پوسته سر و شوره سر شباهتهای زیادی به هم دارند اما در عین حال از یکدیگر متمایز هستند. درک تفاوت بین این دو عارضه به شما کمک میکند تا بتوانید درمان مناسبی را انتخاب کنید. در این مطلب همراه ما باشید تا هر آنچه در این زمینه لازم است بدانید، برایتان شرح دهیم. فرق شوره و پوسته سر چیست؟
علت شوره سر چیست؟
قبل از پرداختن به فرق شوره و پوسته سر باید بدانید که پوست سر مانند دیگر قسمتهای پوست هرچند وقت یکبار سلولهای مرده را از بین برده و با سلولهای جدید جایگزین میکند. شوره سر زمانی رخ میدهد که این روند سرعت بالایی بیابد. هرچه پوست سر سریعتر پوست مرده را از بین ببرد یا به اصطلاح پوستهریزی کند، شوره سر بدتر میشود. برخی از عوامل میتوانند سرعت ریزش پوست را افزایش دهند. به گفته متخصصان به طور کاملا دقیق نمیتوان مشخص کرد که چه چیزی باعث شوره سر میشود اما علل بالقوه بروز این مشکل موارد زیر میتواند باشد:
- عفونتهای قارچی پوست سر
- چربیهای ترشح شده از پوست سر
- حساسیت به موادی مانند محصولات مراقبت از مو
این 3 عامل ممکن است در کنار یکدیگر موجب شوند تا شوره سر بدتر شود. به عنوان مثال افرادی که دارای عفونت قارچی پوست سر هستند، اگر پوست حساس یا پوست سر بسیار چرب داشته باشند، ممکن است شوره سرشان بدتر شود.
اکثر افراد قارچی به نام مالاسزیا روی پوست سر خود دارند که معمولا هیچ مشکلی را بوجود نمیآورد. اما در اشخاص مبتلا به شوره سر این قارچ باعث تحریک و پوسته پوسته شدن پوست سر میشود. عوامل خاصی میتواند باعث تکثیر مالاسزیا شود که از جمله آنها سن، اختلال هورمونها، استرس و بعضی شرایط پزشکی را میتوان نام برد. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که یک رابطه نزدیک بین وجود باکتریهای خاص پوست سر و شوره سر وجود دارد. معمولا نخستین درمانی که برای شوره سر پیشنهاد میشود، خرید شامپو ضد شوره است. اما فرق شوره و پوسته سر چیست؟
درماتیت سبورئیک علت شوره سر
طبق گفته بسیاری از متخصصان پوست و مو علت اصلی شوره سر درماتیت سبورئیک است. این عارضه باعث چرب، قرمز و پوسته پوسته شدن میشود. به پوستههای سفید یا زردی که ایجاد میشود، شوره سر میگویند. درماتیت سبورئیک در هر جایی که غدد چربی وجود دارد، میتواند ایجاد شود؛ مثل ابروها، کشاله ران، زیر بغل، قسمت بالایی کمر و در امتداد دو طرف بینی. در نوزادان به درماتیت سبورئیک، کلاه گهواره میگویند.
پوسته سر چیست و چه علتی دارد؟
برای اینکه درک بهتری از فرق شوره و پوسته سر داشته باشید، با علت پوسته سر نیز باید آشنا شوید. پوسته سر زمانی بوجود میآید که پوست سر فاقد چربی کافی باشد. خشکی بیش از حد پوست سر میتواند با خارش و پوسته پوسته شدن همراه باشد. افرادی که پوست خشک دارند، بیش از بقیه مستعد ایجاد پوسته سر هستند. هوای خشک به ویژه در زمستان، شستشوی زیاد مو، افزایش سن، بیماریهای پوستی مثل اگزما و محصولاتی که چربی طبیعی پوست را از بین میبرند، میتوانند پوسته سر را افزایش دهند.
فرق شوره و پوسته سر
تفاوت شوره و پوسته سر چیست؟ افرادی که پوست سرشان خشک است، ممکن است متوجه ریزش پوستههای سرشان بشوند. اما این پوستهها با شوره فرق دارند. فرق شوره و پوست سر در موارد زیر خلاصه میشود:
- نسبت به شوره سر، پوسته سر کوچکتر و سفیدتر است.
- شوره سر از پوسته سر بزرگتر بوده و ممکن است به رنگ متمایل به زرد باشد و چرب به نظر برسد.
- اگر شوره سر بر اثر عفونت قارچی باشد، بدون درمان موثر بهبود نمییابد. در حالیکه پوسته سر ممکن است بیاید و برود. یعنی مدتی باشد و مدتی بعد خودبخود از بین برود.
آگاهی از فرق شوره و پوسته سر باعث میشود تا در شناسایی آنها بهتر عمل کنید.
شباهت پوسته سر و شوره سر
فرق شوره و پوسته سر را شرح دادیم. هم شوره و هم پوسته سر میتوانند باعث تحریک پوست سر شده و خارش ایجاد کنند. اگر تحریک پوستی زیاد باشد، افراد ممکن است آنقدر پوست سر خود را بخارانند که قرمز شده و زخمهای کوچکی ایحاد شود.
جدول مقایسه فرق شوره و پوسته سر
شباهتها و فرق شوره و پوسته سر را در این جدول به طور خلاصه میتوانید ببینید:
علائم و نشانهها | شوره سر | پوسته سر |
پوستههای چرب و بزرگ به رنگ زرد یا سفید | ✓ | |
پوستههای خشک و کوچک | ✓ | |
خارش در پوست سر | ✓ | ✓ |
پوست چرب، قرمز و پوسته پوسته | ✓ | |
خشکی پوست در قسمتهای دیگر بدن | ✓ |
در اکثر موارد پوستههایی که در سر ایجاد میشوند، بیشتر احتمال دارد که شوره باشند؛ به ویژه اگر پوست سر چرب و احساس خارش شدید است. اگر در فرق شوره و پوسته سر مشکل دارید، با پزشک مشورت کنید.
درمان پوسته سر
اگر پوست سرتان خشک است با یک شامپوی ملایم که مخصوص موهای خشک فرموله شده، موهای خود را شسته و سپس از نرم کننده مو استفاده نمایید.
برخی از آرایشگرها در آرایشگاه میتوانند برای درمان پوسته سر از دستگاهی استفاده کنند که رطوبترسانی به پوست سر را افزایش داده و در نتیجه پوسته ریزی بیش از حد را متوقف نماید.
رفع فوری شوره سر با شامپو ضد شوره
اگر شوره سر شما خفیف است، هر روز موهای خود را با یک شامپوی ملایم که مخصوص نوع مویتان است، بشویید تا میزان چربی روی پوست سر شما کاهش یابد. اما اگر شوره سر شدید است باید به سراغ شامپو ضد شوره بروید زیرا شامپوی معمولی نمیتواند موثر واقع شود. اکثر شامپوهای ضد شوره حاوی ترکیباتی هستند که قارچهای پوست سر را از بین برده و از پوسته پوسته شدن جلوگیری میکند. بهترین شامپوهای ضد شوره حاوی این ترکیبات هستند:
- پیریتیون زینک: که قارچ روی پوست سر را از بین میبرد. شامپوهای زینک پیریتیون به اندازه کافی ملایم هستند و هر روز میتوان از آنها استفاده نمود.
- سولفید سلنیوم: مقدار قارچها را کاهش داده و از اینکه سلولها بیش از حد از بین بروند، جلوگیری میکند. اگر موهای بلوند یا خاکستری دارید یا موهای خود را رنگ میکنید، قبل از استفاده از شامپو حاوی سولفید سلنیوم از یک متخصص مو مشورت بگیرید زیرا ممکن است این شامپو رنگ موهای شما را تغییر دهد.
- کتوکونازول: قارچی که باعث شوره سر میشود، از بین میبرد. شامپو کتوکونازول را میتوانید در داروخانهها به راحتی بیابید.
- اسید سالیسیلیک: پوستههای اضافی را پیش از ریزش از کف سر پاک میکند. اسید سالیسیلیک میتواند پوست شما را خشک کرده و باعث پوسته پوسته شدن بیشتر شود.
- قطران زغال سنگ: رشد و ریزش سلولهای پوست روی پوست سر را کاهش میدهد. اگر موهای بور یا خاکستری دارید، شامپویی که حاوی این ماده است میتواند در رنگ مویتان تغییر ایجاد کند.
اگر فرق شوره و پوسته سر را بدانید، درمان بهتری را انتخاب خواهید کرد.
شامپو ضد شوره حاوی روغن درخت چای
شامپوهای حاوی روغن درخت چای برای از بین بردن شوره سر بسیار مناسب هستند. روغن درخت چای یک ماده طبیعی با خاصیت ضد قارچ است که برای درمان شوره ایدهآل به نظر میرسد. دقت داشته باشید که بعضی از افراد به روغن درخت چای حساسیت دارند. اگر مستعد قرمزی و تورم پوست هستید، قبل از استفاده از روغن درخت چای با پزشک مشورت کنید.
هنگامیکه پس از استفاده از شاپوی ضدشوره، شور سر شما بهبود یافت، تعداد روزهای استفاده از شامپو را کاهش دهید.
پیشگیری از پوسته سر
فرق شوره و پوسته سر را دانستید. با راهکارهای زیر میتوانید از ایجاد یا افزایش پوسته سر جلوگیری کنید:
- استفاده از شامپوهای ملایم و آبرسان
- کمتر شستن موها با شامپو
- استفاده از دستگاه بخور برای جلوگیری از خشک شدن پوست
- نوشیدن بیشتر آب
جلوگیری از شوره سر
راهکارهای زیر را امتحان نمایید:
- اگر شوره سر دارید، موهای خود را اغلب با شامپوی ضد شوره بشویید.
- استفاده از محصولات مو حاوی مواد شیمیایی قوی و الکل را کنار بگذارید تا پوست سرتان بیش از اندازه خشک نشود.
- هر روز چند دقیقه موهای خود را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند به کنترل شوره سر کمک کند. البته بیش از اندازه خود را در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار ندهید زیرا همانطور که میدانید عاملی برای سرطان پوست است.
- با مدیتیشن، یوگا یا دیگر تکنیکهای آرامشبخش، استرس خود را کاهش دهید.
انواع شوره سر
فرق شوره و پوسته سر را برایتان شرح دادیم. گاهی با خرید شامپو و انتخاب یک شامپوی مناسب به راحتی میتوان این نوع مشکلات مو را به راحتی برطرف کرد. در اینجا توضیحی کوتاه در مورد انواع شوره سر نیز برایتان ارائه میدهیم:
- شوره سر خشک: وقتی بوجود میآید که پوست سر خیلی خشک باشد.
- شوره سر چرب: هنگامی دیده میشود که غدد چربی بیش از حد سبوم تولید کنند. درماتیت سبورئیک شکل شدیدتر شوره سر پوست چرب است.
- شوره سر مرتبط با قارچ: بر اثر قارچ مالاسزیا ایجاد میشود که در برخی از افراد پاسخ التهابی ایجاد میکند.
- شوره بر اثر بعضی بیماریها: مثل درماتیت سبورئیک، اگزما و پسوریازیس.
پوسته سر نوزاد طبیعی است؟
بین دو هفتگی تا سه ماهگی در بعضی از نوزادان علائم پوسته ریزی سر دیده میشود. این پوستهها شبیه به شوره سر بوده و گاه چرب، زردرنگ و ضخیم هستند. ریزش پوست سر در نوزاد ممکن است تا 3 ماه ادامه داشته باشد اما بعد به تدریج از بین میرود. این عارضه کاملا بیخطر است و نباید در والدین ایجاد نگرانی کند. 2 بار در هفته روغنهای مخصوص کودک را روی سر وی بمالید تا پوستهها زودتر بریزند. اگر پس از مدتی پوسته سر نوزاد کاهش نیافت، با پزشک در این رابطه مشورت نمایید.
کلام آخر در مورد تفاوت پوسته سر و شوره سر
فرق شوره و پوسته سر چیست؟ در این مقاله فرق شوره و پوسته سر را برای شما خوانندگان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز شرح دادیم. اگر هنوز مردد هستید که شوره دارید یا پوسته، در این رابطه با یک پزشک متخصص حتما مشورت نمایید تا درمان مناسب را به شما پیشنهاد دهد. گاهی درمانهای خانگی و استفاده از شامپوهای بدون نیاز به نسخه کفایت میکند اما گاهی نیز به درمانهای جدیتری نیاز است.
1 دیدگاه
سلام توضیحات واقعا عالی بوده ممنون از شما.لطفا درباره موخوره و ابرسانی موهای فر و خشک هم توضیح بدید