قرص فاراکلد برای چیست؟
قرص فاراکلد یک داروی ترکیبی است که برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده میشود. این دارو شامل ترکیبی از چند ماده فعال شامل استامینوفن، کلرفنیرامین مالئات و پسودوافدرین یا فنیل افرین است. در ادامه به برخی از موارد مصرف فاراکلد خواهیم پرداخت؛
- کاهش تب و دردهای بدن
- رفع آبریزش بینی
- کاهش عطسه و خارش گلو
- باز کردن گرفتگی بینی
مکانیسم اثر قرص فاراکلد
قرص فاراکلد ترکیبی از سه داروی مختلف استامینوفن، کلرفنیرامین مالئات و پسودوافدرین یا فنیل افرین است. در ادامه به بررسی مکانیسم عمل این سه دارو میپردازیم؛
- استامینوفن؛ استامینوفن با مهار آنزیم سیکلو اکسیژناز (COX) در سیستم عصبی مرکزی، تولید پروستاگلاندینها را کاهش میدهد. در واقع پروستاگلاندینها موادی هستند که در ایجاد تب و درد نقش دارند.
- کلرفنیرامین مالئات؛ کلرفنیرامین یک آنتیهیستامین نسل اول است که با مسدود کردن گیرندههای H1 هیستامین در بدن، اثر هیستامین را مهار میکند. هیستامین مادهای است که در پاسخهای آلرژیک باعث علائمی از جمله آبریزش بینی، عطسه و خارش میشود.
- فنیل افرین؛ این ترکیبات با تحریک گیرندههای آلفا-آدرنرژیک در عروق خونی مخاط بینی، باعث تنگ شدن این عروق میشوند. این تنگ شدن عروق منجر به کاهش تورم و گرفتگی بینی میشود.
بیشتر بدانید: قرص هیدروکسی زین چیست؟ موارد مصرف و عوارض
اشکال دارویی فاراکلد
- قرص فارالکس-فور دی (فاراکلد)
نحوه مصرف قرص فاراکلد
نحوه مصرف قرص فاراکلد بسته به شدت علائم و شرایط سنی متفاوت است. در ادامه دوز معمول مصرف این دارو آورده شده است:
- دوز معمول برای بزرگسالان و نوجوانان (12 سال به بالا)، 1 قرص هر 6 تا 8 ساعت بسته به شدت علائم است. دوز پیشنهادی برای کودکان (6 تا 12 سال)، نصف قرص یا 1 قرص هر 6 تا 8 ساعت استفاده میشود.
- قرص را با یک لیوان آب مصرف کنید. همچنین، میتوان قرص را همراه غذا یا بدون غذا مصرف کرد، اما همراه غذا ممکن است از ناراحتی معده جلوگیری شود.
- فاراکلد برای چند روز و تا برطرف شدن علائم مصرف میشود. اگر علائم بعد از 3 تا 5 روز بهبود نیافتند، باید به پزشک مراجعه کنید.
- مصرف بیش از حد استامینوفن ممکن است منجر به آسیب کبدی شود. در صورتی که قرص حاوی پسودوافدرین باشد، دوز اضافی ممکن است منجر به افزایش فشار خون یا تحریک سیستم عصبی شود.
بهترین زمان مصرف قرص فاراکلد
بهتر است قرص فاراکلد را با شروع علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا (مانند تب، سردرد، آبریزش بینی، یا گرفتگی بینی) مصرف کنید. اگر قرص فاراکلد حاوی کلرفنیرامین باشد، ممکن است باعث خوابآلودگی شود. این دارو برای مصرف شبانه مناسب است و سبب بهبود خواب و کاهش علائم در شب میشود. همچنین، اگر در طول شب فعالیتی دارید که نیاز به هوشیاری دارد، از مصرف این دارو خودداری کنید.
بیشتر بدانید: قرص اکتوکلد چیست؟ نحوه مصرف و عوارض
موارد احتیاط و موارد منع مصرف
قبل از مصرف فاراکلد، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص فاراکلد خواهیم پرداخت؛
- برخی از ترکیبات موجود در دارو، ممکن است فشار خون بیمار را افزایش دهد. این دارو ممکن است باعث افزایش ضربان قلب شود و برای افرادی با مشکلات قلبی مناسب نباشد.
- مصرف فاراکلد میتواند علائم پرکاری تیروئید را تشدید کند. پسودوافدرین موجود در دارو ممکن است سطح قند خون را تغییر دهد.
- استامینوفن میتواند به کبد فشار وارد کند، بنابراین مصرف آن در افراد با مشکلات کبدی باید با احتیاط باشد.
- مصرف فاراکلد در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک باشد، زیرا برخی ترکیبات ممکن است به جنین آسیب برسانند. برخی از ترکیبات (مانند کلرفنیرامین) ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند و باعث خوابآلودگی یا تحریکپذیری شوند.
- این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشینآلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
- مصرف بیش از حد استامینوفن ممکن است به آسیب شدید کبدی منجر شود. در صورت مصرف بیش از حد، به پزشک مراجعه کنید.
- در صورت داشتن هرگونه بیماری زمینهای یا مصرف داروهای دیگر، قبل از مصرف با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
عوارض قرص فاراکلد
در ادامه به برخی عوارض قرص فاراکلد خواهیم پرداخت؛
- خوابآلودگی یا سرگیجه (به دلیل وجود کلرفنیرامین)
- خشکی دهان، گلو و بینی
- تحریک معده یا احساس ناراحتی در معده
- بیخوابی
- تحریکپذیری
- تپش قلب خفیف
- حالت تهوع
- استفراغ
- کهیر
- خارش
- تاری دید
- سردرد
بیشتر بدانید: کپسول بنزوناتات برای چیست؟ طریقه مصرف و عوارض
تداخل دارویی فاراکلد
تداخلات زیادی در رابطه با این دارو گزارش شده است. توجه داشته باشید که فاراکلد حاوی سه داروی فعال است و تداخلات دارویی زیادی دارد. به همین دلیل، قبل از مصرف همزمان با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
مصرف قرص فاراکلد در دوران بارداری و شیردهی
قبل از مصرف هر دارویی در دوران بارداری، با پزشک خود در رابطه با خطرات دارو مشورت کنید. مصرف استامینوفن در دوران بارداری ایمن در نظر گرفته شده است. با این حال، ترکیبات دیگر این دارو از جمله فنیل افرین در دوران بارداری و سه ماهه اول توصیه نمیشود. زیرا ممکن است باعث کاهش جریان خون جفتی و افزایش خطر ناهنجاری مادرزادی شود.
شرایط نگهداری قرص فاراکلد
قرص فاراکلد باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قرص فاراکلد
این مقاله به بررسی درمان علائم سرماخوردگی و آنفولانزا با قرص فاراکلد، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. به صورت کلی، ترکیبات موجود در این دارو برای کاهش تب، درد، آبریزش بینی، عطسه و… مناسب است. با این حال، باید توجه داشته باشید که این دارو تنها برای مدیریت علائم سرماخوردگی و آنفولانزا کاربرد داشته و راهکار درمانی بیماری نیست. فاراکلد باید توسط پزشک تجویز شود تا از درمان بیماری اطمینان حال شود.