به یقین میتوان گفت که وجود آتش در زندگی انسان نقش حیاتی ای را ایفا کرده و همواره باعث پیشرفت و به وجود آمدن صنایع جدیدی شده است. اما به همان اندازه که آتش مفید است یه همان اندازه مهار نکردن آن میتواند مضر و فلاکت بار باشد. به خصوص اگر این فاجعه در محیطی حساس مثل بیمارستانها و داروخانهها رخ دهد. ما در مورد سیستمهای اطفا و اعلام حریق مناسب بیمارستان و داروخانهها صحبت خواهیم کرد.
ضرورت استفاده از سیستم های اطفا حریق
محیطهایی مثل بیمارستانها و یا داروخانهها جزو محیطهای حساسی هستند که وقوع چنین اتفاقاتی در آنها میتواند صدمات جبران ناپذیری در پی داشته باشد به خصوص اگر از سیستمهای اطفا حریق استفاده نشده باشد.
چرا چنین میگوییم؟ تصور کنید داروخانه ای که بسیاری از داروهای لازم جهت شیمیدرمانی بیماران سرطانی را در خود جای داده دچار آتش سوزی شود! در کنار ضررهای مالی وارد به صاحب داروخانه ( که در این قسمت از آن چشم پوشی میکنیم) تصور کنید چند بیمار برای تهیه داروهای مورد نیازشان دچار مشکل خواهند شد و چه بسا چه افرادی به خاطر همین صانحه جان خود را از دست خواهند داد.
یا نگاهی به بیمارستانها بیندازیم. افراد بستری شده در بیمارستان عمدتا افرادی هستند که دچار ناتوانی هستند و توان جا به جایی را بهراحتی ندارند. همچنین تمام بستر بیمارستان پر است از مواد به سرعت قابل اشتعال ، نمونه ساده آن هم لحافهای پهن شده زیر هر بیمار! میتوانید تصور کنید اگر بک آتش سوزی کوچک در یکی از اتاقهای یک بیمارستان روی دهد (با بدتر از آن در موتورخانه یا خشک شویی بیمارستان) چه فاجعه ای به بار خواهد آمد؟ چند نفر توان نجات جان خود را خواهند داشت؟ مطمئنا بیشتر درصد بیماران قربانی این حادثه خواهند شد.
پس حالا میتوانیم درک کنیم که چرا نگهداری از چنین محیطهایی اینقدر پراهمیت است. ما در ایمن فیدار اروین همواره به این فکر بوده ایم تا فارغ از سود مادی سیستمهایی را تهیه و توصیه کنیم که کمترین زیان جانی و البته کمترین خسارت مالی را نیز در پی داشته باشد.
نتایج آخرین تحقیقات
بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده در کل کشورهای پیشرفته امکان پیش گیری و پیش بینی آتش سوزی نزدیک به 80 درصد میباشد.
پس میتوان گفت که با تدبیر و پیش بینی صحیح میتوان بیشتر مقدار این آتش سوزیها را مهار کرد. اما نکته جالب دیگر در تحقیقات اینجاست که ثابت شده بیش از 75 تا 80 درصد از آتش سوزیها در مکانهایی صورت گرفته که هیچ وقت پیش از آن احتمال آن نمیرفته یا حتی اقدامات خاصی برای محافظت از آنها انجام نشده چرا که احساس شده که این مکانها امن هستند که تا کنون دچار آتش سوزی نشده اند.
متخصصین در این زمینه معتقدند که در هر مکانی نیاز به امن سازی وجود دارد. شاید برخی مکانها بی خطر به نظر برسند اما بهتر است این مکانها با هزینههای کمتر و تجهیزات کمتر ایمن شوند تا اینکه هیچ تدبیر ایمنی ای در آنها انجام نشود.
دسته بندی مکان های مختلف
معمولا مکانها را بر اساس احتمال آتش سوزی دسته بندی میکنندو در آن مکانها از سیستمهای اعلام و اطفا حریق استفاده میکنند. قبل از نصب سیستمهای اعلام و اطفا حریق در بیمارستانها و داروخانهها اول باید کارشناسی و آسیب شناسی انجام شود.
با اینکه هویت بیمارستانها جزو مکانها کم خطر شناخته شده است با این حال در خود، اتاقها و مکانهایی دارند که احتمال وقوع حادثه در آنها زیاد است. به نظر شما کدام قسمت از بیمارستانها بیشترین احتمال احتراق و آتش سوزی را دارد؟ اکنون با برخی عددها و مقادیر به بررسی این موضوع میپردازیم.
در کدام قسمت ها احتمال آتش سوزی بیشتر است؟
بر اساس استاندارد جهانی احتمال وقوع آتش سوزی را بر حسب محاسبه عددی که ارتباط مستقیم با افراد ، تجهیزات و مواد محیطی دارد میسنجند. این عدد یک مقدار بر اساس کیلوگرم بر متر مربع است و نشان میدهد در مکان ذکر شده چه مقدار مواد قابل اشتعال وجود دارد. اما این عدد در بخشهای مختلف بیمارستانها چه مقدار است؟
مکانهای مختلف بیمارستان بر اساس احتمال آتش سوزی در آنها به این ترتیب هستند. پرخطرترین مکان با اختلاف بسیار زیاد انبار لباس و ملافه است که دارای حدود 64 کیلوگرم بر متر مربع مواد قابل اشتعال است. ( دقت داشته باشید این عدد ضریب خطر است و نه وزن دقیق مواد).
سپس در رتبه پس از آن انبار دارو قرار دارد که چیزی نزدیک به 38 کیلوگرم بر متر مربع در آن مواد قابل اشتعال وجود دارد. شاید از اینجا بتوان دریافت که ریسک آتش سوزی در بیمارستان با داروخانه ، علی رغم تفاوت هجمیزیاد ، تقریبا برابر است و بنابراین هر دو این مکانها نیازمند مراقبت و نگهداری زیاد هستند. فقط نصب سیستمهای اطفا حریق در بیمارستانها و داروخانهها کافی نیست بلکه باید بر اساس کارشناسی مکان مناسب نیز در نظر گرفته شود.
متخصصین در زمینه اطفا حریق چه می گویند؟
پیشنهاد ما این است که برای هر قسمت، از تجهیزات مناسب همان قسمت استفاده کنید. برای مثال برای جلوگیری از آتش سوزی در اتاقها شاید یک راهکار مناسب باشد در حالی که همان راهکار مناسب استفاده در انبار لباس نباشد.
قابل ذکر است که در این مورد حاضریم تا تجربیاتمان را در قالب مشاوره حضوری یا تلفنی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.