پماد موپیروسین چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

2.6/5 - (27 امتیاز)
عفونت‌های باکتریایی پوستی یکی از مشکلات شایع در مراقبت از پوست است که ناشی از باکتری‌های محیطی یا مشکلات بهداشتی داخلی است. عفونت باکتریایی در پوست با علائم مختلفی از جمله قرمزی، التهاب، درد و ترشح از زخم‌ها همراه است که در صورت عدم درمان به موقع می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری شود. پماد موپیروسین به دلیل اثرگذاری بالا و کمترین عوارض، به عنوان یک درمان موضعی برای انواع عفونت‌های باکتریایی از جمله زرد زخم، فولیکولیت و عفونت‌های سطحی پوست مورد تایید قرار گرفته است. در ادامه به بررسی نحوه مصرف، کاربرد، موارد احتیاط و عوارض پماد موپیروسین خواهیم پرداخت.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم حق نژاد
پماد موپیروسین
فهرست مطالب

کاربرد پماد موپیروسین چیست؟

کرم یا پماد موپیروسین در واقع یک آنتی‌بیوتیک موضعی است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی پوست تجویز می‌شود. مکانیسم عمل این پماد، با مهار سنتز پروتئین‌های ضروری در باکتری‌ها، از رشد و تکثیر آن‌ها جلوگیری کرده و موجب از بین رفتن عفونت می‌شود. برای اطلاع از موارد مصرف پماد موپیروسین با ما همراه باشید؛

  • درمان عفونت‌های پوستی سطحی (ناشی از بریدگی، زخم، زردزخم و…)
  • از بین بردن باکتری‌های مقاوم در بینی
  • پیشگیری از عفونت‌های ثانویه

 پماد موپیروسین

پماد موپیروسین برای جوش

جوش پوستی نوعی برآمدگی ملتهب یا قرمز است که در اثر انسداد فولیکول‌های مو با چربی، باکتری و سلول‌های مرده پوست ایجاد می‌شود. جوش ممکن است به اشکال مختلفی از جمله کومدون‌های سرسیاه، سرسفید، پاپول، پوسچول، ندول و کیست ظاهر شود. پماد موپیروسین برای جوش‌های ناشی از عفونت باکتریایی دارای کاربرد است و در دیگر موارد تاثیری بر روی جوش ندارد. موارد استفاده از موپیروسین برای جوش شامل موارد زیر است؛

  • جوش‌های چرکی و عفونی
  • جوش‌های ناشی از اصلاح (فولیکولیت)
  • جوش‌های معمولی (آکنه هورمونی)

پماد موپیروسین برای بخیه

برای بسته شدن بریدگی یا جراحت شدید، پزشکان از روشی به نام بخیه استفاده می‌کنند. این روش، با استفاده از نخ‌های مخصوص جراحی انجام می‌شود و بسته به نوع زخم چند روز تا چند هفته بسته می‌شود. پماد موپیروسین برای جلوگیری از عفونت در محل بخیه توسط پزشک تجویز می‌شود. این پماد با از بین بردن باکتری و عفونت در محل زخم، سبب افزایش بهبودی بیماران خواهد شد.

بیشتر بدانید: قرص سفیکسیم

پماد موپیروسین برای عفونت واژن

عفونت واژن یک مشکل شایع در بین زنان است که در اثر رشد بیش از حد باکتری‌ها، قارچ‌ها یا ویروس‌ها در ناحیه واژن ایجاد می‌شود. عفونت واژن می‌تواند باعث خارش، سوزش، ترشحات غیرطبیعی و بوی نامطبوع شود که نیاز به بررسی و درمان موثر دارد. پماد موپیروسین برای عفونت واژن کاربرد خاصی ندارد، زیرا این دارو فقط علیه باکتری‌های خاصی روی پوست عمل می‌کند و در برابر قارچ‌ها یا انگل‌های واژن موثر نیست.

پماد موپیروسین

پماد موپیروسین بعد از عمل بینی

عمل جراحی بینی (رینوپلاستی) یک روش رایج برای اصلاح شکل یا عملکرد بینی است. بعد از این جراحی، یکی از مهم‌ترین نکات مراقبتی، جلوگیری از عفونت در محل بخیه‌ها و برش‌های داخلی یا خارجی است. پماد موپیروسین ممکن است برای پیشگیری و درمان عفونت‌های باکتریایی در محل بخیه‌های جراحی توسط بیمار استفاده شود. این پماد در واقع، یک آنتی‌بیوتیک موضعی است که علیه باکتری‌های خاصی از جمله استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک‌ها مناسب است.

پماد موپیروسین برای سوختگی

سوختگی یک آسیب پوستی است که در اثر حرارت، مواد شیمیایی، الکتریسیته یا تشعشع ایجاد می‌شود. سوختگی در سه درجه مختلف شامل درجه ۱ (سطحی)، درجه ۲ (متوسط) و درجه ۳ (شدید) است که هرکدام نیاز به درمان خاصی دارد. پماد موپیروسین یک داروی اختصاصی برای سوختگی نیست و تنها با اثرات مثبت خود سبب جلوگیری از عفونت و کاهش باکتری در محل سوختگی می‌شود. البته باید توجه داشت که برای درمان سوختگی، انجام آزمایشات و بررسی دقیق پزشک مورد نیاز است.

پماد موپیروسین 2 درصد برای چیست؟

پماد موپیروسین 2 درصد یک داروی موضعی است که برای عفونت‌های پوستی ناشی از باکتری‌های خاص استفاده می‌شود. این پماد برای زرد زخم، بریدگی‌های عفونی، سوختگی‌های جزئی، بخیه‌های آلوده و برخی جوش‌های چرکی کاربرد دارد.

پماد موپیروسین

نحوه مصرف پماد موپیروسین

قبل از استفاده از پماد موضعی موپیروسین، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو را بررسی کنید. در ادامه به بررسی نحوه مصرف کرم موپیروسین می‌پردازیم؛

  • زمان مصرف این دارو برای زرد زخم هر 8 ساعت به مدت 3 الی 5 روز، عفونت پوستی هر 8 ساعت به مدت 10 روز و در داخل بینی هر 12 ساعت به مدت 5 روز می‌باشد.
  • زمان مصرف پماد موپیروسین در کودکان تفاوتی با بزرگسالان نداشته و تنها استفاده از آن در سنین مختلف کمی محدودیت دارد. برای مثال استفاده از این پماد در داخل بینی در کودکان بالای 12 سال توصیه می‌شود.
  • برای مصرف ابتدا دست‌های خود را با آب و صابون شستشو دهید.
  • محل زخم یا عفونت را با سرم شستشو یا آب جوشیده سرد شده تمیز کنید.
  • مقدار کمی از پماد را روی نوک انگشت تمیز قرار داده و به آرامی ماساژ دهید.

نحوه عملکرد پماد موپیروسین

باکتری کش؛ با اتصال برگشت‌پذیر به ایزولوسین-tRNA لیگاز (ایزولوسیل-tRNA سنتتاز) از ایزولوسین و tRNA را کاتالیز می‌کند و سنتز پروتئین را در باکتری‌های حساس مهار می‌کند. همچنین آنزیم‌های موجود در پوست ممکن است تا حدی موپیروسین را با متابولیسم دارو به اسید مونیک غیرفعال کنند. شراط دفع این پماد در غلظت ادرار غیرقابل تشخیص تا 10.03 میکروگرم در میلی لیتر در بزرگسالان و غیرقابل تشخیص تا 1.3 میکروگرم در میلی لیتر در کودکان متغیر است.

عوارض پماد موپیروسین

پماد موپیروسین به صورت کلی، یک دارو ایمن در بیماران است که عوارض خفیفی دارد. با این حال، برخی از عوارض پماد یا کرم موپیروسین شامل موارد زیر است؛

  • حالت تهوع
  • سوزش
  • درد و خارش
  • راش
  • پوست خشک
  • افزایش اگزودا (ترشحات زخم)
  • درد یا خونریزی ثانویه به اگزما
  • عفونت زخم ثانویه
  • تورم
  • کهیر

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از استفاده موپیروسین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط پماد موپیروسین شامل موارد زیر می‌باشد؛

  • در صورت تماس با چشم به صورت تصادفی حتما با آب شستشو دهید.
  • در صورت بروز حساسیت یا تحریک موضعی شدید ناشی از پماد، مصرف را قطع کنید.
  • استفاده بلند مدت ممکن است منجر به رشد بیش از حد ارگانیسم‌های غیر حساس از جمله قارچ‌ها در سطح پوست شود.
  • پماد موپیروسین برای استفاده در سطوح مخاطی فرموله نشده است. مصرف داخل بینی با گزارش‌های مجزا از گزش و خشک شدن همراه بوده است.
  • برای استفاده در شرایطی که امکان جذب مقادیر زیادی پلی اتیلن گلیکول وجود دارد، توصیه نمی‌شود. به خصوص اگر شواهدی از نارسایی کلیوی متوسط ​​یا شدید در شخص وجود داشته باشد.
  • پماد نباید همراه با کانول‌های داخل وریدی یا در محل‌های داخل وریدی مرکزی استفاده شود، زیرا احتمال ایجاد عفونت‌های قارچی و مقاومت ضد میکروبی وجود دارد.

پماد موپیروسین

مصرف پماد موپیروسین در بارداری

داده های انسانی کافی برای اثبات وجود خطر مرتبط با دارو با درمان در زنان باردار وجود ندارد. پس از تجویز موضعی پماد موپیروسین، جذب سیستمیک آن از طریق پوست به صورت حداقلی بوده است. همچنین آزمایشات حیوانی بر روی موش و خرگوش ها تحت درمان با موپیروسین به صورت زیر جلدی در طول اندام ‌زایی با دوزهای 160 یا 40 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز مشاهده نشد.

