قرص فلوتامید یک آنتیآندروژن غیر استروئیدی است که با مهار اثرات هورمونهای مردانه مانند تستوسترون، رشد سلولهای سرطانی پروستات را کند میکند. این دارو به ویژه در مراحل پیشرفتهتر سرطان پروستات که سلولهای سرطانی به هورمونهای مردانه وابسته هستند، مؤثر است. استفاده از فلوتامید به عنوان بخشی از درمان هورمونی، میتواند به کاهش علائم، کنترل رشد تومور و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند.
اشکال دارویی فلوتامید
- قرص
- کپسول: 125 میلی گرم
موارد مصرف قرص فلوتامید
قرص فلوتامید برای درمان مردان مبتلا به سرطان پروستات استفاده میشود. فلوتامید متعلق به دستهای از داروهای شناخته شده به عنوان آنتی آندروژن (ضد تستوسترون) است. تستوسترون، یک هورمون طبیعی است که به رشد و گسترش سرطان پروستات کمک میکند. فلوتامید با مسدود کردن اثرات تستوسترون عمل میکند و در نتیجه رشد و گسترش سرطان پروستات را کاهش میدهد.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی فلوتامید
مکانیسم عمل قرص فلوتامید؛ آنتی آندروژن غیر استروئیدی، به طور رقابتی به گیرندههای آندروژن متصل میشود و از تحریک تستوسترون در رشد سلولی در سرطان پروستات جلوگیری میکند. نیمه عمر دارو 6 ساعت، زمان پیک پلاسما 6 ساعت و پروتئین محدود 94-96٪ میباشد. متابولیتها شامل 4-نیترو-3-فلوئورو-متیلانیلین، 2-آمینو-5-نیترو-4-(تری فلورومتیل) فنل است. دفع دارو در درجه اول از طریق ادرار و کمتر از 5 درصد از مدفوع صورت میگیرد.
مقدار مصرف قرص فلوتامید
قرص فلوتامید را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولا 3 بار در روز مصرف کنید. مقدار مصرف بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمانهای معینی مصرف کنید. هیچ دارویی را برای سرطان پروستات خود قطع نکنید مگر اینکه پزشکتان این کار را توصیه کند. قطع داروهایتان میتواند باعث گسترش سریعتر سرطان شود. اگر وضعیت شما ادامه یافت یا بدتر شد (مانند ادرار کردن سخت، افزایش درد استخوان) به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوه مصرف قرص فلوتامید
- دوز پیشنهادی قرص فلوتامید برای سرطان پروستات، 250 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی تقسیمی در 8 ساعت میباشد.
- قبل از مصرف قرص یا کپسول فلوتامید، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. همچنین، با پزشک در رابطه با داروهای مورد استفاده شیمیایی و گیاهی خود مشورت کنید تا بهترین نسخه برای شما تجویز شود.
- دارو را مطابق با نسخه و دستور پزشک مصرف کرده و بدون هماهنگی با وی دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک مصرف کنید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار تکرار نکنید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص فلوتامید، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا سایر مشکلات شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات کبدی، کمبود آنزیم خاص (گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز-G6PD)، سیگار کشیدن، بیماری هموگلوبین، بیماری قلبی و عروقی شدید، مشکلات گوارشی (زخم معده، مری و روده) و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص فلوتامید خواهیم پرداخت؛
- بستری شدن در بیمارستان و به ندرت مرگ به دلیل نارسایی کبدی مرتبط با مصرف فلوتامید گزارش شده است. نارسایی کبدی ممکن است در عرض 3 ماه از شروع درمان رخ دهد. آسیب کبدی ممکن است در برخی از بیماران پس از قطع درمان قابل برگشت باشد.
- در صورت بروز علائم حاکی از اختلال عملکرد کبد (مانند درد شکمی، خستگی، بی اشتهایی، علائم شبه آنفولانزا، تهوع، استفراغ، زردی، هیپربیلی روبینوری، حساسیت ربع فوقانی راست) آزمایشات عملکرد کبد را انجام دهید. اگر بیمار دچار زردی شد یا ALT بیش از 2 برابر حد طبیعی افزایش یافت، درمان را قطع کنید.
- پتانسیل سمیت آنیلین (متهموگلوبینمی، کم خونی همولیتیک)؛ به ویژه بیماران حساس به سمیت آنیلین را تحت نظر بگیرید.
- خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ممکن است با کمبود آندروژن افزایش یابد.
- مصرف قرص فلوتامید در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالا است، خودداری کنید. تا حدامکان رانندگی نکرده و کار با ماشینآلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
- قبل از انجام عمل جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده میکنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک خود اطلاع دهید.
- اسهال یک عارضه جانبی شایع است. برای کاهش خطر کم آبی بدن، طبق دستور پزشک، مایعات زیادی بنوشید. پزشک شما ممکن است داروهای ضد اسهال (مانند لوپرامید) را برای کنترل علائم شما تجویز کند. اگر دچار اسهال شدید یا علائم کم آبی بدن (مانند سرگیجه، کاهش ادرار) رخ داد، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
- فلوتامید ممکن است رنگ ادرار شما را به قهوهای مایل به نارنجی یا زرد-سبز تغییر دهد. به علاوه، برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل تغییرات روانی و خلقتی (مانند افسردگی، اضطراب، عصبی بودن)، توده سینه، گیجی، خستگی شدید ناگهانی، ضعف، رنگ پریدگی پوست، ناخن، لب و پوست مایل به آبی، ضربان قلب سریع در حالت استراحت، احساس تنگی نفس در حالت استراحت و… میباشد. در صورت بروز، مصرف دارو را قطع و با پزشک مشورت کنید.
موارد منع مصرف قرص فلوتامید
- حساسیت مفرط
- بیماری شدید کبدی
موارد هشدار قرص فلوتامید
- فلوتامید به ندرت باعث مشکلات شدید (گاهی کشنده) کبدی شده است. در صورت بروز علائم مشکلات کبدی از جمله تهوع و استفراغ شدید، درد معده و شکمی شدید، از دست دادن اشتها، خستگی شدید، ادرار تیره، زردی چشم و پوست، درد عضلات و… فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
- مشکلات کبدی ممکن است در هر زمانی در حین مصرف فلوتامید رخ دهد، اما اغلب در طول 3 ماه اول درمان رخ میدهد. پزشک به شما میگوید که فلوتامید را قطع کنید یا ادامه دهید. در حین مصرف فلوتامید، پزشک عملکرد کبد شما را با آزمایش خون کنترل میکند.
عوارض قرص فلوتامید
از آنجایی که فلوتامید معمولا با سایر داروها استفاده میشود، ممکن است عوارض جانبی ناشی از سایر داروها یا ترکیب آنها باشد. گرگرفتگی، از دست دادن علاقه و توانایی جنسی، اسهال، حالت تهوع، استفراغ و بزرگ شدن سینههای مرد ممکن است رخ دهد. اگر هر یک از این عوارض ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی و… فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به عوارض قرص فلوتامید خواهیم پرداخت؛
- گرگرفتگی (61%)
- کاهش میل جنسی (36%)
- ناتوانی جنسی (31%)
- اسهال (12%)
- تهوع و استفراغ (11%)
- ژنیکوماستی (9%)
- بیاشتهایی (4%)
- ادم (4%)
- لکوپنی (3%)
- راش (3%)
تداخل دارویی فلوتامید
- تداخلات رده X (پرهیز): ایندیوم 111 کاپرومب پندتید
- کاهش اثرات داروها توسط فلوتامید: کولین کربن 11، ایندیوم 111 کاپرومب پندتید
- افزایش اثرات داروها توسط فلوتامید: بیحسکنندههای موضعی، پریلوکائین، سدیم نیتریت
- افزایش اثرات فلوتامید توسط داروها: داپسون (موضعی)، نیتریک اکسید
مصرف قرص فلوتامید در دوران بارداری و شیردهی
مصرف قرص فلوتامید در دوران بارداری و شیردهی به شدت ممنوع است. این دارو میتواند عواقب خطرناکی برای جنین یا نوزاد شیرخوار به همراه داشته باشد. خطرات مصرف فلوتامید در دوران بارداری ممکن است شامل نقایص مادرزادی، سقط جنین، زایمان زودرس و مرگ جنین باشد.
شرایط نگهداری داروی فلوتامید
قرص فلوتامید باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قرص فلوتامید
این مقاله با عنوان قرص فلوتامید به بررسی درمان سرطان پروستات، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص فلوتامید به عنوان یکی از داروهای هورمونی مهم در درمان سرطان پروستات، نقش قابل توجهی در مدیریت این بیماری ایفا میکند. این دارو با مهار اثرات هورمونهای مردانه، به ویژه تستوسترون، میتواند رشد سلولهای سرطانی پروستات را کاهش داده و علائم بیماری را بهبود بخشد. مطالعات نشان دادهاند که استفاده از فلوتامید در ترکیب با سایر روشهای درمانی مانند جراحی و پرتودرمانی، میتواند نتایج بالینی بهتری به همراه داشته باشد و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.
منبع سایت: Medscape
4 دیدگاه
سلام بنده خود ارضایی با دیدن فیلم پورن دارم و دکتر به من قرص سیپروترون استات تجویز کرد که باعث کاهش تستوسترون می شود ولی قرص به علت عدم جلوگیری اسپرم بیشتر از 5 روز نمی توانم از خودارضایی جلوگیری کنم به نظرتون چه دارویی مصرف کنم که با سیپروترون استات کمکی خوبی برای ترک خودارضایی باشد
سلام کاربر گرامی
به روانشناس مراجعه کنید
سپاس از همراهی شما
سلام ترنس هستم لیزر میرم ولی صورت جواب نمیگیرم میخاستم بگم برای زنانه تر شدن صورت چ قرص هایی باید بخورم
همراه محتذم
سلام
با نظر پزشک متخصص غدد داروهای تخصصی هورمونی باید استفاده کنید.
متشکرم