دندان مصنوعی ثابت یا ژله‌ای؛ این بهتر است یا آن؟!

5/5 - (1 امتیاز)
کاشت دندان مصنوعی ثابت یکی از رایج‌ترین و پرطرف‌دارترین روش‌های موجود برای جایگزینی دندان‌هایی است که جای خالی آن‌ها به‌شدت احساس می‌شود. این روش که زیبایی ازدست‌رفته و اعتمادبه‌نفس ربوده شده شما را باز می‌گرداند، طی یک عمل جراحی انجام می‌شود. مزایای کاشت دندان‌های مصنوعی ثابت در مقایسه با استفاده از دندان‌های مصنوعی معمولی و ژله‌ای بسیار چشمگیرند. هزینه‌ای که بابت انجام عمل کاشت ثابت انجام می‌دهید، اگرچه در نگاه اول ممکن است هنگفت و سنگین به نظر برسد؛ اما در درازمدت معقول است.
دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت: مزایا، انواع و مراحل کاشت
فهرست مطالب

اگر به دنبال راه‌حلی طبیعی و دائمی برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته‌تان می‌گردید؛ کاشت دندان مصنوعی ثابت بهترین پیشنهادی است که برایتان سراغ داریم. کاشت دندان که در اصطلاح تخصصی‌تر از آن تحت عنوان ایمپلنت دندان نیز یاد می‌کنند؛ یک روشِ درمانیِ کارآمد برای بهبود ظاهر دندان‌های شما بوده و زیبایی ازدست‌رفته لبخندتان را باز می‌گرداند.

از زیبایی گذشته، دندان‌ها یکی از اصلی‌ترین و حائز اهمیت‌ترین اجزای بدن محسوب شده و نقش غیرقابل‌انکاری در تغذیه و سلامت دهان ایفا می‌کنند. فرقی نمی‌کند دندان‌هایتان را به چه دلیلی از دست داده‌اید. آنچه اهمیت دارد، این است که می‌توانید با کاشت دندان‌های مصنوعی ثابت، جایگزینی درخورشان برای آن‌ها دست‌و‌پا نمایید. این دندان‌های مصنوعی که محال است کسی بتواند آن‌ها را از دندان خودتان تشخیص دهد؛ مستقیماً و به طور دائمی به استخوان فکتان وصل می‌گردند.

اگر به دنبال آن هستید که با صرف هزینه‌ای معقول، زیباترین لبخند را از آنِ چهره دلربایتان کنید؛ این مقاله ناب از لابراتوار دندانسازی های دنت را از دست ندهید. ما در این مطلب سیر تا پیاز دندان مصنوعی ثابت، انواع، مزایا، معایب، عوارض و مراقبت‌های بعد از کاشت آن را کفِ دستتان می‌گذاریم. خواندن این مقاله برای آنان که قصد کاشت دندان مصنوعی ثابت دارند، از نان شب واجب‌تر است!

آشنایی مختصر و مفید با کاشت دندان مصنوعی ثابت

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم؛ دندان مصنوعی ثابت، نوعی دندانِ دائمیِ متصل شده به ساختار دهان و فک است که جای خالی دندان‌های ازدست‌رفته‌تان را به‌خوبی پر می‌کند. با کاشت این دندان‌ها از شر لقی دندان مصنوعی ژله‌ای و معمولی که طول عمر فوق‌العاده پایینی داشته و باعث بروز مشکلاتی چشمگیر در تکلم می‌گردد، خلاص می‌شوید!

در دنیای امروز که زیبایی چهره شما بیش از کمالات اخلاقی و رفتاری‌تان مورد توجه قرار می‌گیرد؛ کاشت دندان ثابت، مدرن‌ترین راهکار درمانی برای فرار از بی‌دندانی است. در این روش، پزشک متبحر وارد عمل شده و یک یا چند ایمپلنت توپی یا میله‌ای شکل را در داخل استخوان فک زیباجو مستقر می‌سازد. سپس دندان مصنوعی ساخته شده از جنس سرامیک، فلز یا ترکیب این دو ماده را به ایمپلنت‌های موجود در فک متصل می‌نماید. بدین ترتیب شما یک یا چند دندان مصنوعی ثابت دارید که ظاهری بسیار طبیعی داشته و هیچ‌گاه شُل و کُند نمی‌شوند!

انواع دندان مصنوعی ثابت

دندان‌های مصنوعی ثابتی که بر پایه ایمپلنت قرار گرفته و جای خالی دندان‌های ازدست‌رفته شما را به طبیعی‌ترین شکل ممکن پر می‌کنند؛ در دو نوع مختلف موجودند. یکی دندان‌های مصنوعی بر پایه ایمپلنت میله‌ای و دیگری دندان‌های مصنوعی بر پایه ایمپلنت توپی. در ادامه هر یک از انواع دندان مصنوعی ثابت را معرفی و به‌اختصار مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم.

دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت میله‌ای

در این روش یک نوارِ میله‌ایِ فلزیِ نازک را بر روی استخوان فک تعبیه می‌کنند. این نوار فلزی به دو یا چند ایمپلنت از پیش قرار گرفته شده در استخوان فک وصل می‌شود. در گام بعدی دندان‌های مصنوعی سرامیکی یا آکریلیکی دارای ظاهر بسیار طبیعی را به نوار موجود وصل و سپس با استفاده از اتصالاتی همچون کلیپس، در جای خود ثابت می‌نمایند.

هرچه از استحکام و پایداری دندان‌های مصنوعی بر پایه ایمپلنت‌های میله‌ای برایتان بگوییم، کم گفته‌ایم. ایمپلنت‌های به کار گرفته شده در این روش، نقش ستون‌های پشتیبان را ایفا نموده و بر پایداری این دسته از دندان‌های مصنوعی ثابت می‌افزایند.

دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت توپی

این روش یکی دیگر از رایج‌ترین روش‌های کاشت دندان مصنوعی ثابت محسوب می‌شود که در آن هر ایمپلنت تعبیه شده در استخوان فک، از یک پیچ فلزی توپی شکل برخوردار است. دندانپزشک پیچ‌های توپی شکل مذکور را که جزء اتصالات نر محسوب می‌شوند، در داخل سوکت‌های روی دندان‌های مصنوعی که جزء اتصالات ماده هستند؛ قرار می‌دهد. بدین ترتیب شما صاحب نوعی دندان مصنوعی ثابت خواهید شد که استحکامی بی‌نظیر و ماندگاری فوق‌العاده‌ای دارد!

مزایا و معایب کاشت دندان مصنوعی ثابت؛ بکاریم یا نکاریم؟!

دندان مصنوعی ثابتی که تا بدین جا درباره‌اش بحث کردیم، در مقایسه با سایر دندان‌های مصنوعی که دندان مصنوعی ژله‌ای نمونه‌ای بارز از آن‌هاست؛ مزایای بسیاری دارد. همان‌گونه که گفتیم، دندان مصنوعی ثابت به طور دائمی به ساختار استخوان فک وصل شده و قابل درآوردن نیست. این مسئله موجب ثبات و استحکام بالای این دندان‌های غیر متحرک شده و بر تعداد طرف‌داران آن‌ها افزوده است. اگر از شُلی و تحرک گاه‌وبی‌گاه دندان‌های مصنوعی معمولی یا ژله‌ای به ستوه آمده‌اید؛ دندان مصنوعی ثابت گزینه‌ای ایده‌آل برای شماست!

شاید باورتان نشود، اما حقیقت این است که دندان‌های مصنوعی ثابت مانع از تحلیل استخوان‌های فک شما می‌شوند. حتماً می‌پرسید چگونه؟!

جالب است بدانید که دندان‌های مصنوعی ثابت نیروی ناشی از جویدن را به استخوان فک منتقل می‌نمایند. این مسئله موجبات تحریک و تقویت این استخوان را فراهم ساخته و مانع از تحلیل آن در اثر گذر زمان می‌شود.

یکی دیگر از مزایای برجسته دندان مصنوعی ثابت که آن را به گزینه اول و آخر بسیاری از زیبا جویان تبدیل نموده، شباهت بی‌حدوحصر آن به دندان طبیعی است. در صورت روی‌آوردن به این نوع کاشت، هیچ‌کس به راز مصنوعی بودن دندان‎هایتان پی نخواهد برد. با دندان‌های مصنوعی ثابت خیلی راحت و بدون هیچ‌گونه دردسر و محدودیتی می‌توانید هر آنچه را که دوست دارید، بجویید!

مزایای کاشت دندان ثابت

معایب

هر دندان مصنوعی در عین بهره‌مندی از مزایای متعدد و متنوع، معایبی نیز دارد. بی‌شک دندان مصنوعی ثابت نیز از این قاعده مستثنی نبوده و معایب انگشت‌شماری دارد که در مقابل مزایای فَت و فراوان آن، چندان به چشم نمی‌آیند.

اصلی‌ترین ایرادات دندان مصنوعی ثابت که بسیاری از زیبا جویان را از آن گریزان نموده، نیاز به عمل جراحی، درد قابل‌توجه و هزینه چشمگیر است. ضمناً در صورت روی‌آوردن به کاشت دندان مصنوعی ثابت، به زمان طولانی‌تری برای التیام نیاز دارید. گاهی نیز بدشانسی آورده و پس از تحمل درد ناشی از جراحی و پرداخت هزینه‌های هنگفت، متوجه واکنش شدید بدنتان با بافت اطراف ایمپلنت می‌شوید. در این شرایط سروکله التهابات و عفونت‌های شدیدی که نیاز فوری به درمان دارند، پیدا می‌شود.

اگر کاشت دندان مصنوعی ثابت انجام دادید، اما مراقبت‌های لازم را به جا نیاوردید؛ منتظر وقوع اتفاقات تلخی همچون شکستن و لق شدن اتصالات در طول زمان باشید. در صورت بروز این وقایع دراسرع‌وقت به دندانپزشک مراجعه نموده و نسبت به تعویض اتصالات اقدام نمایید.

اگر دخانیات مصرف می‌کنید یا از ابتلا به بیماری‌هایی همچون دیابت رنج می‌برید، باید بدانید که کیس مناسبی برای کاشت دندان مصنوعی ثابت نیستید. دندان‌های مصنوعی معمولی یا ژله‌ای گزینه‌ای مناسب‌تر برای شما محسوب می‌شوند.

مقایسه شرط اخذ درست‌ترین تصمیم ممکن است!

مقایسه مزایا و معایب دندان مصنوعی ثابت و دندان مصنوعی ژله‌ای
مزایای دندان مصنوعی ثابت

·    پیشگیری از تحلیل استخوان فک

·    بازگشت ظاهر طبیعی به دندان‌ها

·    بهبود عملکرد جویدن

·    افزایش سطح اعتمادبه‌نفس زیباجو به دلیل کسب مجدد زیبایی ازدست‌رفته

مزایای دندان مصنوعی ژله‌ای

·    انعطاف‌پذیری

·    وزن سبک

·    امکان تست پیش از تحویل

·    عدم ایجاد حساسیت

·    قیمت پایین

·    پروسه ساخت سریع

·    عدم نیاز به ویزیت مکرر جهت بررسی وضعیت

معایب دندان مصنوعی ثابت

·    درد قابل‌توجه ناشی از کاشت

·    بالا بودن هزینه کاشت

·    امکان بروز التهاب و عفونت در صورت عدم سازگاری بدن با بافت اطراف ایمپلنت

·    امکان آسیب‌دیدگی عصب‌های فک

معایب دندان مصنوعی ژله‌ای یا معمولی

·    دشواری تنظیم آن‌ها برای دندانپزشکان

·    امکان تجمع باکتری

·    امکان تحرک و شل‌شدن

·    ظاهر غیرطبیعی به‌گونه‌ای که بیننده سریعاً به مصنوعی بودن آن پی می‌برد!

عوارض کاشت دندان مصنوعی ثابت

اگر بخواهیم یکی از مؤثرترین روش‌های جایگزینی دندان را خدمتتان معرفی کنیم، بی‌شک از کاشت دندان ثابت یاد خواهیم کرد. همان‌طور که قبل‌تر نیز گفتیم، این روش نیاز به جراحی داشته و به‌تبع مانند هر عمل جراحی دیگری، عوارضی احتمالی در پی دارد.

یکی از رایج‌ترین عوارض کاشت دندان مصنوعی ثابت ایجاد التهاب و احساس درد در ناحیه کاشت است. البته درد و التهاب به وجود آمده چندان زیاد نبوده و با مصرف مسکن و داروهای ضدالتهاب تسکین می‌یابد. گاهی اوقات نیز باکتری‌ها به بافت‌های محل کاشت راه پیدا کرده و زمینه بروز عفونت را فراهم می‌سازند. اگر پس از کاشت با علائمی نظیر درد شدید، تورم و ترشح ناشی از عفونت روبه‌رو شدید، دراسرع‌وقت به پزشک مراجعه نمایید.

یکی دیگر از اصلی‌ترین عوارض کاشت دندان مصنوعی ثابت آسیب‌دیدگی اعصاب و سینوس‌های اطراف محل کاشت است. در صورت وقوع این اتفاق فرد با علائمی همچون درد شدید، خونریزی و تورم مواجه می‌شود.

گاهی در اثر سهل‌انگاریِ دندانپزشک، ایمپلنت به‌درستی در جای خود مستقر و محکم نمی‌گردد. در این صورت باگذشت زمان احتمال شل‌شدن و شکستگی آن وجود دارد. در این شرایط انجام مجدد جراحی ضروری به نظر می‌رسد.

این‌ها را گفتیم، تا بدانید که حتی کاشت دندان مصنوعی ثابت به‌عنوان ایمن‌ترین و مؤثرترین روش ممکن برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته، عوارضی غیرقابل‌انکار دارد. عوارضی که در صورت مراقبت درست و رعایت اصولی که دندانپزشک بر انجام آن‌ها تأکید می‌نماید؛ هیچ‌گاه رخ نخواهند داد!

عوارض استفاده از دندان مصنوعی ژله‌ای و معمولی را در جدول زیر آورده‌ایم. مقایسه و انتخاب با خودتان!

عوارض دندان مصنوعی ژله‌ای و دندان مصنوعی معمولی

  • ایجاد فشار بر روی لثه‌ها و تحریک آن‌ها
  • التهاب لثه
  • خونریزی و درد
  • احتمال تجمع مواد غذایی
  • احتمال تجمع باکتری
  • ایجاد حس ناخوشایند هنگام جویدن
  • متورم‌شدن لثه‌ها

دندان‌های مصنوعی تکه‌ای ثابت

مراقبت‌ها

  • رعایت جدی بهداشت دهان و دندان
  • استفاده از غذای نرم تا چند هفته پس از عمل
  • مصرف منظم داروهای مسکن و آنتی‌بیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک
  • چکاپ منظم وضعیت ایمپلنت توسط دندانپزشک
  • عدم استفاده از دهان‌شویه‌های حاوی الکل، دخانیات و…

هزینه

هزینه ناشی از کاشت دندان مصنوعی ثابت با درنظرگرفتن شرایط گوناگون متغیر بوده و امکان تعیین رقمی دقیق برای آن میسر نمی‌باشد. برای مثال در صورت استفاده از ایمپلنت‌های داخلی، هزینه کاشت کمتر از زمانی است که درخواست استفاده از ایمپلنت‌های گران‌قیمت خارجی را دارید. سایر فاکتورهای مؤثر بر هزینه کاشت عبارت‌اند از:

  • نوع ایمپلنت
  • تعداد ایمپلنت
  • محل کاشت
  • تخصص جراح

هزینه کاشت دندان ثابت

اگر جویای هزینه دندان مصنوعی ژله‌ای و معمولی هستید، باید خدمتتان عرض کنیم که در مقایسه با کاشت دندان ثابت بسیار مقرون‌به‌صرفه است. اما در بلندمدت می‌تواند هزینه‌های جانبی بسیاری روی دستتان بگذارد!

سوالات متداول

این نوع جراحی تحت بیهوشی موضعی صورت می‌پذیرد. از همین رو زیباجو در حین عمل هیچ‌گونه دردی را احساس نخواهد کرد. درد و التهاب پس از عمل نیز چندان شدید نبوده و با استفاده از مسکن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌های تجویز شده توسط دندانپزشک، قابل‌تحمل است.
همه چیز به ادغام کامل ایمپلنت در استخوان فک بستگی دارد. این مسئله ممکن است بین ۳ تا ۶ ماه به طول بینجامد.
ظاهر دندان‌های مصنوعی ثابت طبیعی‌تر از دندان‌های ژله‌ای یا معمولی است. این دندان‌ها از تحلیل استخوان فک جلوگیری به عمل‌آورده، دائمی و غیر متحرک بوده و عمل جویدن را ساده می‌کنند.
دسته بندی: مقالات گوناگون
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *