انسولین لانتوس

4/5 - (3 امتیاز)
بدون شک، دیابت یکی از چالش‌های اساسی بهداشتی در سراسر جهان است که تأثیر گسترده‌ای بر روی سلامتی و کیفیت زندگی میلیون‌ها نفر دارد. به منظور مدیریت این بیماری مزمن، ابزارهای مختلفی از جمله انواع مختلف انسولین‌ها که به عنوان درمانی اساسی در کنترل قند خون وجود دارد. در این مقاله، به بررسی یکی از انواع انسولین‌های مهم، یعنی انسولین لانتوس، می‌پردازیم و نقش و اهمیت آن در کنترل دیابت را بررسی می‌کنیم.
انسولین لانتوس
فهرست مطالب

کنترل دیابت با استفاده از انسولین لانتوس اهمیت بسیاری دارد. با توجه به نیاز مداوم بدن به انسولین برای کنترل قند خون، استفاده از این نوع انسولین می‌تواند به بیماران دیابتی کمک کند تا به طور مداوم و پایدار، سطح قند خون خود را در محدوده مطلوب نگه دارند. این امر، علاوه بر بهبود کیفیت زندگی، می‌تواند از عوارض جانبی ناشی از نوسانات گسترده قند خون، مانند مشکلات قلبی و عروقی، پیشگیری کند. در ادامه به اشکال دارویی، موارد مصرف و موارد احتیاط انسولین لانتوس خواهیم پرداخت.

اشکال دارویی انسولین لانتوس

  1. محلول تزریقی: 100 واحد در میلی لیتر، لانتوس (ویال 10 میلی لیتر)، سمگلی (ویال 10 میلی لیتری)
  2. خودکار از پیش پر شده: 100 واحد در میلی لیتر و 300 واحد در میلی لیتر
  3. Lantus SoloSTAR ( 3 میلی لیتر)،Basaglar  KwikPen (3 میلی لیتر)، سمگلی (3 میلی لیتر)، Rezvoglar KwikPen (3 میلی لیتر)

موارد مصرف انسولین لانتوس

انسولین لانتوس با رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت استفاده می‌شود. کنترل قند خون بالا به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام‌ها و مشکلات عملکرد جنسی کمک می‌کند. کنترل مناسب دیابت همچنین ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش دهد. این دارو جایگزین انسولینی می‌شود که بدن شما به طور معمول می‌سازد. این دارو طولانی‌تر از انسولین معمولی عمل می‌کند و سطح پایین و ثابت انسولین را فراهم می‌کند که این کار با کمک به قند خون (گلوکز) وارد سلول‌ها می‌شود تا بدن شما بتواند از آن برای انرژی استفاده کند.

داروی لانتوس

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر انسولین لانتوس

مکانیسم عمل انسولین لانتوس؛ متابولیسم گلوکز را تنظیم می‌کند. انسولین و آنالوگ‌های آن با تحریک جذب محیطی گلوکز، به ویژه توسط ماهیچه‌های اسکلتی و چربی و با مهار تولید گلوکز کبدی، گلوکز خون را کاهش می‌دهند. انسولین لیپولیز و پروتئولیز را مهار می‌کند و سنتز پروتئین را افزایش می‌دهد. اهداف شامل عضلات اسکلتی، کبد و بافت چربی است. جذب با فراهمی زیستی تاخیری و شروع اثر 3-4 ساعت در مدت زمان 24 ساعت (محدوده 10.8 ساعت تا 24 ساعت بیشتر) می‌باشد. پیک زمان پلاسما این دارو در بافت چربی ریز رسوب ایجاد می‌کند که به تدریج مقدار کمی انسولین از آن آزاد می‌شود.

مقدار مصرف انسولین لانتوس

بیماران مبتلا به دیابت، باید نحوه تزریق و نگهداری انواع انسولین را آموزش دیده یا در صورت لزوم برای تزریق به پزشک مراجعه کنند. توجه داشته باشید که انسولین در نام‌های تجاری مختلف، نباید به صورت سرد تزریق شود، زیرا ممکن است دردناک باشد. برای جلوگیری از آسیب رساندن به انسولین، ظرف را تکان ندهید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است. هر دوز را با دقت اندازه‌گیری کنید و دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید. حتی تغییرات کوچک در مقدار انسولین ممکن است تأثیر زیادی بر قند خون شما داشته باشد.

زمان مصرف آمپول لانتوس

قبل از مصرف آمپول لانتوس، اطلاعات دارویی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. اگر از فرم کارتریج این انسولین و دستگاه تزریق مخصوص با نمایشگر دیجیتال استفاده می‌کنید، دقت کنید که نمایشگر را از سمت راست به بالا بخوانید. اگر نمایشگر را وارونه بخوانید، ممکن است مقدار نامناسبی انسولین تزریق کنید. اگر مطمئن نیستید که چگونه از این نوع دستگاه تزریقی استفاده کنید، با پزشک مشورت کنید. قبل از تزریق هر دوز، مطمئن شوید که محل تزریق تمیز و خشک است. این دارو را معمولاً یک بار در روز طبق دستور پزشک زیر پوست شکم، بازوها یا ران‌ها تزریق کنید.

نحوه مصرف انسولین لانتوس

  1. انسولین پایه طولانی اثر برای بهبود کنترل قند خون (دیابت نوع 1) نشان داده شده است. دوز مصرفی انسولین لانتوس، ~ 1/3 از کل دوز روزانه انسولین است که 2/3 باقیمانده دوز انسولین روزانه را روی انسولین کوتاه اثر قبل از غذا استفاده کنید.
  2. محدوده دوز اولیه معمول، 0.2-0.4 واحد بر کیلوگرم است. اثر کاهش دهنده گلوکز بهینه ممکن است 5 روز طول بکشد تا کاملا آشکار شود و اولین دوز انسولین گلارژین ممکن است برای پوشش نیازهای متابولیک در 24 ساعت اول استفاده کافی نباشد. انسولین لانتوس را طبق دستورالعمل تیتر کنید و درمان‌های کاهش‌دهنده گلوکز تجویز شده را بر اساس استاندارد مراقبت تنظیم کنید.
  3. انسولین لانتوس، پایه طولانی اثر برای بهبود کنترل قند خون (دیابت نوع 2) نشان داده شده است. دوز اولیه 0.2 واحد بر کیلوگرم در روز است که در صورت لزوم، هنگام شروع انسولین گلارژین، دوز سایر داروهای ضد دیابت را تنظیم کنید تا خطر هیپوگلیسمی به حداقل برسد.
  4. دوز باید بر اساس پاسخ بالینی فردی باشد. پایش گلوکز خون در تمام بیمارانی که انسولین درمانی دریافت می‌کنند، ضروری است. بیمارانی که مقدار یا زمان دوز را تنظیم می‌کنند باید این کار را فقط تحت نظارت پزشکی با نظارت مناسب گلوکز انجام دهند.

موارد احتیاط

قبل از مصرف انسولین لانتوس، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. در صورت داشتن قند خون پایین (هیپوگلیسمی) از این دارو استفاده نکنید. به علاوه، در برخی بیماران شاهد ضعف بینایی، سرگیجه یا خواب آلودگی به دلیل قند خون بسیار پایین یا بالا هستیم. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط انسولین لانتوس خواهیم پرداخت؛

  1. هرگز از قلم‌های انسولین بین بیماران استفاده نکنید، حتی اگر سوزن آن عوض شده باشد. استفاده مشترک از قلم خطر انتقال پاتوژن‌های منتقله از خون را به همراه دارد.
  2. برای جلوگیری از اشتباهات دوز و مصرف بیش از حد احتمالی، هرگز از سرنگ برای خارج کردن دارو از TOUJEO SoloStar یا TOUJEO Max SoloStar قلم از پیش پر شده در سرنگ استفاده نکنید.
  3. اختلاطات تصادفی بین انسولین‌ها ممکن است رخ دهد. به بیماران آموزش دهید که برچسب‌های انسولین را قبل از تزریق بررسی کنند.
  4. این دارو ممکن است باعث تغییر پتاسیم از فضای خارج سلولی به داخل سلولی شود که احتمالا منجر به هیپوکالمی می‌شود. هنگام مصرف همزمان با داروهای کاهنده پتاسیم یا شرایطی که ممکن است پتاسیم را کاهش دهند، احتیاط کنید.
  5. نظارت مکرر گلوکز و کاهش دوز انسولین ممکن است با نارسایی کلیوی یا کبدی مورد نیاز باشد. در دوره‌های کاهش سریع عملکرد کلیه یا کبد به دلیل خطر هیپوگلیسمی طولانی مدت توصیه نمی‌شود.
  6. هنگام تجویز این درمان برای بیماران سالمند مبتلا به دیابت احتیاط کنید. دوز اولیه، افزایش دوز و دوز نگهدارنده باید محافظه کارانه باشد تا از هیپوگلیسمی جلوگیری شود.

موارد منع مصرف انسولین لانتوس

  1. حساسیت مفرط مستند به دارو یا مواد کمکی
  2. در طول دوره‌های هیپوگلیسمی

عوارض انسولین لانتوس

واکنش‌های محل تزریق (مانند درد، قرمزی، تحریک)، افزایش وزن، سردرد، اسهال، ادم محیطی، تاکی کاردی، تپش قلب، کمردرد و… برخی از عوارض انسولین لانتوس می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل علائم سطح پایین پتاسیم در خون (مانند گرفتگی عضلات، ضعف، ضربان قلب نامنظم)، تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه، سوزن سوزن شدن دست و… می‌باشد. در ادامه به برخی از عوارض انسولین لانتوس خواهیم پرداخت؛

  1. سردرد
  2. علائم شبه آنفولانزا
  3. سوء هاضمه
  4. اسهال
  5. کمر درد
  6. فارنژیت
  7. لیپو هیپرتروفی
  8. رنگ پریدگی
  9. تپش قلب
  10. تاکی کاردی
  11. واکنش آلرژیک موضعی
  12. ادم محیطی

دارو لانتوس

تداخل دارویی انسولین لانتوس

مورد قابل توجهی یافت نشد.

مصرف انسولین لانتوس در دوران بارداری و شیردهی

داده‌های منتشر شده ارتباط واضحی با محصولات انسولین گلارژین و نقایص مادرزادی عمده، سقط جنین یا پیامدهای نامطلوب مادر و جنین هنگام استفاده از انسولین‌های گلارژین در دوران بارداری گزارش نمی‌کنند. با این حال، این مطالعات به‌ دلیل محدودیت‌های روش‌شناختی از جمله حجم نمونه کوچک و برخی بدون گروه مقایسه‌ای، نمی‌توانند به طور قطع عدم وجود خطر را اثبات کنند. خطراتی برای مادر و جنین در ارتباط با دیابت کنترل نشده در بارداری وجود دارد. دیابت کنترل نشده در بارداری، خطر ابتلا به کتواسیدوز دیابتی، پره اکلامپسی، سقط جنین خود به خود، زایمان زودرس، مرده‌زایی و عوارض زایمان را افزایش می‌دهد.

مطالعات حیوانی در رابطه با بارداری

در مطالعات تولید مثل حیوانی، موش‌ها و خرگوش‌ها به ترتیب 50 برابر و 10 برابر دوز زیر جلدی انسان 0.2 واحد بر کیلوگرم روزانه در معرض انسولین گلارژین قرار گرفتند. به طور کلی، اثرات انسولین گلارژین با آن‌هایی که با انسولین معمولی انسانی مشاهده شد، تفاوتی نداشت.

تاثیر انسولین لانتوس در شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد وجود انسولین گلارژین در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. استفاده از انسولین لانتوس با شیردهی سازگار است، اما زنان مبتلا به دیابت که در دوران شیردهی هستند ممکن است نیاز به تنظیم دوز انسولین خود داشته باشند. مزایای سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی کودک شیرده ناشی از دارو یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر گرفته شود.

شرایط نگهداری انسولین لانتوس

انسولین لانتوس باید در دمای یخچال و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر انسولین لانتوس

این مقاله با عنوان انسولین لانتوس از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، به بررسی یکی از ابزارهای مهم در کنترل و مدیریت دیابت می‌پردازد. این انسولین، با ایجاد یک عمل طولانی‌تر، امکان تزریق یکباره روزانه و کنترل پایدار قند خون را فراهم می‌کند. استفاده از انسولین لانتوس به عنوان یک ابزار مؤثر در کنترل دیابت، می‌تواند تأثیر قابل ملاحظه‌ای در بهبود کیفیت زندگی بیماران داشته باشد. با انجام تحقیقات بیشتر و ارائه راهکارهای بهینه‌سازی، می‌توان از کارآیی این درمان به حداکثر رساند و به بهبود وضعیت بیماران دیابتی کمک کرد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول

انسولین لانتوس، که با نام انسولین گلارژین هم شناخته می‌شود، نوعی انسولین مصنوعی است که برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ استفاده می‌شود. این دارو به عنوان انسولین با اثر طولانی مدت طبقه‌بندی می‌شود، به این معنی که می‌تواند تا ۲۴ تا ۳۶ ساعت در بدن اثر کند.
ویال‌های باز نشده انسولین لانتوس را باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد (یعنی در یخچال) تا تاریخ انقضای درج شده روی بسته‌بندی نگهداری کنید.
واکنش‌های محل تزریق (مانند درد، قرمزی، تحریک) یا افزایش وزن، سردرد، اسهال، ادم محیطی، تاکی کاردی، تپش قلب، کمردرد و… برخی از عوارض انسولین لانتوس می‌باشد.
بله، انسولین لانتوس می‌تواند در دوران بارداری برای کنترل قند خون در زنان مبتلا به دیابت نوع 1 یا دیابت بارداری استفاده شود. با این حال، مصرف این دارو باید حتما تحت نظر پزشک متخصص زنان و زایمان انجام شود.
بله، انسولین لانتوس می‌تواند برای دیابت نوع 2 موثر باشد. این دارو به عنوان انسولین با اثر طولانی مدت شناخته می‌شود و می‌تواند به کنترل قند خون در طول 24 ساعت شبانه روز کمک کند. انسولین لانتوس به طور معمول یک بار در روز به صورت زیر جلدی تزریق می‌شود.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *