قرص نیکوراندیل

5/5 - (1 امتیاز)
یکی از داروهایی که به طور ویژه در درمان آنژین صدری استفاده می‌شود، قرص نیکوراندیل است. این دارو با اثرات گشادکنندگی عروق و بهبود جریان خون به قلب، توانسته است در کاهش علائم آنژین و کاهش فشار بر قلب نقش مؤثری ایفا کند. نیکوراندیل، با تأثیرات دوگانه بر گشاد کردن عروق و کاهش فعالیت‌های قلبی، گزینه‌ای مؤثر برای بیماران مبتلا به آنژین است که به داروهای دیگر پاسخ کافی نمی‌دهند.
قرص نیکوراندیل
فهرست مطالب

بیماری‌های قلبی و عروقی یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر در سطح جهانی هستند و درمان‌های دارویی متعددی برای مدیریت این بیماری‌ها به‌ ویژه برای کاهش علائم آنژین صدری و پیشگیری از حملات قلبی توسعه یافته است. آنژین صدری یا درد قفسه سینه، یکی از شایع‌ترین علائم بیماری‌های قلبی است که به علت کاهش جریان خون به عضله قلب رخ می‌دهد. این وضعیت می‌تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از داروهای مهم در این زمینه، قرص نیکوراندیل است.

اشکال دارویی نیکوراندیل

  • قرص

موارد مصرف قرص نیکوراندیل

قرص نیکوراندیل (Nicorandil) دارویی است که برای درمان بیماری‌های قلبی، به ‌ویژه آنژین صدری (درد قفسه سینه ناشی از کاهش جریان خون به عضلات قلب) استفاده می‌شود. آنژین به دلیل تنگی عروق کرونری که به قلب خون‌رسانی می‌کنند رخ می‌دهد و باعث درد در قفسه سینه و تنگی نفس خواهد شد. نیکوراندیل با گشاد کردن عروق خونی و افزایش جریان خون به عضلات قلب، باعث کاهش فشار روی قلب می‌شود.

قرص نیکوراندیل 10 برای چیست؟

قرص نیکوراندیل 10 میلی ‌گرم برای درمان آنژین صدری پایدار (درد قفسه سینه ناشی از کاهش جریان خون به قلب) تجویز می‌شود. این دارو با گشاد کردن عروق خونی به بهبود جریان خون به قلب کمک می‌کند و فشار وارد بر قلب را کاهش می‌دهد، که به تسکین درد و کاهش تعداد حملات آنژینی منجر می‌شود.

دارو نیکوراندیل

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص نیکوراندیل

نیکوراندیل یک ترکیب حاوی نیتروگلیسیرین است و به‌ طور مستقیم باعث آزادسازی نیتریک اکساید می‌شود. نیتریک اکساید یک واسطه شیمیایی است که باعث گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شود و با کاهش مقاومت عروقی، جریان خون به قلب را افزایش می‌دهد. این مکانیسم باعث کاهش بار روی عضلات قلب و کاهش درد قفسه سینه (آنژین) می‌شود.

نیکوراندیل با فعال کردن کانال‌های پتاسیمی در دیواره سلول‌های عضلانی قلب و عروق، باعث شل شدن عضلات صاف عروق می‌شود. این عمل باعث گشادی عروق خونی، کاهش فشار داخل عروق و بهبود جریان خون می‌شود.

مقدار مصرف قرص نیکوراندیل

قبل از مصرف قرص نیکوراندیل، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. قرص نیکوراندیل باید به ‌طور منظم و در زمان مشخص مصرف شود. قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی می‌شود. همچنین، بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید.

زمان مصرف قرص نیکوراندیل

  • قرص نیکوراندیل باید طبق تجویز پزشک مصرف شود. این دارو 5 تا 10 میلی ‌گرم، دو بار در روز، صبح و شب تجویز می‌شود. پزشک ممکن است بسته به وضعیت شما، دوز را به 10 تا 20 میلی ‌گرم دو بار در روز افزایش دهد.
  • برای بهترین نتیجه، دارو باید به ‌طور منظم و در ساعت‌های مشخص مصرف شود تا سطح دارو در بدن ثابت بماند و تأثیر مطلوبی در پیشگیری از درد قفسه سینه داشته باشد. قرص نیکوراندیل را می‌توان با معده خالی یا همراه غذا مصرف کرد؛ با این حال، اگر با معده خالی باعث ناراحتی معده شود، بهتر است همراه غذا مصرف شود.
  • قطع مصرف ناگهانی نیکوراندیل ممکن است باعث بازگشت علائم آنژین یا حتی تشدید آن شود. در صورت نیاز به قطع دارو، پزشک مقدار مصرف را به‌ تدریج کاهش می‌دهد.
  • در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص نیکوراندیل، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله بیماری گردش خون (مانند بیماری عروق محیطی مانند تصلب شرایین، ترومبوفلبیت، بیماری رینود)، فشار خون بالا، کمبود مواد مغذی (سوء تغذیه)، بیماری قلبی یا رگ خونی (مانند بیماری عروق کرونر، سکته مغزی، حمله قلبی اخیر)، بیماری کبد، بیماری کلیوی، عفونت شدید، خارش شدید، مصرف سیگار یا دخانیات، دیابت و… با پزشک در رابطه با خطرات دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص نیکوراندیل خواهیم پرداخت؛

  • نیکوراندیل ممکن است زخم‌های گوارشی ایجاد کند که حتی می‌تواند منجر به سوراخ شدن معده یا روده شود. در صورت سابقه زخم‌های معده یا مشکلات گوارشی، مصرف این دارو با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد.
  • قرص نیکوراندیل باعث گشادی عروق و کاهش فشار خون می‌شود؛ بنابراین در افرادی که فشار خون پایینی دارند، باید با دقت و تحت نظارت پزشک استفاده شود. علائم افت فشار خون شامل سرگیجه، تاری دید و احساس ضعف است.
  • مصرف این دارو در افرادی که به نارسایی قلبی دچار هستند یا از مشکلات شدید قلبی رنج می‌برند، نیاز به بررسی دقیق و نظارت دارد، زیرا این دارو ممکن است باعث افزایش بار بر قلب شود.
  • قرص نیکوراندیل ممکن است با داروهای دیگر مانند نیترات‌ها، مهارکننده‌های فسفودی‌استراز (مانند سیلدنافیل) و برخی داروهای ضد فشار خون تداخل داشته باشد و باعث کاهش بیش از حد فشار خون شود. حتماً پزشک را از سایر داروهایی که مصرف می‌کنید مطلع کنید.
  • تأثیر نیکوراندیل بر جنین یا نوزاد شیرخوار به‌ طور کامل مشخص نیست، بنابراین در دوران بارداری و شیردهی، باید تنها در صورتی که مزایا بر خطرات احتمالی غلبه داشته باشند، با تجویز پزشک مصرف شود.
  • این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‎‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.

موارد منع مصرف قرص نیکوراندیل

  • حساسیت به دارو یا سایر ترکیبات آن
  • فشار خون بسیار پایین
  • نارسایی قلبی پیشترفته
  • زخم گوارشی فعال
  • گلوکوم

عوارض قرص نیکوراندیل

افت فشار خون، سردرد، سرگیجه، قرمزی، گرگرفتگی، حالت تهوع، استفراغ، ضعف، زخم دهان، زخم گوارشی و… برخی از عوارض قرص نیکوراندیل می‌باشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص نیکوراندیل خواهیم پرداخت؛

  • سردرد
  • سرگیجه
  • ضعف
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • قرمزی
  • گرگرفتگی
  • افت فشار خون
  • زخم گوارشی
  • زخم دهان
  • افزایش ضربان قلب
  • تپش قلب

داروی نیکوراندیل

تداخل دارویی نیکوراندیل

  • منع مصرف همزمان(کنترا اندیکه): مهارکنندگان فسفودی‌استراز، ریوکیگوات
  • افزایش اثرداروها توسط نیکوراندیل: آلیسکایرن، داروهای مسدودکننده‌ی گیرنده‌های آنژیوتانسین ۲، مهارکنندگان آنزیم مبدل آنژیوتانسین، عوامل کاهنده فشارخون، بی‌حس‌کننده‌های موضعی، نمک پتاسیم، دیورتیک‌های حافظ پتاسیم، پریلوکائین، ریلمنیدین، ریوکیگوات، رزیگلیتازون، سدیم‌نیتریت
  • داروهایی که سطح خونی نیکوراندیل را بالا می برند: الکل (اتیل)، آسپرین، کورتیکواستروئیدها (سیستمیک)، داپوکستین، داپسون (موضعی)، مولسیدومین، نیتریک‌اکساید، مهارکنندگان فسفودی‌استراز، ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای

مصرف قرص نیکوراندیل در دوران بارداری و شیردهی

مصرف قرص نیکوراندیل در دوران بارداری باید با احتیاط فراوان و تنها در صورت نیاز ضروری و تحت نظر پزشک انجام شود. اطلاعات کافی در مورد ایمنی نیکوراندیل در دوران بارداری وجود ندارد، بنابراین اگر مصرف آن ضروری نباشد، معمولاً توصیه می‌شود از مصرف آن خودداری شود. در برخی موارد که مشکلات قلبی مادر نیاز به درمان خاصی دارد و داروی جایگزین مناسبی موجود نیست، ممکن است پزشک با احتیاط نیکوراندیل را تجویز کند.

شرایط نگهداری قرص نیکوراندیل

قرص نیکوراندیل باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر قرص نیکوراندیل

این مقاله به بررسی درمان بیماری قلبی با قرص نیکوراندیل، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. درمان بیماری‌های قلبی، به دلیل تاثیر مستقیم آن بر کیفیت زندگی بیماران و خطرات جدی برای سلامتی، نیازمند استفاده از داروهای مؤثر و ایمن است. قرص نیکوراندیل با مکانیسم اثر منحصر به فرد خود که شامل گشاد کردن عروق و بهبود جریان خون به قلب است، به عنوان یک درمان موثر برای کنترل علائم آنژین صدری شناخته می‌شود. این دارو به ویژه در بیمارانی که به سایر درمان‌های مرسوم مانند نیترات‌ها یا بتابلاکرها پاسخ کافی نمی‌دهند، گزینه‌ای مناسب محسوب می‌شود.

سوالات متداول

قرص نیکوراندیل یک داروی گشادکننده عروق است که برای درمان بیماری‌های قلبی به‌ویژه آنژین صدری (درد قفسه سینه) استفاده می‌شود. آنژین به‌ دلیل تنگی یا انسداد عروق کرونری، که خون‌رسانی به قلب را کاهش می‌دهند، رخ می‌دهد و باعث درد یا فشار در قفسه سینه می‌شود.
افت فشار خون، سردرد، سرگیجه، قرمزی، گرگرفتگی، حالت تهوع، استفراغ، ضعف، زخم دهان، زخم گوارشی و… برخی از عوارض قرص نیکوراندیل می‌باشد.
بله، مصرف نیکوراندیل در دوران بارداری می‌تواند خطراتی به همراه داشته باشد و باید تنها در صورت ضرورت و تحت نظر پزشک مصرف شود. اطلاعات کافی در مورد ایمنی نیکوراندیل در دوران بارداری و اثرات آن بر روی جنین در دسترس نیست؛ به همین دلیل، این دارو در بارداری توصیه نمی‌شود مگر اینکه فواید آن برای مادر بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین باشد.
قرص نیکوراندیل معمولاً برای کودکان تجویز نمی‌شود، زیرا این دارو به طور خاص برای درمان آنژین صدری (درد قفسه سینه) در بزرگسالان طراحی شده است و تأثیر و ایمنی آن در کودکان به ‌طور گسترده‌ای مطالعه نشده است.
جایگزین‌های قرص نیکوراندیل ممکن است بسته به شرایط بیمار و نوع مشکل قلبی متفاوت باشند. برخی از داروهای مشابه یا جایگزین برای درمان آنژین صدری و بهبود جریان خون به قلب شامل نیتروگلیسیرین، ایزوسورباید دی‌نیتریت، متوپرولول، آتنولول، آملودیپین و… است که باید با تایید و نسخه پزشک مصرف شود.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *