وقتی در پی تغییر در سبک زندگی خود و افزودن غذاهای سالم به رژیم غذایی خود هستید، به احتمال زیاد یکی از مواد غذایی که مصرف آن به شما پیشنهاد میشود، نان سبوس دار است که نوعی غلات کامل به شمار میآید. در این مقاله برای شما شرح خواهیم داد که مصرف نان سبوس دار چه فوایدی دارد؟ آیا بهترین نان رژیمی برای صبحانه، نان سبوس دار است؟ با ما همراه باشید.
نان سبوس دار چیست؟
در زبان انگلیسی به نان سبوس دار میگویند: Whole Grain Bread. در اینجا واژه whole معنی کل یا کامل را میدهد. به این معنا که در تهیه این نان سبوس، جوانه و آندوسپرم (درون دانه) هسته گندم دست نخورده باقی مانده است. نان سبوس دار از آرد سبوس دار به دست میآید.
مصرف نان سبوس دار خواص فراوانی برای سلامت بدن دارد که به آنها خواهیم پرداخت.
خواص مصرف نان سبوس دار چیست؟
یک رژیم غذایی سالم و مناسب حتما باید شامل غلات کامل باشد. مصرف نان سبوس دار یک راه عالی برای افزودن غلات کامل به رژیم غذایی است. در وعده صبحانه در کنار عسل، ارده، شیره، مربا و … میتوانید از نان سبوسدار استفاده نمایید. نان سبوس دار میتواند از گندم، جو، برنج قهوه ای و… به دست آید. فواید مصرف نان سبوس دار میتواند از تقویت قلب گرفته تا کاهش خطر التهاب را در بدن شامل شود.
غلات کامل مثل نان سبوسدار علاوه بر اینکه منبع ایده آلی از فیبر، پروتئین و ویتامینهای گروه B هستند، مواد مغذی دیگری را نیز شامل میشوند که از سلامت سیستم ایمنی حمایت کرده، فشار خون را کاهش میدهند، در لاغری و کاهش وزن موثر هستند و از بروز بیماریهای لثه ممانعت به عمل میآورند.
در اینجا به برخی از خواص نان سبوس دار اشاره میکنیم:
خواص نان سبوس دار برای لاغری
اگر به دنبال نان رژیمی هستید، مصرف نان سبوس دار را حتما در رژیم غذایی خود جای دهید. از آنجایی که نان سبوس دار سرشار از فیبر است، کمک میکند تا شما مدت طولانیتری بتوانید سیر بمانید. واضح است که به تاخیر انداختن احساس گرسنگی موجب میشود تا غذای کمتری مصرف کرده و در نتیجه به لاغر شدن و کاهش وزن شما کمک شود.
خواص نان سبوس دار برای لاغری به فیبر موجود در آن مرتبط میشود. از طرف دیگر این نان حاوی مواد مغذی بسیار و انواع ویتامین ها است که هر کدام سلامت بدن را بهبود بخشیده و در تقویت سیستم ایمنی موثر هستند. برای کمک به کاهش وزن و لاغری حتما باید رژیم بگیرید و فعالیت بدنی یا تمرینات ورزشی خود را افزایش دهید. برخی از انواع مکمل بدنسازی مثل ال کارنیتین در چربی سوزی و لاغری میتوانند در کنار ورزش بسیار موثر واقع شوند.
حمایت از سلامت قلب
درست برعکس غلات فرآوری شده، غلات کاملی همچون نان سبوس دار سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و مقادیر کافی از پروتئین هستند و از سلامت قلب پشتیبانی میکنند. آنتی اکسیدانها، فیبر و ویتامین K در نان سبوس دار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی از جمله سکته قلبی را کاهش میدهند.
تقویت سلامت روده
فیبر موجود در نان سبوسدار نوعی از فیبر است که در آب حل نمیشود. بنابراین میتواند یک عنصر کلیدی برای حفظ سلامت دستگاه گوارش به حساب آید. مصرف نان سبوس دار حرکات منظم روده را تقویت میکند و محیطی را در روده به وجود میآورد که برای رشد فلور خوب روده مناسب است. از آنجایی که نان سبوس دار حاوی فیبر است، در جلوگیری از یبوست نیز میتواند موثر واثع شود.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن
نان رژیمی سبوسدار حاوی فیبر رژیمی، آنتی اکسیدانها و ترکیبات گیاهی بوده که دارای خواص ضد التهابی هستند و این قابلیت را دارند که خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مثل آسم و بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهند. آنتی اکسیدانها ضد التهاب بوده و با مولکولهایی به نام رادیکالهای آزاد که باعث آسیب به سلولها میشوند، مبارزه میکنند. معمولا در قرص مولتی ویتامین از انواع ویتامینهایی که نقش آنتی اکسیدانی دارند استفاده میشود: مثل ویتامین C و E.
کمک به کنترل دیابت نوع 2
در مقالهای که در مجله Nutrients در سال 2018 منتشر شد، نتیجه چندین تحقیق آمده بود که نشان داده بودند مصرف نان سبوسدار و غلات کامل میتواند در کنترل دیابت نوع 2 اثرگذار باشد. حتی با در نظر گرفتن متغیرهای سبک زندگی مثل BMI، سیگار کشیدن، مصرف الکل، عادات غذایی و فعالیت بدنی باز هم مشخص شده بود که نان سبوسدار در پیشگیری و درمان دیابت (مرض قند) نقش دارد.
بهترین نان رژیمی برای صبحانه کدام است؟
بدون شک مصرف نان سبوس دار یکی از بهترین انتخابها برای نان رژیمی در صبحانه است. سبوس که در غلات کامل لایه بیرونی به حساب میآید، دارای فیبر بالایی است. جوانه، آندوسپرم و سبوس در غلات کامل دست نخورده باقی مانده و خاصیت خود را حفظ میکنند. سبوس و جوانه دارای پروتئین، چربی، ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفیدی هستند؛ در حالی که آندوسپرم بیشتر نشاسته را شامل میشود.
نان سبوسدار اگر از گندم کامل باشد، فیبر بالایی دارد و بسیار مغذیتر از غلات تصفیه شده به حساب میآید. در نانهایی مثل لواش و تافتون، سبوس و جوانه فرآوری میشوند. یک تکه نان سبوس دار (46 گرم) حاوی ارزش غذایی زیر است:
- کالری: 110
- پروتئین: 4 گرم
- چربی: 0.5 گرم
- کبوهیدرات: 23 گرم
- فیبر: 4 گرم
بهترین نان سبوس دار کدام است؟
امروزه مصرف نان سبوس دار در میان علاقمندان به سلامتی بسیار پرطرفدار شده است. در فروشگاهها در برندهای مختلف میتوانید انواع نانهای سبوسدار را بیابید. در طب سنتی ایران روی مصرف نان سبوسداری تاکید میشود که از گندم کامل به دست آمده باشد. زیرا گندم طبیعتی گرم دارد. نان سنگک که دارای سبوس گندم است یکی از بهترین نانها به حساب میآید؛ به شرط آنکه در پخت آن از کمترین مقدار جوش شیرین استفاده شده باشد.
عوارض مصرف نان سبوس دار چیست؟
شاید بپرسید چه کسانی نباید نان سبوس دار بخورند؟ افراد مبتلا به IBS (سندرم روده تحریک پذیر) با خوردن نان سبوسدار ممکن است دچار مشکلاتی مثل نفخ، درد معده، یبوست یا دیگر مشکلات گوارشی شوند. مشکل اینجاست که فروکتانهای موجود در گندم اغلب در بدن افراد مبتلا به IBS به خوبی تحمل نمیشوند. فروکتانها نوعی کربوهیدرات هستند که به عنوان الیگوساکارید شناخته میشوند و در دسته FODMAP ها قرار میگیرند.
FODMAP ها مجموعهای از کربوهیدراتهای زنجیره کوتاه بوده که به درستی در روده جذب نشده و عوارض جانبی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ایجاد میکنند. پس افراد مبتلا به این بیماری بهتر است در مورد نان مصرفی خود حتما با پزشک مشورت نمایند.
کلام پایانی
مصرف نان سبوس دار به همه افرادی که به دنبال ارتقا فاکتورهای سلامتی در بدن خود هستند، پیشنهاد میشود. در نان سبوسدار مقادیر قابل توجهی فیبر میتوانید بیابید که به افزایش مدت زمان سیری در معده شما کمک کرده و در لاغری تاثیری مثبت بر جای میگذارند. در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به همه خواص نان سبوس دار اشاره کردیم. شما به عنوان بهترین نان سبوسدار از چه نانی استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان گذاشته و برای ما کامنت بگذارید.
2 دیدگاه
در شهرستان ها مثل شهر کرمان که بنده زندگی میکنم به نان های پخت سنتی سبوس و دیگر مواد مفید اضافه می شود.
ولی متاسفانه در همینجا هم نانوایی هایی که آرد دولتی میگیرند بدون سبوش تولید میکنند.
متاسفانه در مملکت ما نان سبوس دار وجودندارد همه نان ها از گندم سبوس گرفته پخته میشوند و فرقی بین نان سنگک و بربری و تافتون وجود ندارد