قرص باکلوفن چیست و چه عوارضی دارد؟

3/5 - (12 امتیاز)
اسپاسم عضلانی و گرفتگی عضلات از مشکلات شایع در زندگی افراد است که به دلایل مختلفی از جمله بیماری‌های عصبی، آسیب‌های نخاعی، ورزش‌های سنگین یا تنش‌های فیزیکی و روحی رخ می‌دهد. یکی از داروهای مهم در کاهش این علائم، قرص باکلوفن است. این دارو یک شل کننده عضلانی و ضداسپاسم است که با اثرگذاری بر سیستم عصبی مرکزی باعث کاهش انقباضات غیرارادی عضلات و تسکین دردهای ناشی از اسپاسم می‌شود. در ادامه به بررسی کاربرد، نحوه مصرف، موارد احتیاط و عوارض باکلوفن خواهیم پرداخت.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم حق نژاد
قرص باکلوفن
فهرست مطالب

قرص باکلوفن برای چیست؟

باکلوفن برای گرفتگی عضلات و اسپاسم عضلات ناشی از بیماری‌های عصبی و مشکلات نخاعی استفاده می‌شود. این دارو در بیماران مبتلا به ضایعات نخاعی و سایر بیماری‌های نخاعی دارای کاربرد است. باکلوفن ۱۰ یکی از دوزهای موجود از این دارو است که به رفع گرفتگی و آرام‌شدن ماهیچه‌ها کمک زیادی می‌کند.

قرص باکلوفن

کاهش اسپاسم عضلانی

کاهش اسپاسم عضلانی به معنای کاهش یا از بین بردن انقباضات غیرارادی و دردناک عضلات است. مشکل  اسپاسم عضلانی ممکن است ناشی از مشکلات عصبی، آسیب‌های عضلانی یا حتی بیماری‌های مزمن باشد. قرص باکلوفن برای درمان اسپاسم ناشی از بیماری‌های عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS)، آسیب نخاعی و سکته مغزی استفاده می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص تیزانیدین

قرص باکلوفن برای معده

باکلوفن در بیشتر مواقع یک شل‌کننده عضلانی برای کاهش اسپاسم‌های ناشی از مشکلات عصبی است. با این حال، تحقیقات نشان داده است که این دارو ممکن است در درمان برخی مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده (GERD) و اختلالات بلع نیز مفید باشد. طبق این تحقیقات، باکلوفن ممکن است با کاهش اسپاسم‌های غیرطبیعی در عضلات معده و بهبود عملکرد عصبی، سبب کاهش علائم گاستروپارزی (تهوع، نفخ، احساس پری بعد از غذا) شود.

بیشتر بدانید: قرص ازیپم

قرص باکلوفن برای سردرد

طبق برخی از تحقیقات، قرص باکلوفن برای سردرد نیز دارای کاربرد است. این دارو برای سردردهای تنشی، میگرن مزمن و سردردهای ناشی از مشکلات گردنی تجویز می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص کلرزوکسازون

نحوه مصرف قرص باکلوفن

در رابطه با نحوه مصرف باکلوفن، موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • دوز مصرفی برای اسپاسم عضلانی 5 میلی گرم 3 بار در روز، برای رفلاکس معده (GERD) و مشکلات گوارشی 5 تا 20 میلی گرم 2 تا 3 بار در روز و برای سردردهای تنشی و میگرن مزمن 5 تا 10 میلی گرم 2 تا 3 بار در روز پیشنهاد می‌شود.
  • قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید.
  • بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما ندارد.

آیا قرص باکلوفن مسکن است؟

خیر، این دارو یک شل کننده عضلانی است و مسکن نیست. با این حال، این قرص با کاهش اسپاسم و گرفتگی عضلات باعث کاهش درد می‌شود. در واقع، اگر درد ناشی از اسپاسم‌های عضلانی، گرفتگی‌های نخاعی یا مشکلات عصبی باشد، قرص باکلوفن با شل کردن عضلات می‌تواند درد را به شکل غیرمستقیم کاهش دهد.

بیشتر بدانید: قرص سولیفناسین

عوارض قرص باکلوفن

این دارو در برخی بیماران با عوارض خفیف یا شدیدی همراه بوده است. برخی از عوارض باکلوفن به شرح زیر است:

  • خواب‌آلودگی
  • سرگیجه ضعف
  • حالت تهوع
  • خستگی
  • فشار خون
  • سردرد
  • بی خوابی
  • یبوست و تکرر ادرار

عوارض قرص باکلوفن ۲۵

قرص باکلوفن ۲۵ با عوارض خفیف و موقت در بیماران همراه است که بستگی به شرایط فردی و نوع بیماری دارد. برخی از عوارض باکلوفن 25 شامل موارد زیر است:

  • خواب آلودگی و خستگی
  • سرگیجه
  • عدم تعادل
  • ضعف عضلانی
  • کاهش قدرت فیزیکی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • خشکی دهان

قرص باکلوفن

آیا قرص باکلوفن چاق کننده است؟

خیر، در موارد مصرف یا عوارض اصلی این قرص خبری از چاقی یا اضافه وزن نیست. با این حال، برخی افراد هنگام مصرف باکلوفن افزایش اشتها را تجربه می‌کنند که می‌تواند باعث چاقی شود. به دلیل ضعف عضلانی و خواب‌آلودگی، ممکن است فرد کمتر فعالیت کند و این موضوع به افزایش وزن منجر شود.

بیشتر بدانید: داروی متوکاربامول

قرص باکلوفن دهان را تلخ می‌کند؟

بله، باکلوفن ممکن است باعث تلخی دهان شود. برخی افراد هنگام مصرف این دارو احساس تلخی در دهان یا تغییر در حس چشایی را تجربه می‌کنند. در واقع، این دارو می‌تواند باعث خشکی دهان شود که به شکل غیرمستقیم حس تلخی را تشدید می‌کند.

بیشتر بدانید: آمپول سوکسینیل کولین

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط باکلوفن به شرح زیر است:

  • در بیمارانی که دچار سکته مغزی شده‌اند با احتیاط مصرف شود.
  • برای اسپاسم با بیماری روماتیسمی، سکته مغزی، پارکینسون توصیه نمی‌شود.
  • برای جلوگیری از ناراحتی معده بهتر است با غذا میل شود.
  • در اختلالات تشنج و نارسایی کلیوی با احتیاط مصرف شود.
  • قطع ناگهانی دارو منجر به واکنش‌های نامطلوب از جمله توهم، تشنج، تب بالا، تغییر وضعیت ذهنی، اسپاستیسیته برگشتی اغراق‌آمیز و سفتی عضلانی شده است که در موارد نادر به رابدومیولیز، نارسایی ارگانهای متعدد و مرگ منجر شده است.
  • قرص باکلوفن ممکن است باعث احتباس حاد ادرار شود که با بیماری زمینه‌ای مرتبط است. به همین جهت در بیماران مبتلا به انسداد ادراری با احتیاط مصرف شود.

مصرف باکلوفن در بارداری

اطلاعات کافی در مورد خطر مصرف باکلوفن در زنان باردار وجود ندارد. براساس داده‌های حیوانی تجویز خوراکی باکلوفن به موش‌های باردار منجر به افزایش بروز ناهنجاری‌های ساختاری جنین شد که با سمیت مادری نیز همراه بود. تمامی داروهای مورد استفاده در دوران بارداری باید مطابق با دستور پزشک تجویز شود، مصرف بی‌رویه و بدون نسخه پزشک می‌تواند سبب عوارض جانبی در جنین و مادر شود.

بیشتر بدانید: آمپول روکورونیوم

قرص باکلوفن

تداخل دارویی باکلوفن

قبل از مصرف هر دارویی با پزشک یا داروساز در رابطه با داروهای تجویزی یا گیاهی مورد استفاده خود مشورت کنید. برخی از تداخلات دارویی باکلوفن به شرح زیر است:

  • تداخل خطرناک: تالیدومید، پارالدهید، اوکسوممازین، اورفنادرین، برومپریدول، آزلاستین (نازال)
  • افزایش اثرات داروها توسط باکلوفن: زولپیدم، یوراپیدیل، سوورکسانت، روتیگوتین، روپینیرول، پیریبدیل، پارالدهید، اورفنادرین، متی‌روسین، متوتری‌مپرازین، لاسیدیپین، فلونیترازپام، بوپرنورفین، برکسانولون
  • افزایش اثرات باکلوفن توسط داروها: تری‌مپرازین، تولپریسون، تتراهیدروکانابینول، سدیم اکسیبات، روفینامید، پرامپانل، اوکسوممازین، نابیلون، مینوسیکلین، متوکلوپرامید، متوتری‌مپرازین، منیزیم سولفات، لوفکسیدین

شرایط نگهداری قرص باکلوفن

قرص باکلوفن باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول وغیره باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی درمان اسپاسم عضلانی و گرفتگی عضلات با قرص باکلوفن، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با کاهش انقباضات غیرارادی عضلات، به کاهش درد و بهبود حرکت و عملکرد روزانه افراد کمک می‌کند. این دارو در کنار مزایا وفوایدگسترده، دارای موارد احتیاط و خطراتی نیز است که باید تحت نظر پزشک مصرف شود. دوز مصرفی، توجه به عوارض جانبی و عدم قطع ناگهانی دارو برخی از نکاتی که است که هنگام مصرف باید به آن توجه داشت.

سوالات متداول

این محصول برای کاهش درد و گرفتگی ماهیچه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای کاهش سردرد داروهای زیادی از جمله استانیوفن و انواع مسکن‌ها در بازار موجود است که در صورت لزوم بدون نسخه قابل خریداری است.
این دارو بسته به میزان مصرف و نوع گرفتگی بین 1 الی 3 ساعت پس از مصرف در افراد اثر می‌کند. همچنین بعد از مصرف تا 8 ساعت تاثیر آن باقی خواهد ماند.
بله، قرص باکلوفن ممکن است باعث خواب آلودگی و گیجی در برخی بیماران شود.
خیر، در ترکیبات باکلوفن خبری از مرفین نیست.
باکلوفن شل کننده عضلانی است که برای درمان اسپاسم‌های عضلانی و گرفتگی عضلات ناشی از مشکلات عصبی و اختلالات سیستم عضلانی-اسکلتی استفاده می‌شود.
سردرد، سرگیجه، خواب الودگی، حالت تهوع، استفراغ، عدم تعادل، ضعف عضلانی وغیره برخی از عوارض این قرص است.
قرص باکلوفن در بارداری باید با احتیاط مصرف شود. طبق برخی تحقیقات، این دارو سبب مشکلات و خطراتی برای جنین شده است.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

8 دیدگاه

    فاطمه

    سلام من واسه رفلاکس به دختر سه ماهم باکلوفن ده میدادیم روزی یک چهارم
    الان میخوام بزارمش کنار چیکار کنم بچه اذیت نشه

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      داروی تجویزی توسط پزشک متخصص را فقط با نظر ایشان و با توجه به روند درمان میتواند کاهش داد یا قطع کرد. توصیه میشود با توجه به سن کم کودکتان به صورت خودسرانه اقدام نکنید.
      متشکرم

      0
      2
    پارسا

    سلام.من میخوام ترامادول رو بزارم کنار،بعضی افراد قرص باکلوفن را به من پیشنهاد کردند
    ممکنه منو راهنمایی کنید

    0
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      لطفا به پزشک مراجعه نمایید تا به صورت اصولی مصرف دارو قطع شود.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    ابوالفضل

    سلام من ۱۶ سال دارم و ۶۸ کیلوام یک هفته است که برای ستون فقرات هر شب قرص باکلوفن ۱۰ مصرف میکنم اما به جای خواب آلودگی اثرش روی من بی خوابی ،طوری که من شب ۱ دقیقه هم خوابم نمیبره و الان ۵ صبحه و من حتی یکبار خمیازه هم نکشیدم و صبح هم انگار خوابیدم و سر حالم
    خیلی برام عجیبه آیا اثرات این قرصه (از روز مصرف این قرص خوابم نمیبره) چشم درد هم دارم بدنم هم بی حس شده درد رو کم حس میکنم

    0
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      از عوارض باکلوفن “می تواند” مشکل در به خواب رفتن باشد اما اگر این عوارض ادامه دار شد باید به پزشکتان مراجعه نمایید.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
      فرخ حسنی

      باسلام من ۳۴سالمه مدت ۵ماهه قرص باکلوفن استفاده میکنم اول از دوز کم شروع کردم الان صبح ۳عددباکلوفن۲۵ میخورم بعدازظهرم۳تا۲۵ مصرف میکنم یعنی روزی۶ عدد۲۵میلی الان مدتیه میخوام بزارم کنارهرکاری میکنم نمیتونم یه حالت خیلی بدی بهم دست میده تمام بدنم شروبه لرزش میکنه میگم الان قلبم وایمیسه حس بدی میگیرم توروخدا اگه راهش روبلدین بهم بگین خیلی احتیاج به کمک دارم.

      6
      0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      در صورتی که به تجویز پزشک استفاده میکنید، جهت قطع مصرف مجددا با ایشان هماهنگ کنید. در غیر این صورت میتوانید هر سه روز یک عدد از وعده صبح یا عصر کم کنید تا نهایتا مصرف دارو قطع شود.
      متشکرم

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *