قرص کلونازپام چیست؟ روش مصرف و عوارض

2.7/5 - (21 امتیاز)
تشنج و صرع از جمله اختلالات عصبی هستند که می‌توانند منجر به آسیب‌های جسمی و روانی شوند. داروهای زیادی برای کنترل و درمان تشنج ساخته شده است که مهم‌ترین آن قرص کلونازپام می‌باشد. این دارو از گروه بنزودیازپین‌ها است که با اثرات آرام‌بخش و ضد تشنجی خود می‌تواند به کاهش و کنترل حملات تشنج و صرع کمک کند. در ادامه به بررسی نقش این قرص در کنترل تشنج و صرع، کاربردها، نحوه مصرف، موارد احتیاط و عوارض کلونازپام پرداخته می‌شود.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم حق نژاد
قرص کلونازپام
فهرست مطالب

کاربرد قرص کلونازپام

قرص کلونازپام (به انگلیسی: Clonazepam) یک داروی ضد تشنج و آرام‌بخش در دسته بنزودیازپین‌ها است که برای درمان اختلالات مختلف استفاده می‌شود. در واقع، این دارو به عنوان ضد اضطراب، ضد تشنج و ضد صرع شناخته شده است که برای درمان وحشت‌زدگی یا حملات پنیک استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی کاربرد قرص کلونازپام 1 خواهیم پرداخت؛

  • درمان اختلالات تشنج و صرع
  • درمان اختلالات اضطرابی و حملات پانیک
  • کمک به درمان بی‌خوابی و مشکلات خواب
  • کنترل اسپاسم و گرفتگی‌های عضلانی
  • درمان علائم ترک مواد مخدر و الکل

قرص کلونازپام

کلونازپام برای تشنج و صرع

یکی از کاربردهای مهم این دارو، درمان انواع تشنج و صرع است. این قرص با افزایش فعالیت گابا (GABA) در مغز منجر به کاهش تحریکات عصبی و جلوگیری از حملات تشنج می‌شود. کلونازپام برای انواع تشنج از جمله صرع میوکلونیک، تشنج غیاب، صرع تونیک – کلونیک و… تجویز می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص سیتاکسا چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

کلونازپام برای خواب

یکی از اثرات مهم داروهای گروه بنزودیازپین‌، خواب‌آور و آرام‌بخشی است که پزشک قرص کلونازپام را برای درمان مشکلات خواب در نظر می‌گیرد. همچنین، مصرف این قرص سبب افزایش تمرکز و آرامش ذهن می‌شود که همواره مورد توجه بیماران است.

قرص کلونازپام برای اضطراب

همانطور که بیان شد، این دارو دارای اثرات آرام‌بخشی به همراه کاهش استرس و اضطراب است. پزشک باتوجه به وضعیت بیمار، کلونازپام را برای درمان اضطراب شدید، حملات پانیک و استرس‌های مزمن تجویز می‌کند.

قرص کلونازپام برای ترک مواد مخدر

باتوجه به موارد مصرف و مکانیسم عمل کلونازپام، این دارو برای ترک الکل، ترک مواد افیونی (تریاک، هروئین، متادون) و ترک محرک‌ها (کوکائین، شیشه، آمفتامین) کاربرد دارد. مصرف این دارو برای کنترل ترک مواد مخدر تنها با نسخه پزشک امکان‌پذیر است.

بیشتر بدانید: قرص هالوپریدول برای چیست؟ بررسی کاربرد و عوارض

نحوه مصرف قرص کلونازپام

قبل از استفاده، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو یا نسخه پزشک را با دقت بررسی کنید. در ادامه به بررسی نحوه مصرف قرص کلونازپام (Clonazepam) خواهیم پرداخت؛

  • توجه داشته باشید که نحوه مصرف (مقدار و زمان مصرف کلونازپام) این دارو براساس اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو بیان شده است و برای دریافت بهترین دوز مصرفی باید به پزشک مراجعه کنید.
  • قرص کلونازپام باید هر روز در ساعات مشخصی از روز همراه با یک لیوان آب مصرف شود. همچنین، می‌توانید قرص را با غذا مصرف کنید تا از عوارض جانبی از جمله حالت تهوع و سرگیجه جلوگیری شود.
  • دوز مصرفی عمومی برای اضطراب و حملات پانیک 0.25 تا 1 میلی‌گرم، 2 تا 3 بار در روز و برای مشکلات خواب 0.5 تا 2 میلی‌گرم قبل از خواب استفاده می‌شود.
  • به علاوه، کلونازپام برای تشنج و صرع 0.5 میلی‌گرم، 3 بار در روز (حداکثر دوز ممکن تا 20 میلی‌گرم در روز) و برای ترک مواد مخدر یا الکل 0.5 تا 2 میلی‌گرم، بسته به شدت علائم برای مدت کوتاه تجویز می‌شود.
  • دقت داشته باشید که نباید بدون مشورت با پزشک، اشکال دارویی (کلونازپام ۲ و قرص کلونازپام ۱) را تغییر دهید. همچنین، بدون هماهنگی دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید.

قرص کلونازپام

نحوه‌ مصرف کلونازپام ۲ و قرص کلونازپام ۱

از مهم‌ترین اشکال دارویی کلونازپام ۲ و کلونازپام ۱ است که ممکن است نحوه مصرف هرکدام متفاوت باشد. برای اطلاع از نحوه مصرف دقیق به اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو یا نسخه پزشک مراجعه کنید.

 

موارد مصرف

دوز اولیه

حداکثر دوز

صرع و تشنج

0.5 میلی‌گرم 3 بار در روز

تا 20 میلی‌گرم در روز

اضطراب و پانیک

0.25 – 1 میلی‌گرم 2 تا 3 بار در روز

4 میلی‌گرم در روز

مشکلات خواب

0.5 – 2 میلی‌گرم قبل از خواب

2 میلی‌گرم در روز

ترک مواد مخدر یا الکل

0.5 – 2 میلی‌گرم بسته به شدت علائم

 

قرص کلونازپام ۲ برای خواب

کلونازپام ۲ یک داروی آرام‌بخش و خواب‌آور از دسته داروهای بنزودیازپین است که برای درمان مشکلات خواب یا بی‌خوابی، اضطراب و حملات پانیک استفاده می‌شود. این دارو با افزایش فعالیت گابا (GABA) در مغز سبب کاهش استرس، آرامش ذهن و بهبود خواب می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص لوبل چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

عوارض قرص کلونازپام

مصرف هر دارویی در کنار مزایای فراوان، با عوارض خفیف تا متوسط همراه است. در ادامه به بررسی عوارض داروی کلونازپام خواهیم پرداخت؛

  • خواب آلودگی
  • سرگیجه
  • احساس ضعف
  • اختلالات حافظه
  • کاهش هماهنگی حرکتی
  • خستگی
  • ضعف

عوارض قرص کلونازپام 1

تفاوت زیادی بین عوارض کلونازپام 1 و کلونازپام 2 وجود ندارد. دوز مصرفی 1 میلی گرم این دارو تنها دارای عوارض خفیف‌تری است و در مقابل دوز 2 میلی گرم این دارو با عوارض بیشتری همراه است.

بیشتر بدانید: قرص پرامی پکسول چیست؟ طریقه مصرف و عوارض

عوارض قرص کلونازپام ۱ در بارداری

مصرف کلونازپام 1 در بارداری باید با دقت بسیار انجام شود. این دارو با اثرات مختلف می‌تواند بر روی جنین عوارض جدی داشته باشد. در صورتی که کلونازپام در دوران بارداری مصرف شود، نوزاد ممکن است پس از تولد با مشکلاتی مانند دوره‌های ترک یا سندروم ترک نوزاد مواجه شود. به همین دلیل، این قرص در بارداری باید تنها با تایید پزشک استفاده شود.

بیشتر بدانید: قرص ولبان چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از مصرف کلونازپام، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه با موارد احتیاط این دارو آشنا خواهید شد؛

  • این دارو در برخی بیماران (به خصوص با مصرف بلند مدت) سبب وابستگی فیزیکی و روانی شده است. افرادی که سابقه اعتیاد به دارو یا الکل دارند باید تحت نظر پزشک دارو را استفاده کنند. به همین دلیل، مصرف دارو باید با دوز مصرفی کم شروع شود.
  • از قطع ناگهانی دارو خودداری کنید. قطع ناگهانی در برخی بیماران سبب بروز علائم ترک از جمله اضطراب، تشنج، بی‌خوابی و تحریک‌پذیری شده است.
  • یکی از اثرات جانبی قرص کلونازپام کاهش تنفس است که در افرادی با سابقه مشکلات تنفسی بیشتر شایع است.
  • مصرف کلونازپام ممکن است باعث تغییرات رفتاری و روانی مانند افسردگی، تحریک‌پذیری و تفکرات خودکشی شود. افرادی که سابقه اختلالات روانی یا تغییرات غیرمعمول در خلق و خوی دارند، باید تحت نظر پزشک باشند.
  • این دارو در دوران بارداری تنها در صورت نیاز شدید پزشکی تجویز می‌شود و در صورت امکان باید از مصرف آن پرهیز شود.
  • افرادی که دچار نارسایی کبد یا کلیه هستند باید از این دارو با احتیاط استفاده کنند، زیرا دارو ممکن است باعث تشدید مشکلات کبدی یا کلیوی شود.

قرص کلونازپام

کلونازپام و خواب آلودگی

از عوارض جانبی مهم قرص کلونازپام (Clonazepam) ایجاد آرامش، خواب آلودگی و سرگیجه است. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی دارند، پرهیز کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.

بیشتر بدانید: قرص سیتالوپرام چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

مصرف کلونازپام در بارداری

استفاده از داروهای بنزودیازپین‌ از جمله قرص کلونازپام در دوران بارداری، باید با احتیاط و مشورت پزشک صورت گیرد. مصرف بلند مدت کلونازپام در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد وابستگی فیزیکی در جنین شود. نوزاد ممکن است پس از تولد دچار سندروم ترک شود که علائمی مانند لرزش، تحریک‌پذیری، مشکلات تغذیه و تنفسی خواهد داشت.

مصرف در کودکان

این دارو در کودکان باید با دقت و تحت نظر پزشک انجام شود. کلونازپام ممکن است برخی از عوارض جانبی و خطرات خاص برای کودکان در سنین پایین به همراه داشته باشد. این قرص بدون هماهنگی با پزشک نباید برای کودکان استفاده شود.

مصرف در سالمندان

مصرف هر دارویی در سالمندان باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. سالمندان نسبت به اثرات دارو و عوارض جانبی آن بسیار حساس هستند و در صورت عدم رعایت موارد احتیاط، می‌تواند خطرات جدی ایجاد کند. برای مثال، یکی از عوارض این دارو سرگیجه یا گیجی است که برای سالمندان بسیار خطرناک است.

بیشتر بدانید: قرص مدافینیل چیست؟ موارد مصرف و عوارض

قرص کلونازپام 

تداخل دارویی کلونازپام

قبل از مصرف هر دارویی با پزشک در رابطه با مصرف همزمان داروهای دیگر مشورت کنید. در ادامه به بررسی تداخلات دارویی کلونازپام می‌پردازیم؛

  • تداخل خطرناک؛
  • تالیدومید، سدیم اکسیبات، پارالدهید، اوکسوممازین، ایدلالیسیب، فوسیدیک اسید، کانیواپتان، اولوپاتادین
  • تداخلات با خطر متوسط؛
  • دابرافنیب، دفراسیروکس، انزالوتامید، ساریلومب، سیلتوکسیمب، مشتقات تئوفیلین، توسیلیزومب، یوهیمبین، بلونانسرین، برکسانولون، پارالدهید، پیریبدیل، پرامی‌پکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، سوورکسانت، تالیدومید

شرایط نگهداری قرص کلونازپام

داروی کلونازپام باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی کنترل تشنج و صرع با قرص کلونازپام، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با اثرات آرام‌بخش و ضد تشنجی خود، می‌تواند به‌ویژه در مواقعی که سایر درمان‌ها نتایج مطلوبی ندارند، به کنترل حملات تشنجی و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند. با این حال، مصرف کلونازپام نیاز به دقت و نظارت پزشکی دارد، زیرا ممکن است باعث بروز عوارض جانبی نظیر خواب‌آلودگی، افسردگی و مشکلات حافظه شود.

سوالات متداول

این دارو مانند بسیاری از داروهای موجود در بازار، در کنار خواص عوارض جانبی زیادی دارد. برخی از مهم ترین عوارض جانبی کلونازپام (clonazepam) شامل خواب آلودگی و افسردگی، ناهماهنگی غیر طبیعی،آتاکسی، افسردگی، سرگیجه و خستگی، اختلال حافظه و سردرگمی و… می‌باشد. از آنجایی که این محصول برخی از عملکردهای مغزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، استفاده بدون دستور و نسخه پزشک می‌تواند شامل عوارض خطرناکی باشد.
مقدار و زمان مصرف این محصول باید با توجه به شرایط جسمانی، سوابق پزشکی و سن شما تجویز شود. از مصرف بی‌رویه و بدون دستور پزشک اکیدا خودداری کنید. با این حال در بخش مقدار و زمان مصرف این مقاله به بررسی دوز مصرفی این دارو در بیماری‌های مختلف پرداخته شده است.
با اینکه عمده نیاز کشور در حوزه دارو از طریق تولید داخلی فراهم می‌شود، اما برخی از داروهای خارجی نیز در داروخانه‌ها موجود است. پزشک شما با توجه به نیاز بدن بیمار و دوز مصرفی، می‌تواند انواع برندهای داخلی و خارجی را برای شما تجویز کند. با توجه به واردات برندهای خارجی، قیمت قرص کلونازپام خارجی بسیار گران‌تر از نوع داخلی است.
قرص کلونازپام ۱ میلی‌گرم یک داروی ضد تشنج و آرام‌بخش است که در دسته بنزودیازپین‌ها قرار دارد. این دارو به تقویت اثر یک ماده شیمیایی به نام گابا (GABA) در مغز کمک می‌کند و باعث کاهش فعالیت غیرطبیعی سلول‌های عصبی می‌شود.
بیمار باید به پزشک مراجعه کند. در صورتی که فرد دچار مسمومیت یا اثرات منفی ناشی از مصرف بیش از حد آن شود، باید فوری اقدامات درمانی انجام شود.
برخی پزشکان برای کاهش دوز مصرفی و البته کاهش خطر عوارض جانبی، مصرف یک چهارم قرص کلونازپام را پیشنهاد می‌کنند.
خیر، کلونازپام حاوی مورفین نیست.
بله، این دارو از گروه بنزودیازپین‌ها است و در تست‌های اعتیاد که شامل بررسی داروهای بنزودیازپینی است، شناسایی می‌شود.
برخی از عوارض قطع ناگهانی این دارو شامل اضطراب و بی‌قراری، اختلالات خواب، سرگیجه و سردرد، تغییرات خلقی و… می‌باشد.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

23 دیدگاه

    ثنا

    سلام من ۱۸ سالمه دوتا قرص کامل و ی نصفه کلونازپام ۲ خوردم اولین بارم هست آیا ممکنه بیهوشی یا کما هست خیلی خوابم شدید شد و پلک هام سنگینی می‌کنه

    1
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      خیر ولی بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان استفاده نکنید
      سپاس از همراهی شما

      2
      0
    ثنا

    سلام من ۳ یا دوتا کلونازپام ۲ بخورم چه اتفاقی میافته ۱۸ سالمه

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      این قرص عوارض زیادی دارد( خواب آلودگی شدید ، سرگیجه ، دو بینی ، افت فشار خون ، افسردگی و… ) بدون تجویز پزشک نباید استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      2
      0
    ثنا

    سلام من دوتا کلونازپام ۳ یا دوتا بخورم چه اتفاقی میافته ۱۸ سالمه

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      این قرص عوارض زیادی دارد( خواب آلودگی شدید ، سرگیجه ، دو بینی ، افت فشار خون ، افسردگی و… ) بدون تجویز پزشک نباید استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      1
      0
    ثنا

    سلام من دوتا کلونازپام ۲ بخورم چه اتفاقی میافته ۱۸ سالمه

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      این قرص عوارض زیادی دارد( خواب آلودگی شدید ، سرگیجه ، دو بینی ، افت فشار خون ، افسردگی و… ) بدون تجویز پزشک نباید استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    ابوالقاسم

    سلام
    قرص کلونازپام وابستگی زیادتر دارد یا الپروزولام
    با تشکر

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      هر دو دارو از یک خانواده بوده و وابستگی تقریبا مشابهی دارند.
      متشکرم

      0
      0
    ابوالقاسم

    سلام
    من قرص کلونازپام یک رو جهت خواب به مدت ۱۵ ساله مصرف میکنم میشه به جای اون قرص کلرودیازپوکساید مصرف کنم

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      کاردیازپوکساید نسبت به کلونازپام سبیار ضعیفتر بوده و قابلیت جایگزینی یکبار وجود ندارد. اما برای ترک تدریجی و قطع مصرف کلونازپام میتوانید از این دارو استفاده کنید.
      متشکرم

      0
      0
    ابوالقاسم

    سلام
    قرص کلونازپام باعث کم شدن میل جنسی و نعوظ میشه؟

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      داروهای آرامبخش میتوانند سبب کاهش توان و میل جنسی شوند.
      متشکرم

      0
      0
    امید

    سلام و درود وقت بخیر
    ببخشید میخواستم برای خواب بپرسم که قرص کلونازپام ۱ میلی خوبه یا ترانکوپین ۲۵ ؟!
    چون یک پزشک کلونازپام را پیشنهاد دادن و پزشک دیگر ترانکوپین ۲۵
    البته ترانکوپین را هم برای خواب هم برای افکار بیهوده ای که شبها داشتم اما حالا واقعا دیگه ندارم و با پزشکی دیگر پرسیدم گفتند برای خوابت کلونازپام ۱ استفاده کن اولش خوب بود ولی حالا دیگه اثر نداره انگار با ترانکوپین ۲۵ برای خواب راحت تر بودم فقط موقع بیداری کسل و بی حال بیدار میشدم که با کلونازپام این مشکل را نداشتم

    1
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      در صورتی که هدف فقط خواب باشد، کلوناز پام و هم خانواده های آن موثر تر هستند. ترانکوپین علاوه بر اثر خواب آوری، اثرات درمانی دیگری هم دارد.
      مثل تمام آرامبخش ها، مصرف مدام داروی کلونازپام سبب وابستگی و کاهش اثر طی زمان شده و نیاز به تعدیل دوز یا تغییر دارو توسط متخصص وجود دارد.
      متشکرم

      3
      0
    دکتر اکرم کرامتی

    سلام کاربر گرامی
    کلونازپام وابستگی دارد ولی تحت نظر پزشک متخصص میتونید استفاده کنید و اینکه هر خواستید قطع کنید به مرور قطع کنید
    سپاس از همراهی شما

    4
    1
    a

    سلام من یه تا خودم ولی بازم خوابم نمیاد

    0
    0
    نورهان

    ببخشید من خودم برای افسردگی و اختلال خواب و حافظه رفتم دکتر و دکتر هم یکی از اقلامش این بود بنظرتون عادیه؟ چون تمام عوارض رو من قبل خوردن هم داشتم😂🤦🏻‍♂

    3
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      کلونازپام یکی از داروهای دسته بنزودیازپینهاست که در موارد اختلال خواب و در جهت کنترل استرس و اضطراب ناشی از افسردگی بکار میرود.
      متشکرم

      4
      0
    دکتر اکرم کرامتی

    سلام کاربر گرامی
    شما طبق تشخیص دکترتون به این دارو نیاز دارید نگران وابستگی نباشید بعد از درمان میتونید به مرور دوز دارو را کم و سپس قطع کنید اولویت درمان بیماری فعلی شماست
    سپاس از همراهی شما

    6
    0
    دکتر مریم حق نژاد

    همراه محترم
    سلام
    اکثر داروهای آرامبخش عارضه وابستگی را دارند. اما باید توجه داشته باشید که پزشک همیشه مزیت داروها را نسبت به عوارض آن سنجیده و با توجه به شرایط هر فرد اقدام به تجویز میکند. لطفا به صورت خودسرانه اقدام به قطع یا مصرف دارو بخصوص داروهای اعصاب نفرمایید.
    متشکرم

    3
    1
    محمد علی

    عالی بود

    1
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *