کاربرد قرص امپرازول چیست؟
قرص امپرازول (به انگلیسی: omeprazole) برای درمان برخی از مشکلات معده و مری (رفلاکس اسید یا زخم) استفاده میشود. این دارو با کاهش اسید معده و کنترل آن سبب تسکین سوزش سردل، مشکل در بلع و سرفه و غیره میشود. در ادامه با کاربرد امپرازول 20 آشنا میشوید.
امپرازول برای زخم معده
زخم معده به علت تخریب دیواره داخلی معده و تماس آن با اسید معده ایجاد میشود. قرص امپرازول با کاهش ترشح اسید، به ترمیم و بهبود زخم کمک کرده و علائم آن از جمله درد معده، سوزش سر دل و سوءهاضمه را کاهش میدهد. این دارو اثرات کاملی بر زخم معده داشته است، ولی باید با نسخه پزشک مصرف شود تا از عوارض جانبی جلوگیری شود.
قرص امپرازول برای رفلاکس معده
رفلاکس معده (GERD) یا بیماری بازگشت اسید معده به مری یک بیماری شایع گوارشی است که در بیماران سبب سوزش سر دل، درد قفسه سینه، سرفه مزمن و حتی التهاب مری میشود. قرص یا کپسول امپرازول کاربرد گستردهای برای درمان رفلاکس معده و کاهش تولید اسید معده دارد و میتواند علائم رفلاکس را تسکین دهد.
بیشتر بدانید: قرص متوکلوپرامید
بیشتر بدانید: کپسول زینتوما
کپسول امپرازول در عفونت معده
عفونت معده یکی دیگر از مشکلات گوارشی است که به دلیل باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) ایجاد میشود. این باکتری ممکن است باعث ورم معده، زخم معده و حتی در موارد شدید سرطان معده شود. قرص امپرازول یکی از داروهای اصلی در درماناین نوع عفونت است که همراه با آنتیبیوتیک استفاده میشود.
بیشتر بدانید: قرص کلیدینیوم سی
قرص امپرازول 20 در معده درد
معده درد به دلایل مختلفی در افراد ایجاد میشود. این درد ممکن است ملایم یا شدید، موقت یا مزمن باشد و بیشتر در قسمت بالایی شکم، زیر دندهها یا اطراف ناف احساس میشود. معده درد ممکن است به تنهایی یا همراه با علائم مختلفی از جمله حالت تهوع، نفخ، سوزش سر دل و استفراغ رخ دهد. قرص امپرازول 20 یکی از داروهای رایج برای درمان مشکلات مرتبط با اسید معده است و میتواند در کاهش درد و التهاب معده موثر باشد.
امپرازول و فشار خون
قرص امپرازول تاثیر مستقیمی بر فشار خون ندارد. با این حال، در برخی شرایط ممکن است بر روی افراد مبتلا به فشار خون بالا یا مصرفکنندگان داروهای فشار خون تاثیر بگذارد. اگر فشار خون بالا دارید یا داروهای کنترل فشار خون مصرف میکنید، بهتر است قبل از مصرف بلند مدت امپرازول با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه عملکرد قرص امپرازول
مکانیسم عمل کپسول امپرازول PPI به این صورت است که در سلولهای جداری معده متصل میشود و در نتیجه ترشح اسید پایه و تحریک شده را سرکوب میکند. جذب این دارو (با فراهمی زیستی 30 الی 40 درصدی و شروع اثر ضد ترشحی 1 ساعت) در مدت زمان 73 ساعت است. در بحث متابولیسم نیز به طور گسترده توسط آنزیم CYP2C19 کبدی متابولیزه میشود. دفع این دارو از طریق ادرار (77%) و مدفوع (16-19٪عمدتاً در صفرا) میباشد.
بیشتر بدانید: قرص آنتوم
نحوه مصرف قرص امپرازول
قبل از مصرف امپرازول، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. در ادامه به بررسی نحوه مصرف قرص امپرازول خواهیم پرداخت؛
- برای درمان زخم اثنی عشر 20 میلی گرم در روز به مدت 4 تا 8 هفته
- عفونت هلیکوباکتر پیلوری 20 میلی گرم هر 12 ساعت به مدت 10 روز
- در زخم معده 40 میلی گرم در روز به مدت 4 الی 8 هفته
- رفلاکس معده 20 میلی گرم در روز به مدت 4 هفته
- ازوفاژیت فرسایشی 20 میلی گرم در روز به مدت 4 الی 8 هفته
- توجه داشته باشید که مصرف این دارو باید با نسخه و تایید پزشک انجام شود. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید.
نحوه مصرف قرص امپرازول برای کودکان
- ایمنی و اثربخشی این دارو برای کودکان کمتر از 1 سال ثابت نشده است. مصرف در کودکان و سالمندان تنها با نسخه پزشک امکانپذیر است.
- کودکان 5 الی 10 کیلوگرم 5 میلی گرم در روز
- کودکان 10 الی 20 کیلوگرم 10 میلی گرم در روز
- کودکان بالاتر از 20 کیلوگرم 20 میلی گرم در روز
بهترین زمان مصرف قرص امپرازول
امپرازول برای مهار پمپهای ترشح اسید معده طراحی شده است. این پمپها قبل از غذا فعالتر میشوند، بنابراین طبق توصیه پزشک دارو را قبل از غذا مصرف کنید تا عملکرد بهتری داشته باشد.
بیشتر بدانید: شربت لاکسی ژل
عوارض قرص امپرازول
امپرازول به صورت کلی عوارض جانبی زیادی ندارد و داروی بیخطری است. برخی از عوارض امپرازول شامل موارد زیر میباشد؛
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال یا یبوست
- سرگیجه
- احساس خستگی
- خارش
- درد مفاصل یا عضلات (نادر)
عوارض قرص امپرازول ۴۰
قرص امپرازول ۴۰ یک داروی قویتر نسبت به دوز ۲۰ میلی گرمی است که برای درمان مشکلات گوارشی شدیدتر مانند ریفلاکس معده، زخم معده، و سندرم زولینگر-الیسون تجویز میشود. به همین دلیل، این دارو ممکن است دارای عوارض بیشتری باشد که نیاز به بررسی پزشک دارد.
بیشتر بدانید: قرص رابپرازول
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف امپرازول، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط کپسول امپرازول خواهیم پرداخت؛
- اگر به امپرازول یا هر یک از ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، باید از مصرف آن خودداری کنید.
- افراد با بیماریهای کبدی از جمله نارسایی کبدی یا سیروز کبدی باید قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنند. مصرف قرص امپرازول در این بیماران ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو داشته باشد، زیرا ممکن است متابولیسم دارو در کبد به کندی انجام شود و در نتیجه دارو در بدن باقی بماند.
- افرادی که دچار مشکلات کلیوی مانند نارسایی کلیه هستند، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند. در موارد شدید نارسایی کلیه، دارو باید با احتیاط مصرف شود و ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو باشد.
- مصرف امپرازول ممکن است خطر ابتلا به برخی عفونتهای رودهای از جمله کلستریدیوم دیفیسیل را افزایش دهد. این خطر در افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر است.
بیشتر بدانید: قرص لانزو
تداخل دارویی قرص امپرازول
در ادامه با تداخلات دارویی امپرازول آشنا میشوید؛
- تداخل خظرناک: ولپاتاسویر، ریلپیویرین، گیاه چای، پکسیدارتینیب، پازوپانیب، نلفیناویر، ارلوتینیب، دلاویردین، داساتینیب، سفوروکسیم
- کاهش اثرات داروها توسط امپرازول: سورافنیب، سلپرکاتینیب، سکرتین، ریوسیگوات، ریلپیویرین، پوساکونازول، پکسیدارتینیب، پازوپانیب، نراتینیب، مایکوفنولات، مزالامین، لدیپاسویر، کتوکونازول، ایتراکونازول، ایندیناویر، ارلوتینیب، دلاویردین، داکومیتینیب، کلوزاپین، سفوروکسیم، سفدیتورن، کپسیتابین، بوسوتینیب
شرایط نگهداری قرص امپرازول
امپرازول باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان التهاب و زخم معده با قرص امپرازول، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با مهار پمپ پروتون و کاهش تولید اسید معده، به تسکین علائم گوارشی مانند درد معده، سوزش سر دل و سوء هاضمه کمک میکند. همچنین، امپرازول با فراهم کردن محیطی مناسب برای بهبود زخمهای معده، خطر بروز عوارض ناشی از زخم را کاهش میدهد و سرعت بهبودی را افزایش میدهد. با این حال، مصرف آن باید طبق دستور پزشک باشد.
15 دیدگاه
سلام. من یکم سوزش معده داشتم و کپسول امپرازول ۲۰ روزی یک عدد به مدت ۲۰ روز خوردم. من فاویسم دارم و قبلا آنزیم های کبدم و چربی خونم بالا بود که خوب شدم. حالا میخوام بدونم آیا این کپسول برام ضرر داشته؟
همراه محترم
سلام
خیر موردی از لحاظ مصرف در افراد مبتلا به فاویسم وجود ندارد.
متشکرم
سلام. من حدود ۳ سال هست که به رفلاکس دچار شدم و پزشکم گفته که تا آخر عمرم باید امپرازول مصرف کنم. بنابراین من هر دفعه که دارو تموم میشه خودم مجدداً دارو رو از داروخانه میخرم و مصرف میکنم. اما نگرانم که نکنه مصرف دراز مدت اون باعث مشکلات دیگه ای بشه. لطفا راهنمایی کنید.
همراه محترم
سلام
مصرف طولانی مدت هر دارویی میتواند سبب بروز عوارض گردد. بنابراین توصیه میشود حداقل سالی دوبار به پزشک مراجعه فرمایید و در خصوص ادامه مصرف این دارو نظرشان را جویا شوید.
متشکرم
سلام من چند روزه کپسول امپرازول میخورم حس میکنم دارم چاق تر میشم آیا تو افزایش وزن تاثیر داره ؟یا مال چیز دیگه س
همراه محترم
سلام
مصرف امپرازول نمیتواند سبب افزایش وزن گردد. در صورت تداوم این مورد با پزشک مشورت فرمایید.
متشکرم
سلام من حدود دوماه است که مدفوع هم بهسختی میاد و الان بعد از دوماه پیش دکتر رفتم دارو برای این برایم تجویز کرده والان در مدت دو روز میشود اسهال زیاد می شوم آیا این امر طبیعی است
سلام همراه گرامی، توصیه میشود به پزشک مراجعه نمایید.
سلام من بدنم کهیر میزد دکتر با چنتا قرص دیگه برام تجویز کردن اما 3روز تب شدید داشتم آیا میتونه از عوارضش باشه
سلام کاربر گرامی
باید برای بررسی علت تب به پزشک مراجعه شود امپرازول باعث ایجاد تب نمی شود.
سپاس از همراهی شما
سلام دکتر برام تجویز کرده بخاطر رفلاکس الان سه روز خوردم خارش وتورم شدید روی ساقهای پام ایجاد شده امروز نخوردم آیا از عوارض این قرص هست
سلام کاربر گرامی
بله ممکن است از عواض این دارو باشد حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام بنده بیماری گرد دارم و تا کنون چندین بار آندو شدم و جواب آندو خوب بوده و الان چندین ساله دارم پنتاپرازول و امپرازول و اس امپرازول 40 میلی گرم مصرف میکنم… متاسفانه درمانی نداره جز جراحی… خواستم ببینم آیا عوارض کليوي ممکنه بعدها دچار بشم5؟
سلام
فرقی دارد که با آب سرد یا گرم مصرف بشود ؟
سلام کاربر گرامی
به همراه آب با دمای معمولی مصرف نمایید نه سرد و نه گرم.
سپاس از همراهی شما