بسیاری از افراد که از بیماری covid-19 بهبود مییابند، از ریزش مو شکایت دارند. بیماری کرونا که بر اثر ابتلا به SARS-CoV-2 بروز مییابد، در افراد مختلف با علائم متفاوتی ظاهر میشود. پس از اتمام دوران نقاهت این بیماری، ریزش مو ممکن است برای همه افراد رخ ندهد اما از آنجاییکه از جانب بسیاری از بیماران گزارش شده، در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم. درمان ریزش مو بر اثر کرونا مبحث امروز ماست.
اگر ریزش مو معضل هر روز شماست، وارد داروخانه آنلاین مثبت سبز شده و بهترین قرص تقویت مو را بیابید.
نتیجه تحقیقات در مورد ریزش مو بر اثر کرونا
با توجه به اینکه تاکنون تحقیقات زیادی در مورد ریزش مو بر اثر بیماری کرونا صورت نگرفته است، نمیتوان به قطعیت گفت که ریزش مو تا چه حدی در بیماری کرونا شایع است. در سال 2020 یک مطالعه کوچک که روی 58 شرکتکننده صورت گرفت نشان داد که 14 نفر از آنها (یعنی 24.1 درصد) پس از کرونا ریزش مو را تجربه کردهاند. در این مطالعه مشخص شد که میانگین زمانی که پس از ابتلا به کرونا ریزش مو دیده میشود، 58.6 روز است. از 14 نفری که در این مطالعه دچار ریزش مو شده بودند، 5 نفر از این مشکل رهایی یافتند و 9 نفر دیگر همچنان با مشکل ریزش مو درگیر بودند.
علت ریزش مو بر اثر کرونا
پیش از آنکه به درمان ریزش مو بر اثر کرونا بپردازیم، علل احتمالی این مشکل را برای شما شرح خواهیم داد. همانطور که گفتیم بسیاری از افراد پس از کرونا ریزش شدید موهای خود را به ویژه به هنگام شانه کردن موها یا حمام رفتن و دوش گرفتن تجربه میکنند. ریزش مو در پی ابتلا به کوید-19 بیشتر به نظر میرسد که بر اثر تلوژن افلوویوم اتفاق میافتد.
تلوژن افلوویوم چیست ؟
تلوژن افلوویوم یا TE زمانی اتفاق میافتد که قرار گرفتن در شرایطی استرسزا موجب شود ریشه موها زودتر از موعد معمول وارد فاز استراحت (تلوژن) شود. تلوژن افلوویوم می تواند حاد یا مزمن باشد. اگر این نوع از ریزش مو بر اثر شوک ناگهانی به سیستم ایجاد شود، ممکن است 70% از موهای سر حدود 2 ماه پس از وارد شدن شوک بریزند و از دست بروند. اما پس از این مدت معمولا رویش مجدد موها آغاز میشود و موهای جدید جایگزین موهای از دست رفته خواهند شد.
ارتباط بین کرونا با تلوژن افلوویوم
شاید بپرسید تلوژن افلوویم چه ارتباطی به کوید 19 دارد؟ درمان ریزش مو بر اثر کرونا با توجه به عامل ایجاد کننده آن باید صورت گیرد بنابراین در مورد علت بروز TE در قسمت قبل برای شما توضیحاتی را ارائه دادیم. یکی از عوامل محرک بیماری TE یا همان تلوژن افلوویوم، تب کردن است. بیماران مبتلا به کووید-19 اغلب عارضه تب را گاه چندین بار در طی دوران بیماری خود تجربه میکنند. همانطور که اشاره کردیم، استرس نیز میتواند از عوامل محرک بروز TE باشد. تجربه بیماری مانند COVID-19 به دلیل ناشناخته بودن این بیماری اغلب با ترس و نگرانی همراه است و قطعا استرس بر جسم و روح تاثیری منفی خواهد گذاشت. پس بعید نیست ریزش موی ناشی از کرونا در واقع به دلیل استرس مرتبط با این بیمار باشد.
ارتباط بین شدت بیماری کرونا و شدت ریزش مو
تا جایی که تحقیقات نشان دادهاند احتمال دارد میان ریزش مو و COVID-19 شدید ارتباطی مستقیم وجود داشته باشد. اما متاسفانه اینکه تا چه حد این احتمال درست است و مکانیسم بیولوژیکی پشت آن چیست، در حال حاضر مشخص نشده است. در سال 2020 در یک مطالعه کوچک 175 نفر که بر اثر ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. پژوهشگران متوجه شدند که 67% از افراد شرکت کننده در این پژوهش از قبل دچار آلوپسی آندروژنیک (طاسی با الگوی مردانه) بودهاند اما با شدت یافتن بیماری، ریزش مو در آنها بیشتر شده است. در چندین مطالعه مشابه دیگر نیز مشخص شد که هرچه شدت بیماری کرونا بیشتر باشد، احتمال ریزش موی ناشی از آن بیشتر خواهد بود. اما در این زمینه هنوز تحقیقات کامل نیست و به قطعیت نمیتوان سخن گفت.
ریزش موی ناشی از کرونا دائمی است ؟
خوشبختانه تا 6 ماه پس از بهبودی از کرونا ریزش موی ناشی از این بیماری به طور کامل برطرف شده و موهای جدید جایگزین موهای قبلی خواهند شد. بنابراین جایی برای نگرانی وجود ندارد و حتما لازم نیست از درمانهای دارویی قوی یا محصولاتی همچون ماینوکسیدیل استفاده شود.
بهترین راه درمان ریزش مو بر اثر کرونا
بر اثر ابتلا به بیماری کرونا گاه فرد به شدت دچار کاهش وزن میشود. بیاشتهایی و عدم مصرف مواد غذایی به مقدار کافی میتواند در لاغر شدن موثر بوده و از طرف دیگر سبب کاهش مواد مغذی در بدن شود. گفتیم که ریزش مو بر اثر کرونا موقتی بوده و طی 2 الی 6 ماه موها به حالت اولیه خود باز خواهند گشت اما جهت تسریع روند بهبودی ریزش مو با مشورت پزشک میتوان از انواع قرص ضد ریزش مو موجود در داروخانه نیز کمک گرفت. از بهترین قرصهایی که برای مبارزه با ریزش مو معرفی میشوند میتوان به قرص هیرویت، قرص ریجن دایت، قرص زینک پلاس و آمپول بیوتین بپانتین اشاره کرد.
مکملهای غذایی نامبرده شده تامین کننده ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن بوده و کمبود آنها را که ممکن است بر اثر کرونا رخ داده باشد، جبران خواهند کرد. دقت کنید که با هدف بهبودی هرچه سریعتر هرگز مقدار مصرف این مکملها را به بیشتر از آنچه که توصیه شده افزایش ندهید زیرا در این صورت احتمال بروز عوارض جانبی بالا خواهد رفت. در کنار مصرف این مکملها به تغذیه خود نیز توجه کرده و از رژیم غذایی سالم استفاده کنید تا هرچه زودتر به قطع ریزش مو نزدیکتر شوید.
دیگر عوامل تاثیرگذار در ریزش مو
ویروس کرونا خود عامل ریزش مو نیست و بسیاری از عوامل دیگر میتوانند در از دست دادن موها موثر باشند که از جمله مهمترین آنها موارد زیر را میتوان نام برد:
- عوامل ژنتیکی و ارثی
- تغذیه نامناسب و کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی
- قرار گرفتن در شرایط استرس و وارد شدن شوک عصبی
- بر هم خوردن تنظیم هورمونها در بدن
- فقر آهن
- عدم رسیدگی مناسب به موها
- استفاده از برخی داروها مثل داروهای ضد افسردگی
در صورت ریزش مو بر اثر کرونا چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
توصیه میکنیم که اگر ریزش موی شما پس از بهبودی از کرونا آنقدر شدید است که شما را نگران کرده و روزانه بیش از حد نرمال موهای خود را از دست میدهید، برای رفع نگرانی حتما به پزشک مراجعه نمایید. پزشک احتمالا از مولتی ویتامینها و مکملهای تقویت مو استفاده میکند تا به بهبودی شما کمک شود؛ هرچند همانطور که گفتیم این نوع از ریزش مو دائمی نیست و پس از چند ماه بهبودی خود به خود حاصل خواهد شد. توجه داشته باشید که ریزش بین 50 تا 100 عدد از موها در هر روز کاملا طبیعی است.
گفتار آخر
با توجه به آنچه که گفته شد میتوان نتیجه گرفت که ابتلا به ویروس کرونا عاملی برای ریزش مو نیست اما استرس ناشی از این بیماری، تغذیه نامناسب و همچنین علائمی همچون تب میتوانند در ایجاد ریزش مو تاثیرگذار باشند. ریزش مو پس از ابتلا به کوید 19 احتمالا تا چند ماه بعد خودبهخود بهبود خواهد یافت اما بهتر است از مشورت پزشک نیز برخوردار شد.
2 دیدگاه
حدود ۳ ماه از کرونای همسرم میگذره. هنوز ریزش موهاش خوب نشده. جلوی سرش خالی شده. به نظرتون برمی گرده موهای ریخته شده؟
سلام دوست عزیز
بله ریزش مو یکی از عوارض بیماری کرونا است البته به واسطه داروهایی که در طی دوره بیماری مصرف می شود می توانید با مصرف مکمل ها و شامپو های ضد ریزش تا حدودی ریزش مو خودئ را کنترل کنید.