانبی کاهش یابد.

مصرف قرص اندانسترون در سالمندان

در سالمندان، متابولیسم کبدی کاهش یافته و کلیرانس اندانسترون پایین‌تر است؛ بنابراین نیمه عمر حذف دارو به حدود ۵ ساعت می‌رسد که می‌تواند باعث تجمع بالاتر دارو در خون و افزایش احتمال عوارض جانبی شود. به دلیل تغییرات متابولیکی، دوز مصرفی اندانسترون در سالمندان باید کمتر یا با احتیاط تنظیم شود. پزشک ممکن است بر اساس وضعیت بالینی و عملکرد کبدی، دوز مناسب را تعیین کند.

بیشتر بدانید: قرص مزالازین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

قرص اندانسترون

تداخل دارویی اندانسترون

قبل استفاده اندانسترون، با پزشک در رابطه با تداخلات دارویی مشورت کنید. در ادامه برخی از تداخل دارویی قرص اندانسترون بیان شده است؛

  • تداخلات خطرناک: آپومورفین، فکسینیدازول، پیموزاید
  • افزایش اثرات داروها توسط قرص اندانسترون: آپومورفین، فکسینیدازول، متفورمین، پانوبینوستات، داروهای ضد افسردگی طولانی کننده فاصله QT (با خطر متوسط)، ضد سایکوزهای طولانی کننده فاصله QT (با خطر متوسط)، مهارکننده‌های کیناز طولانی کننده فاصله QT (با خطر متوسط)، مهارکننده‌های متوسط CYP3A4 طولانی کننده فاصله QT (با خطر متوسط)
  • افزایش اثرات اندانسترون توسط داروها: آمیودارون، آمیسولپیرید (خوراکی)، دمپریدون، پنتامیدین (سیستمیک)، پیموزاید، داروهای طولانی کننده فاصله QT (با بالاترین خطر)، ضد آریتمی های کلاس IA طولانی کننده فاصله QT (با بالاترین خطر)، ضد آریتمی های کلاس IC طولانی کننده فاصله QT (با خطر متوسط)، ضد آریتمی های کلاس III طولانی کننده فاصله QT (با بالاترین خطر)

شرایط نگهداری قرص اندانسترون

قرص اندانسترون را در دمای اتاق (بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد) و دور از رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم و… باید دور از دسترس کودکان نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی درمان حالت تهوع و استفراغ با قرص اندانسترون، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با مسدود کردن گیرنده‌های سروتونین 5-HT3 در سیستم عصبی، نقش مهمی در کاهش و پیشگیری از این علائم ایفا می‌کند. مطالعات و تجربیات بالینی نشان می‌دهد که اندانسترون نه تنها در کاهش تهوع و استفراغ موفق است، بلکه با دوزهای مناسب و رعایت نکات مصرف، عوارض جانبی آن نیز قابل مدیریت است.

سوالات متداول

شربت اندانسترون یک داروی ضد تهوع و استفراغ است که با مهار گیرنده‌های سروتونین (5-HT3) در سیستم عصبی مرکزی و محیطی، از بروز حالت تهوع و استفراغ جلوگیری می‌کند.
برای درمان دل درد یا دل پیچه، ابتدا باید دلیل آن را مشخص کنید. اگر دل پیچه شما ناشی از حالت تهوع یا استفراغ باشد، بله این دارو در تسکین آن موثر است.
اندانسترون در دوران بارداری ممکن است با خطرات جزئی همراه باشد. برخی مطالعات نشان داده است که استفاده از این دارو در اوایل بارداری می‌تواند با افزایش اندکی در خطر ناهنجاری‌های قلبی و دهانی مانند شکاف کام در نوزادان مرتبط باشد.
بله، این دارو در اشکال دارویی قرص، شربت و آمپول برای کودکان کاربرد دارد.
خیر، اشکال مایع این دارو فقط برای کودکان نیست و در بزرگسالان و سالمندان نیز تجویز می‌شود.
خیر، نیازی به نگهداری شربت اندانسترون در یخچال نیست.
سردرد، سبکی سر، سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، خارش، درد در محل تزریق، احتباس ادرار، یبوست، اسهال و… برخی از عوارض اندانسترون می‌باشد.
بله، قرص دمیترون یکی از نام‌های تجاری اندانسترون است.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

4 دیدگاه

    مهسا

    سلام خسته نباشید ببخشید من امپول اندسترون داخل سرمی زدم بعد اون بدنم ی کوچولو خارش داره صورتم پف داره و سردرد دارم نگرانم ایا برطرف میشه یا به دکتر مراجعه کنم 🙏🏻

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      در صورت تداوم یا تشدید عوارض عنوان شده به پزشک مراجعه فرمایید.
      متشکرم

      0
      0
    علیرضا

    درود.مقاله در مورد قرص اندانسترون را مطالعه کردم که بسیار مفید بود. سوالی از خدمت شما داشتم اینکه این قرص برای حالت تهوع روزمره در صورت نداشتن هیچ بیماری می تواند مصرف شود.از راهنمایی شما بسیار سپاسگزارم.

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      حالت تهوع مداوم نشان از یک بیماریست. علت اولیه باید بررسی شود. مصرف مداوم داروها بدون درمان علت اولیه توصیه نمیگردد.
      متشکرم

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *