جدول ارزش غذایی تخم مرغ
به ازای هر عدد تخم مرغ آب پز | |
کالری | 78 |
پروتئین | 6 گرم |
چربی | 5 گرم |
ویتامین A | 8 درصد ارزش غذایی روزانه |
ویتامین B2 | 20 درصد ارزش غذایی روزانه |
ویتامین B5 | 14 درصد ارزش غذایی روزانه |
ویتامین B12 | 23 درصد ارزش غذایی روزانه |
فولات | 6 درصد ارزش غذایی روزانه |
فسفر | 7 درصد ارزش غذایی روزانه |
سلنیوم | 28 درصد ارزش غذایی روزانه |
افزون بر جدول بالا، تخم مرغ حاوی مقادیری از سایر ویتامینها و مواد معدنی زیر نیز هست:
ویتامین E | ویتامین D | ویتامین B6 |
زینک | کلسیم | امگا 3 |
تخم مرغ برای مو
از آنجایی که تخم مرغ دارای ویتامینهای A ، E و بیوتین است، یک منبع غنی از مواد مفید برای سلامت مو است. میتوان تخم مرغ را به 2 صورت برای موها به کار گرفت؛ هم به شکل خوراکی و هم به صورت ماسکهای مختلف. این ویتامینهای موجود در تخم مرغ، سبب میشوند تا شما موهای ضخیمتر و پرپشتتری داشته باشید؛ حتی میتوانید این ویتامینها را از طریق ماسکهایی از سفیده و یا زرده، به ساقه مو برسانید تا به این وسیله سلامت آن را تامین کنید.
سفیده تخم مرغ برای صورت
پروتئین آلبومین موجود در سفیده تخم مرغ، میتواند به بهبود سلامت و جوان ماندن پوست کمک کند. هر چه میزان پروتئین دریافتی در رژیم غذایی افزایش یابد، به همان نسبت، ساختار پوست بهبود مشخصتری مییابد. همچنین از سفیده و یا زرده تخم مرغ میتوان ماسکهایی تهیه کرد که موجب قوام و شفافیت پوست شوند و بسیاری از مشکلات و یا اختلالات پوستی را برطرف کنند.
خواص تخم مرغ آب پز برای لاغری
یکی از مواد غذایی که بسیار در رژیمهای غذایی مختلف کاربرد دارد، تخم مرغ است. همانطور که تا به حال احتمالا تجربه کردهاید، مصرف تخم مرغ میتواند موجب ایجاد حس سیری و کاهش اشتها شود؛ این حس سیری، به این علت است که تخم مرغ مادهای غنی از پروتئین است. این در حالی است که کالری هر عدد از آن بسیار پایین است.
در یک مطالعه که بر روی یک جامعه 50 نفری از افرادی که دارای اضافه وزن بودند، انجام شد، مشخص شد که آنهایی که در وعده صبح از تخم مرغ و نان تست استفاده کردند، مدت طولانیتری احساس سیری داشتند نسبت به افرادی که از آبمیوه و یا غلات صبحانه همراه با شیر استفاده کرده بودند. همچنین این گروه، در وعده بعدی یا همان وعده نهار، به طور میانگین میزان 180 کالری کمتر از حالت معمول خود مصرف کردند.
در مطالعهای دیگر نشان داده شد که خوردن تخم مرغ موجب کاهش 38 درصدی در تجمع چربی در نواحی شکمی و کاهش 34 درصدی درگیری با اضافه وزن شده بود.
بیشتر بخوانید: با تخم مرغ لاغر شوید
تخم مرغ برای کبد چرب
تخم مرغ دارای یک ماده مغذی کمتر شناخته شده به نام کولین است که وجود آن برای بدن بسیار ضروری است و اغلب همراه ویتامینهای گروه B است. این ماده به ویژه در رشد و سلامت جنین بسیار ضروری است؛ بنابراین، خانمهای باردار بیش از سایر گروهها باید به میزان مصرف آن توجه کنند.
برخی معتقدند افرادی که دارای بیماری کبد چرب هستند، نباید از تخم مرغ در رژیم غذایی خود استفاده کنند؛ این در حالی است که طی تحقیقاتی که در یکی از دانشگاههای کالیفرنیا صورت گرفت، نشان داده شد که کمبود کولین میتواند موجب پیشرفت علائم بیماری کبد چرب شود و به همان تناسب، داشتن رژیم غذایی غنی از کولین میتواند ریسک ابتلا به کبد چرب را کاهش دهد.
خواص تخم مرغ برای مغز
داشتن یک رژیم غذایی متعادل اولین قدم در راستای حفظ سلامت روان فرد و بهبود عملکرد مغز است. یکی از مهمترین ویتامینهایی که در این خصوص بسیار کاربردی به شمار میآیند، ویتامینهای مرتبط با گروه B هستند که همراه با امگا 3 و ویتامین D میتوانند بهترین تاثیر را بر سلامت مغز بگذارند. از این رو، تخم مرغ میتواند یکی از بهترین انتخابها باشد؛ چرا که ترکیبی از تمام اینها را در خود جای داده است.
تخم مرغ و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی
LDL یا کلسترول بد خون، یکی از اصلیترین عواملی است که میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را در افراد مستعد افزایش دهد. حالا خود این کلسترول بد، 2 گونه است؛ کلسترول بد با چگالی کم و کلسترول بد با چگالی زیاد. نوع اول تاثیر بیشتری در ابتلا به مشکلات و اختلالات قلبی دارد و تاثیر نوع دوم به مراتب کمتر است.
مصرف تخم مرغ به صورت مرتب، تنها میتواند مقدار بسیار کمی از LDL با چگالی زیاد را افزایش دهد. این مقدار بسیار ناچیز است و نمیتواند تهدیدی برای سلامت فرد باشد. این را نیز در نظر بگیرید که این موضوع در مقابل فواید بینظیر دیگری که مصرف تخم مرغ میتواند داشته باشد، قابل چشم پوشی است.
افزایش کلسترول خوب خون
هر عدد تخم مرغ حاوی 186 میلی گرم کلسترول است که مقدار نسبتا زیادی محسوب میشود؛ اما این موضوع ابدا نگران کننده نیست؛ چرا که تمام این میزان پس از مصرف، مستقیما وارد گردش خون نخواهد شد. در واقع گزارشها حاکی از این موضوع است که :
- در 70 درصد افراد، خوردن روزانه تخم مرغ نمیتواند تاثیر چندانی در افزایش کلسترول خون و به تبع آن افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی داشته باشد.
- در 30 درصد دیگر، مصرف تخم مرغ به صورت روزانه، میتواند تاثیر بسیار کمی در افزایش میزان کلسترول خون بگذارد.
علاوه بر آن، ضمن یک تحقیق مشخص شد که مصرف 1 تا 3 تخم مرغ در روز میتواند موجب افزایش کلسترول خوب خون شود. از آنجایی که افزایش کلسترول خوب یا همان HDL میتواند تاثیر زیادی بر کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی داشته باشد، نقش تخم مرغ در سلامت قلب انکار ناپذیر خواهد بود.
تخم مرغ و کاهش تری گلیسیرید خون
به طور کلی میزان هر کدام از ویتامینها، چربی یا پروتئین موجود در هر تخم مرغ میتواند کمی با دیگری متفاوت باشد؛ اما این مقدار آنقدر زیاد نیست. بر اساس این موضوع، مقدار چربی و تری گلیسیرید در برخی تخم مرغها ممکن است کمی بیشتر باشد و موجب افزایش اندکی در میزان تری گلیسیرید خون شود. جالب است بدانید که تخم مرغ خودش، این مشکل را حل کرده است! چگونه؟ در واقع تخم مرغ علاوه بر چربی، حاوی مقادیر مناسبی از امگا 3 است. نتایج بسیاری از تحقیقات نشان داده است که وجود این میزان امگا 3، علاوه بر خواص ویژه خود، میتواند از میزان تری گلیسیرید موجود در خون کم کرده و خطرات ناشی از تری گلیسیرید بالا را به کلی مرتفع کند.
اثر فوق العاده تخم مرغ در بهبود بینایی
اثر فوق العاده ویتامین A بر بهبود بینایی برای همه ثابت شده است. علاوه بر آن توصیههای مرتبط با مصرف مواد غنی از این ویتامین، مثل هویج و یا تخم مرغ را بارها شنیدهایم؛ اما تخم مرغ دارای مواد مغذی دیگری به نامهای لوتئین و زآگزانتین است که تاثیر به شدت زیادی بر کاهش عوارض بینایی ناشی از افزایش سن دارد. افزون بر این، مصرف روزانه این ماده غذایی میتواند بر کاهش ریسک ابتلا به آب مرواید و یا لکه زرد، بسیار موثر باشد.
کمک به تامین پروتئین با کیفیت برای بدن
این روزها غالب افراد از اهمیت مصرف پروتئین کافی در رژیم غذایی روزانه خود مطلع هستند؛ چرا که میدانند دریافت مقدار کافی از پروتئین، میتواند نقش کلیدی و بسیار مهمی بر عملکرد ماهیچهها، استخوانها و دیگر بخشها داشته باشد.
تخم مرغ ماده غذایی غنی از پروتئین محسوب میشود که هر عدد از آن میتواند حدود 6 گرم از پروتئین مورد نیاز شما را تامین کند. به همین دلیل است که تخم مرغ یکی از حیاتیترین گزینههای سبد غذایی ورزشکاران است؛ هم سالم است، هم با کیفیت، هم سیر کننده و هم سرشار از پروتئین طبیعی.
کمک به تامین ویتامین دی
به طور کلی هر فرد باید مقدار مشخصی ویتامین D را از طریق منابع مختلف به بدن خود برساند. متداولترین آنها، داشتن رژیم غذایی مناسب، دریافت آن به صورت مستقیم از نور خورشید و یا مصرف مکملهای ویتامین D است. خوردن روزانه تخم مرغ یکی از راههای تامین بخشی از این گروه ویتامینی است که در دراز مدت میتواند موجب حفظ مقدار میانگین ویتامین D شود. برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف 2 عدد تخم مرغ در روز، میتواند چیزی در حدود 82 درصد از حداقل میزان ویتامین ِD دریافتی را تامین کند.
پیشگیری از سرطان، از خواص تخم مرغ
تخم مرغ به دلیل داشتن انواعی از آنتی اکسیدانهای طبیعی، میتواند نقش بسیار پر رنگی در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با انواع مختلفی از بیماریها مثل سرطان داشته باشد.
تقویت ساختار استخوان ها و دندان ها
همانطور که اشاره کردیم، تخم مرغ حاوی مقادیر نسبتا زیادی از پروتئین با کیفیت است که باعث تقویت ساختارهایی میشود که این ماده نقش بسیار مهمی در عملکرد بهینه آنها دارد؛ ماهیچهها، استخوانها و دندانها، جزو همین ساختارها هستند.
کمک به تجربه سالمندی با کیفیتتر
بر اساس آنچه تا اینجا در مورد تخم مرغ گفتیم، این ماده مغذی سرشار از پروتئین، ویتامین و بسیاری از دیگر مواد معدنی ضروری است که وجود همه آنها در رژیم غذایی هر فرد از اهمیت بالایی برخوردار است.
استفاده از رژیم غذایی سالم و توجه کافی به پارامترهای آن در سنین پایینتر، میتواند موجب شود که به هنگام میانسالی، عوارض کمتری را تجربه کنید و سالمندی بسیار با کیفیتتری را تجربه کنید.
جمع بندی
تخم مرغ یکی از مواد غذایی است که نمیتوان از مصرف آن صرف نظر کرد؛ حتی اگر به هر دلیلی آن را دوست نداشته باشید؛ چرا که تامین بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن شما، در دستان تخم مرغ است و راهی جز این نیست. طبق گفته متخصصان، افراد سالم میتوانند به صورت میانگین روزانه 1 تخم مرغ مصرف کنند و در طولانی مدت شاهد تفاوت عملکرد بدن خود باشند. بهتر است آن را به صورت آب پز مصرف کنید، ولی اگر به هر دلیلی آن را دوست ندارید، میتوانید از آن به صورتهای دیگری نیز در رژیم غذایی روزانه خود بهره ببرید.