شما در هر سن و سالی که ممکن است با جوشهای کمر یا نواحی اطراف آن روبرو شوید. اگر تعداد این جوشها زیاد نباشد، مشکلی نیست اما چنانچه حس کنید که آنها رو به افزایش هستند ممکن است برایتان بسیار آزار دهنده بوده و از لحاظ زیبایی نیز مشکلساز باشند. جوش کمر چه علتی دارد؟ درمان جوش کمر چگونه باید صورت گیرد؟ طب سنتی در این زمینه چه میگوید؟ راهکارهای خانگی برای بهبود جوش کمر چیست؟ آیا میتوان از کرم ضد جوش استفاده نمود؟ همراه ما باشید تا به پاسخ این پرسشها برسید.
علت ایجاد جوش کمر چیست؟
بدن انسان چربی تولید میکند که نام آن سبوم است. این چربی در غدد متصل به فولیکولهای مو ساخته میشود. سبوم موجب میشود تا رطوبت لازم به پوست و موی انسان برسد. جوش و آکنه زمانی ایجاد میشود که سبوم اضافی و سلولهای مرده در پوست ایجاد شوند. این اتفاق سبب میشود تا منافذ پوست مسدود شده و دیواره فولیکول مو متورم شود. در این حالت جوش سرسیاه یا جوش سرسفید بوجود آید. البته علل دیگری نیز وجود دارد که به شرح زیر است:
- عوامل ژنتیکی و ارثی
- استفاده از برخی داروها مثل داروهای ضد افسردگی
- تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، قاعدگی یا یائسگی
- تعریق زیاد زیر لباسهای تنگ
- داشتن استرس و اضطراب
- مصرف بعضی غذاها (به خصوص آنهایی که سطح قند خون را افزایش میدهند)
انواع مختلف جوش کمر
پیش از آنکه به درمان جوش کمر بپردازیم لازم است تا شما را با انواع جوش در ناحیه کمر آشنا کنیم:
- جوشهای سرسفید: وقتی ایجاد میشوند که یک فولیکول مسدود شده زیر پوست شما بماند و یک برآمدگی سفید ایجاد کند. نام دیگر جوشهای سرسفید کومدونهای بسته است.
- جوشهای سرسیاه: زمانی بوجود میآیند که یک فولیکول مسدود شده روی سطح پوست باز شود. به جوش سرسیاه کومدون باز میگویند. سیاه بودن نوک جوش سر سیاه به دلیل آلودگی نیست بلکه به دلیل واکنش بین سبوم و هوا است.
- پاپول: برجستگیهای صورتی کوچکی هستند که حاوی چرک نبوده و زمانی ایجاد میشوند که فولیکول موی مسدود شده ملتهب شود.
- پوسچول: به پاپولی که پر از چرک سفید یا زرد بوده و بر اثر التهاب در فولیکول موی مسدود شده بوجود میآید، پوسچول میگویند.
- ندول: زمانی بوجود میآید که باکتری در فولیکول مو گیر کند. این ضایعه زیر پوست ایجاد شده و مانند یک گره سفت و دردناک میشود.
- کیست: ضایعات آکنه مانندی هستند که پر از چرک بوده و زمانی بوجود میآیند که باکتری در فولیکول مو گیر کند. در این حالت توده دردناکی ایجاد میشود که میتواند عاملی برای یک اسکار دائمی باشد.
درمان جوش کمر
همانطور که اشاره کردیم عوامل متعددی سبب بروز آکنه در پشت کمر شما میشوند و برخی از این عوامل کاملا از کنترل شما خارج هستند. به عنوان مثال شما نمیتوانید عوامل ژنتیکی را کنترل کنید. خوشبختانه اقداماتی وجود دارند که به کمک آنها میتوانید در درمان جوش کمر گامی موثر بردارید:
کنار گذاشتن برخی داروها
مطالعات نشان میهد که برخی داروها مثل آندروژنها (هورمونهای مردانه) و لیتیوم احتمال بروز آکنه را بیشتر میکنند. بنابراین اگر از این داروها استفاده میکنید، در مورد جایگزین کردن آنها با دارویی دیگر (در صورت امکان) با پزشک مشورت نمایید.
عدم استفاده از مرطوب کننده روی کرم
سعی کنید از محصولات مراقبت پوست که بر پایه روغن هستند، استفاده نکنید. بنابراین کرمهای مرطوبکننده را به کمر خود نزنید. بهتر است به دنبال محصولی باشید که برچسب “غیرکومدوژنیک” خورده باشند. در این صورت منافذ پوست مسدود نشده و احتمال بروز جوش کمتر میشود.
خودداری از اعمال فشار روی ناحیه کمر
هر چیزی که موجب افزایش تعریق و اصطکاک در ناحیه کمر شما شود، احتمال بروز آکنه را افزایش خواهد داد. به عنوان مثال نباید از کولهپشتیهای سنگین و همچنین وسایل ورزشی که به شما فشار میآورند استفاده کنید. کوله پشتی انتخاب کنید که وزن سبکی داشته باشد و اصطکاک و تعریق را به حداقل برساند. اگر باید چند لباس روی هم بپوشید، ابتدا یک تیشرت نخی تمیز بر تن خود کنید تا شدت اصطکاک روی پوست کمتر شود.
پوشیدن لباس های تمیز
اگر عرق کرده باشید لباس شما کثیف و احتمالا چرب است و در این حالت پوست شما برای ایجاد آکنه بیشتر تحریک خواهد شد. به خصوص زمانی که فعالیت دارید و ورزش انجام میدهید، لباسهای گشاد بپوشید و پس از اتمام تمرینات لباس خود را حتما عوض کنید.
کرم ضد جوش
برای درمان جوش کمر به ویژه اگر خفیف است از کرم و ژلهایی که حاوی موادی مانند بنزوئیل پراکسید، رزورسینول، اسید سالیسیلیک و گوگرد هستند، استفاده کنید. برای پیشگیری از بروز مجدد جوش لازم است تا شستشوی مناسبی روی پوست خود داشته باشید. اما دقت کنید که شستشو با آب به تنهایی کافی نیست. سعی کنید از شویندهای استفاده نمایید که حاوی اسید سالیسیلیک بوده و همزمان با باز کردن منافذ پوست شما باکتریها را هم از بین ببرد.
شستشوی مرتب پوست
برای جلوگیری از بسته شدن منافذ پوست، شویندهای انتخاب کنید که روی بستهبندی آن “غیر کومدوژنیک” قید شده باشد. از صابونها، مواد قابض و اسکرابها خودداری کنید. هنگام تمیز کردن پوست خود به آرامی عمل کنید. دقت داشته باشید که اسکرابها و لایهبردارها گاه ممکن است وضعیت پوست را از لحاظ آکنه بدتر کنند.
دوش گرفتن بعد از تمرین
گرما و رطوبت باعث رشد باکتریها در سطح پوست میشود. بنابراین بلافاصله پس از اتمام تمرینات ورزشی بهتر است دوش بگیرید تا هم به پیشگیری از آکنه کمک شود و هم به درمان آن. اگر بعد از ورزش امکان دوش گرفتن وجود ندارد، با یک دستمال بدون روغن سطح پوست را تمیز کرده و بعد لباس خود را عوض کنید.
دستکاری نکردن جوش کمر
تحقیقات نشان میدهند که جوشهای بدن دیرتر از جوشهای روی صورت بهبود مییابند. بنابراین ترکاندن جوش و دستکاری کردن آن میتواند شرایط را بدتر کرده و نه تنها سبب شود تا جوشها بیشتر شوند بلکه منجر به بروز لکهای قهوهای و زخمهای پوستی شود.
قرار نگرفتن بیش از حد زیر نور آفتاب
اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) میتواند آکنه را هم روی صورت و هم در کمر بدتر کرده و باعث ایجاد زخم روی پوست شود. کرم ضد آفتاب فقط برای صورت نیست. اگر قرار است مدت زمانی را زیر نور آفتاب بگذارید، حتما به بدن خود نیز کرم ضد آفتاب بزنید تا به درمان جوش کمر کمک شود و همزمان از سرطان پوست نیز پیشگیری به عمل آید.
شستن مرتب ملحفه ها
عادت کنید که حداقل 1 بار در هفته ملحفههای خود را بشویید. به خصوص اگر به شکلی میخوابید که پوست بدنتان با ملحفهها در تماس است، به این مسئله خوب دقت کنید. اگر این کار را انجام ندهید، سلولهای مرده پوست و باکتریها در سطح پوست باقی مانده و با مسدود شدن منافذ پوست، شرایط آکنه بدتر خواهد شد.
درمان جوش کمر با روغن درخت چای
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روغن درخت چای با از بین بردن باکتریهای اضافی پوست به درمان آکنه کمک میکند. روغن درخت چای از برگهای یک درخت در استرالیا به دست میآید. امروزه کرمها، لوسیونها و پاککنندههای بسیاری را میتوانید بیابید که حاوی این ترکیب بوده و در رفع آکنه موثر هستند.
تغذیه مناسب برای درمان آکنه
آنچه میخورید، به طور مستقیم روی سلامت پوست شما تاثیر گذاشته و در کم و زیاد شدن جوشهای سطح پوست نیز موثر است. تحقیقات نشان میدهد که غذاهایی با شاخص گلیسیمی بالا میتوانند موجب بدتر شدن آکنه شوند. این نوع غذاها با افزایش سطح قند خون احتمال بروز جوش را افزایش میدهند. از جمله این خوراکیها میتوان به نان سفید، ماکارونی، برنج سفید و سیب زمینی اشاره کرد. همیشه یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید که شامل موارد زیر است:
- میوه و سبزیجات
- پروتئین بدون چربی
- غلات کامل
چه وقت به متخصص پوست مراجعه کنیم ؟
چنانچه درمانهای خانگی برای از بین بردن جوشها موثر نباشد، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه شود. پزشک از داروهای خوراکی و پمادهای دارویی برای درمان جوش آکنه استفاده میکند. پزشک میتواند دلایل و محرکهای بوجود آورنده جوش را شناسایی کرده و با توجه به آنها درمانی مناسب را به شما پیشنهاد دهد. همچنین در صورت لزوم از تکنیکهای دیگری مثل لیزر درمانی و… نیز میتوان استفاده نمود.
درمان جوش کمر با طب سنتی
هر یک از درمانهای زیر برای از بین بردن جوش کمر میتواند موثر باشد:
- مالیدن عسل روی جوشها
- استفاده از ژل آلوئهورا روی پوست
- ترکیب پودر گیاه چوب صندل با گلاب
- استفاده از ترکیب پودر زنجبیل و آب ولرم
- سرکه سیب
ارتباط جوش کمر و کبد چرب
جوش در بدن و ناحیه کمر از علائم کبد چرب میتواند باشد. با این حال نمیتوانید تنها با مشاهده این علامت نتیجه بگیرید که کبدتان چرب است. دیگر علائم ابتلا به کبد عبارتند از:
- زرد بودن سفیدی اسکلروز چشم
- کک و مک و لکهای پوستی
- درد شکم در قسمت راست
- حالت تهوع و از دست دادن اشتها
- ورم شکم و پاها
- خستگی شدید یا آشفتگی ذهنی
- ضعف
با مشاهده همه این علائم در کنار هم ممکن است بتوان نتیجه گرفت که علت جوش صورت و کمر شما به کبد چرب مرتبط باشد.
درمان دارویی برای بهبود جوش کمر
استفاده از درمانهای زیر در بهبود جوش کمر میتواند موثر باشد:
- بنزوئیل پراکساید 5 تا 10 درصد هر روز و هر شب: این ژل باید 8 تا 10 دقیقه روی پوست مانده و بعد شسته شود. عدم شستن این ژل ممکن است موجب عوض شدن رنگ لباس شود.
- محلول سالیسیلیک اسید 2% یا محلول ضد جوش سبوما آردن
- همچنین برای از بین بردن جای جوش میتوانید از رتینوئید و ژل آداپالن استفاده کنید. به طوریکه یک شب درمیان بنزوئیل پراکساید و این محصولات را بزنید.
- بهتر است از یک شامپو که حاوی پیریتیون زینک باشد نیز استفاده کنید تا به بهبود جوشها کمک شود.
کلام آخر
در این مطلب به بررسی درمان جوش کمر و علل بروز آن پرداختیم. اگر با روشهای خانگی و داروهایی که بدون نسخه به فروش میرسند، شاهد بهبود جوشهای خود نباشید، باید با مراجعه به پزشک پیگیر درمان خود شوید. اگر برای بهبود آکنه در ناحیه کمر خود از راه دیگری استفاده کرده و نتیجه گرفتهاید، خوشحال میشویم تا تجربه خود را با ما و خوانندگان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در بخش کامنتها به اشتراک بگذارید.
6 دیدگاه
ببخشید برای جوش های سر سیاه پوست باید چکار کنیم تا از بین برن؟
من همه موارد بالا به جز استفاده از شامپو ضد شوره رو استفاده کرده بودم ولی هیچ اثر نمیکنه
شامپو ضد شوره هم میزنم ببینم این جوش های کمر من رفع میشن یا نه
امیدوارم یک روز برسه که کمرم مثل قبل بشه 🤦♀️
مطالب عازی بود. ممنونم
لکی که بر اثر جوش بوجود میاد با چی میشه رفع کرد؟
سلام کاربر عزیز
استفاده از رتینوئیدهای موضعی در طول شب پیشنهاد می شود. و در طول روز حتما استفاده از مرطوب کننده و ضدافتاب.