علت ریزش مو در جوانان چیست و چگونه درمان می شود؟

2.5/5 - (11 امتیاز)
کاملا طبیعی است که حتی در سنین جوانی روزانه 50 تا 100 عدد از تارهای موی خود را از دست بدهید. اما اگر تعداد بیش از این باشد چه باید کرد؟ به چه علت ریزش مو در جوانان روز بروز بیشتر می‌شود؟
علت ریزش مو در جوانان
فهرست مطالب

با افزایش سن افزایش ریزش مو امری طبیعی است. اگر روزانه 50 تا 100 عدد از تارهای موی شما می‌ریزد، نگران‌کننده نیست اما چنانچه تعداد بیش از اینهاست باید در جستجوی علت و درمان آن باشید. به طور کلی ریزش مو در مردان بیشتر شایع است تا زنان. ریزش موی مردانه از جلوی سر آغاز شده و معمولا منجر به طاس شدن می‌شود. اما ریزش موی زنانه اغلب با نازک شدن تارهای مو و کم‌حجم شدن آنها همراه است. آیا همه انواع ریزش مو را می‌توان با مصرف قرص ریزش مو درمان کرد؟ در این مطلب علت ریزش مو در جوانان را بررسی خواهیم کرد.

بررسی علت ریزش مو در جوانان

ریزش مو در جوانان می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مهم‌ترین دلایلی که موجب ریزش مو در افراد جوان می‌شود، عبارتند از:

ریزش موی ارثی و ژنتیکی

طاسی با الگوی مردانه  یا آلوپسی آندروژنیک را ریزش موی ارثی می‌نامند. این نوع از ریزش مو ژنتیکی بوده و در آن فاز رشد مو کاهش می‌یابد. در این حالت مو در شقیقه‌ها و جلوی سر شروع به عقب رفتن و نازک شدن می‌کند. بعد از مدتی خط رویش موها به حدی عقب می‌رود که در نهایت پوست سر نمایان شده و طاسی ایجاد می‌شود. ژن ریزش مو می‌تواند هم از خانواده پدری و هم از خانواده مادری به ارث برده شود. البته توجه داشته باشید که اگر بیشتر خانواده شما کچل هستند، باز هم دلیل نمی‌شود که شما به طور یقین در آینده کچل شوید. برای ریزش موی ارثی معمولا هیچ راهی جز کاشت مو وجود ندارد.

آلوپسی آندروژنیک

اختلالات هورمونی

یک علت ریزش مو در جوانان و علی‌الخصوص خانم‌ها اختلالات هورمونی است. قاعدگی، بارداری، یائسگی و استفاده از قرص‌های ضد بارداری ممکن است عاملی برای ریزش مو به شمار آیند. ریزش موی ناشی از حاملگی را تا حدودی می‌توان طبیعی دانست اما اگر تا مدت‌ها پس از زایمان همچنان ریزش مو داشته باشید، با مراجعه به پزشک علت باید بررسی شود.

دی هیدروتستوسترون (DHT) از تستوسترون توسط آنزیمی به نام 5-آلفا ردوکتاز ساخته می‌شود. همچنین می‌توان آن را از DHEA، هورمونی که در زنان شایع‌تر است، تهیه کرد. DHT در پوست، فولیکول‌های مو و پروستات یافت می‌شود. عملکرد DHT و حساسیت فولیکول‌های مو به آن علتی برای ریزش مو به حساب می‌آید. علاوه بر اینها اختلال در عملکرد غده تیروئید نیز می‌تواند به ریزش مو منجر شود.

ابتلا به بعضی بیماری ها

اگر حس می‌کنید به طور غیر عادی ریزش مو دارید، جهت بررسی‌های بیشتر حتما به پزشک مراجعه نمایید. زیرا ممکن است به بیماری خاصی مبتلا بوده و خود آگاه نباشید. تیروئید کم‌کار، کم‌خونی، قارچ پوستی، لوپوس، MS، اختلالات دستگاه گوارش و بعضی بیماری‌های دیگر ممکن است منجر به ریزش مو شوند. در صورتی که این بیماری‌ها درمان شوند، ریزش مو نیز خودبخود حل خواهد شد.

استفاده از برخی داروها

بعضی از داروها عوارض جانبی دارند که ریزش مو ممکن است یکی از آنها باشد. به عنوان مثال داروهایی که برای درمان سرطان به کار برده می‌شوند، منجر به ریزش مو خواهند شد. شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز از عوامل ریزش مو در افراد مبتلا به سرطان است. افراد مبتلا به افسردگی، اضطراب و حتی فشار خون نیز ممکن است داروهایی مصرف کنند که موجب ریزش مو شود. با قطع کردن مصرف این داروها موها مجددا رشد خود را از سر گرفته و تارهای جدید مو جایگزین موهای از دست رفته می‌شوند.

استرس و اضطراب

آیا قرار گرفتن در استرس و اضطراب می‌تواند علت ریزش مو در جوانان باشد؟ بله؛ وقتی شما در یک موقعیت استرس‌زای شدید قرار می‌گیرید، هورمون‌های مختلفی ترشح می‌شوند تا کنترل امور را در دست بگیرند. در این حالت ممکن است تعادل هورمون‌ها بر هم خورده و این امر سبب ریزش موی موقتی در فرد شود. اگر شخص مدام در محیط کار یا منزل با استرس روبرو باشد، ممکن است ریزش مو برای وی همیشگی شود. این نوع از ریزش مو ممکن است سکه‌ای باشد. در این موارد باید از روان‌شناس و روان‌پزشک کمک گرفت.

 ریزش مو بر اثر استرس

رژیم های نامناسب چاقی یا لاغری

آنچه می‌خورید به طور قطع در رشد موهای شما اثر خواهد داشت. هنگامی‌که به منظور کاهش یا افزایش وزن از رژیم‌های غذایی غیر اصولی تبعیت می‌کنید، حتما با ریزش مو مواجه خواهید شد. فولیکول‌های مو برای رشد به کلیه مواد مغذی و همچنین پروتئین‌ها نیاز دارند. اگر یکی از گروه‌های اصلی غذایی را حذف نمایید، ریزش مو به سراغ شما خواهد آمد. پس اگر نیاز به رژیم لاغری یا چاقی دارید، حتما زیر نظر پزشک اقدام نمایید.

تغذیه نادرست علت ریزش مو در جوانان

مطالعات نشان می‌دهد که کمبود مواد مغذی اعم از ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه احتمال ریزش مو را افزایش خواهد داد. جوانانی که تغذیه اصولی ندارند و مدام از فست‌فودها استفاده کرده و میوه و سبزیجات جایگاه خاصی در رژیم غذایی آنها ندارد، به احتمال زیاد با ریزش غیر طبیعی موهای خود روبرو خواهند شد. کمبود ویتامین‌های گروه ب (مثل بیوتین)، کمبود زینک، کمبود سلنیوم و… از عوامل ریزش مو به حساب می‌آیند. بهتر است بیشتر غذاهای خانگی استفاده کرده و روزانه به عنوان میان‌وعده چندین بار از میوه و سبزیجات بهره بگیرید تا در کنار حفظ سلامت بدن، به سلامت موهای شما نیز کمک شود.

عدم رسیدگی صحیح به موها

اگر درست از موهای خود مراقبت نمی‌کنید و از محصولاتی که مناسب نوع موی شما هستند، استفاده نمی‌کنید، توقع نداشته باشید که ریزش موهایتان زیاد نشود. عدم شستشوی مناسب موها با شامپوس مناسب، بستن مدوام موها با کش، استفاده بیش از حد از سشوار، اتوی مو یا واکس مو همگی می‌توانند به موها آسیب رسانده و ریزش مو را افزایش دهند. همچنین رنگ و دکلره کردن نیز از عوامل آسیب‌زا به مو محسوب می‌شوند که سبب خشکی و شکننده شدن موها شده و ریزش را بوجود می‌آورند.

شوک عاطفی

شاید شنیده باشید که وقتی عزیزی از دنیا می‌رود، اطرافیان وی تا مدت‌ها دچار ریزش مو می‌شوند. شوک عاطفی و عصبی موجب می‌شود تا فرد به طور ناگهانی شاهد افزایش ریزش موی خود باشد. در این موارد حتی بسیاری از افراد دچار سفیدی مو نیز می‌شوند. به طور معمول پس از گذشت چند ماه این نوع از ریزش مو متوقف خواهد شد.

کشیدن سیگار و قلیان

شاید فکر کنید که دخانیات فقط دشمن ریه‌ها و قلب شما هستند. اما این طور نیست. مطالعات نشان می‌دهد که سیگار و قلیان به سلامت پوست و موی شما نیز آسیب می‌رسانند. سیگار سبب کاهش جریان خون در کف پوست سر شده و با آسیب به فولیکول‌ها مو باعث ریزش مو می‌شود. ترک سیگار و قلیان به شما کمک می‌کند تا به حفظ سلامت پوست و موی خود بیش از همیشه کمک کنید.

 سیگار کشیدن

سندرم تخمدان پلی کیستیک

این عارضه منجر به افزایش سطح آندروژن یا هورمون‌های جنسی مردانه در بدن زنان می‌شود. هورمون تستوسترون در بدن زنان نیز تولید می‌شود اما اگر تولید آن بیش از حد باشد، در چرخه قاعدگی اختلالاتی ایجاد نموده و همچنین منجر به بروز آکنه و نازک شدن موها خواهد شد. عدم درمان مشکلات هورمونی در بدن ریزش مو را افزایش می‌دهد. برای حل این مشکل باید به متخصص زنان مراجعه نمایید.

دیگر علت ریزش مو در جوانان

علاوه بر موارد قید شده، عوامل زیر نیز منجر به ریزش مو می‌شوند:

  • آلوپسی کششی: به دلیل استرس مکرر و بستن مداوم موها به صورت دم اسبی یا بافتن رخ می‌دهد.
  • تریکوتیلومانیا: یک اختلال روانی است که در آن فرد نیاز شدیدی به کندن موهای خود احساس می‌کند. علائم این بیماری معمولا از 10 تا 13 سالگی آغاز می‌شود.
  • کرم حلقوی عفونتی پوست سر: نوعی عفونت قارچی است که با ایجاد التهاب منجر به زخم شدن پوست سر و ریزش موها می‌شود.
  • تلوژن افلوویوم: استرس، بیماری، زایمان یا کاهش وزن از عوامل بروز این عارضه هستند که منجر به ریزش مو می‌شود. البته اغلب موقتی بوده و از بین می‌رود.

آیا بلوغ می تواند موجب ریزش مو در نوجوانان شود ؟

بلوغ باعث نوساناتی در سطح هورمون‌های بدن شده و به طور بالقوه بر رشد موها اثر می‌گذارد. ریزش موی ارثی می‌تواند از دوران بلوغ کم‌کم شروع شده و پیشرفت کند که البته در پسران بیشتر دیده می‌شود.

راهکارهای درمان ریزش مو در جوانان

علت ریزش مو در جوانان را بررسی کردیم. برای درمان این مشکل می‌توان از راهکارهای زیر بهره گرفت:

استفاده از شامپو های ضد ریزش مو

یکی از دلایلی که می‌تواند موجب افزایش ریزش مو در جوانان شود استفاده از شامپو نامناسب است. بنابراین در صورتی که می‌خواهید شامپو نامناسب به سلامت موهای شما آسیب نزند، می توانید با خرید شامپو ضد ریزش مو از موهای خود محافظت کنید.

استفاده از رژیم غذایی سالم

برای درمان ریزش مو باید به تغذیه خود توجه ویژه داشته باشید. تغذیه شما باید به شکلی باشد که کلیه مواد مغذی و گروه‌های غذایی را در بر بگیرد. از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کرده و از غذاهای حاوی چربی‌های مضر بپرهیزید تا به حفظ سلامت موهای شما کمک شود. ضمنا از قرص مولتی ویتامین یا مکمل‌های تقویت کننده مو نیز می‌توانید کمک بگیرید.

 مصرف غذاهای سالم

درمان ریزش موی ارثی در جوانان

به منظور درمان و یا کنترل این نوع از ریزش مو می‌توان از ماینوکسیدیل، فیناستراید، اسپیرونولاکتون و پی آر پی کمک گرفته و یا کاشت مو انجام داد.

بهبود آلوپسی آره آتا

این نوع ریزش مو که در بسیاری از موارد بر اثر استرس و شوک‌های عاطفی بوجود می‌آید، موجب ریزش موی سکه‌ای می‌شود. جهت درمان می‌توان از کورتیکواستروئیدها به شکل تزریق، پماد یا داروی خوراکی بهره گرفت.

رسیدگی اصولی و درست به موها

سعی کنید رنگ طبیعی موهای خود را دوست بدارید و کمتر به سراغ رنگ و دکلره بروید. همچنین شامپوی مناسب موهای خود را انتخاب کرده و به نظافت شخصی خود اهمیت بدهید. از استفاده مداوم از سشوار، اتوی مو و حالت‌دهنده‌های مو بپرهیزید و موها را سفت نبندید.

درمان مشکلات هورمونی

اختلالات هورمون در مردان و زنان باید تحت نظر پزشک درمان شود. مثلا برای سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است پزشک مصرف داروهای ضد بارداری را تجویز نماید. اگر اختلال در عملکرد غده تیروئید موجب ریزش مو شده باشد، با مصرف داروهایی همچون لووتیروکسین باید درمان را آغاز نمود.

مزوتراپی مو

برای بهبود رشد موها می‌توانید از درمان‌های مدرن و پیشرفته‌ای همچون مزوتراپی استفاده کنید. در مزوتراپی مواد مغذی و داروها را از طریق تزریق به کف سر به فولیکول‌های مو رسانده و رشد موها را بهبود می‌بخشند. معمولا حدود 10 جلسه فرد باید به فواصلی که پزشک معین می‌کند، مزوتراپی انجام دهد تا به نتیجه دلخواه برسد.

کاشت مو

در نهایت اگر با راهکارهای عنوان شده رشد مو بهبود نیافته و ریزش مو همچنان ادامه داشته باشد می‌توان کاشت مو را امتحان کرد. معمولا اکثریت افراد به این روش درمانی پاسخ مثبت می‌دهند.

برای اطلاعات بیشتر این مقاله را بخوانید: بعد از کاشت مو چه قرصی بخوریم ؟

کلام آخر

ریزش مو با افزایش سن طبیعی است اما در سنین جوانی اگر شدت یابد، نگران‌کننده بوده و باید برای آن راهکاری یافت. ابتدا علت ریزش مو در جوانان باید بررسی شود و بعد درمان لازم صورت پذیرد. اگر بیش از 100 عدد از تارهای موی شما روزانه می‌ریزد، با مراجعه به پزشک علت را جویا شده و برای درمان اقدام نمایید.

دسته بندی: سلامت مو
تصویر نویسنده مثبت سبز
نویسنده مثبت سبز
همیشه از به روز بودن و آپدیت کردن دانسته‌های پزشکی لذت می‌بردم، برای همین با مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همکاری می‌کنم تا در مورد مسائل پزشکی و سلامت محور مطالعه کنم و آنها را به زبانی ساده برای شما جهت داشتن زندگی سالم‌تر به نگارش دربیاورم.
بحث و تبادل نظر

41 دیدگاه

    علی

    سلام خسته نباشید ۱۷ سالمه ۲ هفته ای میشه شامپو که میزنم یه موهام شروع به ریزش میشه یه ۱۰ تار مو میریزه و احساسس میکنم نازک شده موهدم

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      ریزش تا 100 تار مو در روز نرمال بوده و جای نگرانی وجود ندارد.
      متشکرم

      1
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *