سیکلوپنتیازید

5/5 - (1 امتیاز)
داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) برای پاکسازی مایعات اضافی از بدن شما در شرایطی که بدن شما بیش از نیاز خود را حفظ می‌کند، کاربرد دارد. این دارو با افزایش کنترل عضلات مثانه و تحریک دفع ادرار، به افراد مبتلا به اختلالات مثانه، از جمله ادرار‌رفلاکس و ادرار ناقص، کمک کرده و کیفیت زندگی آن‌ها را بهبود می‌بخشد.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم حق نژاد
سیکلوپنتیازید Cyclopenthiazide
فهرست مطالب

دفع ادرار یک فعل طبیعی و حیاتی در سیستم ادراری انسان است که برای حفظ تعادل مایعات بدن و از بین بردن مواد زائد و مضر از بدن ضروری است. اختلالات در فرآیند دفع ادرار می‌تواند به مشکلاتی مانند ادرار‌رفلاکس، ادرار ناقص یا اختلالات در عضلات مثانه منجر شود. یکی از داروهای مورد استفاده در بهبود فعالیت عضلات مثانه و افزایش دفع ادرار، سیکلوپنتیازید است. استفاده از سیکلوپنتیازید Cyclopenthiazide می‌تواند بهبود قابل ملاحظه‌ای در کیفیت زندگی افراد با مشکلات دفع ادرار بخصوص در افراد مسن و افرادی که به دلیل بیماری‌های عصبی مشکلات دارند، ایجاد کند.

اشکال دارویی سیکلوپنتیازید

  1. اشکال خوراکی (قرص)
  2. اشکال تزریقی

موارد مصرف قرص سیکلوپنتیازید

داروی سیکلوپنتیازید متعلق به گروهی از داروها به نام دیورتیک‌های تیازیدی است که میزان ادراری را که از کلیه‌ها دفع می‌شود را افزایش می‌دهد. این داروها با نام قرص‎‌های آب یا ادرار آور نیز شناخته می‌شوند، دیورتیک‌ها یک درمان رایج برای فشار خون بالا (فشار خون بالا) نیز محسوب می‌شوند. این دارو برای پاکسازی مایعات اضافی از بدن شما در شرایطی که بدن شما بیش از نیاز آب را در خود حفظ می‌کند، کاربرد دارد. سیکلوپنتیازید در افرادی که نارسایی قلبی دارند نیز مفید است، نارسایی قلبی وضعیتی است که در آن قلب شما آنطور که باید کار نمی‌کند.

دیورتیک‌ها مانند داروی سیکلوپنتیازید، با تداخل در انتقال نمک و آب از طریق سلول‌های خاص در کلیه‌ها کار می‌کنند. اثر این کار این است که کلیه‌های شما ادرار بیشتری دفع می‌کنند. حذف مایعات فشار خون شما را کاهش می‌دهد و به کاهش کاری که قلب شما باید انجام دهد کمک می‌کند. سیکلوپنتیازید معمولاً در کنار سایر دیورتیک‌ها برای درمان فشار خون بالا تجویز می‌شود. هنگامی که به این شکل استفاده می‌شود، ممکن است یک قرص ترکیبی مانند داروی Navispare برای شما تجویز شود.

موارد مصرف قرص سیکلوپنتیازید

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Cyclopenthiazide

مکانیسم اثر سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) به این صورت است که با مهار بازجذب سدیم و کلرید در توبول دیستال کلیه، باعث افزایش دفع این یون‌ها از طریق ادرار می‌شود. این افزایش دفع سدیم و کلرید، به نوبه خود باعث افزایش دفع آب از بدن و کاهش فشار خون می‌شود. آثار فارماکولوژیک سیکلوپنتیازید شامل کاهش فشار خون، افزایش دفع سدیم و کلرید و افزایش دفع پتاسیم و منیزیم می‌باشد.

مقدار مصرف داروی Cyclopenthiazide

قبل از مصرف دارو، اطلاعات دارویی موجود بر روی بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف آن را بررسی کنید. دیورتیک‌ها مانند سیکلوپنتیازید با تداخل در انتقال نمک و آب از طریق سلول‌های خاص در کلیه‌ها کار می‌کنند. اثر این فرایند منجر به افزایش فعالیت و دفع ادرار توسط کلیه خواهد شد. این دارو حذف مایعات فشار خون شما را کاهش می‌دهد و به کاهش کاری که قلب شما باید انجام دهد کمک می‌کند. مقدار و زمان مصرف برای کاهش فشار خون باید با مشورت و نسخه پزشک مشخص شود.

زمان مصرف سیکلوپنتیازید

  1. قبل از شروع درمان، بروشور اطلاعات چاپ شده سازنده را از داخل بسته مطالعه کنید. این بروشور اطلاعات بیشتری در مورد سیکلوپنتیازید به شما می‌دهد و لیست کاملی از عوارض جانبی که ممکن است از مصرف آن تجربه کنید در اختیار شما قرار خواهد داد.
  2. قرص سیکلوپنتیازید را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. دوز معمول ½-1 قرص در روز است. احتمالاً پزشک توصیه می‌کند که دوز خود را در صبح مصرف کنید، زیرا بعد از مصرف تعداد دفعات ادرار شما افزایش می‌یابد و با مصرف در صبح دیگر لازم نیست شب از خواب بیدار شوید.
  3. قرص را با یک لیوان پر آب مصرف کنید، همچنین می‌توانید آن را با یا بدون غذا مصرف کنید.
  4. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را طبق نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، یک نوبت را دوبار مصرف نکنید. انجام این کار تنها عوارض جانبی را در بیمار افزایش خواهد داد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی سیکلوپنتیازید، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله اختلالات مری (مانند تنگی، مشکل در بلع)، مشکلات قلبی عروقی، مشکلات گوارشی (زخم معده، روده یا مری)، خونریزی داخلی، اختلال تناسلی، مشکل در ادرار کردن (از قبل)، مشکلات پروستات و… با احتیاط و مشورت با پزشک دارو را استفاده کنید.

  1. برخی از داروها برای افراد با شرایط خاص مناسب نیستند و گاهی اوقات تنها در صورت مراقبت بیشتر می‌توان از دارو استفاده کرد.
  2. افراد مبتلا مشکلات کبدی یا اختلال کبدی، مشکلات عملکرد کلیه و مثانه با احتیاط و مشورت با پزشک این دارو را مصرف کنند.
  3. اگر به نقرس، دیابت یا یک بیماری التهابی به نام لوپوس اریتماتوز سیستمیک (همچنین به نام لوپوس یا SLE) مبتلا هستید. این شرایط می‌تواند با داروهایی مانند سیکلوپنتیازید بدتر شود.
  4. اگر پزشک به شما گفته است که سطح سدیم یا پتاسیم خونتان پایین است یا سطح کلسیم خونتان بالاست، مصرف این دارو می‌تواند سبب عوارض و خطرات زیادی شود.
  5. اگر مشکلی در غدد فوق کلیوی خود دارید که به آن بیماری آدیسون می‌گویند، احتیاط کنید.

موارد هشدار داروی سیکلوپنتیازید

  1. قرص‌های آب (ادرارآورها) مانند سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) به شما کمک می‌کند آب خود را از دست بدهید. گاهی اوقات ممکن است مقدار زیادی از دست بدهید و در بدن دچار کمبود مایعات شوید (کم آبی) شود. اگر مدام احساس تشنگی می‌کنید، دهانتان خشک است یا پوستتان خشک به نظر می‌رسد، مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید.
  2. سعی کنید قرارهای منظم خود را با پزشک خود نگه دارید. با انجام این کار پزشک شما می‌تواند پیشرفت شما را بررسی کند. تعادل نمک در جریان خون شما ممکن است توسط سیکلوپنتیازید به هم بخورد، در این راستا در برخی موارد پزشک از شما می‌خواهد که هر از چند گاهی برای بررسی این موضوع آزمایش خون بدهید.
  3. اگر سیکلوپنتیازید را برای فشار خون بالا شما تجویز شده است، احتمالاً درمان شما طولانی مدت خواهد بود. اگرچه بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا احساس ناخوشایندی ندارند، اما در صورت عدم درمان، فشار خون بالا می‌تواند به قلب و رگ‌های خونی شما آسیب برساند. این آسیب بعداً منجر به حمله قلبی، سکته مغزی یا مشکلات کلیوی می‌شود، بنابراین مهم است که مصرف قرص‎‌ها را به طور منظم ادامه دهید تا به کاهش خطر این امر کمک کنید.
  4. همچنین ممکن است پزشک توصیه‌هایی مانند ترک سیگار، کاهش میزان نمک در رژیم غذایی، مصرف بیشتر میوه و سبزیجات و چربی اشباع کمتر و انجام برخی ورزش‌های منظم را به شما توصیه کند. پیروی از این توصیه به کاهش خطر آسیب قلب و عروق خونی شما کمک می‌کند.
  5. قبل از مصرف الکل در زمانی که سیکلوپنتیازید مصرف می‌کنید، از پزشک خود مشورت بگیرید. الکل به اثر کاهش فشار خون سیکلوپنتیازید می‌افزاید که احتمال بروز عوارض جانبی مانند سرگیجه را افزایش می‌دهد.
  6. در صورت خرید هر دارویی، با داروساز در رابطه با تداخلات دارویی مشورت کنید. اگر قرار است عمل جراحی یا هرگونه درمان دندانپزشکی انجام دهید، به پزشکدر رابطه با مصرف این دارو اطلاع دهید.

موارد منع مصرف داروی سیکلوپنتیازید

  1. افراد مبتلا به نقرس
  2. مبتلا به بیماری‌های کبدی و کلیوی
  3. افراد دیابتی
  4. افرادی که رژیم کم نمک دارند
  5. افرادی که چربی خون بالایی دارند
  6. افراد مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
  7. افراد مبتلا به بیماری آدیسون (مشکل در غدد آدرنال)
  8. در افراد مسن و افرادی که سوء تغذیه دارند با احتیاط مصرف شود
  9. سابقه حساسیت به تیازیدها یا سولفونامیدها

عوارض جانبی داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide)

اسهال، تهوع و استفراغ، سردرد و سرگیجه، خستگی، ضعف، کاهش اشتها، افزایش ادرار و کم آبی بدن برخی از عوارض داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل واکنش های آلرژیک، کاهش قند خون، افزایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید، سنگ کلیه، اختلالات کبدی، اختلالات کلیوی، کم خونی، تشنج و… می‌باشد.

  1. اسهال
  2. تهوع و استفراغ
  3. سردرد و سرگیجه
  4. خستگی
  5. ضعف
  6. کاهش اشتها
  7. افزایش ادرار
  8. کم آبی بدن

عوارض جانبی داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide)

تداخل دارویی سیکلوپنتیازید

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. به همین جهت بهتر است در زمان مراجعه به پزشک فهرستی از داروهای شیمیایی و گیاهی که در آن زمان مصرف می‌کنید را همراه داشته باشید. داروهای زیر برخی از تداخلات دارویی سیکلوپنتیازید است، با این حال موارد بسیار نادری از این داروها سبب تداخل شده است. در این راستا، بهتر است در زمان درمان با سیکلوپنتیازید، از مصرف داروهای زیر خودداری کنید.

  1. داروهای ضد فشار خون: داروی Cyclopenthiazide اثرات داروهای ضد فشار خون دیگر را افزایش می‌‎دهد و در برخی موارد باعث کاهش شدید فشار خون می‌شود. اگر از داروهای ضد فشار خون دیگری استفاده می کنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
  2. داروهای ضد دیابت: این دارو می‌تواند اثرات داروهای ضد دیابت را کاهش و باعث افزایش قند خون شود.
  3. داروهای ضد تشنج: Cyclopenthiazide می‌تواند اثرات داروهای ضد تشنج را کاهش دهد و باعث تشنج شود. اگر از داروهای ضد تشنج استفاده می کنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
  4. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی: .مصرف این دارو در برخی بیماران اثرات NSAIDs را افزایش می‌دهد و باعث افزایش خطر عوارض جانبی مانند زخم معده و خونریزی می‌شود.
  5. داروهای ضد افسردگی: مصرف سیکلوپنتیازید می‌تواند اثرات داروهای ضد افسردگی را افزایش و باعث افزایش خطر عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، سرگیجه و بی‌حالی شود.
  6. داروهای ضد روان پریشی: این دارو در برخی موارد اثرات داروهای ضد روان پریشی را افزایش می‌دهد و باعث افزایش خطر عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، سرگیجه و بی‌حالی خواهد شد.

مصرف سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) در دوران بارداری و شیردهی

سیکلوپنتیازید در دوران بارداری در رده C قرار دارد. این بدان معناست که مطالعات حیوانی نشان داده‌اند که دارو ممکن است برای جنین مضر باشد، اما مطالعات کافی در انسان انجام نشده است. سیکلوپنتیازید فقط در صورت نیاز و با نظر پزشک در دوران بارداری باید استفاده شود. این دارو در شیر مادر ترشح می‌شود و مقدار آن انتقال آن به نوزاد مشخص نیست. با این حال، از آنجا که سیکلوپنتیازید می‌تواند باعث عوارض جانبی در نوزادان شود. به همین جهت، توصیه می‌شود در دوران شیردهی از این دارو استفاده نکنید.

شرایط نگهداری داروی Cyclopenthiazide

داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر داروی سیکلوپنتیازید

در این مقاله با عنوان داروی Cyclopenthiazide از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، به بررسی نقش اساسی این دارو در بهبود فعالیت عضلات مثانه و درمان اختلالات دفع ادرار پرداخته شد. این دارو با افزایش کنترل عضلات مثانه و تحریک دفع ادرار، به افراد مبتلا به اختلالات مثانه، از جمله ادرار‌رفلاکس و ادرار ناقص، کمک کرده و کیفیت زندگی آن‌ها را بهبود می‌بخشد. با این حال، همواره لازم است که این دارو تحت نظر پزشک متخصص مصرف شود تا اثربخشی بهتری را به افراد برساند و همچنین هرگونه عوارض جانبی یا مشکلات احتمالی را مدیریت کند.

سوالات متداول

سیکلوپنتیازید یک داروی مهارکننده انزیم کربوهیدراتاز است که بر روی مثانه و عضلات صاف مثانه اثر مستقیم دارد. این دارو معمولاً برای درمان مشکلات مثانه مانند اختلالات در دفع ادرار، همچون ادرار‌رفلاکس، ادرار ناقص، یا تشنج‌های مثانه استفاده می‌شود.
استفاده از هر گونه دارو در دوران بارداری باید با دقت و توسط پزشک مسئول مشخص شود. این امر بسیار مهم است زیرا برخی از داروها ممکن است بر جنین یا نوزاد تأثیر منفی داشته باشند.
داروی سیکلوپنتیازید (Cyclopenthiazide) با مکانیسم عمل خود سبب افزایش دفع ادرار و شل شدن عضلات از جمله مثانه خواهد شد. در این راستا، پزشکان پیشنهاد می‌کنند که از این دارو در صبح اول وقت استفاده شود تا هنگام خواب شب دچار تکرر ادرار نشوید.
مصرف سیکلوپنتیازید به صورت مستقیم بر بیماری پروستات تأثیری ندارد. با این حال، همواره مهم است که قبل از مصرف هر دارویی، اطلاعات مربوط به تاریخچه پزشکی، بیماری‌های فعلی و داروهای دیگری که فرد ممکن است مصرف کند، با پزشک به اشتراک گذاشته شود.
اسهال، تهوع و استفراغ، سردرد و سرگیجه، خستگی، ضعف، کاهش اشتها، افزایش ادرار و کم آبی بدن برخی از عوارض داروی سیکلوپنتیازید می‌باشد. عوارض جانبی جدی یا حساسیت خاصی از این دارو گزارش نشده است.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *