فشارخون بالا چیست و چه خطراتی دارد؟

5/5 - (1 امتیاز)
فشار خون بالا، که به عنوان قاتل خاموش نیز شناخته می‌شود، یکی از چالش‌های رایج در دنیای امروز است و بسیاری از بزرگسالان و حتی تعدادی از افراد جوان را نیز گرفتار کرده است. ممکن است شما هیچ علامتی احساس نکنید و وقتی برای مسئله دیگری به پزشک مراجعه کرده‌اید با گرفتن فشارخون توسط کادر درمان متوجه شده باشید که فشار خون شما بالا است، اما این وضعیت می‌تواند به طور جدی بر سلامت قلب و عروق شما تاثیر بگذارد. ناگفته نماند که این مشکل به وراثت و سبک زندگی افراد مرتبط است. برای آگاهی از شرایط خود در این مطلب به شما می‌گوییم که فشارخون بالا چیست و چه خطراتی دارد تا بتوانید با آگاهی بیشتر شرایط و خطرات این بیماری را درک کنید و برای سلامت خود گام موثری بردارید.
فشارخون بالا چیست و چه خطراتی دارد؟
فهرست مطالب

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا یک بیماری شایع است که بر عروق بدن تاثیر می‌گذارد و به آن فشار خون نیز می‌گویند. اگر فشار خون بالا دارید، نیروی فشار خون به دیواره سرخرگ‌ها به طور مداوم بسیار زیاد است. علاوه بر این، قلب برای پمپاژ خون باید بیشتر کار کند. فشار خون بر حسب میلی‌متر جیوه اندازه گیری می‌شود. به طور کلی، فشار خون 130/80 میلی‌متر جیوه یا بالاتر است. کالج قلب و عروق آمریکا و انجمن قلب آمریکا فشار خون را به چهار دسته کلی تقسیم می‌کنند. فشار خون ایده آل به عنوان فشار خون طبیعی طبقه بندی می‌شود و فشار خون طبیعی، فشار خون کمتر از 120/80 میلی‌متر جیوه است.

بیشتر بخوانید: علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا چند است؟

عدد بالایی بین 120 تا 129 میلی‌متر جیوه و عدد پایینی زیر 80 میلی‌متر جیوه است نه بالاتر.

  • مرحله 1 فشار خون بالا: عدد بالایی بین 130 تا 139 میلی‌متر جیوه یا عدد پایینی بین 80 تا 89 میلی‌متر جیوه است.
  • مرحله 2 فشار خون بالا: عدد بالایی 140 میلی‌متر جیوه یا بالاتر یا عدد پایینی 90 میلی‌متر جیوه یا بالاتر است.

فشار خون بالاتر از 180/120 میلی‌متر جیوه به عنوان یک شرایط اورژانسی یا بحران فشار خون در نظر گرفته می‌شود. بدون درمان، فشار خون بالا خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش می‌دهد. این مهم است که فشار خون خود را حداقل هر دو سال یک بار از سن 18 سالگی چک کنید. برخی از افراد نیاز به بررسی‌های مکرر دارند. عادات سبک زندگی سالم مانند سیگار نکشیدن، ورزش کردن و خوب غذا خوردن می‌تواند به پیشگیری و درمان فشار خون بالا کمک کند. برخی افراد برای درمان فشار خون بالا به دارو نیاز دارند.

بیشتر بخوانید: چه چیزی فشار خون را سریع پایین می‌آورد؟

فشار خون بالا چند است؟

خطرات فشار خون بالا

فشار خون بالا یک عامل خطر بزرگ برای بیماری قلبی است. اما فشارخون بالا خطرات دیگری نیز دارد که عبارتند از:

آسیب به دیواره عروق

شریان‌های سالم انعطاف‌پذیر، قوی و قابل ارتجاع هستند. پوشش داخلی آنها صاف است، به طوری که خون آزادانه در آن جریان می‌یابد و برای اندام‌ها و بافت‌های حیاتی مواد مغذی و اکسیژن را فراهم می‌کند.

با گذشت زمان، فشار خون بالا باعث افزایش فشار جریان خون در رگ‌ها می‌شود که این مسئله باعث اختلالات زیر می‌شود:

  • شریان‌های آسیب دیده و باریک: فشار خون بالا می‌تواند به سلول‌های پوشش داخلی رگ‌ها آسیب برساند. وقتی چربی‌های غذا وارد جریان خون می‌شوند، می‌توانند در شریان‌های آسیب دیده جمع شوند. با گذشت زمان، دیواره‌های سرخرگ‌ها حالت کشسانی خود را از دست داده و جریان خون را در سراسر بدن محدود می‌کند.
  • آنوریسم: با گذشت زمان، فشار ثابت خون در حال حرکت از طریق شریان ضعیف، می‌تواند باعث برآمدگی بخشی از دیواره شریان شود که به آن آنوریسم می‌گویند. آنوریسم می‌تواند باز شود و باعث خونریزی خطرناک در داخل بدن شود. آنوریسم می تواند در هر شریانی ایجاد شود. اما آنها در بزرگترین شریان بدن به نام آئورت شایع هستند.

بیشتر بخوانید: با قاتل فشار خون بالا آشنا شوید!

آسیب به قلب

آسیب به قلب

فشار خون بالا می‌تواند باعث بسیاری از بیماری‌های قلبی شود، از جمله:

  • بیماری عروق کرونر: فشار خون بالا می‌تواند شریان‌هایی را که به قلب خونرسانی می‌کنند، تنگ و خراب کند. این آسیب به عنوان بیماری عروق کرونر شناخته می‌شود که می‌تواند منجر به ضربان قلب نامنظم یا حمله قلبی شود.
  • نارسایی قلبی: فشار خون بالا قلب را تحت فشار قرار می‌دهد. با گذشت زمان، این مسئله می‌تواند باعث ضعیف شدن یا سفت شدن عضله قلب شود که در اثر آن قلب کم کم شروع به از کار افتادن می‌کند.
  • بزرگ شدن بطن چپ: فشارخون بالا قلب را مجبور می‌کند تا برای پمپاژ خون به بقیه بدن سخت‌تر کار کند. این امر باعث ضخیم شدن و بزرگ شدن محفظه پایین سمت چپ قلب به نام بطن چپ می‌شود. در چنین شرایطی خطر حمله قلبی و نارسایی قلبی افزایش می‎‌یابد.
  • سندرم متابولیک: فشارخون بالا خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش می‌دهد. این سندرم می‌تواند منجر به بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت شود.

آسیب به کلیه ها

کلیه‌ها مایعات و مواد زائد اضافی را از خون فیلتر می‌کنند و این فرآیند به رگ‌های خونی سالم نیاز دارد. فشارخون بالا به رگ‌های خونی کلیه‌ها آسیب می‌رساند.

بیشتر بخوانید: چه میوه هایی برای فشار خون بالا ضرر دارد؟

آسیب به مغز

مغز برای درست کار کردن به یک منبع خون مغذی وابسته است. فشارخون بالا ممکن است به روش‌های زیر بر مغز تاثیر بگذارد:

  • حمله ایسکمیک گذرا (TIA): این حمله زمانی اتفاق می‌افتد که خون رسانی به بخشی از مغز برای مدت کوتاهی مسدود شود و اغلب یک علامت هشدار‌دهنده برای سکته مغزی کامل است.
  • سکته: رگ‌های خونی آسیب دیده در اثر فشار خون بالا می‌توانند باریک شوند، بشکنند یا نشت کنند. فشار خون بالا همچنین می‌تواند باعث ایجاد لخته‌های خون در رگ‌های منتهی به مغز شود و خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
  • زوال عقل: باریک یا مسدود شدن شریان‌ها می‌تواند جریان خون به مغز را محدود کند که این امر ممکن است منجر به نوع خاصی از زوال عقل به نام زوال عقل عروقی ‌شود.
  • اختلال شناختی خفیف: این وضعیت شامل مشکلات حافظه و زبان یا تفکر بیشتر از سایر بزرگسالان هم سن شما است. فشار خون بالا ممکن است منجر به اختلال شناختی خفیف شود.

بیشتر بدانید: قرص هیدروکلروتیازید؛ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

آسیب به مغز

آسیب به چشم

فشارخون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی ظریفی که خون را به چشم‌ها می‌رسانند، آسیب برساند و باعث ایجاد موارد زیر شود:

  • آسیب به رگ های خونی در شبکیه که به آن رتینوپاتی نیز می‌گویند.
  • تجمع مایع در زیر شبکیه که می‌تواند منجر به اختلال در دید یا گاهی اوقات زخم شود.
  • آسیب عصبی که می‌تواند منجر به خونریزی در داخل چشم یا از دست دادن بینایی شود.

بیشتر بخوانید: درمان فشار خون بالا چیست؟

مشکلات جنسی

به مشکل در نعوظ و حفظ آن، اختلال نعوظ می گویند. افراد مبتلا به فشارخون بالا بیشتر احتمال دارد که به اختلال نعوظ مبتلا شوند. به این دلیل که جریان خون محدود ناشی از فشار خون بالا می‌تواند جریان خون به آلت تناسلی را مسدود کند. فشار خون بالا می‌تواند جریان خون به واژن را کاهش دهد. کاهش جریان خون به واژن منجر به کاهش میل جنسی یا برانگیختگی جنسی، خشکی واژن یا مشکل در ارگاسم می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص پرازوسین چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

سخن پایانی

فشارخون بالا یک وضعیت جدی اما خاموش است که می‌تواند سال‌ها شما را درگیر کند. مراجعه به پزشک برای معاینات منظم می‌تواند به شما کمک کند. دانستن سطح فشار خون اولین قدم به سوی ایجاد تغییراتی در سبک زندگی است که می‌تواند به سالم نگه داشتن عروق کمک کند.

منبع:
  • mayoclinic
  • برچسب: فشار خون
    دسته بندی: بیماری ها
    تصویر سحر معصوم
    سحر معصوم
    متخصص تغذیه و رژیم درمانی و کارشناس ارشد فیزیولوژی و تغذیه ورزشی، در مجله آنلاین مثبت سبز، مقالاتی در زمینه‌های سلامتی، تغذیه، تناسب اندام، بیماری‌ها و… تهیه می‌کنم.
    بحث و تبادل نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *