اشکال دارویی لاکتولوز
داروهای گیاهی و شیمیایی موجود در بازار در اشکال مختلفی مطابق با نیاز بیماران تولید میشود. لاکتولوز یک محلول قندی است که تنها به شکل شربت در داروسازیها تولید و عرضه میشود. اصل کار این محلول شکل آب مانند آن است که به صورت محلول خوردنی به بدن انسان وارد شده و سبب شستشوی کامل قسمت های روده می شود. به همین جهت اکثر اشکال دارویی این محلول به شکل مایع است تا عملکرد مناسبی را برای دفع مدفوع انجام دهد.
موارد مصرف شربت لاکتولوز
شربت لاکتولوز lactulose یک ملین (ماده ای برای دفع مدفوع) است که برای درمان یبوست استفاده میشود. همچنین این دارو ممکن است به افزایش تعداد دفعات مدفوع در روز و تعداد روزهایی که مدفوع می کنید، کمک کند. این محلول قند ساخته بشر است و موجب اسیدی شدن روده بزرگ می شود. این فرایند سبب افزایش آب در مدفوع شده که به دفع آن کمک زیادی می کند. پس اصلی ترین موارد مصرف این محلول کاهش آمونیاک خون و کمک به دفع مدفوع با ایجاد اسهال در بدن است.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر شربت lactulose
عامل هیپراسموتیک باعث افزایش محتوای آب مدفوع، نرم شدن مدفوع، تقویت حرکات روده ای و کاهش غلظت آمونیاک خون می شود. تجزیه لاکتولوز به اسیدهای آلی توسط باکتریهای کولون، محتویات کولون را اسیدی می کند و در نتیجه از انتشار آمونیاک به خون جلوگیری می کند. همچنین انتشار NH3 از خون به روده را افزایش می دهد، یعنی جایی که به NH4+ تبدیل می شود. لازم بذکر است که سبب فراهمی زیستی <3٪ جذب می شود.
در متابولیسم نیز لاکتولوز جذب شده متابولیزه نمیشود و لاکتولوز جذب نشده به طور گسترده توسط باکتری های کولون به اسیدهای آلی متابولیزه تبدیل می شود. متابولیت ها شامل اسید لاکتیک (اصلی)، اسید فرمیک، اسید استیک (همه فعال) می باشد. دفع این شربت نیز به صورت ادرار (لاکتولوز جذب شده)، مدفوع و صفرا (لاکتولوز و متابولیت های جذب نشده) می باشد.
مقدار مصرف شربت lactulose
شربت لاکتولوز (lactulose) باید مطابق با دستور پزشک (معمولا روزی یک بار) از طریق خوراکی مصرف شود. اگر مزه محلول برای شما خوشایند نیست میتوانید برای بهبود طعم، آن را با آب میوه، آب، شیر یا یک دسر نرم مخلوط کنید. به یاد داشته باشید که هر روز آن را در ساعت مشخصی مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی و وضعیت بیماری شما تعیین می شود. همچنین بعد از مصرف شربت، ممکن است تا 48 ساعت در بدن شما باقی بماند و اگر عوارض و وضعیت بیماری شما بدتر شد حتما با پزشک خود مشورت کنید.
دوز فراموش شده شربت لاکتولوز
اگر یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، دوز بعدی را دو برابر نکنید.
زمان مصرف شربت لاکتولوز
زمان مصرف شربت لاکتولوز در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. توجه داشته باشید که در صورت مصرف دو نوبت در روز، بین هر دور 10 الی 12 ساعت فاصله در نطر بگیرید. در صورتی که نوبت اول دوز را ساعت 10 صبح مصرف کردید، دوز بعدی را باید ساعت 9 الی 11 شب مصرف کنید تا شربت به خوبی کار کند. همچنین می توان آن را با معده خالی یا با انواع نوشیدنی های مجاز (آب یا آبمیوه) میل کنید. در ادامه به بررسی مقدار و زمان مصرف در کودکان و بزرگسالان خواهیم پرداخت.
مقدار و زمان مصرف شربت لاکتولوز در بزرگسالان
- مقدار مصرف این شربت بسته به مقدار یبوست تا 2 بار در روز تجویز می شود. در هر دوز مصرف 15 میلی گرم توسط پزشکان توصیه می شود.
- در برخی بیماران خاص مانند انسفالوپاتی کبدی، مقدار دوز تا 3 بار در روز به مقدار 30 تا 50 میلی افزایش می یابد.
- از استفاده خودسرانه و بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
مقدار و زمان مصرف لاکتولوز در کودکان
- در کودکان 1 ماه تا یک سال دو بار در روز به مقدار 5 میلی لیتر
- کودکان 1 تا 4 سال دو بار در روز به مقدار 2.5 تا 10 میلی لیتر
- کودکان 5 سال به بالا دو بار در روز به مقدار 5 تا 20 میلی لیتر
- نکته مهم اینجاست که این دوزها برای مصارف عمومی مطابق با دستور روی بسته قرص یا شربت است. در صورتی که بیماری یا داروی خاصی مصرف می کنید با پزشک معالج خود مشورت کنید تا دچار مشکلات و عوارض جانبی نشوید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف شربت لاکتولوز lactulose سوابق پزشکی خود شامل مشکلات روده، معده و کبدی را یادداشت کنید. بعد از مراجعه به پزشک لیست را به او نشان دهید تا در صورت بروز هرگونه مشکل دارو را تغییر دهد. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برخی از سوابق پزشکی تاثیرگذار شامل رژیم کم لاکتوز (مانند رژیمی که حاوی مقدار کمی از محصولات شیر یا بدون محصولات شیری است)، برخی دیگر از مشکلات روده (انسداد روده) و دیابت می باشد.
- اگر دیابت دارید، این دارو ممکن است بر قند خون شما تأثیر بگذارد. قند خون خود را به طور منظم طبق دستور بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین پزشک ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی شما داشته باشد.
- افراد مسن ممکن است در هنگام استفاده از این دارو در معرض خطر بیشتری برای از دست دادن مواد معدنی خون (مانند پتاسیم، سدیم) باشند، به خصوص اگر برای مدت طولانی از آن استفاده می کنند.
- در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت لزوم و دستور پزشک استفاده شود.
موارد منع مصرف شربت لاکتولوز
برخی از داروها برای گروهی خاص از بیماران مانند افراد مسن، زنان باردار و بیماران خاص منع مصرف دارد. شربت لاکتولوز نیز برای گروهی از افراد که دارای مشکل آپاندیس، کم خونی، دیابت و انسداد روده هستند، منع مصرف دارد. البته در صورتی که پزشک شما تشخیص دهد که بعد از مصرف این شربت مشکلی سلامت شما را تهدید نمی کند، مصرف آن جایز خواهد بود. همچنین دقت داشته باشید که از مصرف همزمان چند ملین (ماده دفع مدفوع) خودداری کنید.
- بیماران دارای مشکلات آپاندیس
- کم خونی
- دیابت
- انسداد روده
عوارض جانبی شربت لاکتولوز (lactulose)
بیشتر داروهای گیاهی و شیمیایی مختلف بعد از استفاده سبب عوارض جانبی در شخص میشود. برخی از افراد بعد از مصرف شربت لاکتولوز (lactulose) گاز، نفخ، آروغ، صدای غرش یا درد معده، حالت تهوع و گرفتگی را احساس میکنند. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که این دارو تجویز شده است زیرا پزشک شما تشخیص داده که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افراد بعد از استفاده هیچ عوارض جانبی جدی ندارند، ولی در برخی عوارض جانبی زیر پدیدار می شود.
- کم آبی بدن
- اسهال
- فعالیت زیاد روده
- هیپرناترمی (افزایش سدیم)
- هیپوکالمی (کمبود پتاسیم)
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی شکم و اتساع شکم
- باد گلو (آروغ زدن)
- نفخ شکم
تداخل دارویی لاکتولوز
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. در صورتی که قصد مراجعه به پزشک را دارید، لیستی از داروهای مورد مصرف خود تهیه کرده و به پزشک خود نشان دهید. پزشک با توجه به این داروها برای شما نسخه صادر می کند. با اینحال برخی تداخل دارویی شربت لاکتولوز شامل آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم یا منیزیم و سایر ملین ها می باشند. بدون دستور پزشک هیچ یک از داروهای قبلی خود را قطع یا دوز آن را تغییر ندهید.
مصرف شربت لاکتولوز (lactulose) در دوران بارداری و شیردهی
تحقیقات و مطالعات زیادی در رابطه با ارتباط مصرف شربت لاکتولوز و زنان باردار وجود ندارد. با اینحال مطالعات حیوانی بر روی جاندار باردار هیچ خطری را نشان نمی دهد ولی باید با احتیاط و دستور پزشک مورد مصرف قرار گیرد. هنوز مشخص نیست که این محلول به شیر مادر وارد میشود و چه تاثیری بر سلامت جنین و نوزاد دارد. مطالعات حیوانی خطرات جزئی را نشان می دهد و مطالعات انسانی انجام شده هیچ خطری را نشان نمیدهد.
شرایط نگهداری شربت lactulose
شربت لاکتولوز lactulose در دمای اتاق و دور از نور آفتاب و رطوبت باید نگهداری شود. همچنین سعی کنید از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید و آن را منجمد نکنید زیرا باعث میشود که دارو خیلی غلیظ شود. همچنین هرگز آن را در حمام یا یخچال نگهداری نکنید، زیرا سبب فاسد و تیره شدن محلول خواهد شد. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید.
کلام آخر در مورد شربت لاکتولوز
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به معرفی شربت لاکتولوز پرداختیم. به طور خلاصه، شربت لاکتولوز lactulose به عنوان یک پربیوتیک مفید و مؤثر شناخته شده است که در بهبود سلامت روده و افزایش کیفیت زندگی انسان کمک زیادی می کند. به دلیل خواص بالا در زمان یبوست می توان آن را یک انتخاب مفید برای بهبود و تقویت سیستم گوارشی مد نظر قرار داد. یا اینحال از مصرف سرخود و بی رویه این محصول در زمان یبوست خودداری کنید. در زمان بیماری یا هر مشکلی بهترین کار مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان بیماری است.
منبع سایت: Medscpae
20 دیدگاه
سلام ازنوع خارجی استفاده کردم روز اول سه بار اجابت مزاج داشتم امروزدوم سوم اجابت نداشتم علتش چیه
من دوبار شب ها مصرف کردم و باعث بی اختیاری ادرار شد و متوجه نشدم
سلام از زمان من این شربت خوردم حالت تهوع بهم دست داده آیا نشانه این شربت است
سلام کاربر گرامی
ممکنه از عوارض این دارو باشه
اگر با قطع مصرف برطرف شد از عوارض دارو هست
سپاس از همراهی شما
سلام دخترم ۱۵ ساله هستند و برای رفع یبوست پزشک لاکتولوز تجویز کرده اند بعد از ۳روز استفاده موجب نفخ شکم شده و شکم بزرگ شده آیا طبیعی است؟
همراه محترم
سلام
امکان بروز این عارضه در مصرف لاکتولوز وجود دارد. در صورتی که این مورد ادامه دار و آزاردهنده بود با پزشک مشورت فرمایید.
متشکرم
سلام من از این شربت مصرف کردم و نتیجه گرفتم اما بعد از تموم شدنش این دو روزه که دل پیچه و نفخ دارم اسهال هم هستم باید به دکتر مراجعه کنم؟عوارض دارو هست؟
با تشکر
سلام و عرض ادب
خیر عوارض دارو نیست اما برای رفع مشکل به پزشک مراجعه کنید.
مبتلا به سیروز کبدی هستم .پزشک برای کنترل ناراحتی آسیت و دفع سموم (بخصوص سموم آمونیاک) شربت لاکتو لوز تجویز کرده. داروی لاکتولوز که خریده ام در قسمت دسته داروئی نوشته، عامل دفع سموم آلومینیومی، آیا این دارو برای سموم آمونیاکی هم موثر است؟ از نظرات تخصصی شما سپاسگزارم.
همراه محترم
سلام
یکی از کاربردهای این دارو افزایش دفع آمونیاک به روده است. تجزیه لاکتولوز به اسیدهای آلی توسط باکتریهای کولون، محتویات کولون را اسیدی میکند و در نتیجه از انتشار آمونیاک به خون جلوگیری میکند. همچنین انتشار NH3 از خون به روده را افزایش می دهد.
متشکرم
سلام. تاکید کردین که نهایتا روزی ۲ بار با فاصله ۱۲ ساعته مصرف بشه اما دکتر بنده هر ۸ ساعت یک قاشق تجویز کردن و مسئول فنی داروخانه هم همین مقدار رو روی شیشه نوشتن. مشکل خاصی هم ندارم.
سلام دوست عزیز
طبق دستور پزشک مصرف کنید .
سلام دکتر به من گفته هر۶ساعت یک قاشق نتیجه مطلوب نبود تادوقاشق هم جایزم لطفاً نظرتون وبفرمایید ممنون
سلام دوست عزیز
مقدار و زمان مصرف شربت لاکتولوز در بزرگسالان
مقدار مصرف این شربت بسته به مقدار یبوست تا ۲ بار در روز تجویز می شود. در هر دوز مصرف ۱۵ میلی گرم توسط پزشکان توصیه می شود.
در برخی بیماران خاص مانند انسفالوپاتی کبدی، مقدار دوز تا ۳ بار در روز به مقدار ۳۰ تا ۵۰ میلی افزایش می یابد.
از استفاده خودسرانه و بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
برای اگاهی بیشتر مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید.
مممنون از همراهی شما
سلام از ایندارد برای چند مدت باید استفاده شود وقت مشخص دارد یا همیشه استفاده شود
سلام کاربر گرامی
میزان مصرف و مدت زمان مصرف بسته به شرایط بیمار و نظر پزشک معالج دارد و در افراد مختلف متفاوت است.
سپاس از همراهی شما
سلام
کی میتونم این دارو لاکتولوز قطع کنم؟
سلام کاربر گرامی
بسته به نظر پزشکتان و بیماری شما دارد.
سپاس از همراهی شما
سلام
در تعیین دوز مصرف دارو، دچار اشتباه وحشتناکی شده اید که می تواند بسیار خطرناک باشد. دوز دارو را در سنین مختلف برعکس نوشته اید. کودک یک ماهه دوبار در روز هربار تا ۲۰ میلی لیتر؟!!!!
سلام کاربر گرامی
در مقاله ذکر این چنین ذکر شده:کودکان ۱ ماه تا یک سال دو بار در روز به مقدار ۵ میلی لیتر
در رفرنس های مختلف دوزبندی ها کمی با هم متفاوت می باشد و البته بسته به نیاز بیمار دوزها متفاوت است
به صورت کلی دقیق ترین نحوه ی مصرف به این صورت است:
بزرگسالان: 15 سی سی دو بار در روز
کودکان 5 الی 17 سال: 5 الی 20 سی سی دو بار در روز
کودکان 1 الی 4 سال: 2.5 تا 10 سی سی دو بار در روز
نوزادان 1 تا 11 ماه: 2.5 سی سی دو بار در روز
دقت شود لاکتولوز در کودکان زیر 14 سال “فقط ” با تجویز پزشک باید مصرف شود و دوز را پزشک بر اساس شرایط بیمار تعیین می کند.
سپاس از همراهی شما