کاربرد قرص لوراتادین چیست؟
قرص لوراتادین یک داروی آنتیهیستامین است که برای درمان علائم آلرژی مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم و گلو، کهیر و سایر واکنشهای آلرژیک استفاده میشود. این دارو با مسدود کردن گیرندههای هیستامین در بدن عمل کرده و از بروز علائم حساسیت جلوگیری میکند. برخی از کاربرد لوراتادین به شرح زیر است:
- درمان رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی یا سالانه)
- کاهش خارش و کهیر در بیماریهایی مانند کهیر مزمن
- کنترل علائم آلرژیهای پوستی
قرص لوراتادین برای سرفه
اگر سرفه ناشی از آلرژی باشد، لوراتادین میتواند سبب کاهش سرفه شود. آلرژی میتواند باعث تحریک گلو و مجاری تنفسی شده و سرفههای خشک یا همراه با خلط ایجاد کند. در این موارد، لوراتادین با مسدود کردن گیرندههای هیستامین باعث کاهش التهاب و کاهش سرفه میشود. برای سرفه ناشی از سرماخوردگی، داروهای ضدسرفه یا خلطآور (مانند دکسترومتورفان یا گایافنزین) معمولاً بهتر عمل میکنند.
قرص لوراتادین برای گلودرد
آلرژیهای فصلی یا حساسیت به گردوغبار، گرده گیاهان یا موی حیوانات میتوانند باعث تحریک گلو، خشکی و درد شوند. گلودرد ناشی از عفونتهای ویروسی (مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا) به دلیل التهاب بافتهای گلو و فعالیت ویروسها ایجاد میشود. اگر سرماخوردگی باعث ترشحات زیاد پشت حلق شود که منجر به تحریک گلو و گلودرد شود، لوراتادین ممکن است تا حدی مفید باشد، زیرا ترشحات را کاهش میدهد.
لوراتادین برای سرماخوردگی
قرص لوراتادین یک داروی ضدحساسیت است و به صورت مستقیم روی ویروس سرماخوردگی اثری ندارد. سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است که توسط ویروسهایی مانند راینوویروس ایجاد میشود. از آنجایی که لوراتادین ضدویروس نیست، نمیتواند باعث از بین رفتن ویروس و درمان سرماخوردگی شود. با این حال، این قرص سبب کاهش علائم سرماخوردگی از جمله آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و غیره شود.
لوراتادین برای حساسیت فصلی
هنگامی که بدن در معرض آلرژنها (مواد حساسیتزا) مانند گرده گلها، موی حیوانات، گردوغبار یا برخی غذاها قرار میگیرد، هیستامین آزاد میشود. قرص لوراتادین با مسدود کردن گیرندههای H1 هیستامین، مانع از اثرگذاری این ماده شده و علائم آلرژی و حساسیت فصلی را کاهش میدهد. مزیت لوراتادین نسبت به آنتیهیستامینهای نسل اول مانند دیفنهیدرامین این است که از سد خونی-مغزی عبور نمیکند و در نتیجه خوابآلودگی کمتری ایجاد میکند.
نحوه مصرف قرص لوراتادین
قبل از مصرف، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. برای اطلاع از نحوه مصرف لوراتادین با ما همراه باشید.
- دوز مصرفی برای بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال، 10 میلی گرم (یک قرص) روزانه به صورت خوراکی است. بهتر است این دوز روزانه در یک ساعت مشخصی از روز مصرف شود.
- در سالمندان دوز مشابه بزرگسالان است، اما در افراد با مشکلات کلیوی یا کبدی، ممکن است دوز کاهش یابد.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی خواهد شد.
قرص لوراتادین ۱۰ برای چیست؟
یکی از اشکال پرمصرف این دارو، قرص لوراتادین 10 است که از نظر عملکردی یا کاربردی تفاوتی با دیگر دوزهای این دارو ندارد. قرص لوراتادین 10 به دلیل عوارض جانبی کمتر، دوز مصرفی مناسبی برای بزرگسالان و کودکان محسوب میشود.
قرص لوراتادین و فشار خون
به صورت کلی، این قرص تاثیری بر روی فشار خون ندارد و برخلاف برخی آنتیهیستامینها، بر روی سیستم عصبی مرکزی و عروق خونی اثر زیادی ندارد. فرمهای ترکیبی لوراتادین (مانند لوراتادین + پسودوافدرین) ممکن است فشار خون را بالا ببرند. پسودوافدرین یک ماده ضداحتقان است که باعث انقباض رگهای خونی شده و میتواند فشار خون را افزایش دهد.
عوارض قرص لوراتادین
مصرف این قرص در برخی بیماران با عوارض موقت تا شدیدی از جمله خواب آلودگی همراه بوده است. برخی از عوارض لوراتادین به شرح زیر است:
- سردرد
- خستگی و ضعف عمومی
- خشکی دهان و گلو
- سرگیجه یا احساس گیجی
- افزایش اشتها
- افزایش وزن
- حالت تهوع
- ناراحتی معده
به علاوه، در برخی بیماران عوارض جانبی جدی و خطرناکی از این دارو گزارش شده است. در صورت بروز عوارض جدی زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- تورم صورت، زبان یا گلو
- مشکل در تنفس
- کهیر شدید یا خارش گسترده
- سردرد شدید، سرگیجه یا احساس بیحالی
- زردی پوست یا چشمها (یرقان)
- درد شدید در قسمت راست بالای شکم
- درد شدید در قفسه سینه
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط قرص لوراتادین به شرح زیر است:
- اگر فرد مبتلا به بیماریهای کبدی یا کلیوی باشد، ممکن است دوز لوراتادین نیاز به تنظیم داشته باشد. چرا که این دارو از طریق کبد متابولیزه میشود و در صورت کاهش عملکرد کبد یا کلیهها، ممکن است سطح دارو در خون افزایش یابد و خطر عوارض جانبی افزایش پیدا کند.
- در دوران بارداری، ایمنی قرص لوراتادین به شکل کامل اثبات نشده است، بنابراین استفاده از آن باید فقط در صورت لزوم و زیر نظر پزشک انجام شود. در دوران شیردهی نیز این دارو به مقدار کمی وارد شیر مادر میشود، مصرف آن باید با احتیاط انجام شود.
- افرادی مبتلا به بیماریهای قلبی مانند آریتمی (ضربان قلب نامنظم) یا نارسایی قلبی، باید برای مصرف این دارو احتیاط کنند. در برخی موارد نادر، لوراتادین میتواند باعث افزایش ضربان قلب (تاکیکاردی) شود که در این افراد ممکن است مشکلساز باشد.
- فرمهای ترکیبی لوراتادین با پسودوافدرین (که برای کاهش احتقان بینی استفاده میشود) میتوانند باعث افزایش فشار خون شوند. افرادی که فشار خون بالا دارند، باید از مصرف این ترکیب خودداری کنند.
- افرادی که به لوراتادین یا هر یک از اجزای تشکیلدهنده دارو حساسیت دارند، باید از مصرف آن خودداری کنند. علائم حساسیت ممکن است شامل کهیر، تورم صورت و گلو، یا مشکل در تنفس باشد.
مصرف قرص لوراتادین در بارداری
در دوران بارداری، انتخاب داروها باید با دقت انجام شود، بسیاری از داروها میتوانند اثرات مختلفی بر جنین داشته باشنداما در مورد ایمنی مصرف لوراتادین در بارداری، اطلاعات موجود محدود است و باید با احتیاط مصرف شود. مطالعات بر روی حیوانات نشان داده است که دارو ممکن است اثرات منفی بر روی جنین داشته باشد، اما اطلاعات کافی در مورد اثرات آن بر روی انسان وجود ندارد.
تداخل دارویی لوراتادین
قبل از استفاده، با پزشک در رابطه با داروهای تجویزی و گیاهی مورد استفاده خود مشورت کنید. برخی از تداخلات دارویی لوراتادین به شرح زیر است:
- تداخل خطرناک: اومکلیدینیوم، تیوتروپیوم، تالیدومید، روفناسین، پتاسیم کلراید، پیتولیسانت، پارالدهید، اوکسوممازین، اوکساتومید، ارفنادرین، لووسولپیراید، لاسمیدیتان، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، سیمتروپیوم، الوکسادولین، برومپریدول
- افزایش اثرات لوراتادین توسط داروها: اومکلیدینیوم، تریمپرازین، تتراهیدروکانابینول، روفینامید، رانولازین، اوکساتومید، نابیلون، مینوسیکلین، متوکلوپرامید، متوتریمپرازین، منیزیم سولفات، لوفکسیدین، لمبورکسانت، لاسمیدیتان، ایپراتروپیوم، هیدروکسی زین، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، اسکتامین، دروپریدول، دوکسیلامین، درونابینول، برومپریدول، بروموپرید
شرایط نگهداری قرص لوراتادین
این قرص باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان آلرژی و حساسیت فصلی با قرص لوراتادین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. لوراتادین به عنوان یک آنتیهیستامین نسل دوم، با مهار اثرات هیستامین و کاهش التهابهای مرتبط با آلرژی، به طور موثری میتواند علائم آلرژیک مانند آبریزش بینی، عطسه، خارش چشمها و گلودرد را تسکین دهد. این دارو با داشتن اثرات جانبی کمتر نسبت به آنتیهیستامینهای نسل اول، از جمله خوابآلودگی، گزینهای مناسب برای درمان حساسیت فصلی به شمار میآید.