ارزش غذایی هویج
هویج در ترکیبات خود پروتئین و چربی کمی دارد. ارزش غذایی یک هویج متوسط (حدود ۱۰۰ گرم) عبارت است از:
کالری |
۴۱ |
آب |
۸۹٪ |
پروتئین |
۰.۸ گرم |
کربوهیدرات |
۹.۰ گرم |
فیبر |
۲.۷ گرم |
چربی |
۰.۱ گرم |
کربوهیدراتها
هویج عمدتا از آب و کربوهیدرات تشکیل شده است. کربوهیدراتها از نشاسته و قندهایی مانند ساکارز و گلوکز تشکیل شده است. این میوه همچنین منبع نسبتا خوبی از فیبر است. هویج اغلب از نظر شاخص گلیسمی (GI) رتبه پایینی دارد. شاخص گلیسمی معیاری است برای اینکه غذاها چقدر سریع قند خون را بعد از غذا افزایش میدهند. شاخص گلیسمی این میوه بین ۳۰ تا ۸۵ است. مصرف میوهجات و مواد غذایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند، فواید سلامتی مختلفی به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت میتواند به همراه داشته باشد.
فیبر
پکتین شکل اصلی فیبر محلول در هویج است. فیبرهای محلول میتوانند با کاهش سرعت هضم قند و نشاسته، سطح قند خون را کاهش دهند. این میوه همچنین میتواند باکتریهای خوب روده را تغذیه کند، که ممکن است منجر به بهبود سلامت و کاهش خطر بیماری شود. علاوه بر این، برخی از فیبرهای محلول میتوانند جذب کلسترول از دستگاه گوارش شما را مختل کنند و کلسترول خون را کاهش دهند. فیبرهای نامحلول اصلی در هویج سلولز، همی سلولز و لیگنین هستند. فیبرهای نامحلول ممکن است خطر یبوست را کاهش داده و موجب تقویت شدن حرکات منظم در روده شود.
ویتامینها و مواد معدنی
هویج منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی به ویژه بیوتین، پتاسیم و ویتامینهای A، K۱ و B۶ است.
- ویتامین A: هویج سرشار از بتاکاروتن است که بدن شما آن را به ویتامین A تبدیل میکند.
- بیوتین: بیوتین نقش مهمی در متابولیسم چربی و پروتئین دارد.
- ویتامین K1: ویتامین K1 همچنین به عنوان فیلوکینون شناخته میشود، ویتامین K۱ برای انعقاد خون مهم است و میتواند سلامت استخوانها را تقویت کند.
- ویتامین B6: ب۶ در تبدیل غذا به انرژی نقش دارد.
- پتاسیم: یک ماده معدنی ضروری، پتاسیم برای کنترل فشار خون مهم است.
سایر ترکیبات گیاهی هویج
هویج دارای ترکیبات گیاهی بسیاری از جمله کاروتنوئیدها است. اینها موادی با فعالیت آنتی اکسیدانی قوی هستند که با بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی، بیماریهای دژنراتیو مختلف و انواع خاصی از سرطان مرتبط هستند. بتا کاروتن، کاروتن اصلی موجود در هویج، میتواند در بدن شما به ویتامین A تبدیل شود. با این حال، این فرآیند تبدیل ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. خوردن چربی با هویج میتواند به جذب بیشتر بتاکاروتن کمک کند. ترکیبات گیاهی اصلی هویج عبارتند از:
- بتاکاروتن: هویج نارنجی دارای بتاکاروتن بسیار بالایی است. اگر هویج پخته باشد جذب بهتری دارد.
- آلفا کاروتن: این یک آنتی اکسیدان است که مانند بتاکاروتن تا حدودی در بدن شما به ویتامین A تبدیل میشود.
- لوتئین: یکی از رایجترین آنتی اکسیدانهای موجود در هویج، لوتئین عمدتا در هویج زرد و نارنجی یافت میشود و برای سلامت چشم مهم است.
- لیکوپن: این یک آنتی اکسیدان قرمز روشن است که در بسیاری از میوهها و سبزیجات قرمز رنگ از جمله هویج قرمز و بنفش یافت میشود. لیکوپن ممکن است خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی را کاهش دهد. پختن هویج به ترشح لیکوپن و بهبود جذب کمک میکند.
- پلی استیلن ها: تحقیقات اخیر ترکیبات زیست فعال موجود در هویج را شناسایی کرده است که ممکن است به محافظت در برابر سرطان خون و سایر سرطانها کمک کند.
- آنتوسیانین ها: اینها آنتی اکسیدانهای قوی هستند که در هویج تیره رنگ یافت میشوند.
خواص هویج
با توجه به ویتامین ها، مواد معدنی و مغذی که بالاتر بررسی شد هویج برای بخشهای مختلف بدن ویژگیهای متعددی دارد. در ادامه به بررسی کامل خواص هویج میپردازیم.
سلامت چشم
یکی از شناختهشدهترین خواص ویتامین A، نقش آن در حفظ سلامت چشمها و بینایی است. ویتامین A در تولید رودوپسین، یک رنگدانه ضروری برای بینایی در نور کم، دخیل است. کمبود ویتامین A میتواند به مشکلات چشمی مختلفی مانند شبکوری و در مراحل پیشرفتهتر به زخم قرنیه منجر شود. مصرف منظم هویج بهعنوان منبع بتاکاروتن، به پیشگیری از این مشکلات کمک میکند و سلامت کلی چشمها را حفظ میکند.
لوتئین و زآگزانتین دو آنتیاکسیدان مهم دیگر هستند که در هویج یافت میشوند. این دو ترکیب به طور ویژهای برای سلامت چشمها مفید هستند. آنها با فیلتر کردن نور آبی مضر از رسیدن آن به شبکیه چشم جلوگیری میکنند و به این ترتیب، خطر ابتلا به بیماریهایی مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید چشم را کاهش میدهند. مصرف هویج به عنوان منبع این آنتیاکسیدانها میتواند به حفظ سلامت بینایی کمک کند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
مواد غذایی حاوی کاروتنوئیدها مانند هویج ممکن است به محافظت در برابر چندین نوع سرطان کمک کند. خاصیت ضد سرطانی هویج موثر برای سرطان پروستات، روده بزرگ و معده است. در زنان این میوه میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه نیز موثر باشد. کاروتنوئیدها میتوانند موجب کاهش خطر سرطان ریه نیز شوند.
بهبود سلامت قلب و عروق
هویج منبع خوبی از پتاسیم است که به تنظیم فشار خون کمک میکند. پتاسیم باعث کاهش اثرات منفی سدیم در بدن میشود و به این ترتیب، خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد. فیبر موجود در هویج نیز به کاهش کلسترول خون کمک میکند.
تأثیر بر سیستم ایمنی
ویتامین A در حفظ و تقویت سیستم ایمنی نقش اساسی دارد. این ویتامین به تولید و حفظ سلولهای ایمنی کمک میکند که نقش مهمی در مبارزه با عفونتها و بیماریها دارند. کمبود ویتامین A میتواند منجر به ضعف سیستم ایمنی شود و بدن را در معرض انواع عفونتها و بیماریها قرار دهد. از این رو، مصرف هویج به عنوان یک منبع غنی از بتاکاروتن میتواند به تقویت دفاع طبیعی بدن کمک کند.
تنظیم فشار خون
پتاسیم موجود در هویج نقش کلیدی در تنظیم فشار خون دارد. این ماده معدنی سطح سدیم را متعادل میکند و به دفع سدیم و مایع اضافی از بدن کمک میکند که فشار را از قلب خارج میکند.
خواص هویج برای لاغری
هویج به دلیل کالری کم و فیبر بالایی که دارد، یکی از بهترین انتخابها برای افرادی است که قصد دارند وزن خود را کنترل کنند. هر ۱۰۰ گرم هویج تنها حدود ۴۱ کالری دارد، اما مقدار زیادی فیبر را فراهم میکند. ترکیب کالری کم و فیبر بالا به احساس سیری طولانیمدت کمک میکند و باعث میشود افراد کمتر غذا بخورند و در نتیجه کالری کمتری مصرف کنند.
فیبر موجود در هویج به کند کردن فرآیند هضم کمک میکند، که باعث میشود احساس سیری برای مدت طولانیتری حفظ شود. این ویژگی میتواند به کاهش اشتها و در نتیجه کاهش مصرف کالری روزانه منجر شود. همچنین، فیبر باعث ثبات سطح قند خون میشود و از نوسانات ناگهانی که میتواند منجر به احساس گرسنگی شدید و پرخوری شود، جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: خواص آب هویج برای سلامتی + جدول ارزش غذایی
خواص هویج سیاه
هویج سیاه منبع عالی ویتامینها و مواد معدنی ضروری است که برای سلامت کلی ما حیاتی هستند. آنها سرشار از ویتامین A هستند که برای حفظ بینایی سالم، حمایت از سیستم ایمنی و ارتقای سلامت پوست بسیار مهم است. علاوه بر این، هویج سیاه، ویتامین K۱ را که برای لخته شدن خون ضروری است و ویتامین C را که به دلیل خواص تقویت کننده سیستم ایمنی بدن مشهور است، تامین میکند. جالب است بدانید که داشتن مقدار زیاد آنتوسیانین در هویج سیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند.
فیبر غذایی موجود در هویج سیاه نقش اساسی در سلامت گوارش دارد. هویج سیاه میتواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. برای افراد مبتلا به دیابت، فیبر همچنین دارای مزیت های دیگری مانند تنظیم ترشح انسولین و گلوکز در بدن و کاهش کلسترول است.
عوارض هویج
به طور کلی، هویج عوارض جانبی خاصی ندارد و بیخطر است، اما گاهی در برخی افراد ممکن است باعث بروز برخی عوارضهایی شود. علاوه بر این، خوردن بیش از حد کاروتن میتواند باعث شود پوست شما کمی زرد یا نارنجی شود، اما این مشکل بیضرر است و خطر جدی برای شما به همراه ندارد. یکی از عوارضهایی که ممکن است هویج به همراه داشته باشد، واکنشهای آلرژیک است. اگر به گرده غان حساس هستید، ممکن است به هویج نیز آلرژی داشته باشید. این واکنش میتواند باعث گزگز یا خارش دهان شما شود. در برخی افراد، ممکن است باعث تورم گلو یا شوک آلرژیک شدید، به نام آنافیلاکسی شود.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی کامل خواص هویج پرداختیم. هویج یک سبزی مفید و مغذی است که بهراحتی میتوان آن را در رژیم غذایی روزانه گنجاند. خواص بینظیر این سبزی در تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت قلب، چشم و دستگاه گوارش به خوبی شناخته شده است. با مصرف منظم هویج، میتوان از فواید بیشمار آن بهرهمند شد و به حفظ سلامتی بدن کمک کرد. در صورتی که در خصوص مصرف این سبزی سوال دارید میتوانید سوالات خود را در بخش دیدگاه از کارشناسان تغذیه داروخانه آنلاین مثبت سبز بپرسید.