همه چیز درباره سکسکه جنین: از علل تا راهکارهای رفع آن

4.7/5 - (3 امتیاز)
سکسکه جنین یک پدیده طبیعی است که بسیاری از زنان باردار در طول دوران بارداری خود تجربه می‌کنند. این پدیده ممکن است برای برخی از مادران باردار نگران‌کننده باشد، اما در بیشتر موارد نشانه‌ای از سلامت و رشد طبیعی جنین است. در این مقاله، به بررسی علل، زمان بروز، چگونگی تشخیص و تأثیرات سکسکه جنین می‌پردازیم.
سکسکه جنین
فهرست مطالب

سکسکه جنین چیست؟

سکسکه نوزاد در رحم، حرکات کوچکی است که دیافراگم کودک، هنگام شروع تمرین تنفس انجام می‌دهد. با نفس کشیدن نوزاد در رحم، مایع آمنیوتیک وارد ریه‌های او می‌شود و باعث افزایش انقباض دیافراگم آنها می‌شود. این اتفاق باعث می‌شود جنین در رحم دچار سکسکه شود.

سکسکه جنین چگونه احساس می‌شود؟

سکسکه جنین یک حرکت سریع و تکراری است که مادر می‌تواند متوجه شود که این حرکات از کودک او ناشی می‌شود. در ابتدا بسیاری از خانم‌های باردار تصور می‌کنند یک لگد آرام از طرف جنین است اما به دلیل تکرار شدن چندین باره این اتفاق می‌توانید متوجه شوید که جنین شما دچار سکسکه شده است.

اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که ریتم آن مشابه سکسکه‌های بزرگسالان است که در اثر حرکات دیافراگم نیز ایجاد می‌شود. تفاوت سکسکه جنین با سکسکه برزگسالان در این است که نوزادان در رحم مایع آمنیوتیک را تنفس می‌کنند و با این مشکل مواجه می‌شوند اما بزرگسالان با استنشاق هوا دچار سکسکه می‌شوند.

علل سکسکه جنین

بر خلاف تصور خیلی از افراد خوردن ناهار خیلی سریع باعث سکسکه جنین نمی‌شود. در عوض این اتفاق صرفا یک عارضه جانبی از کودک است. سکسکه در نوزادانی که در رحم هستند از چند جهت می‌تواند موجب رشد او شود. این اتفاق‌ها نشانه‌هایی از این هستند که رشد کودک شما به درستی انجام می‌شود. با شروع سکسکه نوزاد در رحم چند اتفاق رخ می‌دهد که در ادامه بررسی می‌کنیم.

توانایی کودک در دم و بازدم مایع آمنیوتیک (که موجب سکسکه می‌شود) نشانه خوبی از رشد صحیح دیافراگم است. این فرآیند حدودا در هفته دهم شروع می‌شود، اگرچه احتمالا تا چند ماه به طور کامل قطع می‌شود.

علل سکسکه جنین

سیستم عصبی کودک

سکسکه جنین نشان دهنده فعال شدن عصب کنترل کننده دیافراگم است. سکسکه به تأیید اینکه مغز و نخاع دست نخورده هستند و کار خود را درست انجام می‌دهند کمک می‌کنند. به عبارت دیگر، سکسکه جنین به این معنی است که کودک از نظر عصبی به اندازه کافی رشد می‌کند تا در خارج از رحم زنده بماند. این می‌تواند دلیلی بر این باشد که سکسکه نوزاد در رحم نشان خوبی است.

رفلکس‌های کودک

علاوه بر تنفس، نوزاد در حال تمرین برای مکیدن شست و خمیازه کشیدن است (یعنی همان کارهای بامزه‌ای که بعد از تولد انجام خواهند داد) و تمامی این فعالیت‌ها نیز می‌توانند منجر به سکسکه جنین شوند.

زمان بروز سکسکه جنین

سکسکه جنین ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهد، اما بیشتر در سه‌ ماهه دوم و سوم بارداری مشاهده می‌شود. مادران معمولا از هفته ۲۸ بارداری به بعد سکسکه جنین را بیشتر احساس می‌کنند. برخی از مادران ممکن است حتی قبل از این زمان نیز سکسکه جنین را حس کنند.

سکسکه جنین هر چند وقت یک بار طبیعی است؟

از آن جایی که شرایط بانوان باردار در هر بارداری منحصر به فرد است هیچ قانون مشخصی در رابطه با اینکه سکسکه نوزاد چقدر باید اتفاق بیفتد یا نباید رخ دهد وجود ندارد. این اتفاق می‌تواند به طور تصادفی و گاهی اوقات چندین بار در روز رخ دهند. با این حال، دیده شده است که برخی از نوزادان زیاد سکسکه نمی‌کنند و این نیز تا زمانی که شما حرکات دیگری را در شکم خود احساس کنید که نشان دهد جنین سالم است، می‌تواند خوب باشد.

زمان بروز سکسکه جنین

بیشتر بخوانید: چگونه از سالم بودن جنین مطمئن شویم؟

تأثیرات سکسکه جنین بر مادر و جنین

سکسکه جنین معمولا برای مادران باردار ناراحتی ایجاد نمی‌کند و به عنوان یک تجربه طبیعی و بی‌ضرر تلقی می‌شود. برخی از مادران ممکن است از این تجربه لذت ببرند و آن را نشانه‌ای از سلامت جنین بدانند. با این حال، اگر سکسکه جنین به طور مداوم و با مدت زمان طولانی رخ دهد، بهتر است با پزشک مشورت شود تا هر گونه نگرانی احتمالی بررسی شود.

چگونه سکسکه جنین را متوقف کنیم؟

همانطور که بالاتر به صورت کامل بررسی شد، سکسکه نوزاد یک امری طبیعی است که نیاز به نگرانی نیست، اما با این حال برخی مواقع شما نیاز دارید تا تمرکز کنید، مخصوصا اگر می‌خواهید بخوابید و یا وارد یک جلسه مهم شوید. در این شرایط سکسکه نوزاد ممکن است کمی آزار دهنده باشد. همانطور که در سکسکه بزرگسالی شما می‌توانید مشاهده کنید، راه مطمئنی برای از بین بردن سکسکه نوزاد نیز وجود ندارد.

با وجود آن که راهی مطمئن و صد در صد برای رفع سکسکه نوزاد وجود ندارد برخی راهکار‌ها مانند تغییر موقعیت، راه رفتن، دراز کشیدن، استفاده از بالش، مصرف مواد غذایی مغذی، ورزش سبک، خواب منظم و نوشیدن آب ممکن است موثر باشد. با این حال به طور کلی بعد از گذشت مدتی شما به سکسکه جنین عادت می‌کنید و کمتر برای شما اذیت کننده خواهد بود.

سکسکه جنین خطرناک است؟

چه زمانی برای سکسکه نوزاد باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در بیشتر موارد، سکسکه جنین نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. با این حال، اگر سکسکه به طور غیرعادی طولانی شد یا با تغییرات دیگر مانند کاهش حرکات جنین همراه شد، باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک می‌تواند با انجام معاینات لازم و سونوگرافی اطمینان حاصل کند که همه چیز در حالتی طبیعی است.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل سکسکه نوزاد پرداختیم. سکسکه جنین یک پدیده طبیعی و معمولا بی‌ضرر است که نشان‌دهنده رشد و تکامل طبیعی جنین می‌باشد. مادران باردار باید از این تجربه لذت ببرند و نگرانی‌های خود را با پزشک معالج در میان بگذارند. شما می‌توانید سوالات و نظرات خود را در خصوص سکسکه نوزادان در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

سکسکه معمولا ریتم منظمی دارد و در همان قسمت شکم بارها و بارها برای چند دقیقه رخ می‌دهد. لگدها معمولا ریتمیک نیستند و در اطراف شکم رخ می‌دهند.
سکسکه جنین امری طبیعی است و حتی شما می‌توانید از رشد صحیح کودک خود اطمینان پیدا کنید، اما با این حال در صورتی که کوچک ترین نگرانی در مورد این سکسکه‌ها دارید می‌توانید با پزشک خود تماس بگیرید.
سکسکه نوزاد در هر خانم باردار می‌تواند متفاوت باشد، اما با این حال به طور میانگین سکسکه نرمال می‌تواند از 5 تا 10 دقیقه طول بکشد. در صورتی که از 15 دقیقه بیشتر شد باید با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع:
  • The Bump
  • دسته بندی: مقالات گوناگون
    تصویر هادی شجاع حسینی
    هادی شجاع حسینی
    هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
    بحث و تبادل نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *