۱- کاهش فشار خون
یکی از اصلیترین دلایلی که میتواند در زنان و مردان باعث سکته مغزی شود، فشار خون بالا است. زمانی که فشار خون شما بالا میرود خطر این نوع سکته دو تا چهار برابر افزایش پیدا میکند. با توجه به این موضوع پایین اوردن فشار خون در صورت بالا بودن یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از سکته مغزی است. برای تشخیص به موقع فشار خون، شناخت علائم این مشکل و اندازه گیری منظم فشار خون اهمیت زیادی دارد. فشار خون نرمال کمتر از ۱۲۰/۸۰ است.
در صورتی که جزو افرادی هستید که مستعد بالا رفتن فشار خون هستند باید نمک را تا حد امکان از رژیم غذایی روزانه خود کاهش دهید به صورتی که روزانه نهایت نصف قاشق چایخوری از نمک در غذاهای خود استفاده کنید. همچنین جهت کاهش علائم فشار خون و جلوگیری از سکته مغزی باید از غذاهای پرکلسترول مانند برگر، پنیر و بستنی خودداری کنید و در طول روز حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی و ورزش داشته باشید.
۲- کاهش وزن برای جلوگیری از سکته مغزی
چاقی و اضافه وزن یکی از عواملی است که میتواند باعث دیابت و بالا رفتن فشار خون شود. این دو بیماری یکی از اصلیترین دلایلی هستند که باعث سکته مغزی میشوند. در صورتی که اضافه وزن دارید برای جلوگیری از سکته مغزی باید وزن خود را کاهش دهید. برای این کار ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و شاخص توده بدنی (BMI) خود را اندازه گیری کنید. بیام آی نرمال بین ۱۸.۵ تا ۲۵ است و در صورت داشتن اضافه وزن باید وزن خود را کاهش دهید. برای کاهش وزن بسته به سطح فعالیت روزانه و BMI فعلی خود سعی کنید بیش از ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کالری در روز مصرف نکنید.
۳- افزایش فعالیت بدنی در طول روز
ورزش در حالت کلی میتواند باعث لاغری و کاهش فشار خون شود که هر دو علت سکته مغزی هستند، اما در کنار اینها خود ورزش و داشتن فعالیت بدنی در طول روز میتوانید یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از سکته مغزی باشد. حداقل پنج روز در هفته با شدت متوسط ورزش کنید. برای افرایش فعالیت بدنی در طول روز میتوانید هر روز صبح بعد از صبحانه در محله خود قدم بزنید یا بخشی از مسیر محل کار خود را پیاده طی کنید. همچنین تا جایی که میتوانید به جای آسانسور از پلهها بروید.
۴- ترک مشروبات الکلی و مواد مخدر غیر قانونی
مشروبات الکلی جزو نوشیدنیهایی هستند که بسیار برای سلامتی بدن مضر هستند و روی بخشهای مختلف بدن میتوانند تاثیر منفی بگذارند. مواد مخدر غیر قانونی نیز به همین شکل میتوانند با تاثیر منفی خود بر روی بدن باعث سکته مغزی شوند. در صورتی که میخواهید دچار این بیماری نشوید و از سکته مغزی جلوگیری کنید باید مشروبات الکلی و مواد مخدر غیر قانونی را به صورت کامل ترک و حذف کنید.
۵- درمان فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی یکی از بیماریهای قلبی است که باعث میشود ضربان قلب شما نامنظم شود و در قلب لخته ایجاد شود. این بیماری در صورت عدم درمان میتواند عوارضهای جدی داشته باشد به صورتی که این لختهها میتوانند به سمت مغز حرکت کنند و باعث سکته مغزی شوند. بنابراین در صورتی که دچار بیماری فیبریلاسیون دهلیزی شدهاید برای جلوگیری از سکته مغزی باید آن را درمان کنید. اگر علائمی مانند تپش قلب یا تنگی نفس دارید، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط ممکن است نیاز به مصرف یک داروی ضد انعقاد (رقیق کننده خون) داشته باشید.
۷- ترک سیگار
سیگار یکی دیگر از عواملی است که میتواند شما را با بیماریهای مختلفی مواجه کند. سیگار تشکیل لخته را به چند روش مختلف تسریع میکند. مصرف دخانیات مانند سیگار، خون شما را غلیظ میکند و میزان تجمع پلاک در رگها را افزایش میدهد. بنابراین در صورتی که میخواهید از سکته مغزی جلوگیری کنید باید استعمال دخانیات را ترک کنید. برای ترک سریع سیگار از وسایل کمکی ترک سیگار مانند قرص یا چسب نیکوتین، مشاوره با پزشک و یا دارو استفاده کنید.
۶- کاهش قند خون
بالا بودن قند خون به مرور زمان به رگهای خونی آسیب میرساند و احتمال تشکیل لختهها در آنها را افزایش میدهد. برای جلوگیری از سکته مغزی تا حد امکان باید قند خون خود را کاهش دهید و آن را کنترل کنید.
۸- داشتن رژیم غذایی مناسب و سالم
در طول روز مواد غذایی مختلفی وجود دارد که میتوانید در وعدههای اصلی میل کنید. در صورتی که در وعدههای اصلی خود غذاهای ناسالم را انتخاب کنید با مشکلات متعددی مانند سکته مغزی ممکن است مواجه شود. یکی از اصلیترین اقدامهایی که برای جلوگیری از سکته مغزی باید انجام دهید مصرف مواد غذایی سالم در طول روز است. مصرف غذاهای پر فیبر و غذاهایی که چربی اشباع و چربی ترانس کمتری دارد میتوانید به جلوگیری از کلسترول بالا کمک کند. محدود کردن نمک (سدیم) در رژیم غذایی میتواند فشار خون شما را نیز کاهش دهد. کلسترول بالا و فشار خون بالا دو تا از عواملی هستند که احتمال سکته مغزی را افزایش میدهند.
۹- استفاده منظم از داروها
بسیاری از افرادی که بیماریهای مختلفی مانند بیماری قلبی، کلسترول بالا، فشار خون بالا یا دیابت دارند داروهایی دارند که برای کنترل این بیماریها در طول روز باید مصرف کنند. استفاده منظم از این داروها و فراموش نکردن ساعت مصرف آنها یکی از موثرترین روشها برای جلوگیری از سکته مغزی است.
علائم سکته مغزی
بسیاری از افراد علائم سکته مغزی را نادیده میگیرند و یا با علائم این بیماری آشنایی ندارند. این باعث میشود تا به موقع نتوانند به پزشک مراجعه کنند و از عوارضهای این بیماری جلوگیری کنند. برخی از علائمی که نشان دهنده بیماری سکته مغزی است و در صورت مشاهده باید فورا به پزشک مراجعه کنید شامل موارد زیر میشود:
- ضعف در یک طرف بدن
- سردرد غیر معمول و شدید
- بیحسی صورت
- از دست دادن بینایی
- بیحسی و گزگز
- ناتوانی در راه رفتن
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی بهترین روشهای جلوگیری از سکته مغزی پرداخته شد. سکته مغزی یکی از بیماریهای بسیار جدی است که میتواند باعث عوارضهای شدید و خطرناکی شود. خوشبختانه روشها و راهکارهای مختلفی وجود دارد که رعایت آنها میتواند موجب جلوگیری از سکته مغزی و مواجه با عوارضهای این نوع سکته شود.
2 دیدگاه
درسته که عدم تحرک یکی از عوامل سکته مغزی هست.ولی واقعا در بعضی افراد که افسردگی دارند،کمبود تحرک دیده میشه،باید اول روان درمانی صورت بگیره،بعد تحرک بالا بره.
دکتر مارال حقیقی روانشناس
با سلام کاربر گرامی،
ممنون از شما، کاملا درست است.