قرص بتاهیستین برای چیست؟
قرص بتاهیستین یک داروی ضد سرگیجه است که برای درمان بیماری منییر استفاده میشود. بیماری منییر یک اختلال در گوش داخلی است که باعث ایجاد سرگیجه شدید (ورتیگو)، وزوز گوش، کاهش شنوایی و احساس پری یا فشار در گوش میشود. این بیماری یک گوش را درگیر کرده و میتواند به صورت حملات ناگهانی رخ دهد. علائم بیماری منییر شامل موارد زیر است؛
- سرگیجه شدید
- وزوز گوش
- کاهش شنوایی
- احساس پری یا فشار در گوش
کاربرد قرص بتاهیستین
این دارو باعث بهتر شدن جریان در گوش داخلی شده و برای افراد بالای ۱۸ سال دارای کاربرد است. موارد مصرف و کاربرد بتاهیستین شامل موارد زیر است؛
- درمان بیماری منییر
- درمان سرگیجههای دیگر
- بهبود مشکلات تعادلی
بتاهیستین برای سرگیجه
بتاهیستین یک داروی مهم برای کاهش سرگیجه است که بیشتر برای درمان بیماریهایی که منجر به اختلال تعادل و سرگیجه میشوند، دارای کاربرد است. اثرات اولیه ممکن است در طی چند روز احساس شود، اما اثر کامل چند هفته زمان میبرد. اما سوال اینجاست که چگونه بتاهیستین سرگیجه را کاهش میدهد؟
- بهبود جریان خون گوش داخلی
- کاهش تجمع مایعات
- تاثیر بر گیرندههای هیستامینی
قرص بتاهیستین برای وزوز گوش
بتاهیستین یکی از داروهای رایج برای کاهش وزوز گوش (تینیتوس) در بیماری منییر و سایر اختلالات گوش داخلی است. این دارو با اثرات مختلف بر گردش خون گوش داخلی میتواند شدت وزوز را کاهش دهد. افزایش جریان خون در گوش داخلی، کاهش فشار مایعات، اثر بر گیرندههای هیستامینی H3 در مغز و… برخی از اثرات مثبت این دارو برای وزوز گوش است.
بیشتر بدانید: قرص ولبان
نحوه مصرف قرص بتاهیستین
قبل از مصرف داروی بتاهیستین، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. در ادامه با نحوه مصرف قرص بتاهیستین براساس اطلاعات دارویی سازنده آشنا میشوید؛
- دوز مصرفی پیشنهادی ۸، ۱۶ یا ۲۴ دو الی سه بار در روز است که مقدار دقیق آن را پزشک بر اساس شدت بیماری شما تعیین میکند.
- این دارو باید همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف شود تا از مشکلات گوارشی جلوگیری شود.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی خواهد شد.
بیماری یا مشکل | دوز مصرفی | تعداد دفعات مصرف | نکات مهم |
بیماری منییر | 16-24 میلی گرم | 2 تا 3 بار در روز | به مدت طولانی مصرف شود، بهبود تدریجی است. |
سرگیجه مزمن | 8-16 میلی گرم | 2 تا 3 بار در روز | همراه غذا مصرف شود تا عوارض گوارشی کاهش یابد. |
وزوز گوش | 8-16 میلی گرم | 2 تا 3 بار در روز | تاثیر دارو در برخی موارد محدود است. |
قرص بتاهیستین ۸ برای چیست؟
قرص بتاهیستین ۸ یکی از دوزهای پایین این دارو است که بیشتر در جهت کاهش سرگیجه، وزوز گوش و مشکلات تعادلی ناشی از بیماریهای گوش داخلی تجویز میشود.
بیشتر بدانید: قرص لوبل
طریقه مصرف قرص بتاهیستین 8
این دارو در دور 8 میلی گرم 2 تا 3 بار در روز (هر ۸ یا ۱۲ ساعت یکبار) استفاده میشود. مقدار دقیق مصرف بسته به شدت علائم و نظر پزشک متفاوت است. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما نخواهد داشت.
بیشتر بدانید: قرص ازیپم
نحوه عملکرد قرص بتاهیستین
بتاهیستین با افزایش جریان خون در این قسمت از گوش و کاهش میزان مایع موجود در آن عمل میکند. این فرایند به کاهش تعداد حملات و خفیفتر کردن آن کمک میکند. دفع و حذف این قرص از طریق ادرار صورت میگیرد.
عوارض قرص بتاهیستین
داروی بتاهیستین در اکثر بیماران به خوبی تحمل میشود و عوارض جانبی گزارش نشده است. با این حال، برخی از عوارض بتاهیستین شامل موارد زیر میباشد؛
- حالت تهوع و استفراغ
- سوءهاضمه
- درد و ناراحتی معده
- سردرد
- نفخ شکم
- احساس پری شکم
- افزایش اسید معده
- خارش یا کهیر
قرص بتاهیستین و چاقی
در اثرات جانبی یا کاربردهای بتاهیستین گزارشی از چاقی یا اضافه وزن نیست. برخی افراد ممکن است بعد از مصرف این دارو تغییراتی در وزن خود مشاهده کنند که مربوط به بهبود تعادل و کاهش سرگیجه و تأثیرات غیرمستقیم روی اشتها است.
قرص بتاهیستین باعث خواب آلودگی میشود؟
خیر، قرص بتاهیستین باعث خوابآلودگی نمیشود. در واقع، این دارو یک آنتیهیستامین متفاوت است که برخلاف آنتیهیستامینهای معمولی (از جمله دیفنهیدرامین)، اثرات خواب آلودگی ندارد.
بیشتر بدانید: قرص فلووکسامین
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده قرص بتاهیستین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه با موارد احتیاط داروی بتاهیستین آشنا خواهید شد؛
- در افراد مبتلا به زخم معده، گاستریت (التهاب معده) یا ریفلاکس معده، بتاهیستین ممکن است باعث افزایش اسید معده و بدتر شدن علائم شود. برای کاهش این مشکل، بهتر است قرص همراه غذا مصرف شود.
- برخی افراد مبتلا به بیماری منییر ادعا میکنند که علائم بیماری آنها با رعایت کردن رژیم غذایی کم نمک، فعالیت ورزشی مناسب، ترک سیگار و قطع مصرف نوشیدنیهای الکلی و حاوی کافئین کمتر میشود.
- در صورت بروز حساسیت پوستی، خارش یا لکههای قرمز پوستی، از یک محصول مرطوب کننده فاقد بو استفاده کنید و در صورتی که این علائم از بین نرفت یا بیشتر شد، به پزشک مراجعه نمایید.
- بتاهیستین میتواند باعث اتساع عروق و افت فشار خون شود. افرادی که دچار فشار خون پایین یا مشکلات قلبی-عروقی هستند، باید با احتیاط مصرف کنند.
- افرادی که سابقه حساسیت به بتاهیستین یا سایر داروهای مشابه را دارند، نباید از آن استفاده کنند.
مصرف قرص بتاهیستین در بارداری
مطالعات کافی بر روی زنان باردار انجام نشده است، بنابراین اطلاعات دقیقی درباره ایمنی این دارو در رشد جنین وجود ندارد. دستهبندی FDA برای این دارو نامشخص است، به این معنی که مدارک کافی درباره بیخطر بودن یا مضر بودن آن در بارداری وجود ندارد. بیماران در دوران بارداری تنها با نسخه و مشورت با پزشک این دارو را مصرف کنند.
تداخل دارویی بتاهیستین
بیماران قبل از شروع مصرف بتاهیستین، تمامی داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را به پزشک اعلام کنید تا از بروز تداخلات جلوگیری شود. برخی از تداخلات دارویی بتاهیستین شامل موارد زیر است؛
- داروهای آنتیهیستامین (ممکن است اثر بتاهیستین را کاهش دهند)
- داروهای مرتبط با تنظیم فشار خون
- برخی داروهای دیگر مرتبط با درمان سرگیجه
شرایط نگهداری قرص بتاهیستین
قرص بتاهیستین باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان سرگیجه و بیماری منییر با قرص بتاهیستین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. با استفاده از این دارو، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری منییر میتوانند شدت و دفعات حملات سرگیجه را کاهش دهند و از بهبود کیفیت زندگی خود بهرهمند شوند. با این حال، نظارت پزشکی در مصرف این دارو الزامی است تا از بروز عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی یا افت فشار خون جلوگیری شود. مصرف بتاهیستین باید بر اساس تجویز پزشک و با دقت در تنظیم دوز صورت گیرد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
1 دیدگاه
سلام ممنون که به دانش دارویی عموم مردم کمک می کنید