آیا میدانید جوش در هر نقطه از صورت میتواند علت متفاوتی داشته باشد؟ یعنی مثلا جوشی که شما در قسمت پیشانی میبینید، با جوشی که در قسمت چانه صورت شما بوجود میآید از نظر دلیل ایجاد شدن کاملا متفاوت است. آکنه یا جوش در هر بخشی از صورت یا بدن که باشد با در نظر گرفتن علت باید درمان شود. در این مقاله به بررسی درمان جوش چانه میپردازیم. قطعا این مطلب برایتان جالب خواهد بود.
جوش چیست؟
جوشها نقاط برجسته قرمز رنگی هستند با مرکز سفید که وقتی فولیکولهای مسدود شده مو دچار ملتهب شده یا بر اثر رشد باکتریها عفونی میشوند، بهوجود میآیند. انسداد و التهاب در اعماق فولیکولهای مو باعث ایجاد تودههای کیست مانند در زیر سطح پوست میشود. سایر منافذ پوست که منافذ غدد عرق هستند، معمولا در ایجاد جوش نقشی ندارند. تغییرات هورمونی، مصرف برخی از داروها، رژیم غذایی نامناسب (حاوی کربوهیدراتهای ساده به مقدار زیاد) و استرس و اضطراب میتواند در ایجاد یا بدتر شدن جوشهای صورت و بدن نقش داشته باشند.
علت جوش چانه
گفتیم که درمان جوش چانه با توجه به علت آن باید صورت گیرد. جوش و آکنه در قسمت چانه و فک اغلب ناشی از نوسانات هورمونی بوده و به دلیل اختلال در سیستم غدد درونریز به وجود میآید. در بسیاری از موارد ترشح بیش از حد آندروژن، غدد چربی را بیش از حد تحریک کرده و سبب مسدود شدن منافذ پوست میشود. هورمونها میتوانند در طول چرخه قاعدگی افزایش یابند. یعنی درست یک هفته قبل از پریود خانمها به سطح بالایی در بدن برسند. همچنین ممکن است فرد داروهای ضد بارداری مصرف کند و یا آنها را کنار بگذارد و در این صورت هم دچار نوسانات هورمونی شود.
عدم تعادل هورمونی همچنین میتواند به رژیم غذایی نیز مرتبط باشد. البته مطالعات نشان داده است که ارتباط بین جوش و رژیم غذایی ضعیف است. به عنوان مثال ممکن است شنیده باشید که مصرف غذاهای چرب و شکلات در افزایش جوش تاثیر زیادی دارد. در حالی که تحقیقات نشان میدهد یا هیچ ارتباطی بین مصرف این غذاها با ایجاد جوش وجود ندارد یا این ارتباط بسیار کم است. البته دقت داشته باشید که پژوهشها نشان میدهند سلامت روده در عدم ایجاد آکنه بسیار تاثیرگذار است. اگر شما غذاهای پرکربوهیدرات را زیاد بخورید یا از غذاهایی استفاده کنید که هورمونی هستند، ممکن است جوشهای شما بیشتر شود. قند، نان سفید، غذاهای فرآوری شده و لبنیات را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و ببینید آیا جوشهایتان کمتر میشوند؟
درمان جوش چانه
چنانچه اشاره کردیم علت جوش چانه بیش از هر چیز به نوسانات هورمونی مرتبط است. اگر نمیدانید که آیا دچار تغییرات هورمونی شدهاید یا نه، ابتدا باید با دستور پزشک یک آزمایش هورمونی بدهید. پزشک میتواند با راهکارهایی که ارائه میدهد، هورمونهای بدن را به حد تعادل رسانده و در نتیجه جوشها را درمان کند. راهکارهای دیگری هم وجود دارد که بر اساس شدت جوش و تعداد آنها باید یکی از آنها را انتخاب کرد:
درمان جوشهای خفیف
در مواردی که جوشها کم هستند، میتوانید از کرمهای ضد جوشی که نیازی به نسخه پزشک هم ندارند، کمک بگیرید. همچنین بهتر است از یک شوینده و پاک کننده مناسب نیز استفاده کنید. در بعضی موارد کرم لایه بردار پوست نیز میتواند کمک کند تا جوشهای زیر پوستی زودتر بیرون بیایند و بعد با استفاده از کرم یا ژل ضد جوش به درمان آنها پرداخته شود. در کرمهای ضد جوش بدون نسخه معمولا از ترکیبات زیر استفاده میشود:
- بنزوئیل پراکسید: به خشک شدن جوشها کمک کرده، از ایجاد جوشهای جدید جلوگیری میکند و باکتریهای مولد آکنه را از بین میبرد.
- اسید سالیسیلیک: این ماده به لایهبرداری پوست کمک کرده و از مسدود شدن منافذ با باکتریهای مولد آکنه جلوگیری میکند.
روش درمان جوش با شدت متوسط
درمان جوش چانه یا دیگر نقاط صورت در حالتی که جوشها بعد از چند هفته هنوز خوب نشده باشند، کمی سختتر میشود. در این صورت بهتر است به یک متخصص پوست مراجعه و دارو مصرف شود. متخصص پوست اغلب توصیههای زیر را میکند:
- بنزوئیل پراکسید با قدرت بالاتر
- آنتی بیوتیکهایی مانند اریترومایسین یا کلیندامایسین
- رتینوئیدها مانند رتینول
در بعضی موارد نیز ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی یا قرص ضد بارداری تجویز شود.
روش بهبود جوش های مقاوم به درمان
به منظور درمان جوشهای شدید، متخصص پوست درمانهایی را توصیه میکند که ترکیبی از یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- آنتی بیوتیک های خوراکی
- بنزوئیل پراکسید
- آنتی بیوتیکهای موضعی
- رتینوئیدهای موضعی
همچنین ممکن است مصرف قرصهای ضد بارداری یا هورمونی پیشنهاد یا ایزوترتینوئین (آکوتان) خوراکی تجویز شود. آکوتان یک داروی ویتامین A است که برای درمان موارد خاصی از آکنه ندولار شدید مورد تجویز قرار میگیرد. از آنجایی که این دارو ممکن است عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند، تنها در صورتی توسط پزشکان تجویز میشود که سایر درمانها موثر واقع نشده باشند.
درمان خانگی جوش چانه
برای درمان جوش چانه میتوانید از راهکارهای خانگی نیز کمک بگیرید. البته این روشها تنها در صورتی که مشکل جوش شدید نیست، میتوانند موثر واقع شوند. البته جنبه پیشگیریکننده نیز دارند:
- به قسمتی که جوش زده است، روغن درخت چای بمالید.
- آلوئه ورا به جوش خود بزنید.
- از ماسک عسل برای صورت خود استفاده کنید.
- چای سبز به صورت خود بمالید.
- از دست زدن به صورت خود اجتناب کنید.
برای جلوگیری از ایجاد جوش در صورت خود، هر روز صورت خود را با یک شوینده مناسب بشویید. از ژل ضد جوش استفاده کنید. از محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایشی استفاده کنید که حاوی چربی زیاد نباشند. همیشه قبل از خواب با یک پاک کننده مناسب صورت خود را تمیز کنید. بعد از ورزش همیشه دوش بگیرید. رژیم غذایی سالم داشته باشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید. در نهایت استرس را نیز از خود دور کنید.
سخن آخر
درمان جوش چانه با در نظر گرفتن علت آن باید صورت گیرد. علت جوش در ناحیه فک و چانه بیشتر به دلیل تغییرات هورمونی است که در این صورت توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید. اما در مواردی که جوش خفیف است، میتوان از داروهای بدون نسخه موجود در داروخانه مثل کرم ضد جوش کمک گرفت. اگر مایل به خرید محصولات مراقبت از پوست هستید، همین حالا به سایت داروخانه آنلاین مثبت سبز مراجعه نمایید. آیا این مقاله توانست برای شما مفید باشد؟ منتظر نظرات شما و احیانا سوالات احتمالی شما در رابطه با موضوع این مقاله در قسمت کامنتها هستیم. اگر پرسش خود را بنویسید، خیلی زود پاسخگوی شما خواهیم بود.
10 دیدگاه
به به چه سایت خوبی
فکر کنم پریود هم تاثیر داره روی جوش چانه
یعنی علت جوش چانه با پیشانی فرق داره؟ جوش های من بیشتر در ناحیه پیشانی است.
جوش غرور جوانی درسته یا شایعس؟
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
با سلام من سالیان سال این منطقه از صورتم جوش می زدولی هر دکتری می رفتم خوب نمی شد تا اینکه یکنفر بهم گفت خاکشیر بخور الان اصلا جوش نمی زنم وقتی خاکشیر نمی خورم جوش می زنم ولی با خوردن خاکشیر جوشها درمان می شوند و از بیرون آمدن جلوگیری می شود و از داخل بدن درمان می شود
از اینکه نظر خود را با ما و سایر عزیزان به اشتراک گذاشتید ؛ سپاسگزاریم .
با سلام من سالیان سال این منطقه از صورتم جوش می زدولی هر دکتری می رفتم خوب نمی شد تا اینکه یکنفر بهم گفت خاکشیر بخور الان اصلا جوش نمی زنم وقتی خاکشیر نمی خورم جوش می زنم ولی با خوردن خاکشیر جوشها درمان می شوند و از بیرون آمدن جلوگیری می شود و از داخل بدن درمان می شود
با تشکر از همراهی شما.
آیا جوش چرکی در چانه جاش می مونه؟
سلام دوست عزیز
خیر برای پیشگیری از ایجاد لک و جوش از محصولات ضد جوش استفاده کنید.