پماد اریترولیدین (erythromycin) برای رفع عفونت چشم و همچنین گاهی برای مشکلات پوستی کاربرد دارد. این پماد که از اریترومایسین مشتق شده است ضد عفونت عمل میکند. برای آشنایی بیشتر با این پماد با ما همراه باشید.
اشکال دارویی اریترولیدین
داروهای شیمیایی و گیاهی موجود در داروخانهها در اشکال دارویی مانند قرص، سرم، محلول خوراکی، محلول تزریقی و… موجود است. پزشک معالج با توجه به شرایط جسمانی و دوز مورد نیاز، اشکال دارویی مختلف اریترومایسین را تجویز میکند. اشکال دارویی این محصول شامل قرص 200 میلی گرم و 400 میلی گرم، سوسپانسیون خوراکی 200 میلی گرم در 5 میلی لیتر، محلول موضعی 2% و 4%، پماد موضعی 2%، پدهای موضعی 2%، ژل موضعی 2% و 4% میباشد. هرکدام از این موارد دارای دوز مصرفی متفاوتی است که با نسخه پزشک قابل استفاده میباشد.
موارد مصرف داروی اریترومایسین
فرم پماد استریل چشمی این دارو برای درمان برخی عفونتهای چشمی (مانند ورم ملتحمه) استفاده میشود. همچنین برای جلوگیری از برخی عفونتهای چشمی در نوزادان دارای کاربرد است و به دستهای از داروهای معروف به آنتیبیوتیکهای ماکرولید تعلق دارد. اریترومایسین (Erythromycin) با توقف رشد باکتریها عمل کرده و فقط عفونتهای باکتریایی چشم را درمان میکند و برای سایر عفونتهای چشمی کار نخواهد کرد. استفاده غیرضروری یا استفاده نادرست از هر آنتیبیوتیک میتواند منجر به کاهش اثربخشی آن شود. مهمترین موارد مصرف این محصول شامل بیماری لژیونر، اورتریت غیر گونوکوکال، آماده سازی روده، سیاه سرفه، ورم ملتحمه و تراخم (تایید نشده) میباشد.
موارد مصرف پماد اریترومایسین
- ورم ملتحمه
- تراخم (تایید نشده)
- عفونت چشمی (پماد چشمی)
موارد مصرف قرص اریترومایسین
- بیماری لژیونر
- اورتریت غیر گونوکوکال
- آماده سازی روده
- لنفوگرانولوم ونروم
- سیاه سرفه
- گاستروپارزی (تایید نشده)
- گرانولوم اینگویناله (تایید نشده)
- شانکروئید (تایید نشده)
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Erythromycin
با اتصال به زیرواحدهای ریبوزومی 50S، سنتز پروتئین را در ارگانیسمهای حساس مهار میکند، در نتیجه انتقال آمینواسیل و انتقال-RNA را مهار میکند و البته سبب مهار سنتز پلی پپتید نیز خواهد شد. فقط بر روی موجودات در حال تکثیر اثر میگذارد. به دیواره سلولی باکتریهای گرم مثبت راحتتر از باکتریهای گرم منفی نفوذ میکند. بنابراین ارگانیسمهای گرم مثبت ممکن است 100 برابر بیشتر از ارگانیسمهای گرم منفی اریترومایسین تجمع کنند. جذب اریترومایسین در غشاهای مخاطی هنوز مشخص نیست.
مقدار مصرف پماد Erythromycin
برای استفاده از پماد چشمی ابتدا دستان خود را بشویید. برای جلوگیری از آلودگی، مراقب باشید که نوک لوله را لمس نکنید یا اجازه ندهید که چشم، پلک یا هر سطح دیگری را لمس کند. استفاده پماد چشمی اریترولیدین قبل از رانندگی، کار با ماشینآلات و تجهیزات ممنوع است. در صورت استفاده مدتی صبر کنید تا محتوای پماد جذب چشم شود تا در حین کار یا رانندگی دچار تاری دید نشوید. قطع زودهنگام دارو ممکن است به باکتریها اجازه دهد به رشد خود ادامه دهند، که ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. اگر وضعیت بیماری شما بهبودی نیافت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
زمان مصرف پماد چشمی اریترولیدین
بر روی بسته بندی پماد اریترومایسین (Erythromycin) مقدار و زمان مصرف پماد برای مصارف عمومی درج شده است. پماد چشمی این دارو را تنها بر روی چشم بمالید. حین استفاده از این دارو از لنزهای تماسی استفاده نکنید. لنزهای تماسی را مطابق دستورالعمل سازنده استریل کنید و قبل از شروع مجدد استفاده از آنها با پزشک خود مشورت کنید. برای استفاده از پمادهای چشمی، سر خود را به عقب خم کنید، به بالا نگاه کنید و به آرامی پلک پایین را به سمت پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. حدود نیم اینچ (1 سانتی متر) از پماد را طبق دستور پزشک در کیسه قرار دهید. به آرامی چشم را ببندید و کره چشم را در تمام جهات بچرخانید تا دارو پخش شود.
مقدار مصرف پماد اریترولیدین
- پماد این دارو در جهت درمان ورم ملتحمه بسته به شدت عفونت25 سانتی متر در 4 الی 12 ساعت استفاده شود.
- برای درمان تراخم هر 12 ساعت به مدت 2 ماه به مقدار کافی اعمال شود.
- پماد موضعی این دارو نیز برای درمان آکنه ولگاریس به صورت موضعی (صبح و عصر) روی نواحی آسیب دیده پس از شستشوی کامل و خشک کردن پوست استفاده شود.
مقدار مصرف قرص اریترولیدین
- قرص اریترومایسین برای درمان بیماری لژیونر 1000 الی 400 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 21 روز تجویز میشود.
- دوز پیشنهادی برای اورتریت غیرگونوکوکال 800 میلی گرم هر 8 ساعت به مدت 7 روز است.
- برای درمان سیاه سرفه 500 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 21 روز استفاده شود.
- برای آمیبیازیس روده ای 400 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 10 الی 14 روز
- برای عفونتهای استرپتوکوکی 400 میلی گرم تقسیم شده در دو دوز 12 ساعته به مدت 10 روز
- در سفلیس اولیه 48 الی 64 گرم که طی 10 الی 15 روز تقسیم و استفاده میگردد.
موارد احتیاط
قبل از مصرف پماد یا قرص اریترومایسین، در صورت حساسیت به ترکیبات این دارو و سایر آنتیبیوتیکهای ماکرولید (مانند کلاریترومایسین) از مصرف آن امتناع کنید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می تواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. بعد از استفاده از پماد چشمی در برخی بیماران شاهد تاری دید در مدت محدودی هستیم.
در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. با اینکه خطرات زیادی از پماد چشمی در زنان باردار و جنین گزارش نشده است، اما در دوران بارداری باید با تجویز پزشک مصرف شود.
- اختلال عملکرد کبد از جمله افزایش آنزیمهای کبدی، هپاتیت سلولی کبدی یا کلستاتیک با یا بدون زردی گزارش شده است.
- تجویز درمان در صورت عدم وجود عفونت باکتریایی اثبات شده، مشکوک قوی یا اندیکاسیون پیشگیری کننده بعید است برای بیمار مفید باشد و خطر ایجاد باکتریهای مقاوم به دارو را افزایش میدهد.
- از آنجایی که اریترومایسین عمدتاً از طریق کبد دفع میشود، هنگام تجویز آن در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کبدی باید احتیاط کرد.
- تشدید علائم میاستنی گراویس و شروع جدید علائم سندرم میاستنیک در بیماران تحت درمان با اریترومایسین گزارش شده است.
- تنگی هیپرتروفیک پیلور شیرخواران (IHPS) در نوزادان پس از درمان با اریترومایسین گزارش شده است.
- استفاده طولانی مدت یا مکرر از اریترومایسین ممکن است منجر به رشد بیش از حد باکتریها یا قارچهای غیرحساس شود. اگر عفونت شدید رخ دهد، اریترومایسین باید قطع و درمان مناسب آغاز شود.
- در صورت لزوم، برش و درناژ یا سایر روشهای جراحی باید همراه با آنتیبیوتیک درمانی انجام شود. مطالعات مشاهدهای در انسان ناهنجاریهای قلبی و عروقی را پس از قرار گرفتن در معرض محصولات دارویی حاوی اریترومایسین در اوایل بارداری گزارش کرده است.
موارد منع مصرف داروی اریترومایسین
- حساسیت مفرط مستند
- مصرف همزمان با ترفنادین
- مصرف همزمان با مهارکنندههای HMG-CoA ردوکتاز که به طور گسترده توسط CYP3A4 متابولیزه میشوند (لوواستاتین یا سیمواستاتین).
- مصرف همزمان اریترومایسین با ارگوتامین یا دی هیدروارگوتامین
عوارض جانبی داروی اریترومایسین (Erythromycin)
بعد از مصرف پماد چشمی یا قرص اریترولیدین (Erythromycin) شاهد برخی عوارض جانبی مانند تاری دید، سوزش و درد و… در بیماران هستیم. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. استفاده از این دارو برای دورههای طولانی یا مکرر ممکن است منجر به انواع دیگر عفونتهای چشم از جمله عفونتهای قارچی شود.
در صورت بروز برخی علائم چشمی جدید یا بدتر (مانند درد، تورم، ترشح غلیظ یا چرک) استفاده از دارو را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
- سوزش چشم، درد و تاری دید (پماد چشمی)
- درد شکم
- آنافیلاکسی
- هپاتیت کلستاتیک
- گیجی و تب
- سوء هاضمه، اسهال، نفخ شکم و حالت تهوع
- توهمات و سردرد
- از دستدادن شنوایی
- تنگی پیلور هیپرتروفیک
- فشار خون بالا
- نفریت بینابینی
- واکنشهای آلرژیک خفیف
- اثرات سیستم عصبی، از جمله تشنج
تداخل دارویی اریترولیدین
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. بیماران قبل از مراجعه به پزشک لیستی از داروهای شیمیایی و گیاهی مورداستفاده خود تهیه کرده و به وی نشان دهید.
داروهای بارنیدیپین، بیلاستین، بوسوتینیب، بودزوناید (سیستمیک)، واکسن آبله، سیزاپراید، کلیندامایسین، آمیودارون، اپرپیتانت، آستمیزول، لوواستاتین، لوماکافتور و ایواکافتور، لوماتپرون، مکیتازین، میزولاستین، نراتینیب، پازوپانیب، پیموزاید، سیمپرویر، سیمواستاتین، توپوتکان و… سبب تداخل دارویی با اریترومایسین میشوند. زنان باردار و مادران شیرده هیچ دارویی را بدون دستور و نسخه پزشک مصرف نکنند، زیرا تداخلات دارویی قرص erythromycin فراوان است.
مصرف اریترولیدین (Erythromycin) در دوران بارداری و شیردهی
داروی اریترولیدین وارد شیر مادر می شود و می تواند برای نوزاد خطرناک باشد. مادران شیرده و زنان باردار از مصرف این دارو بدون نسخه و تایید پزشک اجتناب کنند.
شرایط نگهداری پماد اریترومایسین
داروی ارتیرومایسین (Erythromycin) باید در دمای اتاق به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی را دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری کنید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید. از ریختن انواع داروها به داخل چاه دستشویی، خیابان و فاضلاب خودداری کنید.
کلام آخر در مورد پماد اریترومایسین
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در مورد پماد اریترولیدین شرح دادیم. با توجه به اثرات مثبت پماد اریترولیدین (Erythromycin) در درمان مشکلات پوستی و براساس نتایج تحقیقات انجامشده، این ماده میتواند به عنوان یک راهکار نوین و مؤثر در حفظ و بهبود سلامت پوست معرفی شود. با این حال، توصیه میشود که هرگز قبل از استفاده از هر نوع پماد با پزشک پوست مشورت کنید.
مکانیسم عمل اریترومایسین با اتصال به زیرواحدهای ریبوزومی 50S، سنتز پروتئین را در ارگانیسمهای حساس مهار کرده و در نتیجه انتقال آمینواسیل و انتقال-RNA را مهار میکند. قرص این دارو دارای کاربردی گسترده است که باید با مشاهده و بررسی پزشک برای انواع بیماریها تجویز شود.
منبع سایت: Medscape