قرص مجسترول

3/5 - (4 امتیاز)
قرص مجسترول یک پروژستین است که با تقلید از اثرات هورمون پروژسترون، به افزایش اشتها و بهبود وزن در بیماران مبتلا به سرطان و دیگر بیماری‌های مزمن کمک می‌کند. همچنین، این دارو به‌ عنوان یک درمان هورمونی در کنترل و کاهش رشد سلول‌های سرطانی در برخی سرطان‌ها، به‌ ویژه سرطان پستان و رحم، تجویز می‌شود.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم نبوی فرد
قرص مجسترول
فهرست مطالب

افزایش اشتها و مدیریت وزن در بیماران مبتلا به سرطان یکی از چالش‌های کلیدی در درمان این بیماری به شمار می‌آید. کاهش وزن و تحلیل بدن به‌ دلیل عوارض جانبی درمان‌ها، خود بیماری و مشکلات مرتبط با تغذیه، می‌تواند تأثیرات منفی بر کیفیت زندگی و پیشرفت درمان داشته باشد. در این راستا، استفاده از داروهایی که می‌توانند به تحریک اشتها و بهبود وضعیت تغذیه‌ای بیماران کمک کنند، اهمیت ویژه‌ای دارد. یکی از این داروها، قرص مجسترول است که به ‌طور گسترده‌ای در مدیریت مشکلات اشتها و همچنین به عنوان یک درمان کمکی در برخی سرطان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اشکال دارویی مجسترول

  • قرص: 20 میلی گرم، 40 میلی گرم
  • شربت: 200 میلی گرم / 5 میلی لیتر، 625 میلی گرم / 5 میلی لیتر

موارد مصرف قرص مجسترول

قرص مجسترول یک داروی هورمونی است که برای درمان برخی شرایط خاص به‌ کار می‌رود. این دارو برای تحریک اشتها در بیمارانی که به دلیل شرایطی مانند سرطان یا ایدز دچار کاهش وزن شدید شده‌اند، تجویز می‌شود. همچنین می‌تواند در درمان برخی از انواع سرطان‌های خاص، به‌ ویژه سرطان پستان و سرطان رحم در زنان، کاربرد داشته باشد.

بیشتر بدانید: سوماتروپین

قرص مجسترول 40 برای چیست؟

قرص مجسترول 40 میلی ‌گرم برای تحریک اشتها و افزایش وزن در بیمارانی که به ‌دلیل بیماری‌های مزمن مانند سرطان، ایدز یا دیگر بیماری‌ها، دچار کاهش وزن شدید شده‌اند، استفاده می‌شود. این دارو با تحریک اشتها و کمک به ذخیره چربی، در افزایش وزن بیمار مؤثر است.

همچنین در برخی موارد، مجسترول برای کنترل و درمان برخی از انواع سرطان‌های وابسته به هورمون، مانند سرطان پستان و سرطان رحم، تجویز می‌شود. دوزهای بالاتر آن (مانند 160 تا 800 میلی ‌گرم) بیشتر در درمان سرطان استفاده می‌شود، اما دوز 40 میلی ‌گرمی نیز ممکن است در شرایط خفیف‌تر یا برای کمک به افزایش اشتها و بهبود وضعیت عمومی بیمار به کار رود.

بیشتر بدانید: قرص دوفاستون چیست؟ بررسی طریقه مصرف دوفاستون

دارو مجسترول

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی مجسترول

مجسترول با اثر بر هیپوتالاموس (بخشی از مغز که مسئول تنظیم اشتها و وزن بدن است) می‌تواند به افزایش اشتها و مصرف کالری بیشتر کمک کند. این دارو باعث افزایش وزن و توده بدنی می‌شود و برای بیمارانی که به دلیل بیماری‌های مزمن دچار کاهش وزن شدید شده‌اند، مفید است.

مجسترول استات در بدن به ‌شکل یک پروژستین عمل می‌کند که مشابه هورمون پروژسترون است. این هورمون می‌تواند با ممانعت از تأثیر استروژن در بدن به کاهش رشد سلول‌های سرطانی در برخی از سرطان‌های وابسته به هورمون، از جمله سرطان پستان و سرطان رحم کمک کند.

بیشتر بدانید: قرص لتروزول

مقدار مصرف قرص مجسترول

قبل از مصرف قرص مجسترول، اطلاعات دارویی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب یا غذا مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی خواهد شد. همچنین، بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها عوارض را افزایش می‌دهد.

بیشتر بدانید: قرص مدروکسی پروژسترون

زمان مصرف قرص مجسترول

  • برای افزایش اشتها و وزن در بزرگسالان، دوز روزانه بین 400 تا 800 میلی‌گرم است که ممکن است در یک یا دو نوبت مصرف شود. برای درمان سرطان‌های وابسته به هورمون (مانند سرطان پستان یا رحم)، دوزهای مختلفی توسط پزشک تعیین می‌شود که به شدت بیماری و پاسخ‌دهی بیمار بستگی دارد.
  • قرص مجسترول باید با آب کافی مصرف شود و توصیه می‌شود که به‌ طور منظم و طبق دستور پزشک مصرف شود. بهتر است این دارو را در یک زمان مشخص در روز مصرف کنید تا اثرات دارو به ‌طور پیوسته در بدن حفظ شود.
  • مصرف این دارو می‌تواند کوتاه‌مدت یا بلندمدت باشد و بر اساس وضعیت بالینی بیمار، پزشک دوره درمان را تعیین خواهد کرد. در صورتی که دچار علائمی مانند تورم، افزایش وزن ناگهانی، یا تغییرات خلقی هستید، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
  • دوز مصرفی برای سرطان پستان، 40 میلی گرم هر 6 ساعت به صورت خوراکی است. همچنین، برای سرطان آندومتر 40-320 میلی گرم در روز به صورت خوراکی در دوزهای منقسم مصرف می‌شود. ارزیابی اثربخشی پس از 2 ماه از درمان؛ تا 800 میلی گرم در روز ممکن است استفاده شود.
  • در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.

قرص مجسترول برای قطع خونریزی

قرص مجسترول گاهی در کنترل و کاهش خونریزی‌های غیرطبیعی رحمی به کار می‌رود. این دارو با داشتن ترکیبات پروژسترونی مشابه هورمون پروژسترون طبیعی، می‌تواند به تعادل هورمونی کمک کند و اثرات ضد‌استروژنی داشته باشد، که سبب کاهش ضخامت دیواره رحم و کنترل خونریزی‌های غیرعادی می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص استرادیول

قرص مجسترول و پریودی

مجسترول می‌تواند روی چرخه قاعدگی و الگوی خونریزی قاعدگی تأثیر بگذارد. این دارو به دلیل داشتن اثرات پروژستینی، ممکن است باعث قطع یا کاهش خونریزی قاعدگی در طول مصرف شود. همچنین برخی از زنان ممکن است در هنگام مصرف قرص مجسترول دچار بی‌نظمی‌های قاعدگی از جمله لکه ‌بینی یا قاعدگی نامنظم شوند.

اثر مجسترول بر پریودی به این صورت است که پروژستین موجود در دارو می‌تواند دیواره رحم را نازک‌تر کرده و مانع از ریزش آن شود که به قطع یا کاهش خونریزی می‌انجامد. این تأثیرات می‌تواند در زنان با مشکلات خونریزی‌های غیرطبیعی رحمی مفید باشد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص مجسترول، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات قلبی (مانند حمله قلبی یا ضربان قلب نامنظم تهدید کننده زندگی در 6 ماه گذشته، درد قفسه سینه یا آنژین قلب)، سکته در 6 ماه گذشته، بیماری کلیوی، بیماری کبد، فشار خون بالا یا پایین، کم آبی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص مجسترول خواهیم پرداخت؛

  • قرص مجسترول در دوران بارداری منع مصرف دارد، زیرا می‌تواند به جنین آسیب برساند. همچنین توصیه نمی‌شود در دوران شیردهی استفاده شود، چون ممکن است به نوزاد منتقل شود.
  • این دارو ممکن است خطر ایجاد لخته خون را افزایش دهد. اگر سابقه لخته خون، سکته مغزی یا مشکلات قلبی دارید، باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
  • مجسترول ممکن است سطح قند خون را به ویژه در افراد دیابتی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، کنترل منظم قند خون در طول مصرف دارو توصیه می‌شود.
  • این دارو می‌تواند باعث افزایش فشار خون و احتباس مایعات شود، که ممکن است برای بیماران قلبی مشکل‌ساز باشد.

موارد منع مصرف قرص مجسترول

  • حساسیت مفرط
  • بارداری یا شیردهی

عوارض قرص مجسترول

فشار خون بالا، خونریزی ناگهانی، تغییر در جریان قاعدگی، تعریق داغ، ناتوانی جنسی، لکه بینی، اسهال، نفخ، سوء هاضمه، حالت تهوع، استفراغ، افزایش وزن و… برخی از عوارض قرص مجسترول می‌باشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص مجسترول خواهیم پرداخت؛

  • فشار خون بالا
  • بی‌خوابی
  • نوسانات خلقی
  • عرق کردن
  • خونریزی ناگهانی
  • تغییر در قاعدگی
  • تعریق
  • ناتوانی جنسی
  • لکه بینی
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • افزایش وزن
  • استفراغ

عوارض قرص مجسترول برای قطع خونریزی

  • افزایش وزن و اشتها
  • احتباس مایعات و ورم
  • تغییرات خلقی
  • اختلالات قاعدگی
  • افزایش خطر لخته شدن خون
  • فشار خون بالا
  • مشکلات گوارشی

داروی مجسترول

تداخل دارویی مجسترول

  • تداخلات رده X (پرهیز): دوفتیلید، ایندیوم ۱۱۱کاپرومب پندتید، یولی‌پریستال
  • کاهش اثرات داروها توسط مجسترول: داروهای ضد انعقاد، داروهای ضد دیابت، کولین ۱۱C، ایندیوم ۱۱۱کاپرومب پندتید، یولی‌پریستال
  • افزایش اثرات داروها توسط مجسترول: مهارکننده‌های C1، دوفتیلید، پومالیدومید

مصرف قرص مجسترول در دوران بارداری و شیردهی

قبل از شروع درمان، آزمایش بارداری را در زنان دارای پتانسیل باروری انجام دهید. به زنان با پتانسیل باروری توصیه کنید که در حین مصرف دارو از پیشگیری موثر از بارداری استفاده کنند. هیچ داده انسانی در دسترس برای ارزیابی خطرات مرتبط با دارو در مورد سقط جنین، نقایص مادرزادی یا پیامدهای نامطلوب مادر یا جنین وجود ندارد. به زنان باردار با خطر بالقوه برای جنین توصیه کنید.

درمان در دوران بارداری ممکن است باعث آسیب جنین شود. به زنان با پتانسیل باروری توصیه کنید که در طول درمان از پیشگیری موثر از بارداری استفاده کنند. بر اساس داده‌های حیوانی، مژسترول استات ممکن است باعث آسیب جنین در هنگام تجویز به یک زن باردار شود و در دوران بارداری منع مصرف دارد. هیچ اطلاعات مسمومیت رشد حیوانی کافی در دوزهای مرتبط بالینی وجود ندارد. موش‌های باردار تحت درمان با دوزهای پایین منجر به کاهش وزن جنین و تعداد تولدهای زنده و زنانه شدن جنین‌های نر در دوزهای کمتر از حداکثر دوز بالینی توصیه شده بر اساس سطح بدن شدند.

تاثیر قرص مجسترول در شیردهی

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیه می‌کند که مادران مبتلا به HIV-1 به نوزادان خود شیر ندهند تا از انتقال HIV-1 پس از زایمان جلوگیری کنند. این دارو در شیر انسان وجود دارد. هیچ اطلاعاتی در مورد اثرات دارو بر روی شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. به دلیل احتمال انتقال اچ آی وی و اثرات نامطلوب بر روی نوزادی که با شیر مادر تغذیه می‌شود، به مادران دستور دهید در صورت دریافت درمان از شیر مادر خودداری کنند.

شرایط نگهداری قرص مجسترول

قرص مجسترول باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر قرص مجسترول

این مقاله به بررسی درمان انواع سرطان و افزایش اشتها با قرص مجسترول، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص مجسترول به عنوان یک داروی پروژستینی، نقش مهمی در افزایش اشتها و مدیریت وزن در بیماران مبتلا به سرطان و دیگر بیماری‌های مزمن ایفا می‌کند. کاهش اشتها و تحلیل بدن از عوارض شایع درمان‌های سرطان است که می‌تواند کیفیت زندگی بیماران را تحت تأثیر قرار دهد. استفاده از مجسترول به ‌عنوان یک گزینه درمانی می‌تواند به تحریک اشتها، افزایش مصرف کالری و بهبود وضعیت تغذیه‌ای بیماران کمک شایانی کند.

سوالات متداول

قرص مجسترول (مجسترول استات) یک داروی هورمونی از گروه پروژستین‌ها است که برای افزایش اشتها و کمک به افزایش وزن، درمان برخی سرطان‌ها، کنترل خونریزی‌ غیرطبیعی رحمی و مشکلات هورمونی استفاده می‌شود.
فشار خون بالا، خونریزی ناگهانی، تغییر در جریان قاعدگی، تعریق داغ، ناتوانی جنسی، لکه بینی، اسهال، نفخ، سوء هاضمه، حالت تهوع، استفراغ، افزایش وزن و… برخی از عوارض قرص مجسترول می‌باشد.
بله، مجسترول در دوران بارداری خطرناک است و به‌ طور کلی منع مصرف دارد. این دارو می‌تواند بر جنین تأثیرات مضری داشته باشد و باعث نقص‌های مادرزادی یا مشکلات هورمونی در جنین شود. مجسترول به دلیل داشتن خواص هورمونی، می‌تواند باعث تغییرات در رشد و تکامل جنین گردد.
شربت مجسترول، که معمولاً به نام مجسترول استات نیز شناخته می‌شود، یک داروی هورمونی است که به‌صورت مایع (شربت) برای مصرف تجویز می‌شود. کاربرد و موارد مصرف شربت تفاوت چندانی با قرص آن ندارد.
قرص مجسترول (مجسترول استات) بیشتر برای بزرگسالان تجویز می‌شود و استفاده از آن در کودکان محدود است. با این حال، در برخی موارد خاص، ممکن است پزشکان مجسترول را برای کودکان نیز تجویز کنند.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

2 دیدگاه

    سارا

    سلام،این قرص برای افراد با همانژیوم در کبدضرر داره یا نه؟

    2
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      استفاده از این دارو فقط تحت نظر پزشک متخصص امکان پذیر بوده و در افرادی که مشکل زمینه ای کبدی دارند توصیه نمیشود.
      متشکرم

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *