ورزش فیتنس چیست؟
شکی وجود ندارد که بین آمادگی جسمانی و بسیاری از مولفههای فیتنس رابطه قوی وجود دارد. شواهد قابل توجهی وجود دارد مبنی بر اینکه آمادگی جسمانی و انجام تمرینات فیتنس، میتواند خطر بیماری و مرگ زودرس را کاهش دهد. علاوه بر این، تمرینات فیتنس میتواند منجر به افزایش عملکرد شناختی شود. با افزایش عملکرد شناختی توانایی فرد برای شرکت در اوقات فراغت که اغلب یک تجربه اجتماعی رضایت بخش است، افزایش مییابد. ضعف بدنی حتی در افراد دارای تناسب اندام میتواند به دلیل عوامل خارج از کنترل شخصی مانند شرایط ارثی یا شرایط ناشی از عفونتهای باکتریایی و ویروسی رخ دهد.
تفاوت فیتنس و فعالیت بدنی
تعاریف بسیار زیادی از فیتنس وجود دارد که باعث شده تا مردم درک درستی از این مسئله که فیتنس چیست، نداشته باشند. از سال 1985، اصطلاحاتی مانند فعالیت بدنی، ورزش، فیتنس، تمرین مقاومتی و آمادگی جسمانی اغلب به جای یکدیگر استفاده شدهاند. در حالی که هرکدام معنی خاص خودش را دارد. با تغییرات سریع اجتماعی، اقتصادی و جمعیتی رویکرد تناسب اندام نسبت به گذشته تغییر کرده است. جوامع امروزی مردم به دنبال بهرهمندی از فواید طبیعی ورزش هستند و به جای شرکت در ورزشهای سازمان یافته و رقابتی به سمت ورزشهای فردی مثل فیتنس روی آوردهاند. فیتنس علاوه بر جنبه رقابتی که دارد برای تعادل روحی و جسمی و حفظ سلامتی مفید است.
امروزه اصطلاح فیتنس یا تمرینات فیتنس طیف وسیعی از فعالیتها را در بر میگیرد. این تنوع باعث شده که مردم تصور متفاوتی از فیتنس داشته باشند و این مفهوم نسبت به گذشته تغییر کند. تعریفهای زیادی برای فیتنس وجود دارد مثل توانایی انجام فعالیتهای روزمره با انرژی و بدون خستگی یا میزان توانایی بدن در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با کمتحرکی مانند بیماریهای قلبی و دیابت. فیتنس دیگر فقط به معنی قوی بودن یا داشتن اندام عضلانی نیست، بلکه ترکیبی از سلامت جسمی، روحی و اجتماعی است. درک مردم از فیتنس روزبهروز تغییر میکند و شامل روشهای جدیدی شده که هم به بدن و هم به ذهن کمک میکنند.
تمرینات فیتنس
فیتنس انواعی از تمرینات و فعالیتهای متنوعی است که هر فرد با اهداف خاصی مثل کاهش وزن، تقویت عضلات، بهبود روحیه و… انجام میدهد. این تغییر باعث شده که مردم بیشتر به سلامت کلی بدن و ذهن توجه کنند. برخی از این فعالیتها عبارتند از:
- تمرینات مقاومتی در باشگاهها: شامل بدنسازی و وزنهبرداری
- تمرینات گروهی فیتنس: مانند زومبا، ایروبیک و یوگا
- تمرینات ورزش فانکشنال یا عملکردی: تمریناتی که برای بهبود تواناییهای فیزیکی در زندگی روزمره انجام میشود.
- تمرینات وزن بدن: کلیستنیکس
- تمرینات انعطاف پذیری و استقامتی: پیلاتس، یوگا، حرکات کششی
تفاوت فیتنس و بدنسازی
در سالهای گذشته، فعالیتهای مرتبط با فیتنس تغییر و گسترش زیادی داشتهاند. در ابتدا، تمریناتی مانند ایروبیک، استپ ایروبیک، دویدن، بدنسازی و تمرینات قدرتی جزو فعالیتهای اصلی در باشگاههای ورزشی بودند که به افراد کمک میکردند عضلانیتر شوند. امروزه، ورزشها و تمرینات متنوعتر و متناسب با نیازهای مختلف افراد فعال و غیرفعال جایگزین روشهای سنتی شدهاند.
پیشگیری از آسیب با انجام تمرینات فیتنس
تمرینات فیتنس و فعالیت بدنی منظم، یک ابزار کلیدی در پیشگیری از دیابت و سایر بیماریهای متابولیکی هستند. حتی در افرادی که سابقه خانوادگی دیابت دارند، فعالیت ورزشی تاثیر مثبتی بر کنترل وزن، بهبود حساسیت به انسولین و افزایش سلامت کلی بدن دارد. بنابراین، گنجاندن تمرینات فیتنس در سبک زندگی روزانه، یک راهکار خوب برای کاهش خطر بیماریهای مرتبط با کمتحرکی است.
بهترین غذاها برای ورزشکاران فیتنس
اگر قبل انجام ورزش با رعایت فاصله زمانی ایمن غذای کافی خورده نشود، ممکن است بدن انرژی لازم جهت ادامه فعالیت را نداشته باشد و در نتیجه عملکرد ضعیف شود.
شروع روز با غلات کامل برای انرژی بیشتر در تمرینات
مصرف کربوهیدراتهای سالم حداقل یک ساعت قبل از تمرین میتواند انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند. از مصرف کره و پنیر خامهای خودداری کنید، زیرا این مواد حاوی چربیهای اشباع هستند که ممکن است هضم را کند کرده و انرژیرسانی را مختل کنند. وعده غذایی مناسب قبل از ورزش عبارتند از:
- یک کاسه غلات کامل همراه با شیر بدون چربی و میوههای تازه
- نان تست یا نان سبوسدار برای تامین کربوهیدراتهای پیچیده
انرژی سریع قبل از تمرین با مصرف میوه
اگر زمان زیادی قبل از تمرین وجود نداشت، یک میان وعده سریع مانند موز یا سیب میتواند سوخت فوری و طبیعی را برای بدن فراهم کند. مصرف این میوهها ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از ورزش میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. برخی از فواید مصرف موز یا سیب قبل تمرین عبارتند از:
- هضم سریع: بدن این کربوهیدراتها را به سرعت به انرژی تبدیل میکند.
- تامین مواد مغذی: این میوهها سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند.
- افزایش استقامت: پتاسیم موجود در موز به کاهش گرفتگی عضلات و بهبود عملکرد ورزشی کمک میکند.
پروتئین برای ریکاوری عضلات
وقتی به طور منظم ورزش میکنید، بدن شما به پروتئین بیشتری نیاز دارد تا بتواند عضلات را ترمیم کند، سلولهای خونی بسازد و به بسیاری از فرایندهای حیاتی دیگر کمک کند. بعد از تمرین مصرف پروتئین برای ریکاوری ضروری است. پروتئین مناسب برای وعدههای غذایی بعد از تمرین عبارتند از:
- مرغ یا بوقلمون گریل شده به عنوان منابع پروتئینی با چربی کم
- جایگزینی منابع پروتئینی مثل سفیده تخم مرغ یا فیله مرغ و… با غذاهای پرچرب
- استفاده از مکملهای ورزشی مثل مکمل پروتئین وی
سخن پایانی
در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز به تمرینات فیتنس پرداختیم. اشاره کردیم بین آمادگی جسمانی و فیتنس رابطه قوی وجود دارد. تمرینات فیتنس انواع متنوعی دارد که هر فرد با اهداف خاصی مثل کاهش وزن، تقویت عضلات، بهبود روحیه و… انجام میدهد. آیا شما یا دوستانتان تجربهای از این ورزش دارید؟ تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید!