قرص آنتی هیستامین چیست؟ درمان حساسیت و آلرژی

4/5 - (1 امتیاز)
حساسیت یا آلرژی از مشکلات مهم در افراد است که به اشکال مختلفی مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم‌ها و کهیر ظاهر می‌شود. حساسیت یا آلرژی به دلیل واکنش‌های بیش از حد سیستم ایمنی بدن به مواد بی‌ضرری مانند گرده گل‌ها، گردوغبار یا مواد غذایی خاص رخ می‌دهد. یکی از روش‌های موثر برای درمان این علائم، استفاده از قرص آنتی هیستامین است که با مهار اثرات هیستامین در بدن، علائم آلرژیک را کاهش می‌دهد. این دارو با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین، از بروز واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کرده و به تسکین سریع‌تر علائم کمک می‌کند.
قرص آنتی هیستامین
فهرست مطالب

کاربرد قرص آنتی هیستامین چیست؟

قرص آنتی هیستامین برای کاهش یا جلوگیری از اثرات هیستامین در بدن استفاده می‌شود. هیستامین یک ماده شیمیایی است که در واکنش‌های آلرژیک و التهابی نقش دارد. زمانی که بدن در معرض یک ماده آلرژی‌زا (از جمله گرده گل، گرد و غبار یا موی حیوانات) قرار می‌گیرد، سلول‌های خاصی در بدن هیستامین ترشح می‌کنند که سبب خارش، عطسه، آبریزش بینی، کهیر و تورم می‌شود.

آنتی هیستامین در دو نوع نسل اول و نسل دوم در بازار موجود است که تفاوت اصلی آن در خواب آلودگی است. آنتی هیستامین نسل دوم اثرات خواب الودگی کمتری داشته و برای آلرژی‌های فصلی و کهیر مزمن کاربرد دارد. برخی از موارد مصرف آنتی هیستامین به شرح زیر است:

  • درمان آلرژی‌های فصلی و دائمی
  • کنترل کهیر و خارش‌های پوستی
  • کاهش علائم سرماخوردگی
  • درمان تهوع و بیماری حرکت (برخی از انواع)
  • درمان بی‌خوابی و اضطراب (نسل اول)

قرص آنتی هیستامین

قرص آنتی هیستامین برای آبریزش بینی

آبریزش بینی بیشتر به دلایل آلرژی، سرماخوردگی، آنفولانزا، سینوزیت، یا تحریک محیطی ایجاد می‌شود. اگر آبریزش بینی به دلیل آلرژی باشد، آنتی‌هیستامین یکی از بهترین گزینه‌ها برای درمان است. این قرص ترشح هیستامین را که عامل التهاب و ترشح مخاط است، مهار می‌کند. اگر آبریزش بینی به دلیل سرماخوردگی یا عفونت ویروسی باشد، آنتی هیستامین به تنهایی موثر نیست.

آنتی هیستامین برای خارش

خارش یکی از علائم رایج واکنش‌های آلرژیک، کهیر، اگزما، نیش حشرات یا خشکی پوست است. در بسیاری از موارد، مصرف آنتی هیستامین می‌تواند به کاهش خارش کمک کند. اگر خارش شما شدید، بلند مدت یا همراه با علائم دیگری مانند تورم، مشکلات تنفسی یا قرمزی شدید پوست است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

آنتی هیستامین دکونژستانت برای چیست؟

آنتی هیستامین دکونژستانت ترکیبی از آنتی‌هیستامین و ضداحتقان (دکونژستانت) است و برای درمان گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه و علائم آلرژی یا سرماخوردگی استفاده می‌شود. اگر مشکل فشار خون، بیماری قلبی یا مشکلات خواب دارید، قبل از مصرف این داروها با پزشک مشورت کنید.

آنتی هیستامین دکونژستانت برای خارش

آنتی هیستامین دکونژستانت گزینه مناسبی برای خارش بدن و پوست نیست. این قرص هیچ اثری روی خارش پوستی ندارند و حتی ممکن است باعث بی‌قراری یا افزایش ضربان قلب شوند. اگر خارش ناشی از آلرژی دارید، یک آنتی‌هیستامین ساده بدون دکونژستانت از جمله ستیریزین یا لوراتادین انتخاب بهتری است.

نحوه مصرف قرص آنتی هیستامین

مصرف قرص آنتی هیستامین بسته به نوع و کاربرد، بسیار متفاوت است. قبل از مصرف، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو را بررسی کنید. نحوه مصرف آنتی هیستامین به شرح زیر است:

  • این دارو باید روزانه یک الی دو بار بسته به نام تجاری و وضعیت بیمار تجویز شود.
  • قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن قرص خودداری کنید. خرد کردن و جویدن قرص منجر به ازادسازی فوری و در نتیجه عوارض جانبی می‌شود.
  • فکسوفنادین را با آب مصرف کنید و از خوردن آب‌میوه‌هایی مانند آب پرتقال یا گریپ‌فروت هم‌زمان با آن پرهیز کنید، زیرا جذب دارو را کاهش می‌دهند.

قرص آنتی هیستامین

قرص آنتی هیستامین دکونژستانت برای کودکان

مصرف آنتی هیستامین دکونژستانت برای کودکان باید با دقت انجام شود، زیرا دوزهای اشتباه می‌توانند منجر به عوارض جانبی جدی شوند. دوز مصرفی در کودکان به سن، وزن و وضعیت سلامت کودک بستگی دارد. برخی از داروها از جمله پسودوافدرین (یک دکونژستانت معمولی)، برای کودکان زیر ۴ سال ممنوع است. این ممنوعیت، به دلیل تحریک و افزایش ضربان قلب است.

عوارض قرص آنتی هیستامین

همانطور که بیان شد، آنتی هیستامین در انواع نسل اول و نسل دوم تولید می‌شود که عوارض نسل اول به دلیل اثرات بر سیستم عصبی، بیشتر از نسل دوم است. برخی از عوارض آنتی هیستامین به شرح زیر است:

  • خواب آلودگی شدید (نسل اول)
  • سرگیجه و ضعف
  • خشکی دهان و گلو
  • تاری دید
  • احتباس ادرار (مشکل در دفع ادرار)
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • مشکلات گوارشی

قرص آنتی هیستامین خواب آور است؟

بله، قرص آنتی هیستامین نسل اول دارای عوارض خواب الودگی است. این داروها به راحتی وارد مغز شده و سبب خواب الودگی و کاهش تمرکز می‌شوند. مصرف بیش از حد آنتی هیستامین خواب آور می‌تواند خطرناک باشد. در صورت مصرف داروهای آرام‌بخش یا الکل، از مصرف آنتی‌هیستامین خواب آور خودداری کنید.

موارد احتیاط و منع مصرف

قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برای اطلاع از موارد احتیاط قرص آنتی هیستامین با ما همراه باشید:

  • مصرف این دارو در برخی از بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
  • برخی از انواع این داروها، از جمله لوراتادین، فکسوفنادین و ستیریزین عمدتاً از طریق کلیه یا کبد دفع می‌شوند. در صورت نارسایی کلیه یا کبد، ممکن است دارو در بدن تجمع یابد و اثرات جانبی آن تشدید شود.
  • نسل اول این داروها، مانند دیفن‌هیدرامین و کلرفنیرامین می‌توانند فشار داخل چشم را افزایش دهند و شرایط بیماران مبتلا به گلوکوم را بدتر کنند.
  • مردان مبتلا به بزرگی پروستات (BPH) ممکن است هنگام مصرف قرص آنتی هیستامین نسل اول با مشکل در دفع ادرار مواجه شوند.
  • در سالمندان باید از نسل دوم این دارو استفاده شود تا عوارض جانبی کمتری داشته باشد.

قرص آنتی هیستامین

مصرف آنتی هیستامین در بارداری

مصرف قرص آنتی هیستامین در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شود. به صورت کلی، برخی از این داروها برای استفاده در دوران بارداری بی‌خطر هستند، اما برخی دیگر ممکن است اثرات منفی بر جنین داشته باشند. بنابراین، توصیه می‌شود که قبل از مصرف هر نوع دارو در دوران بارداری، با پزشک مشورت کنید.

تداخل دارویی آنتی هیستامین

این دارو ممکن است تداخل زیادی بسته به نام تجاری و نوع دارو داشته باشد. قبل از مصرف هر دارویی، با پزشک در رابطه با داروهای مورد استفاده و تجویزی خود مشورت کنید.

شرایط نگهداری قرص آنتی هیستامین

قرص آنتی هیستامین باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول و غیره باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر

این مقاله به بررسی درمان حساسیت یا آلرژی با قرص آنتی هیستامین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. درمان حساسیت یا آلرژی با قرص‌های آنتی‌هیستامین یکی از راهکارهای مؤثر و رایج در کاهش علائم آزاردهنده‌ای مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم‌ها و کهیر است. آنتی‌هیستامین‌ها با مسدود کردن اثرات هیستامین، ماده‌ای که در واکنش‌های آلرژیک آزاد می‌شود، سبب تسکین علائم آلرژی می‌شوند.

سوالات متداول

آنتی هیستامین دکونژستانت ترکیبی از دو نوع دارو است که برای علائم آلرژی و مشکلات تنفسی مانند گرفتگی بینی و رینیت (التهاب بینی) استفاده می‌شود.
برای درمان کهیر آنتی‌ هیستامین‌های غیر خواب‌آور (نسل دوم) توصیه می‌شوند که شامل سیتریزین، لوراتادین، دیفن هیدرامین و غیره است.
بله، قرص‌های آنتی‌ هیستامین می‌توانند برای درمان آبریزش بینی مفید باشند به خصوص اگر علت آن آلرژی باشد.
خواب‌آلودگی و سرگیجه، خشکی دهان، چشم‌ها و گلو، یبوست، مشکلات ادراری و غیره برخی از عوارض آنتی هیستامین در مردان است.
این دارو باید یک بار در روز، ۱۰ میلی گرم مصرف شود.
منبع:
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *