سرطان یکی از مشکلات جدی سلامت جهانی است که سال به سال تعداد موارد آن در حال افزایش است. این بیماری که به دلیل انحراف در رشد و تقسیم سلولها در بدن ایجاد میشود، میتواند انواع مختلفی داشته باشد و به قسمتهای مختلف بدن تأثیر بگذارد. یکی از انواع سرطان که به عنوان یکی از مهمترین مسائل پزشکی مطرح است، سرطان خون، سرطان لنف، سرطان سینه، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ و سرطان پوست میباشد. در ادامه به بررسی اشکال دارویی، موارد مصرف، موارد احتیاط و منع مصرف داروی متوتروکسات (Methotrexate) به عنوان یک داروی موثر بر سرطان یا بیماریهای خودایمنی خواهیم پرداخت.
اشکال دارویی متوتروکسات
- محلول تزریقی 25 میلی گرم در میلی لیتر
- پودر برای تزریق 1 گرم در ویال (25 میلی گرم در میلی لیتر در صورت بازسازی)
- SCاتوانژکتور (Otrexup) در دوزهای مختلف
- SCاتوانژکتور (Rasuvo) 5mg/0.05mL (دوزهای بین 7.5 تا 30 میلی گرم را با افزایش 2.5 میلی گرم ارائه میکند)
- سرنگ از پیش پر شده SC (RediTrex) در دوزهای مختلف
- قرص 2.5 میلی گرم، 5 میلی گرم، 7.5 میلی گرم، 10 میلی گرم و 15 میلی گرم
- محلول خوراکی (Jylamvo) 2 میلی گرم در میلی لیتر
موارد مصرف قرص متوتروکسات
داروی متوتروکسات برای درمان پسوریازیس شدید (یک بیماری پوستی که در آن لکههای قرمز و پوسته پوسته در برخی از نواحی بدن ایجاد می شود) استفاده میشود که با درمانهای دیگر قابل کنترل نیست. متوتروکسات همچنین همراه با استراحت، فیزیوتراپی و گاهی اوقات سایر داروها برای درمان آرتریت روماتوئید فعال شدید (RA؛ وضعیتی که در آن بدن به مفاصل خود حمله میکند و باعث درد، تورم و از دست دادن عملکرد میشود) دارای کاربرد است. متوتروکسات در دستهای از داروها به نام آنتی متابولیتها قرار دارد که با کند کردن رشد سلولهای سرطانی و ایمنی عمل و سرطان و بیماری خودایمنی را درمان میکند.
برخی از داروهای دیگر متوترکسات همچنین برای درمان انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان سینه، سرطان ریه، برخی سرطان های سر و گردن، انواع خاصی از لنفوم و لوسمی (سرطان) استفاده میشود. متوترکسات پسوریازیس را با کند کردن رشد سلولهای پوست برای جلوگیری از تشکیل پوستهها درمان می کند. این دارو ممکن است با کاهش فعالیت سیستم ایمنی، آرتریت روماتوئید را درمان کند.
آمپول متوتروکسات برای چیست؟
آمپول متوتروکسات، که به صورت قرص، آمپول و مایع داخل وریدی نیز موجود است، دارویی است که برای درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میشود. این آمپول در جهت درمان انواع خاصی از سرطان مانند لوسمی، سارکوم، تومور مغزی و سرطان پستان و کاهش التهاب و درد در بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، پسوریازیس و بیماری التهابی روده دارای کاربرد است.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص متوترکسات
مکانیسم عمل داروی متوتروکسات، دی هیدروفولیک اسید ردوکتاز را مهار و سنتز پورین و اسید تیمیدیلیک را مهار میکند که به نوبه خود در سنتز DNA، ترمیم و تکثیر سلولی اختلال ایجاد میکند. چرخه سلولی خاص برای فاز S چرخه است. این دارو ممکن است از تکثیر سریع سلولهای اپیتلیال در پوست جلوگیری کند. توزیع این دارو با پروتئین متصل شده 50٪ و توسط کبد و داخل سلولی متابولیزه میشود. حذف در نیمه عمر پسوریازیس، آرتریت روماتوئید و درمان سرطان با دوز کم 3-10 ساعت و درمان با دوز بالا 8-15 ساعت میباشد. در آخر نیز از طریق ادرار (80-100٪ در عرض 24 ساعت) و مدفوع (مقدار کم) دفع میشود.
مقدار مصرف قرص متوتروکسات
قبل از مصرف قرص متوتروکسات، اطلاعات دارویی موجود بر روی بسته بندی دارو را بررسی کنید. اگر متوترکسات را برای درمان پسوریازیس یا آرتریت روماتوئید مصرف میکنید، ممکن است پزشک به شما بگوید که هفتهای یک بار دارو را مصرف کنید. برخی از افرادی که به اشتباه متوترکسات را به جای یک بار در هفته، یک بار در روز مصرف کردند، عوارض جانبی بسیار شدیدی و مرگباری داشته است. اگر از این دارو برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده میکنید، ممکن است 3 تا 6 هفته طول بکشد تا علائم شما شروع به بهبود کنند و 12 هفته یا بیشتر طول بکشد تا شما فواید کامل متوترکسات را احساس کنید.
نحوه مصرف قرص متوتروکسات
- قرص متوتروکسات برای بیماران بزرگسال و کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) به عنوان بخشی از رژیم شیمی درمانی ترکیبی توصیه میشود. دوز پیشنهادی از 10-5000 میلی گرم بر متر مربع متغیر است که به صورت تزریق داخل وریدی مصرف میشود. دوز برای بیماران متفاوت است و بستگی به وضعیت بیماری، دسته خطر بیمار، داروهای مصرفی همزمان، مرحله درمان و پاسخ به درمان دارد.
- این دارو برای درمان بزرگسالان و کودکان مبتلا به لنفوم غیر هوچکین (NHL) توصیه میشود. دوز مصرفی باید با مشورت و نسخه پزشک تعیین شود.
- متوتروکسات برای درمان بزرگسالان و کودکان مبتلا به استئوسارکوم به عنوان بخشی از رژیم شیمی درمانی ترکیبی توصیه میشود. دوز مصرفی 12 گرم بر متر مربع به صورت تزریق داخل وریدی طی 4 ساعت در هفتههای 4، 5، 6، 7، 11، 12، 15، 16، 29، 30، 44 و 45 پس از جراحی همراه با سایر شیمی درمانی مصرف خواهد شد.
- همچنین اگر اوج متوترکسات سرم کمتر از 454 میکروگرم در میلی لیتر در پایان انفوزیون اولیه باشد، ممکن است در درمانهای بعدی دوز به 15 گرم در متر مربع افزایش یابد.
- برای سرطان سینه به عنوان بخشی از رژیم شیمی درمانی ترکیبی نشان داده شده است. دوز پیشنهادی 40 میلی گرم بر متر مربع به صورت تزریق داخل وریدی و به عنوان جزئی از رژیم چند دارویی مبتنی بر سیکلوفسفامید و فلوراوراسیل مصرف میشود.
- قرص متوتروکسات برای کارسینوم سلول سنگفرشی سر و گردن به صورت تک عاملی مصرف میشود. دوز مصرفی 40-60 میلی گرم بر متر مربع به صورت تزریق داخل وریدی در هفته استفاده میشود.
- این دارو برای بزرگسالان مبتلا به نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی (GTN) به عنوان بخشی از رژیم شیمی درمانی ترکیبی توصیه میشود. دوز مصرفی 30-200 میلی گرم بر متر مربع پیشنهاد میشود.
- این دارو برای مدیریت آرتریت روماتوئید فعال شدید (RA) در بزرگسالانی که پاسخ یا عدم تحمل کافی به کارآزمایی کافی از درمان خط اول شامل دوز کامل NSAID ها داشتهاند، توصیه میشود. دوز اولیه 5 میلی گرم به صورت خوراکی یا تزریق داخل وریدی یا ماهیچهای به عنوان یک دوز هفتگی میباشد. افزایش دوز تا پاسخ بهینه؛ دوز واحد نباید بیش از 20 میلی گرم در هفته (افزایش خطر سرکوب مغز استخوان) در نظر داشته و به کمترین دوز موثر ممکن کاهش دهید.
بهترین زمان مصرف قرص متوتروکسات
بهترین زمان مصرف قرص متوتروکسات به هدف درمان و دستور پزشک شما بستگی دارد. زمان مصرفی عمومی و رایج یک بار در هفته، معمولا در روز جمعه یا شنبه است. این به بدن شما فرصت میدهد تا قبل از شروع هفته کاری از عوارض جانبی احتمالی بهبود یابد. به علاوه، متوتروکسات در جهت درمان سرطان، معمولا به صورت دوز بالا در دورههای کوتاه مدت تجویز میشود.
نحوه تزریق آمپول متوتروکسات
تزریق آمپول متوتروکسات باید توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتی آموزش دیده انجام شود. در رابطه با تزریق آمپول متوتروکسات در منزل، با پزشک و داروساز خود مشورت کنید. در صورت امکان و تایید پزشک، آموزشهای لازم در رابطه با تزریق این دارو را از پزشک دریافت کنید تا دچار خطرات و عوارضی نشوید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص متوتروکسات، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله اختلالات مری (مانند تنگی، مشکل در بلع)، مشکلات کلیوی، اختلالات معده و روده (مانند سوزش سر دل، زخم معده) یا سایر مشکلات گوارشی و روده، اختلالات قلبی عروقی، درد در قفسه سینه و… با احتیاط و تحت نظر پزشک این دارو را استفاده کنید.
- بر اساس گزارشهای منتشر شده و مکانیسم اثر، این دارو میتواند باعث سمیت جنینی از جمله مرگ جنین شود. در زنان مبتلا به بیماری غیر بدخیم منع مصرف دارد.
- واکنشهای حساسیت مفرط، از جمله آنافیلاکسی گزارش شده است. در صورت بروز حساسیت، فوراً قطع و درمان مناسب را آغاز کنید.
- مسمومیت دستگاه گوارش در برخی بیماران رخ میدهد. برخی از این موارد شامل اسهال، استفراغ، استوماتیت، انتریت هموراژیک و سوراخ شدن کشنده روده است. مصرف دارو در بیماران مبتلا به زخم معده یا کولیت اولسراتیو در معرض خطر بیشتر؛ به دلیل مسمومیت شدید دستگاه گوارش متوقف شود و مراقبتهای حمایتی انجام شود.
- سمیت ریوی از جمله پنومونیت بینابینی حاد یا مزمن و موارد غیر قابل برگشت یا کشنده گزارش شده است که میتواند در تمام سطوح دوز رخ دهد. علائم ریوی (به ویژه سرفه خشک و غیرمولد) ممکن است نیاز به قطع درمان و بررسی دقیق داشته باشد.
- بدخیمیهای ثانویه میتوانند در تمام سطوح دوز رخ دهند. در برخی موارد، بیماری لنفوپرولیفراتیو که در طول درمان با متوترکسات با دوز کم رخ داده بود، پس از قطع متوترکسات به طور کامل پسرفت کرد. در صورت بروز بیماری لنفوپرولیفراتیو، اگر لنفوم پسرفت نکرد، درمان را قطع کرده و درمان مناسب را آغاز کنید.
- داروی متوتروکسات میتواند باعث اختلال در باروری، اولیگواسپرمی و اختلال در عملکرد قاعدگی شود. مشخص نیست که آیا ناباروری قابل برگشت است یا خیر، در مورد خطرات باروری با بیماران زن و مرد با پتانسیل باروری صحبت کنید.
- قرص متوترکسات میتواند به آهستگی از تجمعات فضای سوم خارج شود و در نتیجه نیمه عمر نهایی پلاسما و سمیت آن طولانی شود. تخلیه تجمعات قابل توجه فضای سوم قبل از تزریق پرتودرمانی همزمان خطر نکروز بافت نرم و استئونکروز مرتبط با متوترکسات را افزایش میدهد.
- عوارض جانبی جدی از جمله مرگ، به دلیل اشتباهات دارویی رخ داده است. معمولاً، این خطاها در بیمارانی رخ میدهد که روزانه متوترکسات مصرف میکردند، در واقع زمانی که یک رژیم دوز هفتگی تجویز میشد. اطمینان حاصل کنید که بیماران دوز توصیه شده را دریافت میکنند.
- سمیت ریوی از جمله پنومونیت بینابینی حاد یا مزمن و موارد غیر قابل برگشت یا کشنده گزارش شده است که میتواند در تمام سطوح دوز رخ دهد.
موارد هشدار استفاده از قرص متروتروکسات
- حساسیت شدید: این دارو با سابقه واکنشهای حساسیت شدید به متوترکسات، از جمله آنافیلاکسی منع مصرف دارد.
- سمیت جنینی: داروی متوتروکسات میتواند باعث مسمومیت جنینی از جمله مرگ جنین شود.
- در بیماری های غیر نئوپلاستیک در دوران بارداری منع مصرف دارد. به زنان و مردان بالقوه باروری توصیه کنید که در طول درمان و پس از آن از روشهای پیشگیری موثر از بارداری استفاده کنند.
- محصولات حاوی بنزیل الکل: فرمولاسیون با بنزیل الکل میتواند باعث مسمومیت شدید عصبی مرکزی یا اسیدوز متابولیک شود. فقط از تزریق متوترکسات بدون مواد نگهدارنده برای درمان نوزادان یا نوزادان کم وزن و برای مصرف داخل نخاعی استفاده کنید. از فرمولاسیونهای حاوی بنزیل الکل برای رژیمهای با دوز بالا استفاده نکنید، مگر اینکه نیاز به درمان فوری باشد و فرمولاسیونهای بدون نگهدارنده در دسترس نباشد.
- عوارض جانبی جدی: عوارض جانبی جدی از جمله مرگ با متوترکسات گزارش شده است. از نظر عفونتها و واکنشهای نامطلوب مغز استخوان، کلیهها، کبد، سیستم عصبی، دستگاه گوارش، ریهها و پوست به دقت نظارت کنید. در صورت لزوم مصرف متوترکسات را متوقف یا قطع کنید.
موارد منع مصرف قرص متوترکسات
- زنان باردار مبتلا به بیماری غیر بدخیم
- حساسیت شناخته شده یا واکنشهای شدید مشاهده شده است.
موارد احتیاط عفونتها با داروی متوتروکسات
- افزایش خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی، قارچی یا ویروسی کشنده از جمله عفونتهای فرصتطلب (مانند پنومونی پنوموسیستیس جیرووسی، عفونتهای قارچی مهاجم، فعالسازی مجدد هپاتیت B، عفونت اولیه سل یا فعالسازی مجدد سل، هرپس زوستر منتشر و عفونت سیتوم) وجود دارد.
- بیماران را از نظر بروز علائم و نشانههای عفونت در حین و پس از درمان به دقت تحت نظر بگیرید. در بیمارانی که دچار عفونتهای جدی میشوند، مصرف را قطع کنید.
خطر سمیت کبدی با داروی متوترکسات
- این دارو میتواند باعث سمیت کبدی شدید و بالقوه غیرقابل برگشت از جمله فیبروز، سیروز و کبد کشنده شود. از مصرف در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کبدی خودداری کنید، مگر اینکه فواید آن به وضوح بیشتر از خطرات باشد. توجه داشته باشید که خطر با مصرف زیاد الکل افزایش مییابد.
- در بیماران مبتلا به پسوریازیس، فیبروز یا سیروز ممکن است در غیاب علائم یا آزمایشات عملکرد غیر طبیعی کبد رخ دهد. به نظر میرسد خطر سمیت کبدی با دوز تجمعی ≥1.5 گرم افزایش مییابد.
- ارزیابی عملکرد کبد قبل از شروع و نظارت بر آزمایشات عملکرد کبد در طول درمان را در نظر بگیرید. در صورت لزوم، تزریق متوترکسات را متوقف یا قطع کنید.
واکنشهای پوستی با قرص متوترکسات
- واکنشهای پوستی شدید از جمله کشنده (مانند نکرولیز اپیدرمی سمی، سندرم استیونز جانسون، درماتیت لایهبردار، نکروز پوست، اریتم مولتیفرم) گزارش شده است. پسوریازیس ممکن است با قرار گرفتن همزمان در معرض اشعه ماوراء بنفش تشدید شود.
- این دارو میتواند باعث درماتیت یادآور پرتو و فعال شدن مجدد فتودرماتیت (آفتاب سوختگی) شود. علائم سمیت پوستی را کنترل کنید و برای عوارض شدید پوستی از مصرف آن خودداری کنید یا برای همیشه قطع کنید.
- به بیماران توصیه کنید که از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید اجتناب کنند و از اقدامات محافظتی در برابر آفتاب استفاده کنند.
عوارض قرص متوتروکسات
اسهال، خستگی، حساسیت به نور، کهیر، سمیت تحت حاد با تجویز داخل نخاعی (فلج اندامها، فلج عصب جمجمه، تشنج یا کما)، بیاشتهایی، نارسایی کلیه و… برخی از عوارض داروی متوتروکسات میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. بیشتر داروها علاوه بر اثرات مفیدشان، میتوانند عوارض جانبی ناخواستهای ایجاد کنند. در این راستا قبل از مصرف با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
- سمیت تحت حاد با تجویز داخل نخاعی (فلج اندامها، فلج عصب جمجمه، تشنج یا کما)
- انسفالوپاتی دمیلینه کننده با تابش جمجمه یا سایر شیمی درمانی سیستمیک
- قرمز شدن پوست
- استوماتیت اولسراتیو
- حساسیت به نور
- گلوسیت
- خستگی و بدحالی
- ناراحتی و درد شکم
- لرز یا تب
- التهاب لثه
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- بیاشتهایی
- سوراخ شدن روده
- موکوزیت (وابسته به دوز)
- ترومبوسیتوپنی
- نارسایی کلیه
عوارض آمپول متوتروکسات
- التهاب و قرمزی در محل تزریق
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
- زخم دهان
- ریزش مو
- خستگی
- سردرد
- سرگیجه
- درد شکم
تداخل دارویی متوتروکسات
- تداخلات رده X (پرهیز): آسیترتین، ب.ث.ژ (داخل مثانهای)، کلادریبین، دیکلروفنامید، دیپیرون، فوسکارنت، لاسمیدیتان، ناتالیزومب، نیتروس اکسید، پیمکرولیموس، تاکرولیموس (موضعی)
- کاهش اثرات داروها توسط متوترکسات: ب.ث.ژ (داخل مثانهای)، تست پوستی کوکسیدیوئید ایمیت، فوس فنیتوئین-فنیتوئین، لنوگراستیم، لیپگفیلگراستیم، دیورتیک های لوپ، نیولومب، پیدوتیمود، ساپروپترین، سیپولوسل-تی، ترتوموتید، واکسن (زنده)، واکسن (غیرفعال)
- افزایش اثرات داروها توسط متوترکسات: باریسیتینیب، کلوزاپین، سیکلوسپورین (سیستمیک)، دفریپرون، دیپیرون، فینگولیمود، لفلونومید، دیورتیک های لوپ، مرکاپتوپورین، ناتالیزومب، اوزانیمود، سیپونیمود، تگافور، مشتقات تئوفیلین، توفاسیتینیب، اوپاداسیتینیب، واکسن (زنده)
- افزایش اثرات متوترکسات توسط داروها: یکلروفنامید، دی اتیل آمین سالیسیلات، دیپیرون، الترومبوپگ، اردافیتینیب، فوسکارنت، فوس فنیتوئین- فنیتوئین، جمفیبروزیل، ایبروتینیب، لاسمیدیتان، اوکرلیزومب، پالیفرمین، پنیسیلینها، پیمکرولیموس، پرتومانید، پروبنسید، پرومازین، مهارکنندگان پمپ پروتون، پریمتامین
مصرف قرص متوتروکسات در دوران بارداری و شیردهی
بر اساس گزارشهای منتشر شده و مکانیسم اثر، این دارو میتواند باعث مسمومیت جنینی و مرگ جنین در زنان باردار شود. توصیه به زنان باردار مبتلا به بیماریهای نئوپلاستیک با خطر بالقوه برای جنین در نظر بگیرید. نگهدارنده بنزیل الکل میتواند از جفت عبور کند. در صورت امکان و در صورت نیاز به تزریق متوترکسات در دوران بارداری برای درمان بیماری نئوپلاستیک، از فرمول بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید. قبل از شروع وضعیت بارداری زنان بالقوه باروری را بررسی کنید.
تاثیر داروی متوتروکسات در شیردهی
منابع محدود منتشر شده وجود متوترکسات را در شیر انسان در مقادیر کم گزارش میدهند. هیچ اطلاعاتی در مورد اثرات آن بر نوزادان یا تولید شیر در دسترس نیست. به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی از جمله سرکوب میلوسیت، از متوتروکسات در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، به زنان توصیه کنید در طول درمان و تا 1 هفته پس از دوز نهایی، از شیر مادر استفاده نکنند.
شرایط نگهداری داروی متوتروکسات
داروی متوتروکسات باید در دمای اتاق (25 درجه سانتیگراد) و دور از نور مستقیم نگهداری شود. توجه داشته باشید که تمام داروهای شیمیایی و گیاهی باید دور از دسترس حیوانات و کودکان نگهداری شوند.
کلام آخر قرص متوتروکسات
در این مقاله با عنوان داروی متوتروکسات از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی داروی متوتروکسات به عنوان یک ابزار مؤثر در درمان سرطان پرداختیم. متوتروکسات با مهار فرآیندهای متابولیکی در سلولهای سرطانی، از طریق مهار فولات و مشارکت در ساخت سلولها، به عنوان یک مهارکننده فعال در درمان انواع مختلف سرطانها، لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL)، نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی (GTN) و… استفاده میشود.
منبع سایت: Medscape