کاربرد قرص دیکلوفناک چیست؟
قرص دیکلوفناک یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است که برای کاهش درد و التهاب تجویز میشود. علاوه بر این، این قرص برای آرتروز، دردهای عضلانی، دردهای پس از جراحی و سایر شرایط التهابی نیز کاربرد دارد. برخی از کاربرد قرص دیکلوفناک به شرح زیر است:
- کاهش دردهای شدید
- درمان التهاب (التهاب تاندونها و بافتهای نرم)
- دردهای قاعدگی
- درمان نقرس
نحوه مصرف قرص دیکلوفناک
نحوه مصرف این قرص باید مطابق با نسخه و دستور پزشک باشد. نحوه مصرف قرص دیکلوفناک به شرح زیر است:
- دوز مصرفی پیشنهادی برای بزرگسالان 50 الی 100 میلی گرم دو تا سه بار در روز است که بسته به نوع بیماری و شدت آن، پزشک ممکن است دوز را تغییر دهد.
- توجه داشته باشید که دوز دقیق باید طبق تجویز پزشک تنظیم شود و نباید خودسرانه دوز را تغییر دهید.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و عوارض جانبی میشود.
- به علاوه، مدت زمان مصرف این دارو به وضعیت فردی بیمار و نوع بیماری بستگی دارد.
- در صورت بروز مشکلات گوارشی از جمله درد معده، حالت تهوع، استفراغ، خونریزی گوارشی وغیره مصرف دارو را قطع و به پزشک اطلاع دهید.
قرص دیکلوفناک برای دیسک کمر
دیسک کمر به مشکلات و اختلالات مربوط به دیسکهای بین مهرهای ستون فقرات اشاره دارد. قرص دیکلوفناک یکی از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است که برای کاهش درد و التهاب در دیسک کمر و سایر مشکلات اسکلتی و عضلانی استفاده میشود. این دارو با مکانیسم اثر خود سبب کاهش التهاب و تسکین درد ناشی از مشکلات دیسک کمر میشود.
بیشتر بدانید: کپسول ریفن
نحوه عملکرد قرص دیکلوفناک
مکانیسم عمل قرص دیکلوفناک، سیکلواکسیژناز (COX-1 و COX-2) را مهار و در نتیجه سنتز پروستاگلاندین را مهار میکند. همچنین، ممکن است تجمع یا فعال شدن نوتروفیلها و کموتاکسی را مهار کند، سطح سیتوکینهای پیش التهابی را کاهش و فعالیت لنفوسیتها را تغییر دهد. دیکلوفناک به داخل و خارج مایع سینوویال منتشر میشود. دیکلوفناک و متابولیتهای اکسیداتیو آن تحت گلوکورونیداسیون یا سولفاته شدن و به دنبال آن دفع صفراوی میشوند.
بیشتر بدانید: قرص نوافن
عوارض قرص دیکلوفناک
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. برخی از عوارض قرص دیکلوفناک شامل موارد زیر است:
- درد معده
- حالت تهوع یا استفراغ
- سوء هاضمه
- اسهال یا یبوست
- زخم معده و خونریزی گوارشی
- سرگیجه
- سردرد
- خواب الودگی
- احساس ضعف
به علاوه، مصرف این دارو در برخی بیماران سبب عوارض جانبی جدی شده است. در صورت بروز عوارض جانبی جدی زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- مشکلات تنفسی از جمله آسم و تنگی نفس
- مشکلات قلبی (فشار خون)
- تغییرات شنوایی
- تغییرات خلقی
- مشکلات کبدی (استفراغ شدید، حالت تهوع و از دست دادن اشتها)
- افزایش وزن ناگهانی
- مشکلات کلیوی
بیشتر بدانید: آمپول آدالیمومب
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط قرص دیکلوفناک به شرح زیر است:
- در صورتی که سابقه زخم معده یا خونریزی گوارشی دارید، باید از مصرف دیکلوفناک اجتناب کنید یا تحت نظارت دقیق پزشک مصرف کنید.
- این دارو میتواند خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. بیماران با سابقه بیماری قلبی یا فشار خون بالا، با مشورت و نسخه پزشک دارو را مصرف کنند.
- دقت داشته باشید که در افرادی که مشکلات کلیوی دارند، قرص دیکلوفناک میتواند باعث آسیب به کلیهها شود. به همین دلیل، مصرف بلند مدت این قرص در این بیماران ممنوع است.
- در صورت داشتن مشکلات کبدی، دیکلوفناک باید با دقت مصرف شود و عملکرد کبد باید به صورت مرتب بررسی شود. علائمی شامل زردی پوست یا چشمها، درد شکم و خستگی شدید باید سریعا به پزشک اطلاع داده شود.
- برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف این قرص ممکن است در برخی از مردان باعث کاهش موقتی باروری شود.
مصرف قرص دیکلوفناک در بارداری
مصرف قرص دیکلوفناک در دوران بارداری باید با احتیاط انجام شود و فقط تحت نظر پزشک مصرف گردد. طبق برخی گزارشات، مصرف این دارو در برخی زنان باردار خطراتی برای جنین به همراه داشته است.
بیشتر بدانید: قرص ژلوفن
تداخل دارویی قرص دیکلوفناک
برخی از تداخل دارویی قرص دیکلوفناک شامل موارد زیر است:
- تداخل خطرناک: زالتوپروفن، اوروکیناز، تنوکسیکام، تالنیفلومات، پلوبیپروفن، اوماستاکسین، مورنیفلومات، میفامورتید، ماسیمورلین، فلوکتافنین، دکس کتوپروفن، دفریپرون
- افزایش اثرات داروها توسط دیکلوفناک: ورتپورفین، ونکومایسین، تولپریسون، داروهای ترومبولیتیک، تاکرولیموس، ریواروکسابان، پورفیمر، اوماستاکسین، اوبینوتوزومب، نالمیفن، متوترکسات، متفورمین، هپارین، هالوپریدول، اپلرنون، انوکساپارین، ادوکسابان
شرایط نگهداری دیکلوفناک
قرص دیکلوفناک باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول وغیره باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی کاهش درد و التهاب با قرص دیکلوفناک، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با خاصیت ضد التهابی و مسکنی که دارد، به تسکین دردهای مرتبط با آرتروز، آسیبهای عضلانی و بیماریهای التهابی کمک میکند. با این حال، مصرف دیکلوفناک باید تحت نظر پزشک و با رعایت دوز تجویزی باشد تا از بروز عوارض جانبی احتمالی نظیر مشکلات گوارشی، آسیب به کلیهها و قلب جلوگیری شود.
2 دیدگاه
درود.
توی خانه حرکت اسکات میزدم که چند روز بعد، گرفتگی عضلات کمر داشتم بهمراه یه درد خفیف در ناحیه لگن. دکتر بهم باکلوفن 10 داده و آلفن ایکس 10. چیز دیگه ای لازمه مصرف کنم؟
مرد. ۴۲ ساله
سلام همراه گرامی، طبق تجویز پزشک خود عمل نمایید.