تداخل دارویی پماد موپیروسین

تداخل دارویی خاصی در رابطه با مصرف این پماد گزارش نشده است.

شرایط نگهداری پماد موپیروسین

پماد موپیروسین باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، کرم، شیاف، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی درمان عفونت باکتریایی پوستی با پماد موپیروسین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با مهار رشد باکتری‌ها از جمله استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس پیوژنز، به سرعت علائم عفونت را کاهش می‌دهد و روند بهبودی پوست را تسریع می‌کند. استفاده از موپیروسین در درمان بیماری‌هایی مانند زرد زخم، فولیکولیت، و سایر عفونت‌های سطحی پوست که ناشی از باکتری‌ها هستند، می‌تواند اثرات مثبتی به همراه داشته باشد.

سوالات متداول

بیشتر جوش ها توسط باکتری های استافیلوکوک اورئوس ایجاد می شود که توسط انتی بیوتیک ها قابل درمان است. این پماد برای درمان انواع عفونت و باکتری ها پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. پس بسته به نوع جوش شما، این دارو می تواند جوش های مرتبط با باکتری و عفونت را از بین ببرد. اما با اینحال قبل از استفاده، جوش خود را به دکتر پوست نشان دهید تا پماد مورد نظر را تجویز کند.
این پماد در برندهای مختلف ایرانی و خارجی در بازار کشور موجود است که بسته به تجویز نسخه و سلیقه افراد مورد استفاده قرار می گیرد. برای اطلاع از قیمت این محصول با مشاوران داروخانه آنلاین مثبت سبز در تماس باشید.
خیر، کاربرد اصلی این پماد درمان عفونت باکتریایی پوستی است و برای جای زخم مناسب نیست.
بله، اثرات درمان آن نیز در 24 الی 48 ساعت مشاهده می‌شود.
استفاده از این دارو برای کاهش جوش صورت، بستگی به علت جوش شما دارد. اگر جوش صورت به دلیل باکتری خاص یا عفونت باکتریایی باشد، مصرف پماد موپیروسین موثر است.
خیر، این پماد یک آنتی‌بیوتیک موضعی است و اثر ضد قارچ ندارد.
بله، این دارو یک آنتی‌بیوتیک موضعی است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی کاربرد دارد.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

8 دیدگاه

    نسیم

    سلام
    من تعدادی جوش معمولی زده بودم روی صورتم ولی یکی دو روز بعد با تیغ ابرو صورتمو‌اصلاح کردم
    ولی متاسفانه کلی جوش و برجستگی قرمز ظاهر شد و‌تحریک شدن از لایه بردارا و ضد جوش ها هم استفاده کردم ولی بیشتر قرمز شده
    میتونم از موپیروسین استفاده کنم برای کاهش التهاب ؟

    2
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      موپیروسین به علت پایه کرمی میتواند سبب تشدید جوش ها شود. بنابراین توصیه میشود مصرف لایه بردارها و ضد جوشها را قطع و از لوسین بتامتازون استفاده کنید. بعد از رفع التهاب، مصرف مجدد ضد جوشها را شروع کنید.
      متشکرم

      0
      0
    Mina

    درود خسته نباشید من ناخنم کامل از انگشت دستم جدا شد در حین ورزش ناخنم برگشت و کامل جدا شد دکتر رفتم بهم سفالکسین پماد موپیروسین دادن تاثیری داره این پماد ؟
    موقع مصرف از پماد ناحیه ایی که پماد زدم باید ببندم‌ یا نه ؟

    1
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      پماد موپیروسین یک داروی ضد باکتریست که از عفونت زخم باز جلوگیری میکند. تاثیری در ترمیم ندارد و به مرور زخم بسته و ناخن رشد خواهد کرد. در صورت استفاده از کفش یا در مواقعی که احتمال برخورد پا با سایر نواحی و تشدید آسیب وجود دارد بهتر است که بسته باشد.
      متشکرم

      0
      1
    فرهاد

    با سلام. برای درمان کیست مویی (جراحی نشده) و کاهش عفونت . پماد موپیروسین بهتر است یا تتراسایکلین ؟

    0
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      با توجه به عمق محل عفونت، در کیستهای مویی استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی چندان موثر نخواهد بود. توصیه میشود با مشورت پزشک از آنتی بیوتیکهای خوراکی استفاده کنید. درصورت تمایل به مصرف، موپیروسین نسبت به تتراسایکلین قویتر است.
      متشکرم

      0
      0
    ستاره

    با سلام فرمودید این پماد برای واژن استفاده نمیشود . اما اگر بیرون از واژن (پوست قسمت پایین واژن) بریدگی پیش بیاید که عفونت کند میشه ازین پماد استفاده کرد؟

    0
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      می توان استفاده کرد اما به هیچ عنوان نباید داخل واژن شود.ضمنا نظر پزشک با توجه به معاینه ای که انجام میدهند مهم است باید طبق دستور ایشان استفاده نمایید.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *