تنها راهی که میتوانید با استفاده از آن از ابتلا به ویروس HIV در خود مطمئن شوید، دادن آزمایش خون است. هرگز با اتکا به علائم ایدز نمیتوان از مبتلا شدن به آن اطمینان حاصل کرد. این بیماری نوعی بیماری عفونی است که طی مراحل مختلفی در بدن بروز مییابد و در هر مرحله فرد نشانههای متفاوتی را تجربه میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب ما را همراهی نمایید.
ویروس HIV
پیش از بررسی علائم ایدز باید بدانید که ویروس HIV در 3 مرحله خود را در بدن نشان میدهد. شناسایی این ویروس در مراحل اولیه میتواند در بهبود علائم بسیار موثر باشد و بیتوجهی به بیماری میتواند شرایط بیماری را وخیمتر نموده و سیستم ایمنی را با سرعت بیشتری رو به تضعیف ببرد. ویروس اچ آی وی طی مراحل زیر بروز مییابد:
- مرحله یک: عفونت حاد HIV
- مرحله دو: عفونت مزمن HIV
- مرحله سه: علائم ایدز پیشرفته
علائم ایدز در مراحل مختلف بیماری
چنانچه گفتیم در هر یک از مراحل علائم متفاوت است:
علائم ایدز در مرحله یک
طی 2 تا 4 هفته پس از آلودگی به ویروس HIV حدود دو سوم افراد علائمی شبیه به آنفلوانزا را از خود بروز میدهند. این علائم در نتیجه پاسخ طبیعی بدن به عفونت اچ آی وی رخ میدهند و شامل موارد زیر هستند:
- تب و لرز
- راش پوستی
- تعریق شبانه
- دردهای عضلانی
- گلودرد
- خستگی
- تورم غدد لنفاوی
- زخمهای دهان
با داشتن این علائم هرگز تصور نکنید که به بیماری ایدز مبتلا شدهاید؛ همانطور که گفتیم این علائم دقیقا شبیه به آنفلوانزا هستند. اما اگر در تماس با فردی بودهاید که به ایدز مبتلا بوده و یا مثلا رابطه جنسی محافظت نشده داشتهاید، جهت اطمینان بیشتر بهتر است حتما با نظر پزشک آزمایش HIV بدهید. اگر تست شما مثبت بود، میتوانید به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری در سطح کشور مراجعه نمایید. متخصصان بیماریهای عفونی در این مراکز میتوانند علاوه بر به کارگیری گزینههای درمانی برای شما مشاورههای لازم را نیز به شما ارائه دهند. با مراجعه به آدرس اینترنتی www.HIV-STI.IR میتوانید از نشانی دقیق این مراکز مطلع شوید.
علائم ایدز در مرحله دو
در این مرحله که مرحله نهفتگی است، ویروس همچنان تکثیر میشود اما در سطح بسیار پایین. ممکن است فرد در این مرحله که به آن عفونت مزمن HIV گفته میشود، هیچ نوع علائمی نداشته باشد و حتی احساس بیماری نیز نکند. بدون هیچ نوع درمانی ممکن است افراد 10 یا حتی 15 سال در همین مرحله باقی بمانند اما برخی دیگر نیز بسیار سریعتر از این مرحله عبور میکنند و بیماریشان پیشرفتهتر میشود.
اگر فردی که مبتلا به HIV است داروی خود را هر روز طبق دستور پزشک استفاده کند، از مقدار بار ویروسی در بدن وی کاسته خواهد شد و در واقع ممکن است شناسایی ویروس در بدن دیگر ممکن نباشد و احتمال انتقال ویروس کاهش یابد اما اگر ویروس HIV همچنان در بدن قابل تشخیص باشد، همچنان فرد میتواند ناقل آن بوده و آن را به دیگران انتقال داد.
علائم ایدز در مرحله سوم
اگر HIV دارید و تحت درمان نیستید، در نهایت آنقدر ویروس سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف میکند که به ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) مبتلا میشوید. این مرحله آخرین مرحله عفونت HIV است. علائم ایدز به شرح زیر هستند:
- کاهش وزن سریع و ناگهانی
- تب مکرر و تعریق شبانه
- تورم طولانی مدت غدد لنفاوی بدن (در زیر بغل، کشاله ران یا گردن)
- اسهال مکرر
- زخمهای دهان، مقعد یا دستگاه تناسلی
- ذات الریه
- لکههای قرمز، قهوهای یا بنفش زیر پوست یا روی پوست یا داخل بینی، دهان یا پلکها
- از دست دادن حافظه، افسردگی یا سایر اختلالات عصبی
هر یک از علائم ذکر شده ممکن است در بسیاری از بیماریها مشترک باشد و تنها از طریق دادن آزمایش میتوان از ابتلا به ایدز مطمئن شد. اغلب علائم فوق بر اثر عفونتهای فرصت طلبی رخ میدهند که در نتیجه تضعیف سیستم ایمنی به وجود میآیند.
علائم پوستی بیماری ایدز
اغلب در مرحله اول و سوم بیماری است که علائم پوستی بیماری ایدز خود را نشان میدهد. علائم زیر در صورت شدید شدن بیماری در 90 درصد مواقع در مبتلایان دیده میشود:
- بثورات پوستی (حدود دو ماه پس از ابتلا به اچ ای وی به وجود میآید)
- التهاب ائوزینوفیلی ریشه مو
- خشکی شدید پوست
- اگزما
- حساسیت به نور خورشید
- وارت (رشد غیر طبیعی و غیر سرطانی لایههای پوستی)
- برفک دهان
- زونا
آیا علائم ایدز در زنان و مردان متفاوت است ؟
با وجود اینکه بیشتر علائم ایدز در زنان و مردان مشترک است اما تفاوتهایی نیز وجود دارد. برخی از نشانههای بروز ایدز در مراحل پیشرفته بیماری تنها در زنان رخ میدهد، مثل:
- اختلال در عادت ماهیانه (کم شدن یا زیاد شدن خونریزی یا جلو و عقب افتادن پریود)
- درد زیر شکم (که ممکن است نشانه عفونت تخمدان یا بیماری التهابی لگن باشد)
- عفونت واژن
سایر علائم دیگری که در این مطلب به آنها پرداختیم در زنان و مردان یکسان است.
گفتار آخر
همه مبتلایان به HIV به تدریج در آینده به ایدز مبتلا خواهند شد. اما خوشبختانه برخی داروها وجود دارند که پیشرفت بیماری را کند میکنند و سبب میشوند تا فرد سالهای سال بتواند به زندگی خود ادامه دهد. بیماری ایدز از طریق خون، رابطه جنسی محافظت نشده، سرنگ آلوده و مواردی از این دست به راحتی انتقال پیدا میکند. همه افراد علاوه بر اینکه باید با راهکارهای مناسب و توصیههای بهداشتی از بروز ایدز پیشگیری نمایند، نسبت به علائم ایدز نیز باید هشیار باشند و در صورت مشاهده آنها با پزشک مشورت کرده و در صورت لزوم آزمایش HIV بدهند تا از این بیماری در امان باشند.
2 دیدگاه
با درود. درمان هایی که برای ایدز به کار می برند تا چه حد موثر است؟
دوست عزیز ، کاملا به قدرت سیستم ایمنی بدن شما و فاصله زمانی ابتلا تا تشخیص و درمان فرد مبتلا دارد. خوشبختانه در حال حاضر در زمینه درمان بیماری ایدز راهکارهای درمانی بسیار موثری کشف شده است که امید برای درمان این بیماری در آینده دور از ذهن نیست. به هر حال بسیاری از بیماران مبتلا به ایدز با روش های درمانی موجود می توانند تا سال های طولانی زندگی کنند و تحت درمان باشند.