وقتی به دنبال مرطوب کننده برای پوست خود هستید، احتمالا دهها مدل مختلف از این محصول در برندهای مختلف به شما پیشنهاد میشود. اما کدامیک از آنها را باید انتخاب کنید؟ در نخستین گام باید ابتدا نوع پوست خود را به خوبی بشناسید تا بر اساس آن کرم مرطوب کننده را انتخاب نمایید. همراه ما باشید تا برایتان شرح دهیم که انتخاب بهترین مرطوب کننده برای انواع پوست چگونه باید صورت گیرد.
چرا کرم مرطوب کننده بزنیم؟
مرطوب کننده مانند یک سد محافظ برای پوست عمل کرده و آن را هیدراته و سالم نگه میدارد. متخصصان پوست استفاده از کرم مرطوب کننده را به صورت روزانه توصیه میکنند. اگر مرطوبکنندهای که مناسب با پوست شما باشد انتخاب کنید، به مرور زمان پوستی نرمتر و لطیفتر خواهید داشت. در کرم مرطوب کننده از ترکیبات فعالی استفاده میشود که در تغذیهرسانی به پوست موثر عمل میکنند.
نحوه انتخاب بهترین مرطوب کننده
به منظور انتخاب بهترین مرطوب کننده ابتدا باید نوع پوست خود را بشناسید:
تعیین نوع پوست
اگر خواهان رسیدگی به سلامت پوست خود هستید، استفاده از کرم مرطوب کننده و ضد آفتاب را هر روز در برنامه خود قرار دهید. ضد آفتاب به محافظت از پوست در برابر اشعه مضر خورشید میپردازد و حتی در جوان نگه داشتن پوست نیز موثر است. مصرف کرم مرطوبکننده به ویژه بعد از حمام باید صورت گیرد تا از خشکی پوست جلوگیری شده و پوست همچنان رطوبت خود را حفظ کند. پوست معمولی و مختلط شایعترین نوع پوست به شمار میآید. برای شناسایی نوع پوست به نکات زیر دقت کنید:
- پوست خشک: این نوع از پوست نسبت به پوست معمولی سبوم کمتری تولید کرده و فاقد لیپیدهایی است که جهت حفظ رطوبت نیاز است. منافذ در این نوع پوست کاملا نامرئی است، خطوط قابل مشاهده هستند، پوست الاستیک کمتری دارد و ممکن است بخشهایی از آن قرمز باشد.
- معمولی: نوعی از پوست است که حالت نرمال دارد یعنی نه خشک است نه چرب. منافذ در این نوع از پوستها به ندرت دیده میشود.
- پوست چرب: منافذ بزرگ دارد و جوشهای سرسیاه یا انواع دیگر جوش ممکن است روی آن دیده شوند.
- مختلط: در برخی نواحی، پوست خشک یا نرمال است و در بعضی نواحی به ویژه ناحیه T (بینی، پیشانی و چانه) پوست کاملا چرب است.
- پوست حساس: سرخی، سوزش، خارش و خشکی در پوست حساس دیده میشود. در این حالت عامل محرک را باید پیدا کرد و از مصرف آن اجتناب نمود.
انتخاب کرم مرطوب کننده بر اساس نوع پوست
به منظور انتخاب بهترین مرطوب کننده برای انواع پوست پس از شناسایی دقیق پوست خود به نکات زیر دقت کنید:
مرطوب کننده برای پوست خشک
افرادی که پوست خشک دارند باید مرطوبکنندهای غلیظ پیدا کنند. کارشناسان پوست توصیه میکنند که بهتر است ترکیباتی همچون هیالورونیک اسید، گلیسیرین، اوره و روغنهای گیاهی در مرطوبکننده پوست خشک حتما وجود داشته باشد. از آنجاییکه پوستهای خشک مستعد ایجاد حساسیت هستند، توصیه میکنیم که برای این نوع از پوستها از مصرف کرمهای عطری و اسانسدار پرهیز شود.
برای پوست چرب چه مرطوب کننده ای استفاده شود ؟
پوستهای چرب مستعد آکنه هستند پس برای انتخاب بهترین مرطوب کننده برای این نوع پوست باید آگاهانه عمل نمایید تا جوشهای پوستی بیشتر نشود. مرطوب کنندههای سبک، غیر کومدون زا و Oil free بهترین گزینه برای پوست چرب به شمار میآیند. در این صورت منافذ پوست مسدود نشده و آکنه ایجاد نخواهد شد. محصولاتی بر پایه آب کرمهای خوبی برای پوست چرب هستند. در مرطوبکننده پوست چرب معمولا سیلیکون وجود دارد و به جای وازلین از دایمتیکون استفاده میشود. دایمتیکون علاوه بر اینکه خاصیت مرطوب کنندگی دارد، از چرب و براق شدن پوست نیز ممانعت میکند. پوستهای چرب از ترکیباتی همچون پارافین و روغنهای خیلی غلیظ باید خودداری کنند.
انتخاب مرطوب کننده پوست نرمال
اکثر کرمهایی که در بازار تولید میشوند برای پوست طبیعی یا نرمال قابلیت استفاده دارند. در ترکیبات کرمهای مرطوبکنندهای که مخصوص پوست معمولی هستند، عموما ترکیباتی بر پایه سیلیکون مثل سیکلومتیکون و روغنهای کاملا سبک استفاده میشود.
چه مرطوب کننده ای برای پوست مختلط مناسب است ؟
در داروخانهها میتوانید کرمهای مرطوبکنندهای را بیابید که مخصوص پوست مختلط فرموله شدهاند. اما یک گزینه دیگر نیز آن است که این افراد 2 مرطوب کننده برای پوست انتخاب کنند. مرطوب کننده سبک برای ناحیه T شکل صورت یعنی (بینی، چانه و پیشانی) و مرطوب کننده سنگین برای نواحی خشک صورت. بهتر است مرطوبکنندهای که برای نواحی خشک بکار میرود، حاوی روغنهایی مثل شی باتر یا جوجوبا باشد.
اگر پوست مختلط دارید و مایل به استفاده از دو کرم مرطوب کننده به شکل همزمان نیستید، در این صورت میتوانید از مرطوبکنندههای غیر کومدونزا استفاده کنید تا ایجاد آکنه نکنند.
مرطوب کننده برای پوست حساس
اشخاصی که پوست حساس دارند باید از مرطوبکنندههای فاقد اسانس، بو و عطر استفاده نمایند تا احتمال بروز واکنشهای آلرژیک به حداقل برسد. عبارت هیپوآلرژیک معمولا روی کرمهایی که مخصوص پوست حساس هستند، درج شده است. دقت کنید که در صورت داشتن پوست حساس باید از ترکیبات لایهبردار و حاوی الکل بپرهیزید.
اگر پوست شما خشک و حساس است و دچار اگزما و خارش شده است، از روغنهای معدنی و وازلین نیز میتوانید استفاده کنید. در مواردی که استفاده از مرطوب کننده کفایت نکند، با تجویز پزشک میتوان جهت بهبود از پماد هیدروکورتزون 1 درصد حدود 10 روز استفاده نمود.
بهترین زمان استفاده از کرم مرطوب کننده
راهنمای انتخاب بهترین مرطوب کننده برای انواع پوست را برایتان شرح دادیم. بهترین زمان استفاده از مرطوبکننده زمانی است که تازه استحمام کرده و از حمام بیرون آمده باشید. همچنین پس از اینکه صورت خود را با یک شوینده مناسب شستید، زمان خوبی برای زدن کرم مرطوب کننده به صورت است. همیشه زمانی از مرطوب کننده استفاده کنید که پوستتان کاملا تمیز است و چربی از روی آن پاک شده است.
ویژگی های مرطوب کننده مناسب چیست ؟
بهتر است به هنگام خرید مرطوب کننده نکات زیر را در نظر بگیرید:
- داشتن ظاهر یکنواخت در بافت کرم
- شفاف با رنگ و بوی مناسب
- قابلیت جذب سریع در پوست
- غیر حساسیتزا
- قابلیت پاک شدن سریع از روی پوست
نکات مهم به هنگام انتخاب بهترین مرطوب کننده
برای تهیه مرطوبکننده باکیفیت و مناسب موارد زیر را در نظر بگیرید:
بافت یکنواخت در مرطوب کننده
اگر این امکان وجود داشته باشد که پیش از خرید مرطوب کننده از تستر آن استفاده کنید، کار شما بسیار آسان خواهد شد زیرا در این صورت مطمئن میشوید که این محصول برایتان موثر است یا خیر. بهتر است کرمی انتخاب کنید که بافتی صاف و یکنواخت داشته باشد و ذرات غیر یکنواخت در آن دیده نشود تا آزاردهنده نباشد.
SPF در کرم های مرطوب کننده
وجود SPF (فاکتور حفاظتی) در کرم مرطوب کننده نشانگر آن است که این کرم قابلیت محافظت از پوست در برابر اشعه UV خورشید را هم دارد. اما چنین محصولی هرگز نمیتواند جایگزین ضد آفتاب شود زیرا کار نخست آن آبرسانی به پوست است. در مورد کرم ضد آفتابی هم که استفاده میکنید دقت داشته باشید که حداقل اس پی اف آن 30 باشد.
اسانس در کرم مرطوب کننده
اگر پوست حساس و مستعد اگزما دارید هرگز از کرمهای مرطوبکننده حاوی عطر استفاده نکنید تا شرایط پوستتان بدتر نشود. همچنین کرمی انتخاب نمایید که اسانس بکار رفته در آن برای شما آزاردهنده نباشد.
ترکیبات موثر موجود در کرم های مرطوب کننده
در کرم مرطوب کنندهای که خریداری میکنید بهتر است ترکیبات زیر وجود داشته باشد تا کیفیت بهتری نصیب شما شود:
ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها
به دنبال کرمی باشید که حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل ویتامین C و ویتامین E باشد. بعضی از عصارههای گیاهی مثل عصاره چای سبز، عصاره شیرین بیان و عصاره انگور نیز خاصیت آنتی اکسیدانی دارند به این معنا که قابلیت مقابله با رادیکالهای آزاد را داشته، در برابر آسیبهای محیطی از پوست محافظت میکنند و روند پیری پوست و چین و چروک شدن آن را کندتر مینمایند.
نرم کننده ها
به منظور افزایش نرمی و لطافت پوست به هنگام انتخاب بهترین مرطوب کننده به ترکیبات نرم کننده درون آن نیز دقت کنید. نرمکنندهها ترکیباتی همچون شی باتر، کره کاکائو، روغن نارگیل و دیگر روغنهای گیاهی میتوانند باشند.
ترکیبات بازسازی کننده پوست
جهت ترمیم و تقویت پوستهای آسیب دیده باید به وجود ترکیباتی که سبب بازسازی پوست میشوند نیز دقت کنید. اسید هیالورونیک، سرامیدها، گلیسیرین، آلفا هیدروکسی اسید و وازلین از جمله این ترکیبات هستند. به خصوص افرادی ک پوست خیلی خشک دارند بهتر است به وجود ترکیبات ترمیم کننده پوست در کرم خود توجه داشته باشند.
کلام پایانی
مرطوبکنندهها به شکل محلول، کرم، پماد، لوسیون، سرم و … میتوانند باشند. انتخاب بهترین مرطوب کننده بر اساس نوع پوست باید صورت گیرد. البته به نکات دیگری نیز باید توجه شود که در این مطلب به آنها نیز پرداختیم. دقت داشته باشید که مرطوب کننده فقط مخصوص پوست خشک نیست. حتی پوستهای چرب نیز به مرطوب کننده نیاز دارند اما ویژگیهای محصول مناسب برای آنها متفاوت است. هر پرسشی که در این زمینه دارید میتوانید در انتهای این مقاله در بخش کامنتها درج نمایید.
2 دیدگاه
من پوست صورتم فقط زمستون خشک میشه. لازمه فصل های دیگه هم مرطوب کننده بزنم؟
سلام دوست عزیز
بله مرطوب کننده مناسب با نوع پوست تان باید در روتین پوستی شما باشد.