قرص گلوریپا، مهارکننده انتخابی ناقل سدیم-گلوکز-2 (SGLT2) است که به طور گسترده برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با مکانیسم عمل خود باعث کاهش قند خون میشود و به عنوان یک داروی موثر در مدیریت دیابت مشخص شده است. در ادامه به بررسی اشکال دارویی، مکانیسم عمل، موارد مصرف و احتیاط داروی گلوریپا خواهیم پرداخت.
اشکال دارویی گلوریپا
- قرص: 10 میلی گرم و 25 میلی گرم
موارد مصرف قرص گلوریپا
قرص گلوریپا با رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده میشود. کنترل قند خون بالا به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندامها و مشکلات عملکرد جنسی کمک میکند. این دارو همچنین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی برای کاهش خطر مرگ ناشی از حمله قلبی یا سکته دارای کاربرد است. گلوریپا با افزایش دفع قند توسط کلیهها عمل میکند و برای درمان نارسایی قلبی و بیماری کلیوی استفاده میشود. این فرایند به کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی کمک کرده و نیاز به مراجعه به بیمارستان برای درمان نارسایی قلبی یا بیماری کلیوی را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: قرص رپاگلیناید چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص گلوریپا
مکانیسم عمل قرص گلوریپا مهارکننده انتخابی ناقل سدیم-گلوکز-2 (SGLT2) است. SGLT2 در لولههای کلیوی پروگزیمال بیان میشود و مسئول اکثریت بازجذب گلوکز فیلتر شده از لومن لوله است. مهارکنندههای SGLT2 بازجذب گلوکز را کاهش و آستانه کلیوی برای گلوکز را کاهش میدهند و در نتیجه دفع گلوکز از طریق ادرار را افزایش خواهند داد. همچنین باعث کاهش بازجذب سدیم و افزایش رساندن سدیم به لولههای دیستال میشود. این فرایند ممکن است بر چندین عملکرد فیزیولوژیکی مانند کاهش بار قبل و بعد از قلب و کاهش فعالیت سمپاتیک تاثیر بگذارد.
مسیر اصلی متابولیسم، گلوکورونیداسیون توسط یوریدین 5′-دی فسفو-گلوکورونوزیل ترانسفرازهای UGT2B7، UGT1A3، UGT1A8 و UGT1A9 است. هیچ متابولیت اصلی شناسایی نشد و فراوانترین متابولیتها 3 مزدوج گلوکورونید (2-O-، 3-O-، و 6-O-گلوکورونید) بودند. حذف در نیمه عمر 12.4 ساعت و دفع از طریق 54.4% ادرار و 41.2% مدفوع صورت میگیرد.
مقدار مصرف قرص گلوریپا
قرص گلوریپا (Gloripa) را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولاً یک بار روزانه در صبح مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید. اگر وضعیت شما بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید. دارو را مطابق با نسخه پزشک مصرف کرده و بدون هماهنگی با وی دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز بدون هماهنگی با پزشک، تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد.
زمان مصرف قرص گلوریپا
- قرص گلوریپا به عنوان مکمل رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 (T2DM) تجویز میشود. همچنین برای کاهش خطر مرگ قلبی عروقی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی نشان داده شده است. دوز مصرفی 10 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی است که در صورت نیاز و تحمل ممکن است به 25 میلی گرم در روز افزایش یابد.
- این دارو برای کاهش خطر مرگ قلبی عروقی و بستری شدن در بیمارستان در بزرگسالان مبتلا به نارسایی قلبی (HF) توصیه میشود. دوز پیشنهادی 10 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی میباشد.
- قرص گلوریپا (Gloripa) برای کاهش خطر مداوم بیماری کلیوی در مرحله نهایی، مرگ قلبی عروقی و بستری شدن در بیمارستان در بزرگسالان مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) در معرض خطر پیشرفت نشان داده شده است. دوز پیشنهادی 10 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی میباشد.
- این دارو به عنوان مکمل رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بیماران بالای 10 سال مبتلا به دیابت نوع 2 مصرف میشود. دوز پیشنهادی برای کودکان 10 میلی گرم به صورت خوراکی میباشد که در صورت نیاز و تحمل ممکن است به 25 میلی گرم در روز افزایش یابد.
- برای درمان دیابت نوع 1 یا کتواسیدوز دیابتی توصیه نمیشود. برای استفاده در جهت بهبود کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با eGFR کمتر از 30 میلی لیتر در دقیقه / 1.73 متر مربع توصیه نمیشود. قبل از شروع درمان، عملکرد کلیه را قبل و بعد از آن به صورت دورهای ارزیابی کنید.
- تغییر دوز بر اساس سن توصیه نمیشود، به دوز بزرگسالان مراجعه کنید. خطر عوارض جانبی مرتبط با کاهش حجم در بیماران بالای 75 سال به 2.1٪، 2.3٪ و 4.4٪ برای دارونما، 10 میلی گرم و 25 میلی گرم به ترتیب افزایش یافت. خطر عفونت ادراری در بیماران بالای 75 سال به 10.5٪، 15.7٪ و 15.1٪ در بیمارانی که به طور تصادفی به دارونما، 10 میلی گرم و 25 میلی گرم انتخاب شدند، افزایش یافت.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص گلوریپا، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات کلیوی (مانند دیالیز کلیه)، مشکلات کبدی، بیماری پانکراس (پانکراتیت)، کم آبی، استفاده یا سوء مصرف الکل، فشار خون پایین، کلسترول بالا، سابقه عفونتهای مخمری در واژن یا آلت تناسلی، انسداد یا باریک شدن رگهای خونی، مشکلات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی دیابتی) و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص گلوریپا (Gloripa) خواهیم پرداخت؛
- مصرف قرص گلوریپا کراتینین سرم را افزایش میدهد که این خطر در افراد مسن یا با نارسایی کلیوی متوسط افزایش مییابد.
- افزایش بروز شکستگی استخوان گزارش شده است. انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند از مهارکنندههای کوترانسپورتر-2 سدیم گلوکز در بیماران مبتلا به عوامل خطر شکستگی اجتناب شود.
- عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی ممکن است رخ دهد. بیماران با سابقه عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی و مردان ختنه نشده بیشتر مستعد ابتلا هستند.
- خطر عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs)، از جمله اوروسپسیس و پیلونفریت تهدید کننده زندگی که به عنوان UTIs شروع شده است را افزایش میدهد.
- واکنشهای حساسیت شدید (مانند آنژیوادم) گزارش شده است. در صورت بروز واکنش حساسیت مفرط، درمان را قطع کنید. طبق استاندارد مراقبت، فوراً درمان کنید و تا زمانی که علائم و نشانهها برطرف شوند، نظارت کنید.
خطر کاهش حجم با قرص گلوریپا
- کاهش حجم داخل عروقی، که ممکن است به صورت افت فشار خون علامتدار یا تغییرات حاد در کراتینین ظاهر شود، رخ داده است. آسیب حاد کلیه، برخی نیاز به بستری شدن در بیمارستان و دیالیز، در بیماران مبتلا به دیابت T2 دریافت کننده مهارکنندههای SGLT2 گزارش شده است.
- بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کلیه (eGFR <60 میلی لیتر در دقیقه / 1.73 متر مربع)، بیماران مسن یا بیمارانی که از دیورتیکهای لوپ استفاده میکنند ممکن است در معرض خطر کاهش حجم یا افت فشار باشند.
- قبل از شروع درمان در بیماران با یک یا چند مورد از این ویژگیها، وضعیت حجم و عملکرد کلیه را ارزیابی کنید. در بیماران با کاهش حجم، این وضعیت را قبل از شروع درمان اصلاح کنید. پس از شروع درمان، علائم و نشانههای کاهش حجم و عملکرد کلیه را کنترل کنید.
موارد منع مصرف قرص گلوریپا
- حساسیت شدید به امپاگلیفلوزین (مانند آنافیلاکسی، آنژیوادم)
عوارض قرص گلوریپا
تکرر ادرار، سرگیجه یا سبکی سر، افزایش ادرار، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، عفونت قارچی دستگاه تناسلی مردان، عفونت ادراری و… برخی از عوارض قرص گلوریپا میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل علائم عفونت ادراری (مانند سوزش، درد، تکرر ادرار فوری، ادرار صورتی یا خون آلود) علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)، تهوع و استفراغ شدید، مشکل تنفسی و… میباشد. در ادامه به برخی از عوارض جانبی قرص گلوریپا خواهیم پرداخت؛
- عفونت ادراری (7.6-9.3%)
- عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی زنان (5.4-6.4%)
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (3.1-4%)
- افزایش ادرار (3.2-3.4٪)
- دیس لیپیدمی (2.9-3.9%)
- عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی مردان (1.6-3.1%)
- آرترالژی (2.3-2.4%)
- حالت تهوع (1.1-2.3%)
- پولی دیپسی (1.5-1.7%)
- واکنشهای پوستی
- آسیب حاد کلیه
- یبوست
تداخل دارویی گلوریپا
- تداخلات ماژور: آلفالیپوئیکوم اسیدوم، کلروکین، هیدروکسیکلروکین، لانرئوتاید، اکترئوتاید، پازیرئوتاید، سدیم تیوکتات، تیوکتیکاسید
- تداخلات متوسط: آکاربوز، آسبوتولول، استوهگزامید، آتنولول، بنازپریل، بتاکسولول، بیزوپرولول، کاپتوپریل، کارتلول، کارودیلول، سلیپرولول، کلروتیازید، کلرپروپامید، کلرتالیدون، انالاپریل، انالاپریلات، اسمولول، فوزینوپریل، فوروزماید، گلیکلازید، گلیمپیراید، گلیپیزاید، گلیکوئیدون، گلیبوراید، هیدروکلروتیازید، هیدروفلومتیازید، اینداپامید، انسولین(انواع)، لابتالول، لووبونولول، لیزینوپریل، متیپرانولول، متولازون، متوپرولول، موئگزیپریل، نادولول، ناتگلیناید، نبیوولول، اکسپرنولول، پنبوتولول، پریندوپریل، پیندولول، پلیتیازید، پراکتولول، پراملینتاید، پروپرانولول، کوئیناپریل، رامیپریل، رپاگلیناید، سوتالول، تیمولول، تولازامید، تولبوتامید، تراندولاپریل، تریامترن، زوفنوپریل
- افزایش اثر داروها توسط گلوریپا: داروهای کاهنده قند خون، انسولینها، دیورتیکهای لوپ، سولفونیل اورهها
- داروهایی که سطح خونی گلوریپا را بالا میبرند: آلفا لیپولئیک اسید، آندروژن ها، بتابلاکرها، بورتزومیب، داروهای ضدویروس با اثر مستقیم (HCV)، گوانتیدین، قارچ مایتاکه، مهارکنندههای مونو آمین اکسیداز، نیتیزینون، پگویزومانت، پروتیونامید، کینولون ها، سالیسیلاتها، مهارکنندههای انتخابی باز جذب سروتونین
مصرف قرص گلوریپا در دوران بارداری و شیردهی
بر اساس دادههای حیوانی که اثرات نامطلوب کلیوی را نشان میدهد، استفاده از این دارو در سه ماهه دوم و سوم بارداری توصیه نمیشود. اطلاعات محدود موجود در زنان باردار برای تعیین خطر مرتبط با دارو برای نقایص مادرزادی و سقط جنین کافی نیست. خطراتی برای مادر و جنین در ارتباط با دیابت کنترل نشده در بارداری وجود دارد. در مطالعات حیوانی، هنگامی که گلوریپا در طول دوره رشد کلیوی مربوط به اواخر سه ماهه دوم و سوم بارداری انسان تجویز شد، تغییرات نامطلوب کلیوی در موشها مشاهده شد.
تاثیر قرص گلوریپا در شیردهی
اطلاعاتی در مورد حضور این دارو در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. قرص گلوریپا در شیر موشهای شیرده وجود دارد، به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی در نوزادی که با شیر مادر تغذیه میشود، به مادران شیرده توصیه کنید که در دوران شیردهی از این دارو استفاده نکنند.
شرایط نگهداری قرص گلوریپا
قرص گلوریپا (Gloripa) باید در دمای اتاق و دور از نور آفتاب نگهداری شوند. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، پماد و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر داروی گلوریپا
در این مقاله، به بررسی گلوریپا به عنوان یک داروی مهم در کنترل دیابت، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداختیم. قرص گلوریپا به عنوان یکی از گزینههای اصلی در درمان دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار میگیرد. کنترل قندخون توسط این دارو به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندامها و مشکلات عملکرد جنسی کمک شایانی میکند. در نتیجه، داروی گلوریپا میتواند به عنوان یک ابزار موثر و کارآمد در کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار گیرد و بهبودی قابل توجهی در کیفیت زندگی آنان ایجاد کند.
منبع سایت: Medscape
8 دیدگاه
پدرم ۴ساله دیابت نوع۲داره قرص گلوریپا مصرف میونه و خیلی هم لاغر شده. چندین سال قبل هم عمل قلب باز کردن. تحت نظر هستن و همه چی خوبه. الان یک هفته هست که گلوریپا رو نمیخوره و قندش ۲ساعت بعد از وعدههای غذایی۱۱۰تا۱۳۰هست. میتونه، قطع کنه کلا قرصشو؟
سلام کاربر گرامی
در این خصوص با متخصص غدد مشورت کنید و به صورت سرخود دارو را قطع نکنید
سپاس از همراهی شما
سلام نارسایی مزمن کلیوی دارم قند خونم نرمال دکتر جدیدا قرص گلوریپا را به من داده ، الان در توضیحات خوندم که برای کلیه مضر است و کراتینین را بالا میبره باید آیا این دارو را قطع کنم ۳ روزه دارم میخورم؟،،
همراه محترم
سلام
گلوریپا یکی از داروهای رایج در کنترل قند خون است. قطع مصرف آن بدون جایگزینی میتواند سبب افزایش قند خون و تشدید آسیب به سایر اندامها شود. بنابراین توصیه میشود با مشورت پزشک و در صورت صلاحدید ایشان اقدام به تغییر داروی مصرفی کنید.
متشکرم
سلام حدود سه ساله من قرص گلوریپا مصرف میکنم مدت 6ماه که دچار سوزش و حساس شدن پوست ناحیه تناسلی شدم و کلا پوست این ناحیه نازک و حساس شده است و سوزش و خارش مداوم دارم و خیلی اذیت میشم هرجور دارویی هم استفاده کردم خوب نشدم ممنون میشم راهنمایی و کمکم کنین که آیا به خاطر مصرف این قرص هاست و باید چجوری خودم و درمان کنم من پیش دیابت دارم و قند ناشتام 110 میباشد
همراه محترم
سلام
در صورتی که با مصرف گلوریپا قند خونتان 110 است، پیش دیابت محسوب نشده و شما دچار دیابت هستید. خود بیماری دیابت میتواند سبب بروز عفونتهای مکرر گردد. اما امکان قطع دارو هم نیست. لطفا جهت تغییر داروی مصرفی با پزشک خود مجددا مشورت کنید.
متشکرم
سلام، مت دوماه این گلوریا استفاده کرده سوزش دستگاه اداری دارم ولاغر شده ام
همراه محترم
سلام
گلوریا یک داروی لاغری غیر مجاز است که میتوانذ عوارض بسیار خطرناک و جبران ناپذیری داشته باشد. اما گلوریپا داروی ضد دیابت است که معمولا عوارض عنوان شده را ندارد. لطفا جهت بررسی عفونت ادراری به پزشک مراجعه فرمایید.
متشکرم