رفلاکس معده و زخم معده از مشکلات شایع دستگاه گوارش هستند که بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آنها مواجه میشوند. این مشکلات اغلب به دلیل ترشح بیش از حد اسید معده رخ میدهند که باعث التهاب، سوزش و حتی تخریب دیوارههای معده و مری میشود. رفلاکس اسید معده، که به نام بیماری رفلاکس معده (GERD) نیز شناخته میشود، با علائمی مانند سوزش سر دل، ترش کردن و درد در ناحیه قفسه سینه همراه است. یکی از داروهای مهم برای درمان این بیماری؛ قرص لانزو است.
اشکال دارویی لانزو
- کپسول لانزو 15 میلی گرم
- کپسول لانزو 30 میلی گرم
موارد مصرف قرص لانزو
قرص لانزو 30 یا 15 میلی گرم برای درمان سوزش سر دل و برخی بیماریهای دیگر ناشی از اسید زیاد در معده استفاده میشود. این دارو برای بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)، که در آن اسید معده به مری شما برگشت میکند، تجویز میشود. همچنین با نسخه پزشک برای درمان یا کمک به پیشگیری از زخمها و برای درمان یا کمک به پیشگیری از ازوفاژیت فرسایشی (EE) نیز کاربرد دارد.
کپسول لانزو برای چیست؟
کپسول لانزو (لانسوپرازول) یک داروی مهارکننده پمپ پروتون است که برای کاهش تولید اسید معده استفاده میشود. این دارو به طور خاص برای درمان مشکلاتی که به دلیل افزایش ترشح اسید معده به وجود میآیند، تجویز میشود. لانزو به کاهش علائم رفلاکس اسید معده به مری (ترش کردن، سوزش سر دل) کمک میکند.
بیشتر بدانید: قرص اندانسترون چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض
کپسول لانزو 30 برای چیست؟
کپسول لانزو 30 میلیگرم یک داروی قوی مهارکننده پمپ پروتون است که برای کاهش ترشح اسید معده و درمان بیماریهای مرتبط با اسید زیاد معده استفاده میشود. برخی از موارد مصرف کپسول لانزو 30 میلی گرم شامل درمان رفلاکس معده، زخم معده، پیشگیری از زخم معده یا مری، سندروم زولینگر-الیسون و… میباشد.
بیشتر بدانید: قرص متوکلوپرامید
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر کپسول لانزو
مهارکننده پمپ پروتون؛ به ATPase تبادل کننده H+/K+ (پمپ پروتون) در سلولهای جداری معده متصل میشود و در نتیجه ترشح اسید پایه و تحریک شده را سرکوب میکند. جذب دارو با فراهمی زیستی 81-91%، اگر 30 دقیقه بعد از غذا داده شود، 50 تا 70 درصد کاهش مییابد. این دارو متابولیزه شده توسط CYP2C19 کبدی است. متابولیزهکنندههای کند کمبود آنزیم CYP2C19 دارند و میتوانند غلظت پلاسمایی را تا 5 برابر یا بیشتر افزایش دهند.
سلولهای جداری معده؛ PH اسیدی لانزوپرازول را به متابولیتهای سولفن آمید فعال آن تبدیل میکند. متابولیتهای فعال این دارو شامل متابولیت سولفن آمید حلقوی و دی سولفید است. متابولیتهای غیر فعال نیز شامل 5-هیدروکسی لانزوپرازول، متابولیت سولفید، امپرازول سولفون، متابولیت سولفون، متابولیت هیدروکسی سولفید، متابولیت هیدروکسی سولفون و… است.
مقدار مصرف قرص لانزو
قبل از مصرف قرص لانزو 30، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. توجه داشته باشید که قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه عوارض جانبی میشود. بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی تاثیری بر روی سلامتی شما نخواهد داشت.
بیشتر بدانید: قرص امپرازول
نحوه مصرف کپسول لانزو
- پزشک مقدار مناسب مصرف را برای هر بیمار تعیین میکند. دوز معمول برای بزرگسالان 15 تا 30 میلیگرم در روز است، اما دوز دقیق باید توسط پزشک تجویز شود. بهتر است این دارو را نیم تا یک ساعت قبل از غذا مصرف کنید. برای بهترین نتیجه، پیشنهاد میشود که صبح قبل از وعده صبحانه مصرف شود.
- طول دوره مصرف نیز بستگی به نوع بیماری و تشخیص پزشک دارد. در بیشتر موارد، دوره مصرف بین 4 تا 8 هفته است، اما در برخی موارد ممکن است نیاز به مصرف طولانیتر باشد.
- دوز مصرفی برای زخم اثنی عشر، 15 میلی گرم به صورت خوراکی در مدت 4 هفته میباشد. دوز نگهداری این دارو نیز 15 میلی گرم به صورت خوراکی در روز است. همچنین، کپسول لانزو برای زخم معده 30 میلی گرم روزانه به مدت 8 هفته استفاده میشود.
- دوز پیشنهادی در جهت بیماری بازگشت اسید به مری، 15 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی در مدت 8 هفته است. همچنین، در جهت ازوفاژیت فرسایشی 30 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی در مدت 8-16 هفته استفاده میشود.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
طریقه مصرف قرص لانزو 15
دوز مصرفی قرص لانزو 15 برای بزرگسالان معمولاً 15 میلیگرم یک بار در روز است، اما مقدار دقیق باید بر اساس نوع بیماری و تشخیص پزشک مشخص شود. برای درمان رفلاکس یا سوزش سر دل خفیف، لانزو 15 میلیگرم به مدت 4 تا 8 هفته مصرف میشود. بهتر است قرص لانزو را نیم تا یک ساعت قبل از غذا، به ویژه قبل از صبحانه، مصرف کنید تا بیشترین تأثیر را داشته باشد.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص لانزو، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات سیستم ایمنی، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، برخی بیماریهای ریوی (بیماری انسدادی مزمن ریه-COPD)، دیابت، سایر موارد مشکلات معده و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص لانزو خواهیم پرداخت؛
- مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) احتمالاً با افزایش بروز اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل (CDAD)، ارتباط مستقیم دارند. تشخیص CDAD را برای بیمارانی که مهارکنندههای پمپ پروتون مصرف میکنند و اسهالی دارند که بهبود نمییابد، در نظر بگیرید.
- قرص لانزو ممکن است باعث واکنشهای شدید پوستی شود. علائم ممکن است شامل قرمزی پوست، تاول، بثورات پوستی باشد. در صورت بروز واکنش آلرژیک، مصرف را متوقف کرده و فورا به دنبال کمک پزشکی باشید.
- لوپوس اریتماتوز جلدی (CLE) و لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) با PPI گزارش شده است. از مصرف بیش از مدتی که از نظر پزشکی مشخص شده است، خودداری کنید. در صورت مشاهده علائم منطبق با CLE یا SLE، مصرف را قطع کنید و بیمار را به متخصص ارجاع دهید.
- عوارض جانبی شدید پوستی، از جمله سندرم استیونز-جانسون (SJS) و نکرولیز سمی اپیدرمی (TEN)، واکنش دارویی با ائوزینوفیلی و علائم سیستمیک (DRESS) و پوسچولوز اگزانتماتوز عمومی حاد (AGEP) گزارش شده است. در اولین علائم عوارض جانبی شدید پوستی یا سایر علائم حساسیت مفرط، درمان را قطع کنید و ارزیابی بیشتر را در نظر بگیرید.
- مطالعات مشاهدهای منتشر شده نشان میدهد که درمان با قرص لانزو ممکن است با افزایش خطر شکستگیهای مرتبط با پوکی استخوان لگن، مچ دست یا ستون فقرات، به ویژه با درمان طولانی مدت (بیش از یک سال) با دوز بالا همراه باشد.
- برخی از اشکال دارویی حاوی بنزیل الکل هستند که با سندرم گازاسپینگ در نوزاد همراه است. اشکال دارویی حاوی بنزیل الکل با احتیاط در نوزادان مصرف کنید.
- درمان با قرص لانزو یا دیگر داروهای مشابه با افزایش خطر پولیپ غده فوندیک همراه است. خطر با استفاده طولانی مدت > 1 سال افزایش مییابد. بیمار ممکن است بدون علامت باشد. مشکل معمولاً به طور اتفاقی در آندوسکوپی شناسایی میشود. از کوتاهترین مدت درمان مناسب با شرایط تحت درمان استفاده کنید.
موارد منع مصرف قرص لانزو
- حساسیت به لانزوپرازول یا سایر مهارکنندههای پمپ پروتون
- مصرف همزمان با فرآوردههای حاوی ریلپیویرین
عوارض قرص لانزو
سردرد، حالت تهوع، درد شکم، اسهال، یبوست، اضطراب، آنژین، نفخ شکم، سنکوپ، خشکی دهان، وزوز گوش، واکنش آلرژیک و… برخی از عوارض قرص لانزو میباشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص لانزو خواهیم پرداخت؛
- سردرد (3-7%)
- اسهال (1-5%)
- یبوست (1-5%)
- حالت تهوع (1-3%)
- درد شکم (1-3%)
- اضطراب
- آنژین
- تپش قلب
- سنکوپ
- ادم
- بی اشتهایی
- خشکی دهان
- نفخ شکم
- وزوز گوش
- واکنش آلرژیک
تداخل دارویی قرص لانزو
- تداخلات رده X (پرهیز): آکالابروتینیب، سفوروکسیم، القاکنندههای قوی CYP2C19، داکومیتینیب، داساتینیب، دلاویردین، ارلوتینیب، نلفیناویر، نراتینیب، پازوپانیب، پکسیدارتینیب، ریلپیویرین، ولپاتاسویر
- کاهش اثرات داروها توسط لانسوپرازول: آکالابروتینیب، آتازاناویر، مشتقات بیسفسفوناتها، بوسوتینیب، کپسیتابین، سفدیتورن، سفپودوکسیم، سفوروکسیم، کلوپیدوگرل، سیستئامین (سیستمیک)، داکومیتینیب، داساتینیب، دلاویردین، داکسیسایکلین، ارلوتینیب، جفیتینیب، ایندیناویر، فراوردههای آهن، ایتراکونازول، کتوکونازول (سیستمیک)، لدیپاسویر، مزالامین، مولتی ویتامین/ مینرال، مایکوفنولات، نلفیناویر، نراتینیب، نیلوتینیب، پازوپانیب، پکسیدارتینیب، پوساکونازول، ریلپیویرین، ریوسیگوات، ریزدرونات، سکرتین، سلپرکاتینیب، سورافنیب، ولپاتاسویر
- افزایش اثرات داروها توسط لانسوپرازول: آمفتامین، دکس متیلفنیدات، دکستروآمفتامین، ایماتینیب، ایتراکونازول، متوترکسات، متیلفنیدات، رالتگراویر، ریزدرونات، ساکوییناویر، تاکرولیموس (سیستمیک)، آنتاگونیستهای ویتامین کا، وریکونازول
مصرف قرص لانزو در دوران بارداری و شیردهی
دادههای موجود از مطالعات مشاهدهای منتشر شده به طور کلی نشان دهنده ارتباط پیامدهای نامطلوب بارداری با درمان لانزوپرازول (نام ژنریک قرص لانزو) نیست. خطر پس زمینه تخمینی نقایص مادرزادی و سقط جنین برای جمعیتهای نشان داده شده ناشناخته است. دادههای موجود نتوانست ارتباط پیامدهای نامطلوب مرتبط با بارداری و مصرف لانزوپرازول را نشان دهند.
مصرف قرص لانزو در کودکان کمتر از 2 سال توصیه نمیشود. مطالعات غیر بالینی در موشهای صحرایی جوان با لانزوپرازول اثرات نامطلوب ضخیم شدن دریچه قلب را نشان داده است. در مطالعات انجام شده بر روی موشهای باردار با دوز خوراکی لانسوپرازول تا 150 میلیگرم بر کیلوگرم در روز (40 برابر دوز توصیه شده انسان [30 میلیگرم در روز] بر اساس سطح بدن) که در طول اندامزایی و اندامزایی تجویز شد، هیچ اثر نامطلوبی بر رشد جنین و جنین مشاهده نشد.
شرایط نگهداری قرص لانزو
قرص لانزو باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قرص لانزو
این مقاله به بررسی درمان زخم معده و رفلاکس با قرص لانزو، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص لانزو (لانسوپرازول) به عنوان یک داروی مهارکننده پمپ پروتون، نقش کلیدی در کاهش ترشح اسید معده و درمان مشکلاتی همچون رفلاکس و زخم معده ایفا میکند. این دارو با ایجاد تعادل در تولید اسید معده، نه تنها به بهبود علائم ناراحتکنندهای مانند سوزش سر دل و ترش کردن کمک میکند، بلکه از بروز عوارض جدیتر مانند زخمهای دستگاه گوارش نیز جلوگیری میکند.