علت خارش کف دست چیست؟

3/5 - (4 امتیاز)
خارش کف دست یکی از مشکلات ساده و در عین حال آزار دهنده‌ای است که برای بسیاری از افراد ممکن است پیش بیاید. گاهی خارش کف دست به حدی می‌تواند شدید باشد که در انجام کارهای روزمره شما اختلال ایجاد کند. در این مطلب به بررسی کامل دلایل ایجاد خارش کف دست و بهترین روش‌های درمان آن می‌پردازیم.
خارش کف دست
فهرست مطالب

خارش کف دست نشانه چیست؟

هر مشکلی در بدن مانند قرمزی چشم‌ها یا آبریزش بینی می‌تواند نشان دهنده یک بیماری دیگر باشد. خارش دست نیز یکی از مشکلاتی است که می‌تواند به دلیل بیماری‌های مختلفی ایجاد شود و نشان دهنده آن بیماری باشد. در ادامه به بررسی دلایل خارش کف دست می‌پردازیم.

پسوریازیس

بیماری پسوریازیس یکی از بیمای‌های پوستی است که زخم‌های شدیدی می‌تواند بر روی پوست ایجاد کند. زخم‌های ناشی از این بیماری در همه جای بدن مانند دست‌ها ممکن است بوجود بیاید. این زخم‌ها همراه با خارش‌های شدید و قرمز شدن پوست هستند. درد مفاصل، قرمزی پوست، درد ناحیه آسیب دیده و خارش نقاط دیگر بدن مانند آرنج، زانو، کمر و صورت از دیگر نشانه‌هایی هستند که به غیر از خارش کف دست می‌توانند نشانه بیماری پسوریازیس باشند. این بیماری در صورتی که بر روی پا ایجاد شود می‌تواند موجب خارش کف پا نیز شود.

اگزما دست

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های التهابی پوست، اگزما پوستی است. زمانی که دستان شما دچار اگزما شود به آن اگزما دست گفته می‌شود. این بیماری پوستی همراه با علائم مختلفی است که یکی از مهم‌ترین علائم آن زخم‌هایی است که همراه با خارش‌های شدید هستند. خونریزی، التهاب، تاول‌ها، احساس سوزش و تورم از دیگر علائمی هستند که می‌توانند نشان دهنده اگزما دست باشند. دمای سرد و کم آبی بدن، استرس، شستن و خشک کردن مکرر دست‌ها و تماس با مواد شیمیایی از مهمترین عواملی هستند که باعث می‌شوند دستان شما دچار اگزما شود.

آلرژی

پوست و بدن هر شخصی می‌تواند به مواد مختلفی حساسیت و آلرژی داشته باشد. زمانی که شما به چیزی آلرژی دارید و با آن تماس پیدا می‌کنید مشکلات مختلفی ممکن است برای شما پیش بیاید. گاهی برخی افراد در زمان تماس با مواد حساسیت‌زا دچار سوزش، خارش شدید و یا قرمزی چشم می‌شوند. بنابراین در صورتی که کف دست شما دچار خارش‌های شدید شده است بررسی کنید که آیا به ماده‌ای که به آن حساسیت داشتید تماس پیدا کرده اید یا خیر. کهیر، تاول، سوزش و خشک شدن پوست از سایر علائمی هستند که می‌تواند نشان دهد شما به ماده خاصی حساسیت دارید.

علت خارش کف دست

بیماری گال

بیماری گال به دلیل یک حشره هشت پا، به نام کنه گال ایجاد می‌شود که بر روی پوست زندگی می‌کند. این حشره در پوست حفره‌هایی جهت تخم ریزی ایجاد می‌کند و باعث خارش‌های شدید می‌شود. کنه‌های گال در قسمت‌های مختلف بدن مانند بین انگشتان دست و پا، در ران‌ها و ناحیه تناسلی، در مچ دست و زانو، ناحیه اطراف کمر، زیر ناخن، زیر حلقه، بند ساعت و دستبند و ناحیه اطراف نوک سینه زندگی می‌کنند. به همین دلیل زمانی که بیماری گال در اطراف دست رخ دهد می‌تواند باعث ایجاد خارش‌های شدید کف دست شود.

عوارض جانبی داروها

گاهی خارش‌های کف دست می‌تواند عارضه جانبی یکی از داروهایی باشد که مصرف می‌کنید. داوهای مختلف عوارض جانبی مختلفی دارند. روی بسته بندی بیشتر داروها، عوارض جانبی آن‌ها ذکر شده است و قبل از مصرف می‌توانید آن را مطالعه کنید. داروهای فشار خون مانند قرص آملودیپین، آسپرین و داروهای تسکین درد، برخی داروهایی هستند که می‌توانند باعث خارش پوست به خصوص خارش دست‌ها شوند. در صورتی که دارویی مصرف می‌کنید که موجب خارش کف دست‌ها می‌شود می‌توانید با پزشک خود صحبت کنید تا در صورت امکان دارو شما را تعویض کند.

دیابت

گاهی اولین علامت دیابت، مشکلات پوستی است. یکی از این بیماری‌های پوستی زانتوماتوز فورانی است که می‌تواند باعث خارش دست و پا شود. برجستگی‌های کوچک و زرد رنگ روی پوست، قرمزی اطراف برجستگی‌ها و کلسترول بالا سایر علائم زانتوماتوز فورانی هستند.

بیماری‌های کبدی

خارش طولانی مدت پوست یکی از علائم شایع بیماری کبدی است. زمانی که شما دچار بیماری‌های کبدی می‌شوید پوست ممکن است دچار بثورات، قرمزی و زخم نشود اما خارش‌های شدیدی بر روی پوست ایجاد شود. این خارش‌ها آن قدر شدید هستند که با خاراندن پوست رفع نمی‌شوند و می‌تواند خواب یا فعالیت‌های روزانه شما را مختل کند. سایر علائم بیماری کبد عبارتند از:

  • خستگی
  • زردی پوست و چشم (یرقان)
  • حالت تهوع و استفراغ
  • نداشتن اشتها
  • درد و تورم معده
  • تورم در پاها و مچ پا
  • تیره شدن ادرار
  • تغییر رنگ مدفوع

در صورتی که این علائم را مشاهده کردید باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا یک متخصص وضعیت شما را بررسی کند.

خارش کف دست نشانه چیست

آسیب عصبی

آسیب عصبی ناشی از بیماری‌های مختلف می‌تواند باعث خارش پوست شود. این خارش‌ها ممکن است فقط در یک ناحیه اتفاق بیفتد و زخمی روی پوست مشاهده نکنید. برخی از بیماری‌هایی که باعث خارش ناشی از آسیب عصبی می‌شود عبارتند از:

  • دیابت
  • زونا
  • سکته
  • اسکلروز چندگانه
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید

درمان خانگی خارش کف دست

روش‌های مختلفی برای درمان خارش کف دست وجود دارد که شما می‌توانید در خانه خودتان انجام دهید و در سریعترین زمان ممکن این خارش را از بین ببرید. در ادامه به بررسی روش‌های درمان خانگی خارش کف دست می‌پردازیم.

کمپرس سرد

استفاده از کمپرس سرد یکی از بهترین روش‌ها برای از بین بردن خارش کف دست است. برای این کار می‌توانید یک عدد کمپرس سرد را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه روی دست خود قرار دهید. همچنین به غیر از کمپرس سرد می‌توانید از یک پارچه مرطوب و خنک استفاده کنید. برای این کار ابتدا یک پارچه تمیز را بردارید و آن را مرطوب کنید سپس به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه روی دستان خود قرار دهید.

حمام بلغور جو دوسر

شستن دست‌ها در آب گرم همراه با بلغور جو دوسر می‌تواند به تسکین پوست تحریک شده و خشک کمک کرده و خارش کف دست را تا حد زیادی کاهش دهد. برای این کار ۱ فنجان جو را چرخ کرده و به آب گرم اضافه کنید. سپس دست‌های خود را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه درون آب بگذارید.

استفاده از کرم‌های مرطوب کننده دست

یکی از بهترین روش‌ها برای درمان سریع خارش دست استفاده از کرم‌های مرطوب کننده دست است. خرید کرم دست و استفاده از آن‌ها بعد از خشک کردن دست‌ها می‌تواند از خشک شدن بیش از حد دست‌ها جلوگیری کرده و خارش‌های ناشی از خشکی پوست و بیماری‌هایی مانند اگزما و پسوریازیس را کاهش دهد.

خارش کف دست

استروئیدهای موضعی

یکی از راه‌های مصرف استروئید استعمال آن به صورت موضعی می‌باشد که در انواع کرم و پماد در دسترس است. کورتیکواستروئیدها می‌توانند خارش و قرمزی کف دست‌ها را زمانی که شدید می‌شوند، کاهش دهند. این کرم‌ها بدون نسخه هستند و می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید.

استفاده از آنتی هیستامین‌ها

همانطور که گفته شد یکی از دلایلی که ممکن است با مشکل خارش کف دست مواجه شوید تماس دست با مواد حساسیت‌زا است. در این شرایط برای کاهش حساسیت و آلرژی خود می‌توانید از آنتی هیستامین‌ها استفاده کنید.

پیشگیری از خارش کف دست

در صورتی که خارش دست خود را با روش‌های گفته شده کاهش دادید با انجام برخی کارها می‌توانید از شدید شدن مجدد خارش‌ها جلوگیری کنید. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر می‌شود:

  • از دستکش‌های ساخته شده از پارچه‌های مصنوعی خودداری کنید.
  • از شستن دست‌ها با آب خیلی سرد و یا خیلی گرم خودداری کنید. به جای آن می‌توانید از آب ولرم استفاده کنید.
  • از صابون‌ها یا پاک کننده‌های بدون عطر برای شستن دست‌ها استفاده کنید.
  • از مرطوب کننده‌ها بلافاصله پس از خشک کردن دست‌ها استفاده کنید.
  • دستکش‌های محافظ قبل از کار با مواد شیمیایی بپوشید.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی علت‌های خارش کف دست و روش‌های درمان خانگی آن پرداختیم. خارش کف دست می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد و نشانه‌ای از بیماری‌ها یا مشکلات مختلفی باشد. شناخت علت اصلی خارش می‌تواند به شما در نحوه درمان آن کمک زیادی کند.

سوالات متداول

کم خونی ناشی از فقر آهن می‌تواند یکی از دلایلی باشد که کف دست‌های شما دچار خارش می‌شود.
بله گاهی دست شما هیچ زخم و یا بثوراتی ندارد اما دچار خارش می‌شود. این گونه خارش‌ها معمولا موقتی هستند.
دلیل قطعی برای ارتباط بین استرس و خارش دست وجود ندارد اما اضطراب و استرس می‌تواند موجب عواملی شود که باعث خارش دست می‌شوند.
برخی از علت‌ها و بیماری‌ها مانند آلرژی که موجب خارش کف دست می‌شوند می‌توانند روی پوست پا نیز تاثیر بگذارند و موجب خارش کف پا نیز شوند.
دسته بندی: بیماری ها
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

1 دیدگاه

    محمد علی

    مشاوره برای خاریش کف دست

    0
    0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *